Miękka, rozpływająca się w ustach wołowina, maślane ziemniaczki i ten nieziemski sos od którego wręcz nie można się oderwać. To właśnie boeuf strogonow na maślanym purée zapewnia te odczucia. Boeuf strogonow to odpowiednie danie nie tylko wtedy kiedy przygotowujesz niedzielny obiad. Pyszne, rozgrzewające i aromatyczne. INNE PYSZNE MIĘSNE DANIA GŁÓWNE: GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM KARKÓWKA DUSZONA(...)SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ Boeuf strogonow na maślanym purée: – Rozgrzewające i aromatyczne – Proste, sycące i frapująco pyszne – Miękka, rozpływająca się w ustach wołowina – Maślane ziemniaczki – Nieziemski sos od którego nie można się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso wołowe – 500g – Cebula – 2 sztuki – Pieczarki – 500g – Papryka czerwona, duża – Bulion wołowy
globuskulinarnyZgłupiałam. Spróbowałam dziś pieczonej wołowiny i zgłupiałam. Nie przepadam za mięsem, sami wiecie. To nad czym pracowałam od czwartku, a co miałam okazję spróbować dopiero dziś…. brak mi słów. Mięso jest upieczone na śmierć (siedziało w piekarniku w końcu 10 godzin), leżakowało sobie w pysznym sosie, parę dodatków i jest NIEBO. Ciężko będzie mi przejść na wegetarianizm po takim(...)strzale smakowym, no sorry. Przede mną jeszcze dwa przepisy z pulled beef do opublikowania, jeden już przerobiony, jutro druga tura. Składniki: 1,3 kg wołowiny (ja użyłam gulaszowej) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka miodu 1 łyżka octu winnego (ja użyłam z cherry) 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki
KardamonovyKluski śląskie z gulaszem wołowym Dziś zapraszam na pyszny, rodzinny obiad , czyli kluski śląskie z gulaszem wołowym . Wołowina w sosie własnym podana z kluskami ziemniaczanymi to pożywne, rozgrzewające danie, idealne na chłody. Bardzo lubię kluski śląskie za to, że można je przygotować dzień wcześniej - dzięki mące ziemniaczanej zachowują ładny kształt i nie rozmiękają. Poza tym przygotowuje się je bardzo(...)kluski śląskie w każdym domu smakują trochę inaczej. Ja zawsze dodaję do nich żółtka, niektórzy przygotowują je bez jajek. Idealnym dodatkiem do klusek śląskich jest gulasz wołowy , czyli wołowina w ciemnym sosie własnym. Możecie przygotować go w wersji podstawowej, tylko mięsnej, ale ja bardzo lubię dodawać do niego kawałeczki papryki (czasem też pieczarki) i obowiązkowo 1-2 ogórki kiszone
Lekcje w kuchnikawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje . Stek można zrobić z każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny. Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz krócej, aż za którymś razem osiągniesz średnio krwisty i będziesz w stanie powiedzieć(...)jakie najbardziej lubisz. Na zdjęciu powyżej średnio wysmażone steki – w środku z dziczyzny (ciemniejsze mięso), po bokach wołowina. Nie bój się surowego mięsa wołowego – jest bardzo zdrowe, wyjątkowo odżywcze i łagodne dla żołądka . Właśnie zależnie od tego, jak dobrze są wysmażone, steki dzielimy na: krwiste (rare) – mięso smażone tylko chwilkę, cienka otoczka brązowego mięsa kryje bardzo miękki
PaleoSMAKtakże ciemne gatunki jak stout czy porter. Gatunki te mają bogaty, wielowymiarowy smak, który fantastycznie sprawdzi się w gulaszu. Takie piwo podkreśli smak lekko skarmelizowanych warzyw i doda kruchości wołowinie. Od razu też uspokoję tych z Was, którzy mogą myśleć, że takie piwa muszą być bardzo drogie. Piwo do tego gulaszu kupowałam w sklepie spożywczym kilka kroków od mojego domu(...)zapłaciłam za nie tylko 1,50 zł więcej niż za dowolny, popularny lager. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Składniki Mięso . Nie ma to jak gulasz wołowy. Wołowina wspaniale kruszeje i nabiera aromatu przy długim gotowaniu. Wybierając konkretny kawałek mięsa do gulaszu, warto pamiętać, że do długiego gotowania najlepiej sprawdzają się części pochodzące z dużych, pracujących mięśni, ze względu na dużą zawartość
Na-talerzu.plpreferowany w kuchni azjatyckiej ze względu na swoją wszechstronność, stosowany zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno, a także jako uniwersalne warzywo dodające potrawom świeżości. Zapraszam na wołowinę z pyszną kapustą i wielu nazwach. 👥 – 2 ⏰ – 30 minut ➕ marynowanie 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki Mięso ✅ 400 g wołowiny w kostkach ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)sałaty. 🛠️ Gotuj, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. 🛠️ Możesz zjadać mięso z samymi warzywami lub tak jak ja, nałóż ryż na spód miski, połóż warzywa i na górę dodaj wołowinę z odrobiną sosu. 👍Gotowe Smacznego Współczesna technika i platformy społecznościowe pozwalają mi mieć tą przyjemność, aby zaprosić Was do miejsca w którym Nasza pasja ma prawdziwie wytworny smak. Zapraszam
RafalCookKolejne moje testowanie z trnd tym razem w mięsnym stylu :) Prawdziwa wołowina, prawdziwy smak! Jack Links Beef Jerky Delikatne kawałki najlepszej brazylijskiej wołowiny, przygotowanej według rodzinnej receptury Jack Link’s. Beef Jerky , to doskonała popołudniowa przekąska o wysokiej zawartości białka Kalorie 275 KCAL w 100G Białko 41G w 100G Węglowodany 18,8G w 100G Tłuszcz 4G w 100G Tradycyjne przyprawiane(...)Zamarynowane paski wołowiny są następnie wędzone i suszone w tradycyjny sposób Zgodnie z tradycyjną rodzinną recepturą, wołowina jest przyprawiana wyselekcjonowanymi składnikami i mieszanką ziół - ta wyjątkowa marynata nadaje jej niezapomnianego smaku. Zdania co do smaku były podzielone. Niestety nie do końca mięsna przekąska przypadła nam do gustu. Gdzie kupisz: Stacje benzynowe : BP, CircleK, Lotos, Amic, Shell Sklepy stacjonarne : Carrefour, Tesco
W garach u GosiLetnia pyszna zupa kapuśniaczek z pomidorami świeżymi i wołowiną. Uwielbiam takie zupy gdzie króluję same młode warzywa. Ich smak jest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część(...)kawałek korzenia selera 1/2 papryczki chili 2 kiełbasy śląskie 30 dkg wołowiny sól, pieprz czarny i czerwony koper świeży 4 pomidory 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Wołowinę kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele i liść laurowy. Gotuję na wolnym ogniu godzinę
wesoła kuchniaKolejne moje testowanie z trnd tym razem w mięsnym stylu :) Prawdziwa wołowina, prawdziwy smak! Jack Links Beef Jerky Delikatne kawałki najlepszej brazylijskiej wołowiny, przygotowanej według rodzinnej receptury Jack Link’s. Beef Jerky , to doskonała popołudniowa przekąska o wysokiej zawartości białka Kalorie 275 KCAL w 100G Białko 41G w 100G Węglowodany 18,8G w 100G Tłuszcz 4G w 100G Tradycyjne przyprawiane(...)Zamarynowane paski wołowiny są następnie wędzone i suszone w tradycyjny sposób Zgodnie z tradycyjną rodzinną recepturą, wołowina jest przyprawiana wyselekcjonowanymi składnikami i mieszanką ziół - ta wyjątkowa marynata nadaje jej niezapomnianego smaku. Zdania co do smaku były podzielone. Niestety nie do końca mięsna przekąska przypadła nam do gustu. Gdzie kupisz: Stacje benzynowe : BP, CircleK, Lotos, Amic, Shell Sklepy stacjonarne : Carrefour, Tesco
W garach u GosiLetnia pyszna zupa kapuśniaczek z pomidorami świeżymi i wołowiną. Uwielbiam takie zupy gdzie króluję same młode warzywa. Ich smak jest niepowtarzalny. Zupa jest pikantna, z wkładką mięsną. Nie oderwiecie się od garnka, będzie was kusiło zapachami które się unoszą. składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek por biała część(...)kawałek korzenia selera 1/2 papryczki chili 2 kiełbasy śląskie 30 dkg wołowiny sól, pieprz czarny i czerwony koper świeży 4 pomidory 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Wołowinę kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele i liść laurowy. Gotuję na wolnym ogniu godzinę
wesoła kuchniaMagda Wołowina po burgundzku może nie należy do najszybszych możliwych sosów, ale zdecydowanie jest warta czekania. Jej pyszny, wyrazisty, z rozpadającymi się kawałkami mięsa, słodką marchewką i aromatyczną pieczarką. Wszystko to łączy sos na bazie czerwonego, wytrawnego wina i to cały sekret tego wspaniałego dania. Dla mnie to propozycja na naprawdę wyjątkowy obiad, podany z jedwabistym purée z ziemniaków(...)masłem i mlekiem. Składniki (na 4 duże porcje): 1kg wołowiny 150g wędzonego boczku 400g średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki 3 marchewki 250ml czerwonego, wytrawnego wina – użyłam 500ml bulionu wołowego 100ml passaty pomidorowej 2 listki laurowe sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju posiekana natka pietruszki do posypania łyżka
Smaczna StronaPyszna sałatka z wołowiną i soczewicą w roli głównej, z dodatkiem sezonowych warzyw i dużej ilości ziół od BAZIÓŁKA. Sałatki kocham miłością niezmienną od dawna i chyba nie przestanę. Najbardziej lubię te, które robi się szybko, mogą pełnić rolę obiadu, lunchu czy kolacji. Są lekkie ale sycące. Taka jest moja dzisiejsza propozycja. Znajdziesz w sałatce: sezonowe zielone szparagi młodą rzodkiewkę(...)zioła, które pasują do wołowiny tj. kolendra i mięta - ta dodatkowo świetnie orzeźwia sałatkę. Całość podałam z sosem z tahini, który robi niesamowita robotą! Polecam! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ, MIĘTA I KOLENDRĄ - 2 porcje poszarpanej grillowanej wołowiny - zioła świeże mięta, kolendra BAZIÓŁKA - 2 garście pomidorków koktajlowych żółtych - 6 rzodkiewek - 10 szparagów zielonych - 2 gałązki selera naciowego - cytryna - tahini
SMYKWKUCHNIzawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Karkówka z pieczarkami Przepis na prosty gulasz wołowy Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 1 kg wołowiny, np. łopatki majeranek papryka słodka papryka ostra majeranek sól i pieprz pół szklanki mąki olej do smażenia 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu 5 ziaren jałowca(...)ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Przepis 1 Wołowinę kroimy w kostkę o wymiarach około 1,5x1,5 cm. Mięso oprószamy obficie majerankiem, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Następnie obtaczamy je w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto - mięso ma się dobrze zrumienić. 2 Następnie przekładamy wołowinę do garnka. Na tej samej patelni co smażyliśmy
Kuchnia Bazyliiczasu do czasu mam ochotę na azjatyckie smaki i wtedy powstają takie kompozycje. Gwiazdą tej miski jest krojona cieniutko wołowina, marynowana w sosie sojowym, z dodatkiem min. cukru, chilli, imbiru i czosnku a następnie szybko smażona - zwana beef bulgogi. Danie te możecie spotkać w azjatyckich (szczególnie koreańskich) knajpach, gdzie mięso układa się w misce z ryżem i innymi dodatkami(...)marynowane i świeże warzywa i jajko. U mnie w charakterze dodatków wystąpiło jajko, cienko pokrojony ogórek oraz marynowana marchewka z białą rzodkwią . Pyszne! Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie Składniki: 1/2 kg wołowiny ( polędwica, rostbef albo łata) 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu chilli
Smaczny zeszytProsty gulasz wołowy z ogórkami / Simple Beef Stew with Polish Pickles Dzisiejszy gulasz wołowy z ogórkami to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa. W skład prostego gulaszu wołowego z ogórkami wchodzi oczywiście wołowina, kilka ogórków kiszonych, cebula, czosnek, seler naciowy i przyprawy. Jeśli macie ochotę go odrobinę(...)Prosty gulasz wołowy z ogórkami to pyszne i sycące danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:) Przepis na prosty gulasz wołowy z ogórkami: 500 g wołowiny na gulasz, ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody, 3-4 ogórki kiszone, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 gałązki selera naciowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, czubata
Lekcje w kuchni