wołowina - 6415 przepisów (strona:26/428)

GULASZ WOŁOWY Z PAPRYKĄ I GRUSZKĄ 139

jest dużo. Tym razem od siebie dodałam jeszcze gruszkę, dzięki temu gulasz stał się lekko słodkawy i bardziej aromatyczny. Uwielbiam takie połączenia mięsa z owocami 😊   Składniki: 500 g wołowiny 2-3 cebule 1 duża papryka 1-2 gruszki 500 ml bulionu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej szczypta ostrej papryki mielonej sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie(...)Wołowinę myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy około 5 min., aż zrobi się brązowa. Podsmażoną wołowinę wykładamy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso oraz przyprawy. Zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu

Kuchnia MagdaLeny
Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 145

Bulgogi jest bardzo smaczne i bardzo koreańskie. Mówicie, że cola jest amerykańska? No cóż, jej zastosowanie do zmiękczania wołowiny i spajania smaku potrawy odkryli już starożytni Koreańczycy ;) Hm..., ale współcześni naprawdę tak robią. Potraktowanie składników potrawy taką specyficzną marynatą daje rzeczywiście świetny efekt, a całość dania przygotowuje się wyjątkowo prosto i bezstresowo. Tak lubię ;) Należy jednak pamiętać o bardzo cienkim(...)pokrojeniu mięsa, niemal poszarpaniu na włókna - to podstawa. Składniki: 250 g wołowiny (rostbef, polędwica) 125 g małych boczniaków lub pieczarek 2 nieduże marchewki 3 cebule dymki 300 ml coli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1-2 łyżki octu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu szczypiorek sól Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Warzywa i grzyby

zadanie-gotowanie
Roladki wołowe Mistrza Jana 202

przy tym było zabawy… A jaki Jasiek był dumny jak powiedziałam mężowi że dzisiaj obiad synuś zrobił. Z pewnością będziemy gotować razem częściej. Składniki: trzy płaty wołowiny na rolady kawałek boczku (jako nadzienie) cebula opcjonalnie ogórek kiszony (chociaż my akurat nie lubimy) 2 łyżeczki musztardy przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, koperek, ziele angielskie, liść laurowy łyżka oleju kostka bulionowa (jako(...)baza sosu) łyżka mąki łyżka śmietany 18% do zup Wykonanie: Rozbijamy wołowinę na naprawdę cieniutkie płaty (Jasiek miał taką frajdę z walenia tłuczkiem ). Smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy przyprawami, nadziewamy boczkiem, cebulą i ew. ogórkiem. Zawijamy i obwiązujemy sznurkiem gastronomicznym. Ważne żeby wołowiny nie posolić! Nagrzewamy patelnię mocno wraz z łyżką oleju. Obsmażamy roladki tak żeby nigdzie mięso

Mama z miasta
Przepyszny żurek 156

Nigdzie nie jest napisane, że żurek można robić tylko w Wielkanoc. Jest to tak smaczna zupa, że kosztowanie jej tylko raz w roku to za mało

Wołowina od rekina
Wołowina suszona- beef jerky 204

Wołowina suszona- beef jerky Suszona wołowina (ang. beef jerky), jedna ulubionych przekąsek braci Amerykanów za wielką wodą, u nas nie zdobyła dotąd szczególnej popularności. A szkoda, gdyż jest nie tylko całkiem smacznym małym-co-nieco do przekąszenia, ale również łatwym w transporcie, bo zajmującym niewiele miejsca i bardzo lekkim, a przy tym pełnowartościowym, obfitującym w białko i inne składniki pożywieniem(...)marynacie, pozostawiamy w szczelnym naczyniu w lodówce na 24 godziny 4. Dokładnie osuszamy każdy pasek na papierowym ręczniku i spłaszczamy, np. pomiędzy dwoma deskami do krojenia 5. Nadziewamy paski wołowiny np. na patyki do szaszłyków lub nawlekamy na nitkę i suszymy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 50-60 stopni przez ok. 7-8 godzin. 6. Dosuszamy w temperaturze pokojowej

Aromatyczne Podróże
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 144

kulinarnych i świątecznych. Następnie pod czujnym okiem Pana Macieja i nieocenionym praktycznym wsparciem szefa kuchni Sokołów Dominika Moskalenki,  wspólnie przygotowaliśmy cztery fantastyczne dania. Ja niestety mogłam skosztować tylko wołowiny z wędzoną słoniną bowiem to danie jako jedyne nie zawierało glutenu i laktozy.  Na pozostałe mogłam tylko popatrzeć, ale wszyscy bardzo je chwalili. A oto przepisy.   Być(...)może ktoś zechce przygotować je na nadchodzące święta. Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem Składniki: 1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków czerwonych 0,5 kg buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki

Wiem co jem
Zrazy wołowe zawijane 6712

wołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm.  Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem(...)mięsa. Powierzchnia powinna się zwiekszyć dwukrotnie. Boczek, ogórki i chleb kroimy w słupki podobnej wielkości. Cebulę kroimy w piórka. Plastry wołowiny oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na każdym płacie wołowiny układamy słupki boczku, chleba, ogórka i kilka piórek cebuli. Płaty mięsa ciasno zwijać, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami, szpilkami metalowymi do zrazów lub obwiązać nitką. Na patelni rozgrzewamy

Atlas Smaków
Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami 141

Przepyszny sos, który jest również bardzo sycący dzięki ciecierzycy. Wołowina przyprawiona dużą ilością garam masala i curry spędziła w lodówce całą noc. Dla takiego smaku było warto czekać.  Składniki: 400ml mleczka kokosowego 1 puszka ciecierzycy (240g cieciorki) 50g migdałów w płatkach 2 żółte papryki 1/2 pora 2 szalotki 500g wołowiny  2 łyżki masła 2 łyżki garam masala curry(...)pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy por, paprykę, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy odsączoną ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe

Gotowanie i blogowanie
Wołowina w sosie ostrygowym 129

Phad nuea num mun hoy to mięsne, wołowe i aromatyczne danie. Każda restauracja tajska dodaje do niego swój bukiet warzyw, jednak podstawą dania jest wołowina i sos ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 200 g pieczarek 5 grzybów(...)łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy na średnim ogniu

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z wołowiną i grzybami 156

Soczyste mięso, leśne grzyby i makaron - przygotuj zapiekankę wg mojego przepisu a nie będziesz żałować ;) Doskonałe i aromatyczne danie obiadowe - przepis dla smakoszy wołowiny!   Składniki na 4 porcje: krucha wołowina - łopatka (Sokołów z Biedronki) 1 szklanka mrożonych grzybów leśnych ok. 350g makaronu Farfalle (kokardki) 20 dag sera mozarella (w kawałku) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku ostra lub słodka(...)papryka sól, pieprz olej Przygotowanie: Kruchą wołowinę przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Grzyby rozmrażamy - wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy 3 łyżki oleju i smażymy ok. 8-10 minut - wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki - smażymy na 1 łyżce rozgrzanego oleju

Alutka-Gotuje
Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną 278

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i niezwykle mięciutkie. Wzbogaciłam je dodatkiem kukurydzy, która lekko jest w nim wyczuwalna. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, którą wyjęłam z rosołu. Jest to jeden ze sposobów jak wykorzystać takie mięso. Dzieciom też smakowały pampuszki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru(...)drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego NADZIENIE: 300 g gotowanej wołowiny 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 300 g pieczarek sól pieprz czarny pieprz ziołowy olej rzepakowy Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać i włożyć do kielicha

https:KKuchniaMniam
Puszyste cisto na pizze 188

Pyszne i  puszyste ciasto na pizze, które zawsze się udaję. Idealne z każdymi dodatkami. Dzięki drugiemu wyrastaniu jest mięciutkie. Składniki: - na zaczyn 3 łyżki letniej

Wołowina od rekina
Spaghetti ze świeżych pomidorów 167

Pyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti.   Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti  500

Wołowina od rekina
Tort z kremem malinowym ze świeżymi malinami i borówkami 163

Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach tort. Nie za słodki, a do tego kwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub

Wołowina od rekina