wołowina - 6415 przepisów (strona:34/428)

Gulasz wołowy ze śliwką 180

Pomysł na obiad z wołowiny znaleziony u Witaminki. Polecam! Składniki: 500 g wołowiny garść suszonych śliwek 2 litry wywaru (na kości lub z kostki) 1 szklanka wo dy 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smak u Sposób przygotowania: 1. Wołowinę umy ć, pokroić w kostkę (u mnie większe kawałki) , zal ać zimnym wywarem i gotować 1 godzinę . 2. Śliwki

Kuchnia domowa Ani
Lub Burger - opinia 198

burgerami miałam ochotę poznać smak tych lubelskich. Zastanawiałam się jak przyjmą się u nas. W końcu nie są zbyt tanie, a i nie do wszystkich przemawia opis: "100% wołowiny. Wszystkie burgery to 200g świeżej grillowanej wołowiny podawanej w bułce wypiekanej według naszej wyjątkowej receptury i świeże warzywa od lokalnych dostawców oraz nasze wyjątkowe sosy. Do każdego burgera podajemy domowe, ręcznie(...)stole? Czy burgery zdaniem obsługi potrzebowały właśnie takich "poprawiaczy smaku"? Prędzej spodziewałabym się dodatkowych porcji sosów barbecue czy aioli, a nie, zapomniałam, przecież taki dodatek kosztuje 5 zł. Lubburger (wołowina, sałata rzymska, marmolada z cebuli, bekon, ser kozi, sos aioli) Najpierw otrzymaliśmy piwa, a po ok. 10-15 minutach nasze zamówione burgery. Podane były na drewnianych deseczkach, a frytki

Pasja Smaku
Przepis na chili con carne 21

Obiad z mielonej wołowiny       Mięso wołowe nie gości często na stołach większości polaków. Przyczyn może być kilka, jedną z nich na pewno będzie cena mięsa.  👉Jak zrobić Chili Con Carne❓      Dlatego też jest znacznie mniej przepisów na wołowinę niż na inne mięsa, chociaż ośmielę się stwierdzić, że jeszcze mniej przepisów jest na dziczyznę(...)Zapraszamy na przepis na Chili Con Carne z mielonego mięsa wołowego.   Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem   Składniki: 800g mielonej wołowiny  puszka krojonych pomidorów - 400g puszka fasoli czerwonej  1 duża czerwona papryka  3 ząbki czosnku  1 duża cebula  2 łyżki dowolnego tłuszczu  1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gulasz wołowy z winem i papryką 45

się jako świąteczny obiad, ale też na niedzielny posiłek rodzinny. Gulasz możemy podać z kluskami, kaszą, ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem.     Składniki: ok 1 kg wołowiny Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa ok 1 szklanka bulionu olej do smażenia 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego(...)pół wytrawnego) 2 cebule 1 czerwona papryka garść suszonych grzybów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki       *** Wołowinę kroimy w średniej wielkości paski *** *** Pokrojone mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju i obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem i paprykami), mieszamy *** *** Kawałki mięsa obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na rumiano *** *** Podsmażoną

Blog z Apetytem
Gulasz wołowy z piekarnika 34

Miękka wołowina rozpływająca się w ustach… Ten gulasz z piekarnika to idealny sposób na przygotowanie wołowiny. Można go przygotować wczesśiej. Ponowne odgrzewanie nic, a nic mu nie zaszkodzi, a może nawet pomoże. Smak raczej tradycyjny, ale czasmi warto pozostać przy znanych smakach. 1 kg wołowiny  … The post Gulasz wołowy z piekarnika appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Przepis na sałatkę taco z mielonym mięsem wołowym 34

imprezową przekąskę, łącząc w sobie proste składniki i niezapomniane wrażenia smakowe. Print Przepis na sałatkę taco z mielonym mięsem wołowym Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Meksykańskie Tagi sałatka, taco, wołowina Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 6 porcji Author Magdalena Składniki 450 g mielonej wołowiny 1 opakowanie przyprawy do taco z obniżoną zawartością sodu(...)startego sera cheddar 2 szklanki połamanych chipsów tortilla o smaku nacho 1/4 szklanki sosu sałatkowego Catalina Instrukcje W dużej patelni, na średnim ogniu, smaż mieloną wołowinę przez 6-8 minut, aż przestanie być różowa, rozbijając ją na drobne kawałki; odcedź nadmiar tłuszczu. Dodaj przyprawę do taco i wodę; doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj bez przykrycia

ale Pysznie
Jak przygotować świąteczny pasztet 71

przyrządzony z mięsa z dodatkiem suszonych śliwek. Aby rozpocząć przygotowanie tego wyjątkowego pasztetu, należy skompletować wszystkie potrzebne składniki. Pasztet świąteczny to pasztet z mięsa. Potrzebne będą zatem: boczek, wołowina, wieprzowina i kurczak. Niektórzy dodają również wątróbkę. Ja wybrałam opcję bez wątróbki. Poza tym trzeba pasztet doprawić. Ziele angielskie, liście laurowe, goździki i czarny pieprz świetnie pasują do mięsnego pasztetu. Świąteczny(...)stołu. Pasztet świąteczny z suszoną śliwką 20 grubych plastrów, podłużna forma o rozmiarach 12 cm x 30 cm Składniki: 600 g surowego boczku, bez kości i skóry 700 g wołowiny, antrykot 300 g wieprzowiny, np. szynka 2 uda z kurczaka 2 duże cebule 8 ziaren ziela angielskiego 4 goździki 2 liście laurowe 1 łyżka soli 1½ łyżeczki czarnego pieprzu

codojedzenia
Wołowina marynowana w czerwonym winie 37

Gdzieś w Portugali w słonecznej kuchni gospodyni marynuje mięso, jest to wołowina. Potem przy rodzinnym stole to mięso zostaje skonsumowane. Macie ochotę na taki scenariusz? ja miałam i dlatego pyszna, aromatyczna, krucha, soczysta wołowina spoczęła na moim talerzu. Ona jest po prostu pyszna i warto sobie taką przygotować. Ja ze swej strony polecam gorąco. Wołowina marynowana w czerwonym winie - przepis

Moje Małe Czarowanie
Multizadaniowe danie z wołowiną. Do zjedzenia solo lub na wiele innych sposobów. 35

Czas uraczyć Was jakimś nowym przepisem, bo dawno nie było tutaj nic nowego. Dziś mam coś dla wszystkich fanów dań mięsnych. Multizadaniowe danie z wołowiną, które jest po prostu przepyszne. Skąd taka nazwa? Otóż danie możecie wykorzystać na wiele sposobów. Można zjeść je solo, ale także z dodatkiem makaronu, kaszy, ryżu, czy jako nadzienie pysznej tortilli. Możliwości jest wiele(...)baza jedna Zatem serdecznie zachęcam do wypróbowania nowego przepisu Składniki (6 porcji): 600g mielonej wołowiny, 1 cebulka, 4 ząbki czosnku, 1 cukinia, 1 papryka, 250g czerwonej fasoli konserwowej (masa netto). 150g kukurydzy konserwowej (masa netto), łyżka oliwy z oliwek, około 1/2 szklanki wody, przyprawy: szczypta soli , czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta płatków chilli , 1/4 łyżeczki oregano, szczypta bazylii

Natka Pietruszki
Jak długo marynować mięso do pieczenia ? 46

aromat. Istnieje wiele czynników, które wpływają na czas marynowania. Oto niektóre z nich: 1. Rodzaj Mięsa Rodzaj mięsa ma duże znaczenie dla czasu marynowania. Mięsa czerwone, takie jak wołowina, zazwyczaj wymagają dłuższego marynowania, aby osiągnęły pełny smak. Mięsa drobiowe czy rybne mogą wymagać krótszego czasu marynowania, aby nie stały się zbyt miękkie. 2. Grubość Mięsa Grubość mięsa ma wpływ(...)teksturę. Optymalne czasy marynowania różnią się w zależności od rodzaju mięsa oraz celu, jaki chcemy osiągnąć poprzez ten proces. Oto przybliżone optymalne czasy marynowania dla różnych rodzajów mięsa: 1. Wołowina: Miękkie kawałki do duszenia: 2-4 godziny Grubsze kawałki na grilla: 4-8 godzin Miękkie kawałki do steaków: 30 minut – 2 godziny 2. Wieprzowina: Miękkie kawałki do duszenia

Podstawy Gotowania
Burgery w czarnej bułce 55

Idealne burgery można przygotować w domu. Wystarczy dobrej jakości wołowina. Co zrobić, aby się wyróżniały? Przygotować burgery w czarnej bułce! Nawet jeśli nie przepadacie za sztucznymi barwnikami, ten przepis jest dla Was. Wykorzystujemy bowiem składnik, który zapewne wielu z Was ma nawet w domu. Barwiącym na czarno sekretem czarnych bułek jest… węgiel aktywowany z apteki! (tak, dokładnie ten, który(...)kolorze – można pominąć węgiel i postępować zgodnie z przepisem – burgery wychodzą pierwsza klasa – my uwielbiamy je robić. Burgery (4-6 sztuk*): 800 g mielonej wołowiny (ja zazwyczaj używam z antrykotu – można poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym) 2 łyżki korzennego sosu Worcestershire 1 pełna łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka wędzonej papryki pół szklanki zimnej wody

Poezja smaku
Domowe tacos z wołowiną i dodatkami 43

wiemy co mamy w środku, bo zrobiliśmy je sami. Wykonanie jest naprawdę proste, dodatki dowolne, ale wiadomo – im więcej tym lepiej. W mojej domowej wersji postawiłam na klasyczną wołowinę, doprawioną mieszanką przypraw odpowiednią do tacos. Do tego na szybko salsa z kukurydzy i guacamole. Wszystko do złożenia w chwilę, można dokładać, mieszać, przekładać ile się chce(...)komu smakuje najlepiej Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonej wołowiny 4 placki gotowych tortilli – polecam duże – w przepisie dowiesz się dlaczego* 3-4 listki sałaty lodowej płaska łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 łyżeczki mielonego czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Guacamole: dojrzałe awokado 2 łyżki soku

Smaczna Strona
Bigos z wieprzowiną 31

Jedynie. Tym razem nie dodałam do niego wołowiny. Bo jak wiadomo najlepszy bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa. W moim dzisiejszym przepisie jest co prawda tylko jeden rodzaj mięsa, ale pod różną postacią, więc to też wpływa na finalny smak potrawy. Bo mamy kiełbasę, bo jest łopatka, jest boczek wędzony i surowy. Bigos z wieprzowiną to potrawa, która była(...)przepis na bigos staropolski. Oba przepisy są bardzo podobne, no ale dobra. Skoro już go wyczarowałam, zrobiłam mu zdjęcie to niech idzie w świat. Bigos z wieprzowiną (bez grama wołowiny) wyszedł tak samo pyszny jak ten z wołowiną. Nie zauważyłam jakiejś znaczącej różnicy w smaku. Jeżeli więc nie macie dodatkowych funduszy na zakup droższego mięsa, kupcie tylko to wieprzowe

Kardamonovy