wołowina - 6514 przepisów (strona:34/435)

Pora na swiąteczny bigos! 36

calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki 1,2 kg wieprzowej karkówki 350 g wołowiny rosołowej 300 g wędzonego boczku 300 g szwedzkiej kiełbasy z wołowiny 2 cebule, duże 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego oregano 3 duże(...)przez 20 minut z dodatkiem szklanki wody, 1 liścia laurowego i łyżki soli. Kiszoną kapustę lekko pokroić i dodać do ugotowanej białej kapusty. Do dużego garnka włożyć karkówkę i wołowinę. Posolić i gotować do miękkości, około 1 godziny. Wyjąć mięso i ostudzić. Ostudzone mięso pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Suszone grzyby moczyć we wrzątku przez 20 minut. Odcedzić

codojedzenia
Gulasz burgundzki 311

Gulasz burgundzki Gęsty, syty i treściwy gulasz wołowy z pysznymi dodatkami. Robiony na wzór wołowiny po burgundzku, tyle, że na patelni (lub duszony w garnku) zamiast w piekarniku. Pyyyszny. Świetnie smakuje z pyzami, kluskami albo po prostu ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.     Składniki: ok 1 kg wołowiny 20dkg boczku wędzonego 1 duża marchew (lub 2 mniejsze(...)czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne) 2 szklanki bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, liść laurowy 3 łyżki masła 1 łyżka siekanej pietruszki     *** Wołowinę kroimy w dużą kostkę *** *** Boczek wędzony kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni na małej mocy palnika *** *** Gdy boczek się wytopi przekładamy go do garnka lub na patelnię z wysokim

Blog z Apetytem
Placki po Węgiersku + film 41

klasyka kuchni, która łączy w sobie chrupiące, złociste placki ziemniaczane z aromatycznym, soczystym gulaszem. To danie idealne na sycący obiad, pełne intensywnych smaków i przypraw. W naszym przepisie połączymy wołowinę i wieprzowinę, a całość doprawimy papryką oraz czosnkiem, aby uzyskać głęboki, węgierski charakter. Jeśli jesteś fanem domowych, tradycyjnych dań, placki po węgiersku z pewnością podbiją Twoje kubki smakowe. Sprawdź przepis(...)poniżej i odkryj, jak łatwo przygotować to smaczne danie we własnej kuchni!     Film:   Składniki na 3 porcje: gulasz 300 g wołowiny 400 g łopatki wieprzowej 3 łyżki mąki pszennej 1 cebula 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 litr wody olej do smażenia 2 liście laurowe 3-4 ziarnka ziela angielskiego

Smakowite Dania
Bitki wołowe 100

bardziej aromatyczny. Do bitek pasują ziemniaki, kasza, kluski śląskie oraz ogórki kiszone. Klasyczna surówka lub buraczki zasmażane też się sprawdzą. Bitki wołowe Składniki na bitki wołowe: około 800 g wołowiny (np. udziec lub rostbef) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki oleju około 2 – 3 szklanki wody 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 płaska(...)łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz Przygotowanie bitek wołowych: Wołowinę pokroić na plastry (około 1 cm), lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i przełożyć do miseczki. Dodać majeranek, bardzo drobno posiekane ziarna jałowca, sól oraz pieprz. Dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na około 1 godzinę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i włożyć plastry

Oryginalny smak
Tacos Historia i Pochodzenie Meksykańska uczta 63

była wypełniana różnymi składnikami, takimi jak ryby, insekty, czy nawet ziarna kakaowca. Podczas kolonizacji Meksyku przez Hiszpanów w XVI wieku, do lokalnej kuchni zaczęły przenikać europejskie składniki, takie jak wołowina, wieprzowina, czy ser, co znacząco wpłynęło na rozwój tacos w formie, którą znamy dziś. Różnorodność tacos – coś dla każdego smakosza Tacos ewoluowało przez wieki, stając się daniem niezwykle różnorodnym(...)wieprzowe jest marynowane w mieszance przypraw, a następnie pieczone na pionowym rożnie i podawane z ananasem, cebulą oraz kolendrą. 2. Tacos de Asada – Proste, ale pyszne tacos z grillowaną wołowiną, zwykle podawane z cebulą, kolendrą i salsą. Są idealnym wyborem dla miłośników soczystego mięsa. 3. Tacos de Pescado – Ten rodzaj tacos pochodzi z regionów nadmorskich, gdzie ryby

RafalCook
Bryzol wołowy 107

Danie prosto z PRL-u czyli bryzol . Jest to proste danie w formie kotletów , które przygotować można z mięsa mielonego lub z mięsa siekanego, zarówno wołowiny jak i z wieprzowiny. Mięso po zmieleniu lub posiekaniu doprawia się podstawowymi tylko przyprawami czyli solą oraz pieprzem, dodaje do masy mięsnej jajko, wyrabia i formuje w kulki, które obtacza się w mące(...)kawałek taki jak na przykład łopatka czy antrykot. Kotlety przed włożeniem na patelnię mają grubość około dwóch centymetrów, tak grube kotlety smażę przez około 15 minut. Lubisz dania z wołowiny ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Policzki wołowe w sosie z czerwonego wina. Bryzol wołowy The post Bryzol wołowy appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Jak przechowywać surowe mięso w lodówce? 62

Mięso to produkt nieco kłopotliwy w przechowywaniu. Bez względu na to, czy kupujesz drób, wołowinę czy wieprzowinę – musisz pamiętać o najważniejszych zasadach bezpieczeństwa związanych z jego trzymaniem w kuchni od momentu zakupu aż do chwili przygotowania. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko rozwoju drobnoustrojów oraz będziesz cieszyć się doskonałym smakiem potraw. Jak przechowywać surowe mięso w lodówce oraz w jaki sposób wydłużyć(...)groźnych dla życia sytuacji. Podstawą będzie tutaj staranne mycie rąk wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund – zarówno przed, jak i po obróbce mięsa. Surowy kurczak, wieprzowina czy wołowina nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z innymi produktami spożywczymi. Nie należy kroić ich tym samym nożem i na tej samej desce , co warzywa, owoce czy pozostałe składniki dań. Po skończonej

Rozdomowiona
Najlepszy strogonow z pieczarkami 246

przepis jest właśnie dla Was. Strogonow, to pomysł na elegancki rodzinny obiad, taki na przykład na niedziele lub jakąś okazję. Mega smaczny!     Składniki: ok 1 kg wołowiny 1 cebula 20 dkg boczku wędzonego 20 dkg małych pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne) ok 2 szklanki bulionu 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)przyprawami: solą, pieprzem i paprykami, mieszamy *** *** Kawałki mięsa obtaczamy kolejno w mącę *** *** Mięso obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju, na dużej mocy palnika *** *** Smażymy z każdej strony na rumiano *** *** Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka lub na patenie z wysokim rantem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz, zalewamy winem i zagotowujemy *** *** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około

Blog z Apetytem
Smażony makaron po azjatycku z pikantną wołowiną 77

Smażony makaron po azjatycku z pikantną wołowiną Azjatycki klasyk, który zawsze się udaje. Sezonowo dodajemy młodej kapusty, a potem możemy zamienić ją na kapustę pekińską. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, aby przygotować szybki i pożywny obiadek. Polecam!     Składniki: ok 400g mielonej wołowiny 150g bulionu lub wody olej do smażenia Warzywa: 1 czerwona cebula 1 marchew 1 czerwona papryka(...)JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Smażony makaron po azjatycku z pikantną wołowiną pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Przepis na chili con carne 47

Obiad z mielonej wołowiny       Mięso wołowe nie gości często na stołach większości polaków. Przyczyn może być kilka, jedną z nich na pewno będzie cena mięsa.  👉Jak zrobić Chili Con Carne❓      Dlatego też jest znacznie mniej przepisów na wołowinę niż na inne mięsa, chociaż ośmielę się stwierdzić, że jeszcze mniej przepisów jest na dziczyznę(...)Zapraszamy na przepis na Chili Con Carne z mielonego mięsa wołowego.   Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem   Składniki: 800g mielonej wołowiny  puszka krojonych pomidorów - 400g puszka fasoli czerwonej  1 duża czerwona papryka  3 ząbki czosnku  1 duża cebula  2 łyżki dowolnego tłuszczu  1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gulasz wołowy z winem i papryką 76

się jako świąteczny obiad, ale też na niedzielny posiłek rodzinny. Gulasz możemy podać z kluskami, kaszą, ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem.     Składniki: ok 1 kg wołowiny Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa ok 1 szklanka bulionu olej do smażenia 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego(...)pół wytrawnego) 2 cebule 1 czerwona papryka garść suszonych grzybów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki       *** Wołowinę kroimy w średniej wielkości paski *** *** Pokrojone mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju i obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem i paprykami), mieszamy *** *** Kawałki mięsa obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na rumiano *** *** Podsmażoną

Blog z Apetytem
Gulasz wołowy z piekarnika 71

Miękka wołowina rozpływająca się w ustach… Ten gulasz z piekarnika to idealny sposób na przygotowanie wołowiny. Można go przygotować wczesśiej. Ponowne odgrzewanie nic, a nic mu nie zaszkodzi, a może nawet pomoże. Smak raczej tradycyjny, ale czasmi warto pozostać przy znanych smakach. 1 kg wołowiny  … The post Gulasz wołowy z piekarnika appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Przepis na sałatkę taco z mielonym mięsem wołowym 70

imprezową przekąskę, łącząc w sobie proste składniki i niezapomniane wrażenia smakowe. Print Przepis na sałatkę taco z mielonym mięsem wołowym Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Meksykańskie Tagi sałatka, taco, wołowina Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 6 porcji Author Magdalena Składniki 450 g mielonej wołowiny 1 opakowanie przyprawy do taco z obniżoną zawartością sodu(...)startego sera cheddar 2 szklanki połamanych chipsów tortilla o smaku nacho 1/4 szklanki sosu sałatkowego Catalina Instrukcje W dużej patelni, na średnim ogniu, smaż mieloną wołowinę przez 6-8 minut, aż przestanie być różowa, rozbijając ją na drobne kawałki; odcedź nadmiar tłuszczu. Dodaj przyprawę do taco i wodę; doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj bez przykrycia

ale Pysznie
Jak przygotować świąteczny pasztet 102

przyrządzony z mięsa z dodatkiem suszonych śliwek. Aby rozpocząć przygotowanie tego wyjątkowego pasztetu, należy skompletować wszystkie potrzebne składniki. Pasztet świąteczny to pasztet z mięsa. Potrzebne będą zatem: boczek, wołowina, wieprzowina i kurczak. Niektórzy dodają również wątróbkę. Ja wybrałam opcję bez wątróbki. Poza tym trzeba pasztet doprawić. Ziele angielskie, liście laurowe, goździki i czarny pieprz świetnie pasują do mięsnego pasztetu. Świąteczny(...)stołu. Pasztet świąteczny z suszoną śliwką 20 grubych plastrów, podłużna forma o rozmiarach 12 cm x 30 cm Składniki: 600 g surowego boczku, bez kości i skóry 700 g wołowiny, antrykot 300 g wieprzowiny, np. szynka 2 uda z kurczaka 2 duże cebule 8 ziaren ziela angielskiego 4 goździki 2 liście laurowe 1 łyżka soli 1½ łyżeczki czarnego pieprzu

codojedzenia