wołowina - 6184 przepisów (strona:41/413)

Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 125

innych, nie mniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości(...)metod gotowania, redukcja masy użytych składników, zostają zachowane cenne dla zdrowia witaminy i minerały, a potrawy są wyjątkowo soczyste oraz charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw. Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 230

Kiedy szykuję burgery w domu najczęściej wybieram do ich zrobienia dwa rodzaje mięsa – tradycyjnie wołowinę albo – co mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne(...)bułkach, kładę na nie plasterek sera i polewam sosem. Zamykam górną częścią bułki, spinam wykałaczką i podaję od razu. Tak przyprawione mięso jest po prostu fenomenalne – nabiera charakteru wołowiny, zostaje też bardzo soczyste. 100g wołowiny na burgery zawiera około 10g tłuszczu – mięso na burgery z udźca indyka tylko 2,8g. Jeśli jesteście na diecie, ten burger to podwójne zwycięstwo

Karo in the Kitchen
Galaretka z Lebiodki pospolitej –czyli oregano 142

omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki.   Oregano posiada również wartościowe walory smakowe oraz(...)omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki. Lebiodka pospolita – właściwości lecznicze Lebiodka pospolita posiada bardzo

w mojej kuchni
Uczta grillowa piwem popijana, czyli warsztaty z Sokołowem 104

Sokołowem w Akademii Smaku w Woli Suchożebrskiej.  Na miejscu jak zawsze wszystko dopięte na ostatni guzik: leżaki, koce, nakryte stoły, rozpalony grill i przygotowane produkty, m.in. sezonowana wołowina, świeże warzywa. Nawet pogoda była jak na zamówienie – słoneczko przyjemnie grzało, a temperatura była idealna do uczty pod gołym niebem. Chwila odpoczynku po obiedzie i bierzemy się do roboty. Pod okiem(...)szefa kuchni Akademii Smaku Dominika Moskalenki przygotowaliśmy kilka rodzajów wołowiny z grilla. Były obłędnie pyszne steki z rostbefu i antrykotu, cudownie soczysta polędwiczka, podana z ziemniakami i sosem kurkowym oraz sałatką. Jednak sezonowana wołowina to jest smak! Były też wyśmienite burgery i szaszłyki marynowane w maśle orzechowym. Wszystko oczywiście popijane piwem:)   W międzyczasie Rafał opowiadał i częstował nas piwami

Obiad gotowy
Chili con carne 100

potrawa amerykańska. Tak czy owak to bardzo aromatyczne, szybkie do przygotowania i sycące danie jednogarnkowe , które podaję zazwyczaj z ryżem. Moje chili con carne przyrządzam zawsze z mielonej wołowiny, nie wyobrażam sobie dodać innego rodzaju mięsa. Dodaję również sporą ilość czerwonej fasoli, bo zwyczajnie ją lubię. Potrawa powinna być ostra, ale moja wersja jest dość wyważona. Jeżeli lubicie ogień(...)dodajcie więcej chili :). CHILI CON CARNE 0,5 kg mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów 2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 5-6 suszonych pomidorów w oleju 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka utartego w moździerzu kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki chilli w proszku 1 czubata łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej

Pieguskowa Kuchnia
Hamburger pizza czyli meatzza 108

jest jeden z tych niewielu przepisów na blogu w którym mój jedyny udział w przygotowaniu to poniekąd pomysł, zdjęcia i konsumpcja. Typowo męska pizza, z wołowiną w cieście na pizze w formie burgera, z wierzchem z salami, z sosem pomidorowym i chyba kilogramem sera. Doprawdy doskonałe połączenie w wykonaniu dwóch niezawodnych kucharzy, którzy są moimi przyjaciółmi i gotują cudnie. Danie(...)milion kalorii ale dla takich chwil niekiedy warto odpuścić dietę.  Składniki (na 6 porcji): ciasto na pizze z  tego  przepisu  500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny  100 gram salami  1 papryka czerwona  sos pomidorowy z  tego  przepisu 750 gram żółtego sera czerwona cebula  czosnek  sólo i pieprz

Mango Papaja
szybkowar-boczek do pieczywa... 144

Składniki: boczek surowy 1,3 kg/bez kości, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, czosnek 1 główka, cebula 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, musztarda rosyjska 1 łyżka, woda 1 szklanka przyprawa do wołowiny Prymat również smakuje z boczkiem wieprzowym, często dodaję przyprawy do potraw innych niż są przeznaczone(...)świeży płat boczku surowego, mało tłusty, bez kości ze skórą umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć, dobrze natrzeć przyprawą do wołowiny dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku, kawałki obranych cebul i wszystko wymieszać, nakryć talerzem miskę i do lodówki na kilka godzin do szybkowara rozgrzanego włożyć sam boczek bez cebul i czosnku, z każdej strony zrumienić, następnie dodać czosnek z cebulą

W Mojej Kuchni Lubię
Młode ziemniaki duszone z warzywami 140

dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)łyżeczka curry -1 papryka żółta -1 papryka czerwona -garść żółtej fasolki szparagowej -1 mała cukinia -pół puszki groszku konserwowego -1 łyżka oleju -garść dowolnej zieleniny ( szczypiorek, pietruszka, koperek ) Wołowinę smażymy do chrupkości.  Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry

Kulinarne przemyslenia
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 129

potrzebują. Składniki:   50 gram mąki z quinoy 50 gram mąki z tapioki 50 gram mąki z sorgo 3 szklanki mrożonego groszku Bonduelle już przygotowanego na parze 100 gram wołowiny 1/4 smaczliwki 2 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle bez GMO 2 łyżki czerwonej fasoli Bonduelle 1 mozzarella pół papryczki chilli 2 pomidorki koktajlowe 2 małe pomidory malinowe 2 łyżki oliwy(...)godzinę.  Pomidory malinowe obieramy ze skórki, blendujemy i redukujemy na patelni z dodatkiem kilku plasterków chilli, soli, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oregano, aż powstanie sos.  Wołowinę siekamy drobno, lub mielimy i podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia dodajemy kumin, sól i pieprz. Gdy spód się upiecze, wyjmujemy go smarujemy sosem, na nim układamy kawałki mozzarelli

Quinoa Raz!
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 126

postrzegać ten kraj nieco inaczej. Do tej pory Kraj Kwitnącej Wiśni, jeśli chodzi o jedzenie, kojarzyłam raczej tylko z sushi.  Japończycy oprócz ryb uwielbiają również mięso, przecież najdroższa wołowina pochodzi z japońskich krów rasy Wagyu, a popularną potrawą z tej kuchni jest zupa ramen, przygotowywana na wywarze z kości i właśnie z dodatkiem mięsa. Zobaczcie mały wycinek tego(...)jest replika amerykańskiej Statuy Wolności, która spogląda na port przyległy do parku i wieżę Tokio Tower wzorowaną paryską wieżą Eiffla. Dania z mięsem Prefektura Shizuoka – Gyudon: miska ryżu, smażona wołowina z cebulą w słodkawym sosie. Domowe jedzenie z kuchni japońskiej. Obiad w zajeździe na 5. stacji szlaku Subashiri na górę Fuji. Kioto   – Shoyu ramen: rosół z dodatkiem sosu sojowego

Kuchcik gotuje
Krewetki na dwa sposoby. Najlepsze! Warsztaty grillowe z Kamisem #grillujzkamisem 124

pyszne i zaskakujące. Grill kojarzy się głównie z kiełbasą, kaszanką i karkówką. Na warsztatach nie było żadnego z tych produktów. Było za to ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną, rozmarynowy stek z arbuza czy też „grillowana” pina colada. Brzmi intrygująco, prawda?! Warsztaty prowadził Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Niesamowity człowiek, pełen pozytywnej energii. Spotkanie rozpoczęło się(...)tyle obłędnych dań, które można przygotować na grillu! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Po krótkim wstępie przeszliśmy do gotowania. Miałam za zadanie przygotować ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną oraz glazurę kawową, którą później przerobiłam za pomocą 2 składników na sos.   Gdy każdy z uczestników warsztatów przygotował swoje potrawy, zasiedliśmy wszyscy razem do stołu w świetnych nastrojach

Moja pasja smaku
Kurczak z grzybami 127

Długi czas nie mogłem znaleźć inspiracji na zrobienie jakiegoś nowego dania. Nie chciałem po raz kolejny robić wołowiny albo kaczki, a wieprzowiny żona nie lubi. Dlatego trzeba było coś wykombinować z kuraka. Wyszło naprawdę spoko! Bez zbędnego pitolenia, od razu przechodzę do przepisu: Składniki (dla dwóch osób): dwie małe piersi z kurczaka 50g masła 250g pieczarek brunatnych natka pietruszki(...)jakieś 20-30 minut. Dzięki takiej obróbce, pierś będzie soczysta w środku, wypieczona i się nie przypali. No i nie wymaga rozbijania. Pamiętaj, że kurczak to nie kaczka czy wołowina i musi być dobrze wysmażony. Jeśli po rozkrojeniu mięso jest różowe w środku, wrzuć je spowrotem do pieca. Zjedzenie niedosmażonego mięsa może grozić różnymi nieprzyjemnościami, od sraczki po zarażenie salmonellą

manslogblog
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 159

ViolaPassion Wspaniałe chude czerwone  mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje  między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie  bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść

Viola cooks with passion
Szarpana wołowina do tortilli, hamburgerów i na kanapki 266

Szarpana wołowina to mięso duszone w niskiej temperaturze w sosie własnym.  Mięso rozpływa się w ustach , jest tak kruche i delikatne że czas oczekiwania na nie nie robi żadnego wrażenia. Typowe dla kuchni meksykańskiej ale nie tylko ... Wołowina nie może być chuda, gdyż nie będzie efektu WOW, za chude mięso będzie po prostu za suche. Ja duszę więcej, mięso

Pasje Jolki
Ryż jaśminowy z wołowiną 129

się okazuje ( przetestowa łam na sobie) bardzo smaczne pomysły. Moje dotychczasowe domowe przygody z kuchnią azjatycką ograniczały się głównie do drobiu, rzadko do wieprzowiny, dlatego przepis na wołowinę z ryżem tak mnie zaciekawił. Danie w stu procentach trafione w moje smaki. RYŻ JAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ Składniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania