wołowina - 6184 przepisów (strona:45/413)

Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 141

żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :)  Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym.  Smakowała wszystkim domownikom, nawet wybrednemu Synciowi, który poprosił o dokładkę. Wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym 5 sporych ziemniaków (u mnie młodych) 200 ml gorącego mleka 2 łyżki masła szczypta soli łyżka(...)posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 g mielonej wołowiny sól, pieprz sos: 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki 250 ml gorącego bulionu wołowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy dokładnie. Następnie ucieramy trzepaczką z mlekiem i łyżką masła oraz koperkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 263

blogu już są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg wie jak pyszne – są po prostu miłą alternatywą dla pizzy(...)rozłóż na czynniki pierwsze, pomyśl, zaplanuj co i jak, zakasaj rękawy i zrób to!   Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, bo to w końcu drób a nie wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze

Karo in the Kitchen
Pizza libańska. 155

robił już tylko taką libańską wersję pizzy! Miejmy jednak nadzieję, że do jutra mi przejdzie, bo to przecież  oznaczałoby koniec naszego pizzowego tygodnia ;) Pycha! Po prostu pycha :) Mielona wołowina, cebula i pomidory zawsze wychodzą podobnie i występują w ogromnej ilości dań, ale tutaj niby niepozorny dodatek pistacji i syropu z granatów powoduje, że dostajemy coś całkiem nowego i innego(...)zwany także melasą) - kiedy skropiłem nim (dosyć obficie) wierzch mojej pizzy i spróbowałem pierwszy kęs, to natychmiast wiedziałem, że to jest właśnie to! :) Składniki: Na wierzch: 200 g mielonej wołowiny 1 czerwona cebula 1 duży dojrzały pomidor 3 - 4 łyżki passaty pomidorowej (przecieru) garść pistacji 2 - 3 łyżki syropu z granatów 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki

zadanie-gotowanie
Wołowina Bourguignon 136

razem mamy dla Was propozycję z kuchni francuskiej, a jest nią wołowina bourguignon (wołowina po burgundzku). Oczywiście przy tak dobrej kuchni

Kuchenne Wariacje
Jak upiec perfekcyjny stek? 130

grubszy stek i poporcjować go niż kilka cienkich, które łatwo można przepiec.    Wybór mięsa Wybór odpowiedniego mięsa to sprawa pierwszoplanowa. Perfekcyjny stek upieczesz tylko z dobrej gatunkowo wołowiny i to nie każdej. Miękki i soczysty stek przygotujesz jedynie z mięsa pochodzącego z krów ras mięsnych. Takie mięso zanim trafi na sklepową półkę wisi w chłodniach o temperaturze(...)Idealna wołowina poprzerastana jest tłuszczykiem, tzw. marmurkowa. Mięso jest drogie, ale warto spróbować jak smakuje naprawdę dobra wołowina. Na stek idealny jest rostbef lub antrykot.   Przygotowanie mięsa Mięso należy co najmniej 30-60 minut przed smażeniem wyjąć z lodówki. Unikniesz wówczas szoku termicznego, a mięso równomiernie się upiecze. Po ogrzaniu mięso należy umyć i dobrze osuszyć, następnie posolić, oprószyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kanapka z pulled beef, pastą z pieczonej papryki, serem i szczypiorkiem 108

Przepyszna kanapka z długo duszoną wołowiną, rozpuszczonym serem i pyszną pastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł na smaczny(...)łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu połowa porcji pulled beef z tego przepisu (jeśli jest zimne należy podgrzać): Składniki na pulled beef i przygotowanie: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli

Mango Papaja
Roladki wołowe z papryką i pieczarkami 134

każdym możliwym miejscu króluje grill. Pogoda w sumie dopisała. Mam nadzieję, że korzystacie w przepisów prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań proponuję roladki wołowe. Składniki: Wołowina ( dowolna ilość, taką na zrazy którą można pokroić w plastry ) Sól Pieprz Musztarda francuska 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 300 gram pieczarek Plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula Niewielka ilość oleju(...)Bulion / woda 100 ml śmietany 18% Ok. 2 łyżeczek mąki Wykonanie: Plastry wołowiny rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek

Smaki Ewy
Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy 167

środku i kruche na zewnątrz. Przygotowanie mięsa do grillowania Dania na grilla zachwycą wszystkich gości i domowników, jeśli będziemy trzymać się kilku wskazówek. Do grillowania najlepiej nadaje się wieprzowina, wołowina oraz jagnięcina. Po umyciu i obtłuczeniu mięsa, należy je marynować przez minimum 60 minut. Soczyste mięso z grilla Aby mięso było soczyste, trzeba trzymać się kilku zasad: Przygotuj marynatę – dzięki(...)marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet. Wykwintnym daniem na grilla będą nadziewane polędwiczki zamarynowane w oliwie z ziołami. Kluczowy jest farsz – przygotowuje się go ze śliwek, prawdziwków

Kuchcik gotuje
Rendang z wołowiny 150

dość dawna na blogu nie było przepisu na curry w związku z czym postanowiłam to nadrobić i dziś zapraszam na pyszne indonezyjskie curry z wołowiny - rendang . Obecnie serwuje się to danie w wielu krajach Azji południowo - wschodniej, swoje początki miało w Zachodniej Sumatrze, gdzie przygotowywano je na ważne uroczystości. Sekretem tego dania jest jego powolne gotowanie w aromatycznej mieszance przypraw(...)dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny - powstaje bardzo aromatyczne, intensywne i danie o złożonym smaku. Polecam wszystkim fanom kuchni azjatyckiej i dan typu curry. Przepis na wołowinę randang zaczerpnęłam ze strony RasaMalaysia . Składniki :  700g wołowiny (gulaszowej) 5-6 szalotek (w zależności od wielkości) kawałek imbiru (okolu 3-4 centymetrów) 5-6 ząbków czosnku 2-3 czerwone

Codzienne Gotowanie
BUEF STROGANOW 96

stole lub podczas spotkań ze znajomymi. Zawsze jem go z chlebem, ale słyszałam, że niektórzy serwują inne dodatki, jak np. ryż czy kasza.     SKŁADNIKI 0,5 kg wołowiny na gulasz, 1 papryka czerwona, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka  przyprawy do wołowiny Skworcu   2 liście laurowe, 2 łyżki(...)masła, 1 łyżka śmietany , sól, pieprz , papryka słodka WYKONANIE  Mięso kroimy w paski, posypujemy przyprawą do wołowiny, obtaczamy w mące, następnie smażymy na maśle na złoto ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy do miękkości.  Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z pieczarkami, dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy

słodki bratek
Wołowina duszona w piwie z ziemniaczano-chrzanowym puree. 129

Wołowina ma bardzo wiele zalet, a odpowiednio przyrządzona smakuje wybornie :) Kiedy Marzena kupiła wolnowar przysłała mi zdjęcie z podpisem: "mam wolnowar i nie zawaham się go użyć" ;) Ja mam go również i nie waham się ani sekundy, kiedy przychodzi do konfrontacji z mięsem wołowym!  Slow cooker to rozwiązanie idealne dla uzyskania miękkiej, rozpływającej się w ustach wołowiny. Jeśli(...)najlepsze :) Wołowa polędwica w tym przepisie uzyskuje dodatkową nutę smakową dzięki irlandzkiemu piwu typu stout (np. Guinness), a ziemniaczane puree jest lekko podkręcone dodatkiem chrzanu. Polecam! Składniki: wołowina: 4 steki z polędwicy wołowej 1 duża cebula - posiekana 3 małe marchewki - pokrojone w plasterki 250 g pieczarek w plasterkach 100 ml bulionu 200 ml piwa stout lub porter 1 kostka pieczeniowa

zadanie-gotowanie
Rosół drobiowo-wołowy 140

najlepszy na świecie. Ale jeśli nie mamy kury wiejskiej trzeba zadowolić się taką ze sklepu ;) My lubimy rosół drobiowy więc najczęściej taki gotuję ale czasami dodaję do niego kawałek wołowiny. Rosół podałam w talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. 30 dag wołowiny na rosół np. pręgi 3 duże udka z kurczaka 3-4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule(...)włoskiej 1/2 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól szczypta kurkumy dla koloru Wołowinę zalewam ok 3 litrami zimnej wody i gotuję ok 30 minut. Po tym czasie dodaję mięso z kurczaka i obrane warzywa. Cebulę przekrawam wcześniej na pół i przypalam na suchej

Smakołyki Asi
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 105

tytule może wydawać się że jest błąd, postanowiliśmy pozostać przy tej pisowni. Troszkę poczytaliśmy to tu, to tam, i nawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar). Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 120 g smalcu 1 duża cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą ) 1/2 kg ziemniaków 1 papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej(...)rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso razem z przyprawami, obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i poszatkowana kapustę, zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były pod wodą). Gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny

R'n'G Kitchen
Wołowina w sosie grzybowym 100

Mięso wołowe duszone z grzybami suszonymi jest smaczne i aromatyczne, najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi i dowolną surówką. Składniki: 0,5 kilograma wołowiny 1 cebula Garść suszonych grzybów Przyprawa do wołowiny Skworcu Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 łyżki mąki do zagęszczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w plastry, posypujemy(...)przyprawą do wołowiny, obsmażamy na rozgrzanym oleju, na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, dodajemy grzyby suszone, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, odsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania