wołowina - 6514 przepisów (strona:45/435)

Młode ziemniaki duszone z warzywami 182

dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)łyżeczka curry -1 papryka żółta -1 papryka czerwona -garść żółtej fasolki szparagowej -1 mała cukinia -pół puszki groszku konserwowego -1 łyżka oleju -garść dowolnej zieleniny ( szczypiorek, pietruszka, koperek ) Wołowinę smażymy do chrupkości.  Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry

Kulinarne przemyslenia
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 178

potrzebują. Składniki:   50 gram mąki z quinoy 50 gram mąki z tapioki 50 gram mąki z sorgo 3 szklanki mrożonego groszku Bonduelle już przygotowanego na parze 100 gram wołowiny 1/4 smaczliwki 2 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle bez GMO 2 łyżki czerwonej fasoli Bonduelle 1 mozzarella pół papryczki chilli 2 pomidorki koktajlowe 2 małe pomidory malinowe 2 łyżki oliwy(...)godzinę.  Pomidory malinowe obieramy ze skórki, blendujemy i redukujemy na patelni z dodatkiem kilku plasterków chilli, soli, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oregano, aż powstanie sos.  Wołowinę siekamy drobno, lub mielimy i podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia dodajemy kumin, sól i pieprz. Gdy spód się upiecze, wyjmujemy go smarujemy sosem, na nim układamy kawałki mozzarelli

Quinoa Raz!
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 167

postrzegać ten kraj nieco inaczej. Do tej pory Kraj Kwitnącej Wiśni, jeśli chodzi o jedzenie, kojarzyłam raczej tylko z sushi.  Japończycy oprócz ryb uwielbiają również mięso, przecież najdroższa wołowina pochodzi z japońskich krów rasy Wagyu, a popularną potrawą z tej kuchni jest zupa ramen, przygotowywana na wywarze z kości i właśnie z dodatkiem mięsa. Zobaczcie mały wycinek tego(...)jest replika amerykańskiej Statuy Wolności, która spogląda na port przyległy do parku i wieżę Tokio Tower wzorowaną paryską wieżą Eiffla. Dania z mięsem Prefektura Shizuoka – Gyudon: miska ryżu, smażona wołowina z cebulą w słodkawym sosie. Domowe jedzenie z kuchni japońskiej. Obiad w zajeździe na 5. stacji szlaku Subashiri na górę Fuji. Kioto   – Shoyu ramen: rosół z dodatkiem sosu sojowego

Kuchcik gotuje
Krewetki na dwa sposoby. Najlepsze! Warsztaty grillowe z Kamisem #grillujzkamisem 178

pyszne i zaskakujące. Grill kojarzy się głównie z kiełbasą, kaszanką i karkówką. Na warsztatach nie było żadnego z tych produktów. Było za to ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną, rozmarynowy stek z arbuza czy też „grillowana” pina colada. Brzmi intrygująco, prawda?! Warsztaty prowadził Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Niesamowity człowiek, pełen pozytywnej energii. Spotkanie rozpoczęło się(...)tyle obłędnych dań, które można przygotować na grillu! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Po krótkim wstępie przeszliśmy do gotowania. Miałam za zadanie przygotować ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną oraz glazurę kawową, którą później przerobiłam za pomocą 2 składników na sos.   Gdy każdy z uczestników warsztatów przygotował swoje potrawy, zasiedliśmy wszyscy razem do stołu w świetnych nastrojach

Moja pasja smaku
Kurczak z grzybami 249

Długi czas nie mogłem znaleźć inspiracji na zrobienie jakiegoś nowego dania. Nie chciałem po raz kolejny robić wołowiny albo kaczki, a wieprzowiny żona nie lubi. Dlatego trzeba było coś wykombinować z kuraka. Wyszło naprawdę spoko! Bez zbędnego pitolenia, od razu przechodzę do przepisu: Składniki (dla dwóch osób): dwie małe piersi z kurczaka 50g masła 250g pieczarek brunatnych natka pietruszki(...)jakieś 20-30 minut. Dzięki takiej obróbce, pierś będzie soczysta w środku, wypieczona i się nie przypali. No i nie wymaga rozbijania. Pamiętaj, że kurczak to nie kaczka czy wołowina i musi być dobrze wysmażony. Jeśli po rozkrojeniu mięso jest różowe w środku, wrzuć je spowrotem do pieca. Zjedzenie niedosmażonego mięsa może grozić różnymi nieprzyjemnościami, od sraczki po zarażenie salmonellą

manslogblog
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 214

ViolaPassion Wspaniałe chude czerwone  mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje  między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie  bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść

Viola cooks with passion
Szarpana wołowina do tortilli, hamburgerów i na kanapki 317

Szarpana wołowina to mięso duszone w niskiej temperaturze w sosie własnym.  Mięso rozpływa się w ustach , jest tak kruche i delikatne że czas oczekiwania na nie nie robi żadnego wrażenia. Typowe dla kuchni meksykańskiej ale nie tylko ... Wołowina nie może być chuda, gdyż nie będzie efektu WOW, za chude mięso będzie po prostu za suche. Ja duszę więcej, mięso

Pasje Jolki
Ryż jaśminowy z wołowiną 164

się okazuje ( przetestowa łam na sobie) bardzo smaczne pomysły. Moje dotychczasowe domowe przygody z kuchnią azjatycką ograniczały się głównie do drobiu, rzadko do wieprzowiny, dlatego przepis na wołowinę z ryżem tak mnie zaciekawił. Danie w stu procentach trafione w moje smaki. RYŻ JAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ Składniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula

Bon appetit mon amie
Kiełbasa Jałowcowa Mix 274

Podsuszana Po wędzeniu SUROWIEC -szynka 1 kg -boczek 1 kg -wołowina ścinki 1 kg -łopatka 1 kg -podgardle 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól 17-19 g/kg – do podgardla -jałowiec mielony 1 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -przyprawa jałowcowa 7 g/kg(mieszanka przypraw) -czosnek świeży 8 g/kg -jelita wieprzowe 28-30 -woda 150 mil dodana(...)kostkę 3 na 3 cm szynkę w 1 cm  peklujemy i solimy wszystko w osobnych pojemnikach. Z łopatki najpierw wycinamy najbrzydsze kawałki i dajemy do miseczki z wołowina. Czas peklowania 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. ROZDRABNIANIE  -szynka krojona nożem w kostkę 1 cm -łopatka 13 mm -boczek 10 mm -podgardle 8 mm -wołowina ścinki oraz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 175

mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam(...)jest bardzo kwaśna możecie pominąć pierwszy etap. Następnie na rozgrzanym smalcu, po kolei, podsmażamy mięsa zanim trafią do gotującej się kapusty. Na pierwszy ogień idą kości i żeberka. Następnie wołowina. Boczek surowy. Mięso wieprzowe. Boczek wędzony. Kiełbasa. Wszystko odbywa się na tej samej patelni. Oczywiście nakładając następny gatunek mięsa do podsmażenia dokładamy i rozgrzewamy także następną partię smalcu. Wołowinę, wieprzowinę

Pichceniomania
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA 180

duży wybór bo i swoje mięsko mamy. Składniki:   1 kg szynki bądź łopatki 750 g karkówki 600 g podgardla 400 g boczku 300 g mięsa wołowego( pręga bądź wołowina karkowa) 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli ( kamienna) 2 spore łyżki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka ziołowego pieprzu 4 spore łyżki majeranku 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka(...)ponownie wypłukać. Mięso umyć,osuszyć.Pokroić w niezbyt duże kawałki.Przepuścić przez maszynkę do mielenia ( chude kawałki przez sitko o dużych oczkach,tłuste przez sitko  o małych oczkach). Wołowinę mielimy oddzielnie przez sitko o małych oczkach,najlepiej dwukrotnie. Zanim mięso ze sobą połączymy do mięsa wołowego wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody,czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszany z solą

Niespełnione zdolności kulinarne
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 190

słuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy).  Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso.  Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym(...)solona słonina przetarta z czosnkiem lub z cebulą, jajka ugotowane na twardo, kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki, koperek. SKŁADNIKI: na początek wywar:  2 udka z kurczaka 300 - 400g wołowiny w kawałku  1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1por kawałek selera 1 korzeń pietruszki po kilka ziaren

Moja Książka Kucharska
Rosół z trzech mięs 302

oraz nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka. Porcję rosołową umyć, osuszyć, kość przyciąć (dla uwolnienia smaku), włożyć do garnka. Szyję indyczą umyć, osuszyć. Dodać do garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego(...)smaku, wygotuje się ze szpondru wołowego i ponacinanych kości szpikowych. Najlepiej, aby w skład porcji rosołowej wołowej wchodził szponder wołowy z dużymi kośćmi. Można to być także kawałek tłustej wołowiny plus duża, szpikowa kość wołowa. Kość wołową należy ponacinać dla uwolnienia szpiku do wywaru, dzięki czemu rosół będzie miał najlepszy smak.  Cebulę należy obrać z łupin, przekroić na pół

Gospodyni Miejska
Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup 321

Teraz rozważam nad zupą hamburgerową, lazaniową i pizzową, coś czuję że też będą pyszne. Jeżeli lubisz takie gęste i sycące zupy, z czystym sumieniem mogę polecić zupę gulaszową z wołowiną , jest boska! Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa gołąbkowa (6-8 porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny 150 g boczku lub kiełbasy, pokrojonych w kostkę 1 cebula(...)suszonych liści laurowych 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz Przygotowanie: Umieść większy rondel na dużym ogniu, włóż boczek lub kiełbasę wraz z wołowiną i smaż rozdrabniając ją drewnianą łyżką przez około 8 minut, do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę

karmelowy
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 231

naszym przepisie dostarczenie potrzebnej porcji tłuszczu do początkowego podsmażenia warzyw, stąd piszemy o boczku „średnio przerośniętym”. W zasadzie nie powinno być potrzeby dodania więcej tłuszczu niż zawiera boczek i wołowina, ale do sosu bolońskiego dodać można także masło i oliwę – nie koniecznie zresztą na początku, zwłaszcza masło należałoby dodać raczej na sam koniec. Jeśli jednak boczek nie zawiera zbyt wiele(...)różnymi rodzajami makaronu to klasyka włoskiej kuchni. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ale nie jest tak naprawdę trudne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) 500g drobno zmielonej wołowiny 100g średnio przerośniętego krojonego wędzonego boczku 1 średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (125g) 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżki (70g) koncentratu pomidorowego

Kulinarna Pokusa