odwiedziny do teścia. Nie były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ). Składniki: Dowolna ilość wołowiny ( ja miałam około 1 ½ kg ) Sól Pieprz(...)butelki wina czerwonego półsłodkiego ( miałam kadarkę ) Liść laurowy Ziele angielskie Olej do obsmażenia 100 ml śmietany 18 % słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Wołowinę kroimy na plastry, rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na rozgrzanej wysokiej patelni obsmażmy mięso, podlewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Po uduszeniu zlewamy sos przez sito, dodajemy do niego
Smaki EwyWczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim. Składniki: Kawałki gotowanej wołowiny Gotowana marchewka Główki szparagów Sałata rzymska Sos 100 gram masła 3 żółtka Sok z ½ cytryny Sól Biały pieprz Cukier Wykonanie: Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą(...)rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Z żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę
Smaki EwyPrzeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie z karkówki), to osobiście zdecydowanie wolę te drugie. A ponieważ jak to w życiu bywa, nie ma jedności w tym, co kto lubi, więc przygotowuję od razu obydwie wersje, dla każdego to. co lubi najbardziej. Wypełnienie(...)jest identyczne, czas smażenia również, więc spokojnie można je smażyć w jednym garnku, ja tak właśnie robię. Wołowina smaży się tak samo długo jak wieprzowina (przynajmniej ja tak trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie
Smaczne ZdroweJest aromatyczny, pełen warzyw i po prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula liście selera i lubczyku (jeśli jest sezon)- ja zawsze mrożę gałązki(...)pieprzu sól przyprawa uniwersalna typu vegeta- opcjonalnie kilka ugotowanych ziemniaków natka pietruszki lub koperek Kurczaka porcjujemy i ściągamy zeń jak najwięcej skóry. W dużym garnku układamy wołowinę i kurczaka, zalewamy zimną wodą (tak aby mięso było przykryte- około 3 litry), dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku i gotujemy pod przykryciem, na małym
Rozpustne gotowanieWołowina i tuńczyk??? Dla nas smaczne i niekonwencjonalne połączenie smaków. Składniki 1kg wołowiny (najlepiej ligawy) 200 g tuńczyka w oleju cebula duża marchew mały seler por (biała część) 500 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 4 łyżki majonezu 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wołowinę oprószamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenPropozycja na flaczki wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach. Składniki 900 g flaków świeżych, pokrojonych 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 1 pietruszka średni por mały seler imbir korzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła(...)łyżka mąki Przygotowanie Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie. Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę. Miękkie
R'n'G Kitchenzwykle ostatnimi czasy przepis z opóźnieniem ale mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia w kwestii cykli blogowych :) Dnia wczorajszego na profilu fb Dobrej Wołowiny najpierw pojawiły się zdjęcia potraw dogrywkowych a potem finaliści konkursu, którego laureat zostanie Mistrzem Wołowiny. I wiecie co? 13 lipca o godzinie 11ej stanę w szranki na potrawy z 9cioma osobami. Każda z nich(...)przygotowała potrawę z wołowiny QMP i wysłała zgłoszenie ze zdjęciem, teraz ugotujemy te same potrawy w Food Lab Studio i oceni je profesjonalne jury... cały czas nie mogę uwierzyć choć i trochę się obawiam np tego czy zdarzę. Nagrody nie byle jakie mikser Kenwood, przepis opublikowany w KUKBUKu, malakser KitchenAida i wypasione noże w zależności od zajętego miejsca... jest
Dzieje kuchennej Wiewiórydużo pisać o tej potrawie jednym słowem:szybko smacznie i kolorowo na obiad. Do przygotowania dania użyłam wołowiny warzyw oraz ryżu z warzywami firmy PIĄTNICA który dostałam jakiś czas temu w ramach współpracy, jest doskonały do potraw z mięsem,dodatek warzyw sprawia że doskonale smakuje również jako samodzielne danie. Składniki 1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej(...)wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity użyłam tej firmy: Skworcu szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku
Wanilia i KardamonDzisiaj zapraszam na wołowinę w sosie własnym z przyprawami Rafex . Składniki : Około 1 kg wołowiny 1 łyżka Przyprawy do steków firmy Rafex http://rafex.eu/ 1 łyżka Przyprawy Greckiej firmy Rafex http://rafex.eu/ wegeta, pieprz do smaku 3 , 4 szklanki bulionu 1 łyżka mąki 5 łyżek oliwy do rondla oliwa(...)natarcia mięsa Wykonanie : Wołowinę umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawami i oliwą , zawinąć w rękaw do pieczenia , do rękawa włożyć kilka cebulek . Odstawić na noc do lodówki . W rondlu rozgrzać oliwę , z rękawa wyciągnąć mięso do rondla . Podsmażać na małym ogniu około 20 minut , następnie wlać bulion i dusić aż mięso
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna, lekka i bardzo świeża zupa z warzywami i wołowiną. Wystarczy tuż przed podaniem posypać startym żółtym serem, podać z nachosami i przenosimy się do wspaniałej Hiszpanii! Ja jednak pozostałam przy lżejszej wersji bez sera i nachosów, było równie pysznie! Składniki: 250 gram wołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego(...)pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy
Mango Papajacałym świecie, tak aby każdy z gości mógł poczuć się „bezpiecznie” i wybrać znane mu danie, ale również spróbować dań z Polski. W menu znajduje się stek z wołowiny argentyńskiej, zupa Tom Kha Kai czy Burger NOVO2 z grillowanej wołowiny podawany z frytkami, żurek... Do tego wino organiczne z selekcji stworzonej specjalnie dla hoteli Novotel. O zaletach kuchni(...)dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze można byłoby posiedzieć, ale rano czekały nas warsztaty. Ale przed warsztatami śniadanie. Bardzo duży wybór dań na ciepło
królestwo garówprzyprawy. Pozostało już tylko wziąć się do garów. Oto przepis na bigos wg mojej Mamy: Składniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana) ok 20 dag wędzonki garść grzybów suszonych 1 świeży prawdziwek(...)wymoczone w gorącej wodzie suszone grzyby wraz z zielem i listkiem. W drugim garnku zagotowałam kapustę kiszoną z pieprzem, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dodałam do niej osoloną i popieprzoną wołowinę przysmażoną w plastrach na posiekanej cebuli. Gdy kapusta biała była już miękka przełożyłam ją wraz z kośćmi i grzybami do kapusty kiszonej. Pogotowałam jeszcze ok 40 minut i wyłączyłam. Następnego
Kuchnia po mojemudłuższego czasu miałam ochotę na jakąś azjatycką potrawę :D Niestety nie posiadam na stanie wszystkich potrzebnych orientalnych produktów, dlatego tym razem użyję sosu gotowego. Wołowina w sosie z trawy cytrynowej z ciemnym ryżem SKŁADNIKI: 500 g wołowiny pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu(...)ciemnego ciemny sezam Wołowinę płuczemy i kroimy w cienkie paseczki, suszymy. Smażymy na na oleju przez ok 10-15 minut. Dodajemy mrożone warzywa, dusimy kolejne kilkanaście minut. Dodajemy sos i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dolewamy niedużą ilość sosu sojowego i kilka kropel sosu piri piri. Jeśli trzeba dodajemy szczyptę soli. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu
MarciochaKucharzyMój przepis na chili con carne to efekt wielu prób i testowania najróżniejszych wersji zaczerpniętych z książek, gazet i programów kulinarnych... Nie wiem, czy tak właśnie przyrządza się wołowinę w Meksyku (mam nadzieję, że kiedyś się dowiem;) ale mnie, mojej rodzinie i znajomym taka właśnie wersja odpowiada najbardziej. Spróbujcie, może i Wam zasmakuje! Składniki 500 g mielonej wołowiny(...)powinno być ostre) i pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać przyprawy: kminek, kolendrę, cynamon i paprykę w proszku - chwilkę smażyć wszystko razem. Dodać mieloną wołowinę, krótko przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory, odsączoną fasolkę i kukurydzę. Dusić wszystko pod przykryciem ok 15-20 minut. Bardzo drobno posiekać suszone pomidory i dodać do chili con carne
Kulinarne Inspiracjemulticookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w książce przepisy i trochę poeksperymentować. Składniki 750 - 800 g wołowiny (w naszym przypadku była to pręga wołowa) 2 średniej wielkości cebule pokrojone w kostkę 30 - 40 g suszonych grzybów 3 - 4 łyżki stołowe oleju 1 - 2 łyżki stołowe mąki pszennej(...)umyć i zalać na noc 450 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw. Następnego dnia grzyby pokroić na małe kawałki, a wodę lub wywar w której się moczyły zachować. Wołowinę pokroić w kostkę o grubości około 2x2 cm lub nieco mniejszą. Do misy multicookera wlać olej i włożyć pokrojoną wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut. Smażyć przy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata