wołowina - 6184 przepisów (strona:56/413)

Kartacze z mięsem 38

twarogu, soczewicy lub kaszy. kartacze Przepis na kartacze Składniki na kartacze 2 kg ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej sól, pieprz Nadzienie: 300 g wieprzowiny (np. szynka) 300 g wołowiny (np. udziec) cebula 1 mała pietruszka 1 mała marchewka 2 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu pół łyżeczki majeranku szczypta gałki muszkatołowej 1 mały ząbek czosnku(...)jajko sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula olej do smażenia Jak zrobić kartacze? Przygotuj farsz mięsny Wołowinę i wieprzowinę pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż je do garnka. Dodaj do mięsa obraną pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Całość zalej niedużą ilością wody, tak aby mięso było delikatnie przykryte. Gotuj je na niewielkim ogniu przez około

okolicepalnika.pl
Hemochromatoza, czyli przeciążenie organizmu żelazem. Na co należy zwrócić uwagę komponując dietę? 24

Czyli działanie zupełnie odwrotne niż w przypadku anemii. Osoby z hemochromatozą powinny unikać mięsa czerwonego i ogólnie produktów bogatych w żelazo (w tym m.in. wątróbka, polędwica wołowa i wieprzowa, wołowina, podroby, pasztety, drób, żółtka jaj). W diecie należy uwzględnić nabiał (sery, jogurty), ponieważ nadmiar wapnia hamuje wchłanianie żelaza. Do posiłków można pić kawę i herbatę . Napoje te zawierają polifenole wiążące(...)źródłem żelaza. Nie musimy z nich rezygnować całkowicie, bo jednak są niezwykle wartościowe dla naszego organizmu, ale należy rozsądnie i z umiarem wkomponować je w codzienne menu. czerwone mięso: wołowina, polędwica wołowa i wieprzowa, drób, wędliny, podroby, pasztety, żółtka jaj , ryby, mak, nasiona dyni, kiełki pszenicy, płatki pszenne, płatki owsiane , szpinak, fasola, groch, orzechy , suszone morele i śliwki, soja, ciemne

Natka Pietruszki
Flaki z klopsikami 19

ciepłe danie na imprezę. Prosty przewodnik jak ugotować flaki krok po kroku z klopsikami . Flaki wołowe na rosole drobiowym uwielbiam, to mój faworyt. Nie lubię zaś flaków wołowych na wołowinie dlatego też nie gotuję i będę polecać. Cóż, każdy ma swój ulubiony przepis flaczki, poza tradycyjnymi flakami na rosole drobiowym, mam jeszcze innego faworyta. Są to flaki z klopsikami(...)flaczki, kto potrafi ugotować rosół nie będzie miał problemu ze zrobieniem flaków. Jak się robi flaki po warszawsku? Flaki po warszawsku to flaki z klopsikami, danie oparte wyłącznie na wołowinie. Wołowy rosół, wołowe mięso, flaki wołowe i wołowe klopsiki z dodatkiem szpiku i łoju wołowego. Czy ktoś jeszcze tak gotuje flaki po warszawsku z klopsikami? Wątpię, stopień zgodności podróbki

Dieta moja pasja
Chili con carne z dynią 32

trafiłam jednocześnie na sklep, w którym ktokolwiek zechciałby mi je zmielić. Bo potrawę oczywiście robiłam także z myślą o My, którego dieta nie wyklucza tego rodzaju mięsa. Stanęło na wołowinie, na którą może sobie od czasu do czasu pozwolić (ale naprawdę sporadycznie). Nie wrzucę więc dzisiejszego przepisu do grupy candidowej, ponieważ nie jestem do końca do tego przekonana. Na dodatek(...)smakują na drugi dzień, weźcie sobie na to poprawkę. Dziś to na tyle. Jak nic się znowu nie posypie, wrócę do Was w poniedziałek. Cześć. Składniki: 750 g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów krojonych 1 puszka czerwonej fasoli 3/4 szklanki puree z dyni 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki

Kardamonovy
Rosół rumiany na wołowinie. Przepis na wyborny rosół wołowy 36

dodaniu pomidora. Na koniec uzupełnij wrzątkiem wodę, która wyparowała, i delikatnie wymieszaj. Rosół jest gotowy, można go jeszcze przecedzić przez sito. Rada: tak przygotowany rosół podaliśmy z makaronem, kawałkami wołowiny i pokrojoną drobno marchewką. Można też dorzucić opaloną cebulę.     Artykuł Rosół rumiany na wołowinie. Przepis na wyborny rosół wołowy pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Węgierski bogracz 26

Nazwa tradycyjnego węgierskiego dania bogracz (węg. Bogrács ) wywodzi się od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. Jest to treściwa zupa gulaszowa (węg. gulyásleves ) zawierająca wędzony boczek, wołowinę, pomidory oraz paprykę. Mimo że najlepiej smakuje przygotowana w kociołku nad ogniskiem, to z łatwością przygotowuje się ją na domowej kuchence. Przepisów na bogracz jest wiele. Tu przedstawiam sprawdzony(...)trochę czasu, jednak miło spędzonego przy ognisku na biwaku lub działce. Print Bogracz Course Danie główne Cuisine Węgierska Keyword boczek, bulion, cebula, czosnek, jednogarnkowe, łatwe, papryka, pomidory, śmietana, węgry, wołowina Prep Time 20 minutes Cook Time 2 hours Total Time 2 hours 20 minutes Servings 6 porcji Calories 640 kcal Ingredients 0,5 kg wołowego mięsa na gulasz

PanGotuje
Prosty przepis na lasagne 36

gotowymi, które kupujesz w sklepie. Ten klasyczny przepis na włoską Lasagne al Forno (włoska lasagne wołowa) od wielu lat należy do naszych ulubionych. Tym razem jednak zabrakło mi wołowiny i powstała domowa lazania z mięsa mielonego wołowego i wieprzowego. Trudno się jej oprzeć, ale warto pamiętać, że lazania to nie jest danie dietetyczne. Na końcu przepisu dowiesz się więc(...)naciowego  2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin  1 szklanka passaty pomidorowej bez przypraw, (tym razem nie dodałam), 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,  500 gramów mielonej wołowiny  350 gram mielonej wieprzowiny  1/2 szklanki białego wina, możesz pominąć jeśli nie lubisz,  około 1 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego,  1 łyżka ziół do kuchni włoskiej

Cztery Fajery
Najlepszego burgera możesz zrobić sobie sam. Przepis krok po kroku na domowe hamburgery 615

będzie tak, jak lubimy. Bierzmy się więc za gotowanie! Przepis na domowe burgery Składniki: 5 bułek do burgerów zrobionych według naszego sprawdzonego przepisu – kliknij, aby przejść . 1 kg wołowiny – najlepszy będzie rostbef, antrykot, czy rozbratel, a więc kawałki z przerostami tłuszczu. Jeśli macie taką możliwość, wybierzcie mięso dojrzewające jak na steka. 200 gramów sera żółtego – najlepszy będzie(...)musztarda, ketchup. * Z tych składników złożysz klasycznego cheeseburgera, oczywiście możesz coś odjąć albo dodać według własnych upodobań. Jak zrobić domowe burgery? Zaczynamy od zmielenia mięsa – odradzamy użycie mielonej wołowiny z supermarketu, gdyż jest ona zbyt tłusta. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby zaopatrzyć się w sklepie mięsnym i tam poprosić od zmielenie. Jeśli jednak mielicie sami, zróbcie

Kulinarna Polska
Żelazo w diecie bezmięsnej, czyli anemia? 29

przeliczeniu na 100 gram: Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego króluje wątróbka gęsia (ok. 30 mg), wątroba wieprzowa (19 mg), żółtka jaj (5-7 mg), ryby (1-5 mg), wołowina (2-3 mg), wieprzowina (ok. 1 mg), indyk i kurczak (0,7 mg), mleko (0,2 mg). Wśród pokarmów roślinnych najwięcej żelaza ma suszone oregano (18 mg), nasiona sezamu(...)warto jeść szpinaku – ma sporo magnezu i wiele witamin. Powyższa lista pokazuje ponadto, że większość produktów roślinnych zawiera tak naprawdę więcej żelaza niż niejedno mięso, które zwykle spożywamy (wołowina czy drób). I mimo że żelazo niehemowe, czyli to roślinne jest słabiej przyswajalne przez organizm, istnieją naukowo potwierdzone sposoby, by sobie z tym poradzić. Sposób na żelazo! Niektóre składniki naszej diety

Fleksitarianizm.pl
Dieta lekkostrawna – dla kogo? 35

ryż, drobne makarony; mleko i produkty mleczne – zsiadłe mleko, kefir, jogurt naturalny, maślanka, mleko słodkie; jaja – na miękko, jajecznica lub omlet na parze; mięso i ryby – m.in. chuda wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk oraz dorsz, pstrąg, flądra i sandacz; tłuszcze w ograniczonych ilościach – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno; warzywa – gotowane ziemniaki lub ziemniaki w formie puree(...)można zaliczyć, m.in.: produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie na zakwasie, grube kasze, grube płatki zbożowe; jaja – smażone, na twardo; mięso i ryby – tłusta dziczyzna, wieprzowina, wołowina oraz łosoś; tłuszcze – używane do smażenia; warzywa – wszystkie, które nie są dozwolone, w tym nasiona roślin strączkowych, cebula, czosnek, kapusta; owoce – wszystkie, które nie są zalecane; napoje

Słodkie okruszki
Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 29

szukałeś przepisu, w którym wykorzystano pyszny tymianek, nie szukaj dalej niż ten. Włoskie przepisy na wieprzowinę często zawierają to zioło, i to nie bez powodu. Tymianek może wzmocnić smak wołowiny i sera, dlatego należy używać go oszczędnie i z umiarem. Świeży tymianek przytłoczy smak wołowiny i sera. Jeśli chcesz użyć łagodniejszego zioła, spróbuj oregano. To zioło jest bardziej smaczne

Patchwork
Shawarma (kebab) – jedno z wielu dań arabskiej kuchni. Dlaczego polscy miłośnicy kebaba docenią to danie? 43

kebab shawarma? Najbardziej znany kebab w Dubaju to właśnie shawarma, chociaż w tutejszych lokalach czy restauracjach znajdziesz właściwie każdy rodzaj tej potrawy. Przygotowuje się ją z jagnięciny, kurczaka lub wołowiny, które są marynowane, a następnie grillowane na szpadce.  Mięso jest zwykle rozdrobnione lub cienko pokrojone i podawane z ryżem, warzywami oraz sosem jogurtowym lub tahini. Shawarma kebab jest popularnym(...)Polsce i nie tylko? Kebaby są popularnym daniem na całym świecie, a do wyboru jest wiele ich odmian. Popularne w Polsce kebaby to te z kurczaka, jagnięciny i wołowiny. Poza Polską istnieje wiele kolejnych odmian, do których przygotowania używa się najróżniejszych mięs. Na przykład w Turcji jednym z najpopularniejszych rodzajów kebabu jest doner kebab, który przyrządza się z cienko pokrojonego

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania