wołowina - 6514 przepisów (strona:63/435)

Dieta lekkostrawna – dla kogo? 104

ryż, drobne makarony; mleko i produkty mleczne – zsiadłe mleko, kefir, jogurt naturalny, maślanka, mleko słodkie; jaja – na miękko, jajecznica lub omlet na parze; mięso i ryby – m.in. chuda wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk oraz dorsz, pstrąg, flądra i sandacz; tłuszcze w ograniczonych ilościach – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno; warzywa – gotowane ziemniaki lub ziemniaki w formie puree(...)można zaliczyć, m.in.: produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie na zakwasie, grube kasze, grube płatki zbożowe; jaja – smażone, na twardo; mięso i ryby – tłusta dziczyzna, wieprzowina, wołowina oraz łosoś; tłuszcze – używane do smażenia; warzywa – wszystkie, które nie są dozwolone, w tym nasiona roślin strączkowych, cebula, czosnek, kapusta; owoce – wszystkie, które nie są zalecane; napoje

Słodkie okruszki
Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 76

szukałeś przepisu, w którym wykorzystano pyszny tymianek, nie szukaj dalej niż ten. Włoskie przepisy na wieprzowinę często zawierają to zioło, i to nie bez powodu. Tymianek może wzmocnić smak wołowiny i sera, dlatego należy używać go oszczędnie i z umiarem. Świeży tymianek przytłoczy smak wołowiny i sera. Jeśli chcesz użyć łagodniejszego zioła, spróbuj oregano. To zioło jest bardziej smaczne

Patchwork
Shawarma (kebab) – jedno z wielu dań arabskiej kuchni. Dlaczego polscy miłośnicy kebaba docenią to danie? 107

kebab shawarma? Najbardziej znany kebab w Dubaju to właśnie shawarma, chociaż w tutejszych lokalach czy restauracjach znajdziesz właściwie każdy rodzaj tej potrawy. Przygotowuje się ją z jagnięciny, kurczaka lub wołowiny, które są marynowane, a następnie grillowane na szpadce.  Mięso jest zwykle rozdrobnione lub cienko pokrojone i podawane z ryżem, warzywami oraz sosem jogurtowym lub tahini. Shawarma kebab jest popularnym(...)Polsce i nie tylko? Kebaby są popularnym daniem na całym świecie, a do wyboru jest wiele ich odmian. Popularne w Polsce kebaby to te z kurczaka, jagnięciny i wołowiny. Poza Polską istnieje wiele kolejnych odmian, do których przygotowania używa się najróżniejszych mięs. Na przykład w Turcji jednym z najpopularniejszych rodzajów kebabu jest doner kebab, który przyrządza się z cienko pokrojonego

Kuchcik gotuje
Black Angus Steak 90

Black Angus Steak. Stek z rostbefu Black Angus. Chcesz się dowiedzieć jak przygotować steki z wołowiny Black Angus? Marzy ci się soczysty, pyszny stek! Ten stek jest dla Ciebie. Mój stek łączy w sobie dwie rzeczy: klasyczny smak mięsa wołowego najwyższej jakości oraz łatwe i szybkie przygotowanie. Black Angus to jedna z najlepszych ras mięsnych. Steki z łopatki wołowej charakteryzują(...)kością , Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki na pyszny stek wołowy, Black Angus Steak: Na 2 porcje 2 sztuki ok. 400-450 g stek z rostbefu, u mnie wołowina kanadyjska sól morska z ziołami i czosnkiem (może być zwykła sól) pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 75 g masła duża główka czosnku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kuchnia kubańska – przepisy, które zasmakują każdemu  85

przysłowiowego niczego. Podstawowe składniki kuchni kubańskiej Na Kubie wiele potraw bazuje na białym ryżu, jajkach i czarnej fasoli. W potrawach mięsnych dominuje wieprzowina i drób, rzadko spotyka się wołowinę. Jeżeli natomiast chodzi o przyprawy, do najczęściej używanych należą: kmin, liście laurowe, kolendra, oregano, czosnek, cebula oraz sok z kwaśnych cytrusów. Kuchnia kubańska przepisy, które zna każdy Kubańczyk Najbardziej popularnymi daniami(...)dynia; w zależności od danego terenu Kuby, zupa ta może się nieco różnić; ropa vieja – stanowi jedną z najpopularniejszych potraw kubańskich; jest to długo gotowana w sosie pomidorowym wołowina podawana z ryżem; la croqeta – są to krokiety, smażone w głębokim tłuszczu; faszerowane kurczakiem, rybami lub warzywami Potrawy z bananami Kuba jest krajem, na którym występują różne odmiany bananów

Kuchennyviral.pl
Strogonow z winem i pieczarkami 91

bardzo aromatycznym sosie. To danie wprost rozpływa się w ustach. Możemy je podać ze świeżym pieczywem, z kluskami lub z ziemniaczkami. Palce lizać!     Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 10 dkg pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) pół szklanki bulionu lub wody 2 pomidory 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 3 kulki(...)mięsa: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka musztardy 3 łyżki oleju       *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki *** *** Pokrojoną wołowinę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty *** *** Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy partiami w mące

Blog z Apetytem
Talerz tatarski. Najlepszy imprezowy sposób na podanie tatara. PRZEPIS 115

małych befsztyków, które częściowo są już wymieszane, aby ułatwić gościom zadanie. Znikają od razu jeden po drugim. Przepis na talerz tatarski – tatar na imprezę Składniki: Około 700 gramów wołowiny na tatara – najlepsza będzie polędwica, sprawdzi się też udziec czy ligawa. Uwaga – gotowe mielone mięso się nie nadaje. Wybierając wołowinę, zawsze sięgamy po mięso zapakowane szczelnie w atmosferze

Kulinarna Polska
Gulasz wołowy z ziemniakami 104

Gulasz wołowy z ziemniakami to proste, smaczne i bardzo aromatyczne danie przygotowywane w piekarniku. Gulasz będzie podany wraz z ziemniakami i marchewką. Wołowina to specyficzny rodzaj mięsa, które wymaga długiego duszenia. Składniki 600g wołowiny na gulasz (nie musi być najdroższą) szczypta soli 2 łyżki mąki szczypta pieprzu 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki 4 ziemniaki 400 ml bulionu wołowego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zwalczać łysienie za pomocą jedzenia — 7 ważnych produktów spożywczych 74

wpływa na skórę i paznokcie. Miecznik Kolejny produkt bogaty w cynk i białko. Kolejną pozytywną cechą jest zawartość nasyconych tłuszczów omega-3, które są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Wołowina Wołowina zawiera dużo cynku, żelaza i białka. Cynk i żelazo wzmacniają cebulki włosowe, a proteiny chronią włosy przed szkodliwym działaniem środowiska. Migdały Migdały są bogate w cynk i witaminę

Kuchennyviral.pl
Biała kiełbasa 113

karczku wieprzowego                               wołowiny (łopatka lub karkówka ) -30 -35 g soli zwykłej ( 12- 14g na 1 kg ) -majeranek 2 łyżki -pieprz świeżo mielony 1 łyżka -czosnek 6 dużych ząbków -zimna przegotowana woda (200/300 ml ) -jelita wieprzowe o kalibrze 24-26  Z mięs usunąć niepotrzebne włókna(...)Każdy rodzaj mięsa osobno pokroić w grubszą kostkę. Wołowinę zmielić na sitku 4 mm,  szynkę zmielić na  sitku 10 mm,  resztę mięs na sitku  8 mm.  Przełożyć mięsa do dużej miski, dodać sól, 100 ml wody  i wyrabiać. W trakcie wyrabiania dodać pieprz i kolejne 100 ml wody.  Masa powinna ostatecznie być kleista

Kulinarne przemyslenia
Zrazy wołowe zawijane 99

każde święta. Na Śląsku roladki wołowe podawane są z kluskami i surówka z czerwonej kapusty , jednak u nas najczęściej z ziemniakami lub kaszą. Tradycyjne zrazy zawijane przygotowuje się z wołowiny i dusi na maleńkim ogniu do miękkości, ale można je zrobić także z mięsa wieprzowego. Dzięki temu przygotowując zrazy wołowe zawijane zaoszczędzicie troszkę czasu, ale też smak będzie inny(...)samo dobrze, a niektórzy twierdzą, że nawet lepiej. Do obsmażania warto użyć dobrej patelni z grubym dnem. Zrazy wołowe zawijane - przepis na rolady śląskie Zrazy wołowe zawijane 6 plastrów wołowiny bez kości (udziec, rostbef, ligawa) o grubości około 1 cm około 150 g wędzonego boczku 3 średnie cebule 3-4 ogórki kiszone 4-5 łyżek dobrej musztardy, chociaż zgodnie

Cztery Fajery
Gulaszowa z wołowiny z warzywami z wolnowaru Crockpot 110

Gulaszowa z wołowiny to właściwie dwa dania w jednym, głównym składnikiem jest dobrej jakości mięso z udźca wołowego. Gotujemy ją z tego co możemy aktualnie kupić w warzywniaku lub z zapasów które mamy jeszcze   w piwniczce. Nie znam osoby która nie lubi takich jednogarnkowych potraw. Danie które nie musimy poświęcam nie wiadomo ile uwagi.   Można je odgrzewać , przepis(...)wody Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe   Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1 łyżka przyprawy do wołowiny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki mąki pszennej   do obtoczenia mięsa   Sposób przygotowania: Mięso z udźca pokroić w dużą kostkę, dodać wszystkie

Wanilia i Kardamon