wołowina - 6415 przepisów (strona:71/428)

Kociołek meksykański 103

Kociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Ryż gotowany jest razem z pozostałymi składnikami, dzięki temu nie trzeba brudzić dodatkowego garnka. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Chili to danie wbrew pozorom proste w przygotowaniu(...)słodkiego. Na szczególną uwagę zasługuje tu kumin, który to nadaje całości oryginalnego smaku oraz aromatu... Składniki: 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml soku pomidorowego 200 g ryżu 1 i 1/2 - 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki

Kuchnia MagdaLeny
Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki 76

votes ) Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki Chinkali „chmieli suneli” to nic innego jak tradycyjne gruzińskie pierożki z baraniną, wołowiną lub wieprzowiną i właśnie przyprawą chmieli suneli , która należy do jednych z najpopularniejszych w kuchniach zakaukaskich. Genialna potrawa, jeśli masz trochę wolnego czasu i chęci polecam, koniecznie zrób. Na pewno się nie zawiedziesz jeśli jesteś miłośnikiem pierogów(...)wody tak około niepełnej szklanki, ale lepiej dolewać stopniowo podczas wyrabiania) 1 żółtko 1 łyżeczka soli farsz: 0,5 kg surowego mielonego mięsa, wieprzowego z łopatki ( może być wołowina lub baranina) pół pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 płaskie łyżeczki, gruzińskiej przyprawy „chmieli suneli” 1 szklanka, esencjonalnego rosołu lub wywaru mięsnego ( można zrobić

Ogrodnik w podróży
Pulpety wołowe z kapustą kiszoną i papryką 91

Mięsna i sycąca propozycja obiadowa z warzywami. #niskowęglowodanowe #bezglutenu #bezjajek Składniki na 2 porcje: – 200 g mielonej wołowiny – 25 g sezamu – żółta papryka – 15 g masła klarowanego – 300 g kiszonej kapusty z marchewką – łyżeczka oleju lnianego + przyprawy (sól, pieprz, czosnek, kmin rzymski, zioła prowansalskie, słodka papryka) Dodatki: – natka pietruszki Sposób przygotowania Zmieloną wołowinę

Mrs. Endorfina
Spaghetti bolognese (Ragù) 92

mówiła mu, że nie mają czegoś takiego w karcie. Jeżeli będziecie mieli problem ze znalezieniem go pod nazwą Spaghetti bolognese, szukajcie po nazwie "R agù ". Składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 mniejsze łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 puszki krojonych pomidorów pół szklanki czerwonego wina 1 łyżka oregano (opcjonalnie) 400 g makaronu spaghetti parmezan(...)wrzucamy na nią pokrojone drobno cebulę i seler, rozdrobniony czosnek i startą na największych oczkach obraną marchewkę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego wołowinę i znowu wszystko smażymy. Po zrumienieniu mięsa wlewamy wino i pomidory, dodajemy oregano, sól i pieprz, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy

Kardamonovy
Danie dnia: Zupa toskańska z soczewicą i fasolą 95

koniec jest też znacznie mniej zmywania. Jednogarnkowa zupa toskańska jest prosta, bardzo aromatyczna i sycąca. Podstawę, co dość nietypowe stanowi mielone mięso. Możecie użyć dowolnego mięsa: indyka, wołowinę, a nawet kurczaka. Możecie też z niego zrezygnować i dodać zamiast niego więcej fasoli, albo soczewicy – to zupa toskańska w wersji wegetariańskiej. A propos soczewicy – to warzywo, które pęcznieje(...)przechowywać w lodówce do 4 dni (w temperaturze poniżej 5 stopni). Zamrożona może spędzić w zamrażalniku miesiąc. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 250 g mielonego indyka (kurczaka lub wołowiny) 1 mała cebula biała lub czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka fasoli ½ szklanki soczewicy 2 garści jarmużu 1 łyżeczka oregano świeżego

Niedzielny kucharz
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 66

czarnego sezamu Zaczyn 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 30g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30g mleka w proszku Hamburgery wołowe 1 kg mielonej wołowiny 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia Ponadto 9 plastrów żółtego sera ogórki kiszone(...)soli. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę, aby się lekko “przegryzło”, ale nie jest to konieczne. Smak dobrej wołowiny zawsze się obroni, nawet bez tych wszystkich dodatków! Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy hamburgery po około 5 minut z każdej strony. Burger Bułki przekrawamy na pół, spód każdej

Tajemnice Smaku
Gulasz wołowy z pieczoną papryką 80

pogoda nie dopisuje... instynktownie poszukujemy rozgrzewającego jedzenia. Obok kremowych zup i pieczonych warzyw, prym wiodą dania jednogarnkowe doprawione ostrymi przyprawami. I wtedy pojawia się on...gulasz na bazie pożywnej wołowiny z dodatkiem pieczonej papryki! Danie idealne na chłodne dni :) Gulasz wołowy z pieczoną papryką Składniki: 500 g wołowiny (łopatka lub pręga) 1 duża marchew 2 średnie cebule 5-6 sztuk

Gary Bez dna
Tortille po meksykańsku 84

choroby układu pokarmowego czy trawiennego, może ona bowiem powodować podrażnienia i nasilać dolegliwości. Tortille po meksykańsku - przepis na 4 porcje Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 4 tortille, 300g wołowiny, łyżkę oleju, cebulę, ząbek czosnku, papryczkę chilli, puszkę pomidorów, puszkę czerwonej fasoli, 1/2 awokado, sok z połowy cytryny, zieloną kolendrę, sól, pieprz, natkę pietruszki, 4 łyżki jogurtu naturalnego. 1. Obierz(...)posiekaj czosnek, cebulę i chili. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego  właściwości . 2. Zmiel wołowinę. 3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, mięso i posiekaną papryczkę chilli i przesmaż wszystko. 4. Gdy mięso zmieni kolor dodaj pomidory i czerwoną fasolę. Dopraw wszystko solą, pieprzem i kolendrą i smaż wszystko 10-15 minut

Z notatnika dietetyka
Jeśli nie mięso, to co? 102

słodkawym smaku należący do rodziny morwowatych, stosunkowo mało popularny w Polsce, choć na świcie doceniany. Wykorzystywany jest w celu zastąpienia mięsa drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także(...)Seitan Otrzymywany jest z mąki pszennej wyrabianej z wodą. Konsystencją bardzo przypomina mięso, możemy go gotować, piec i smażyć. Odpowiednio przyprawiony smakuje jak wieprzowina lub wołowina. Ponieważ składa się niemal wyłącznie z białka zbożowego nie jest zalecany dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu – stąd jego japońska nazwa guruten-mito , mięso glutenowe.  Tempeh Jest

Z notatnika dietetyka
Kanapka z pastrami 164

Kanapka z pastrami to danie, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jednak coraz częściej spotykane jest również w Polsce, w dobrych restauracjach serwujących wołowinę. Niedawno pokazałem Wam, jak przygotować klasyczne pastrami -> przepis na pastrami <- . W tym wpisie pokażę Wam jak wygląda taka klasyczna kanapka z tym rodzajem mięsa. Taką kanapkę możecie złożyć z dowolnych składników, Wasza inwencja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z mieloną wołowiną, czerwonym winem i świeżą rukolą 161

makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. Zdrowia i niepowtarzalnego smaku doda świeża rukola zmieszana z makaronem i sosem. 400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej  2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku suszonego oregano

Szefowa kuchni
BOGRACZ 126

Nazwa wywodzi się od kociołka służącego do przyrządzania potraw nad ogniskiem.  Idealna zupa na chłodne dni, bo super rozgrzewa. Aromatyczna, gęsta, z kostkami mięciutkiej wołowiny 👍 Pyyychota!                       Składniki:          ok. 600 g wołowiny (u mnie pręga wołowa)          kawałek boczku

Walijskie Pichcenie
Strogonow 73

Cześć! Kupiłam wołowinę. Bardzo rzadko to robię, gdyż cena zwala z nóg zwyczajnie. Jednak smak mięsa znać się powinno. Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa(...)kiszone * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 1/3 szklanki śmietany 18% lub 30% * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * liść laurowy * ziele angielskie * olej * 1 łyżka masła Wołowinę pokroiłam na drobne kawałki i podsmażyłam na odrobinie oleju. Podlałam wodą tak by zakryć całość. Przykryłam pokrywką i …..posprzątałam w tym czasie cały dom.. Trochę długo mięso się

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti z mięsem mielonym wołowym (bolognese) 85

mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Wołowinę smażyłam krótko ok. 3 minut. Szybko przemieszałam i zalałam pomidorami z puszki  oraz przecierem pomidorowym.  Pod koniec gotowania dodała sos sojowy

Pieprzyć z Fantazją