wołowina - 6514 przepisów (strona:78/435)

BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 292

temu, całość zawsze wychodzi rewelacyjnie. Bitki są mięciutkie i aromatyczne, pieczarki pozostają sprężyste, a sos aksamitnie kremowy. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym z chrzanem. SKŁADNIKI / 6 porcji 600 g wołowiny (z udźca) przyprawy: sól, po 3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki oleju 500 ml (2 szklanki) bulionu(...)szklanki wody  1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane z 2 łyżkami chrzanu ze słoiczka WYKONANIE Wołowinę kroimy w grube plastry, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Posypujemy solą, połową ilości świeżo zmielonego pieprzu i suszonego oregano. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i cienko

cool and minty
Burgery curry 249

ważna sprawa: domowe bułki maślane. Są bajecznie proste do zrobienia! Zagniecie je nam mikser – my musimy jedynie tylko poczekać aż urosną. Burgery (4 szt.) : 600 g mielonej wołowiny 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka Musztardy Kieleckiej sarepskiej 2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz Bułki maślane (6 szt.) : 2 i 1/4 szklanki mąki + 1 łyżka 1/2 szklanki mleka(...)minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy ok. 18-20 minut. Burgery: Do zmielonej wołowiny (najlepiej jak ma ok. 15% tłuszczu) dodajemy dwie łyżki sosu Worcester, łyżkę Musztardy Kieleckiej sarepskiej, dwie łyżeczki mielonych lub rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry i pieprz. Wyrabiamy i formujemy cztery okrągłe

Poezja smaku
Restauracja Róg Mysikrólika na warszawskim Ursynowie 128

bliskowschodnie podane z chrupiącą  domową pitą. Rillettes z kaczki Sałatka cezar Tatar wołowy Sałatka z zapiekanym kozim serem Następnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką  sałatka z zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były(...)dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe kopytka wędzonym serem, to było bardzo udane połączenie. Bao-ban z szarpaną wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła się pyszna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty oraz serem halloumi.  Bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Obiad na niedzielę: KEBAB Z SAŁATKĄ TABBOULEH Z PIECZONEGO KALAFIORA 131

zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiemy czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma liczną(...)niepotrzebnych kalorii, zdrowe i proste do wykonania. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com . Składniki: Na kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup 160

Świetna na te chłodne wieczory. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa cheeseburgerowa (5-6 porcji) Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 400 g mielonej wołowiny 4 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 marchewka, starta na tarce 4-5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 800 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonego chilli(...)pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu umieść boczek i smaż na średnim do chrupkości, po czym przełóż go na talerz lub ręczniki papierowe i odstaw. Włóż do rondla wołowinę i smaż rozdrabniając, najlepiej drewnianą łyżką, do ładnego zarumienienia. Zmniejsz temperaturę, dodaj masło i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut. Dodaj resztę warzyw, podsmaż

karmelowy
Cukinie faszerowane wołowiną z pomidorami 126

mielonym mięsem wołowym (ale może być też inne, np. drobiowe) i pieczarkami z podłużnymi, śliwkowymi pomidorami. Składniki na 4 porcje : 2 młode cukinie zielone 2 cukinie żółte 400g mielonej wołowiny 100g pieczarek 4 pomidory śliwkowe 1 duża cebula cukrowa 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz, suszona bazylia Do podania pieczone pomidory : 8 pomidorów śliwkowych 1 łyżka(...)bazylii. 1 porcja to ok. 330 kcal , węglowodany: 24g, białko: 27g, tłuszcz: 14g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,4WW i 2,3WBT SMACZNEGO! Artykuł Cukinie faszerowane wołowiną z pomidorami pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Barszcz staruchy i Czerwona Jaskółka 194

staruchy  2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 4 średnie buraki 2 pomidory 2 łyżki octu  200 g śmietany kwasnej 1 łyżka cukru 2 l rosołu z wołowiny sól pieprz koperek W dużym garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim cebule pokrojone w kostkę. Nie rumienić. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli(...)Zalać rosołem z wołowiny.  Dodać obrane ze skóry pomidory i pokrojone w kostkę, ocet, cukier, sól i pieprz. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 1h. Podawać z kleksem śmietany i posypany koperkiem

O kuchni z uczuciem
Rumpuć 117

Kuchnia wielkopolska - regionalna. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości 1/2 kg łopatki wieprzowej 30 dag boczku wędzonego 1/2 kg kapusty kiszonej ¼ małej główki kapusty włoskiej 1/2 kg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki ¾ kostki masła 2 kwaśne jabłka przecier pomidorowy sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy

R'n'G Kitchen
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 179

grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem grzybowym, żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką i rozmarynem, zapiekanka ziemniaczana i młoda marchewka na ciepło z miodem i tłuczonym pieprzem. Zamówiłam to danie i nie zawiodłam się. Rewelacyjna wołowina

Karola gotuje
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 205

Culinaire” wydanej w 1950 r. stwierdził, że to on, 20 lat wcześniej, w 1930 r. pracując w restauracji Albert, wymyślił steak au poivre. Jak wyjaśniał, odebrał właśnie transport mrożonej wołowiny z USA, piękną z wyglądu, ale bez specjalnego smaku. W tamtym czasie restauracja przeżywała najazd pijących na umór Amerykanów, zamawiających drinki jeszcze przed obiadem. Żeby ożywić ich kubki smakowe(...)tłuczony, nie mielony w młynku na grubo – to muszą być duże rozłupane ziarenka pieprzu. Po drugie, mięso na steki – najlepsze byłyby fillet mignon, ale sprawdzi się każdy rodzaj wołowiny: rostbef, antrykot. Jeśli nie używacie delikatnych kawałków polędwicy, raczej sięgnijcie po steki niezbyt grube, inaczej trudno je będzie usmażyć, gdyż pieprzowa panierka ogranicza kontakt mięsa z rozgrzaną patelnią. Pamiętajcie

Niedzielny kucharz
Chroń jedzenie i oszczędzaj 140

miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.) 2 do 3 dni 1 tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso(...)trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata

Cztery Fajery
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 105

Uwaga:  Jeśli chcecie przygotować mięsną pastę bulionową to optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 1: 1 to znaczy do 50 dag dwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około(...)minutę z prędkością 10 . Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Ps. Jeśli chcecie przygotować  pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9 , po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy jak podałam wyżej. Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 167

podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon(...)rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby. Proces marynowania powinien odbywać się w lodówce, co pozwoli uniknąć zepsucia się mięsa

Cztery Fajery
Wtorek: Musaka w słoiku 142

przesmażonych, nie zawierających surowego mięsa, które wymaga długiego pieczenia. Jeśli danie wymaga tylko zapieczenia to właśnie słoik nadaje się do tego idealnie. Polecamy Wam ten patent. Składniki: 500 g wołowiny mielonej 2 średniej wielkości bakłażany 3 pomidory, pokrojone w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych 1 czerwona cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 2 łyżki przecieru pomidorowego Szklanka wina Łyżeczka(...)cebulę. Smaż około 5 minut aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek, zamieszaj i przesmaż minutę. Podkręć temperaturę i wyłóż na patelnię mięso. Smaż rozdrabniając mielonkę szpatułką na drobne kawałki. Smaż wołowinę aż zrobi się brązowa i nie będzie w niej surowych kawałków mięsa. Wlej do mięsa szklankę wina i mieszaj aż cały płyn odparuje. Wtedy włóż na patelnię posiekane pomidory, zamieszaj

Niedzielny kucharz
Proste hamburgery z coleslaw 158

pysznym mięsiwem są najlepsze! Proste hamburgery z coleslaw można przyrządzić ze łatwo dostępnych składników. Zazwyczaj kupuję mięso w kawałku i mielę. zwłaszcza kiedy przyrządzam hamburgery z dodatkiem wołowego mięsa. Wołowina z karczka jest najlepsza! Biała kapusta…chyba najbardziej popularne warzywo w Polsce o tej porze tryska świeżością. Coleslaw jest pyszne i świetnie pasuje do hamburgerów. Kolacja zapowiada się pysznie(...)Hamburgerowo ” może również być na obiad! Proste hamburgery Składniki: na 6 – 8 hamburgerów 500 g mielonej wołowiny z karczka 500 g mielonej wieprzowiny 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżka soli ½ łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka musztardy francuskiej 100 ml śmietanki 6 – 8 brioszek tutaj przepis rukola do podania Coleslaw

codojedzenia