wołowina - 6514 przepisów (strona:78/435)

Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem 176

warzywami w tempurze. Muszę wrócić tam na tak wspaniałą przekąskę. Do swojej kolacji wybraliśmy likier Saska Dzika Róża, która osładzała nam wieczór. Co na danie główne? Oboje postawiliśmy na wołowinę. Ja zamówiłam Sezonowanego antrykota wołowego, który podany był z opiekanymi ziemniakami, masłem Cayenne, a także z warzywami zwiniętymi w boczek. Samo mięso było doskonale wysmażone i miękkie. Drugim daniem(...)wołowiną był nietypowy burger, bo podany w plastrach batata zamiast bułki. Jego porcja nas nieco przerosła – nie zdawaliśmy sobie sprawy, że burger bez bułki jest w stanie tak nasycić. Całe danie podkręcił dodatek, czyli sos BBQ, który idealnie komponował się z każdym kęsem idealnie dobranych składników burgera. Co na deser? Tak jak obiecałam w poprzedniej relacji z Sopotu

Kuchnia Bazylii
Kiełbasa z orzechem włoskim 210

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 2 kg druga klasa /szarpak -łopatka 1 kg pierwsza klasa w kostkę 1-2 cm -boczek 2 kg /10 mm -wołowina  łopatka 1,5 kg / szarpak -wołowina łata 0,5 kg /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -orzech włoski prażony na odrobinie oleju 35-40 g/kg (rozgnieciony w moździerzu ) -peklosól 19-20 g/kg -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 283

temu, całość zawsze wychodzi rewelacyjnie. Bitki są mięciutkie i aromatyczne, pieczarki pozostają sprężyste, a sos aksamitnie kremowy. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym z chrzanem. SKŁADNIKI / 6 porcji 600 g wołowiny (z udźca) przyprawy: sól, po 3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki oleju 500 ml (2 szklanki) bulionu(...)szklanki wody  1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane z 2 łyżkami chrzanu ze słoiczka WYKONANIE Wołowinę kroimy w grube plastry, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Posypujemy solą, połową ilości świeżo zmielonego pieprzu i suszonego oregano. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i cienko

cool and minty
Burgery curry 233

ważna sprawa: domowe bułki maślane. Są bajecznie proste do zrobienia! Zagniecie je nam mikser – my musimy jedynie tylko poczekać aż urosną. Burgery (4 szt.) : 600 g mielonej wołowiny 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka Musztardy Kieleckiej sarepskiej 2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz Bułki maślane (6 szt.) : 2 i 1/4 szklanki mąki + 1 łyżka 1/2 szklanki mleka(...)minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy ok. 18-20 minut. Burgery: Do zmielonej wołowiny (najlepiej jak ma ok. 15% tłuszczu) dodajemy dwie łyżki sosu Worcester, łyżkę Musztardy Kieleckiej sarepskiej, dwie łyżeczki mielonych lub rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry i pieprz. Wyrabiamy i formujemy cztery okrągłe

Poezja smaku
Restauracja Róg Mysikrólika na warszawskim Ursynowie 121

bliskowschodnie podane z chrupiącą  domową pitą. Rillettes z kaczki Sałatka cezar Tatar wołowy Sałatka z zapiekanym kozim serem Następnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką  sałatka z zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były(...)dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe kopytka wędzonym serem, to było bardzo udane połączenie. Bao-ban z szarpaną wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła się pyszna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty oraz serem halloumi.  Bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Obiad na niedzielę: KEBAB Z SAŁATKĄ TABBOULEH Z PIECZONEGO KALAFIORA 117

zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiemy czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma liczną(...)niepotrzebnych kalorii, zdrowe i proste do wykonania. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com . Składniki: Na kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup 150

Świetna na te chłodne wieczory. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa cheeseburgerowa (5-6 porcji) Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 400 g mielonej wołowiny 4 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 marchewka, starta na tarce 4-5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 800 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonego chilli(...)pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu umieść boczek i smaż na średnim do chrupkości, po czym przełóż go na talerz lub ręczniki papierowe i odstaw. Włóż do rondla wołowinę i smaż rozdrabniając, najlepiej drewnianą łyżką, do ładnego zarumienienia. Zmniejsz temperaturę, dodaj masło i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż do zeszklenia, przez około 5 minut. Dodaj resztę warzyw, podsmaż

karmelowy
Cukinie faszerowane wołowiną z pomidorami 112

mielonym mięsem wołowym (ale może być też inne, np. drobiowe) i pieczarkami z podłużnymi, śliwkowymi pomidorami. Składniki na 4 porcje : 2 młode cukinie zielone 2 cukinie żółte 400g mielonej wołowiny 100g pieczarek 4 pomidory śliwkowe 1 duża cebula cukrowa 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz, suszona bazylia Do podania pieczone pomidory : 8 pomidorów śliwkowych 1 łyżka(...)bazylii. 1 porcja to ok. 330 kcal , węglowodany: 24g, białko: 27g, tłuszcz: 14g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,4WW i 2,3WBT SMACZNEGO! Artykuł Cukinie faszerowane wołowiną z pomidorami pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Barszcz staruchy i Czerwona Jaskółka 186

staruchy  2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 4 średnie buraki 2 pomidory 2 łyżki octu  200 g śmietany kwasnej 1 łyżka cukru 2 l rosołu z wołowiny sól pieprz koperek W dużym garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim cebule pokrojone w kostkę. Nie rumienić. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli(...)Zalać rosołem z wołowiny.  Dodać obrane ze skóry pomidory i pokrojone w kostkę, ocet, cukier, sól i pieprz. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 1h. Podawać z kleksem śmietany i posypany koperkiem

O kuchni z uczuciem
Rumpuć 110

Kuchnia wielkopolska - regionalna. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości 1/2 kg łopatki wieprzowej 30 dag boczku wędzonego 1/2 kg kapusty kiszonej ¼ małej główki kapusty włoskiej 1/2 kg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki ¾ kostki masła 2 kwaśne jabłka przecier pomidorowy sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy

R'n'G Kitchen
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 170

grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem grzybowym, żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką i rozmarynem, zapiekanka ziemniaczana i młoda marchewka na ciepło z miodem i tłuczonym pieprzem. Zamówiłam to danie i nie zawiodłam się. Rewelacyjna wołowina

Karola gotuje
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 193

Culinaire” wydanej w 1950 r. stwierdził, że to on, 20 lat wcześniej, w 1930 r. pracując w restauracji Albert, wymyślił steak au poivre. Jak wyjaśniał, odebrał właśnie transport mrożonej wołowiny z USA, piękną z wyglądu, ale bez specjalnego smaku. W tamtym czasie restauracja przeżywała najazd pijących na umór Amerykanów, zamawiających drinki jeszcze przed obiadem. Żeby ożywić ich kubki smakowe(...)tłuczony, nie mielony w młynku na grubo – to muszą być duże rozłupane ziarenka pieprzu. Po drugie, mięso na steki – najlepsze byłyby fillet mignon, ale sprawdzi się każdy rodzaj wołowiny: rostbef, antrykot. Jeśli nie używacie delikatnych kawałków polędwicy, raczej sięgnijcie po steki niezbyt grube, inaczej trudno je będzie usmażyć, gdyż pieprzowa panierka ogranicza kontakt mięsa z rozgrzaną patelnią. Pamiętajcie

Niedzielny kucharz
Chroń jedzenie i oszczędzaj 132

miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.) 2 do 3 dni 1 tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso(...)trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata

Cztery Fajery
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 99

Uwaga:  Jeśli chcecie przygotować mięsną pastę bulionową to optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 1: 1 to znaczy do 50 dag dwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około(...)minutę z prędkością 10 . Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Ps. Jeśli chcecie przygotować  pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9 , po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy jak podałam wyżej. Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 157

podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon(...)rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby. Proces marynowania powinien odbywać się w lodówce, co pozwoli uniknąć zepsucia się mięsa

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję