wołowina - 6415 przepisów (strona:81/428)

Kotlety babuni 990

Połączenie wieprzowiny z wołowiną,  daje nam odpowiednią konsystencję na wykonanie smacznych  mielonych.  Składniki: 25 dag mielonej wieprzowiny 250 dag mielonej wołowiny biała część pora 15 dag pieczarek 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki grysiku sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć i razem

Tradycyjna Kuchnia
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 299

Polskich Banków Żywności, kanapka z serem wyrzucona do kosza to aż 90 litrów zmarnowanej wody (tyle było potrzeba do jej produkcji), kilogram ziemniaków to aż 300 litrów, a kilogram wołowiny – od 5 to 10 tysięcy litrów wody. Produkcja żywności wymaga także energii w postaci paliw i prądu i oznacza emisję dwutlenku węgla w dużych ilościach. Jeśli to nie robi(...)makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą sosu w zapiekance pasterskiej (zamiast nudnej sałatki jarzynowej). Krok 6. Zacznij mrozić Mrożenie domowych

Niedzielny kucharz
Bigos 112

dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów(...)Zalewamy wodą (około 1 litra). Kapustę białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą

Smakowity Blog Kulinarny
Stek ze strusia – marynowany 125

Pierwszy raz w życiu jadłam strusia. Mięso lekko podobne do wołowiny, ciemne ale mimo to specyficzne. Pozbawione trudnych do pogryzienia włókien. Muszę przyznać, że jest bardzo smaczne. Szkoda tylko, że jest drogie i trudno dostępne. Jeżeli jednak kiedyś będziecie mieli okazję wypróbować to koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: 2 steki ze strusia Marynata 1 łyżka oleju kujawskiego cytryna – bazylia 1 łyżeczka(...)pieprzem. Marynatą dokładnie pokrywamy steki i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania. Po tym czasie grillujemy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Podobnie jak wołowinę. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Wołowina duszona z warzywami 148

Jeszcze gorące czeka w kuchni, ale trzeba się spieszyć ze zdjęciami, bo zaraz może zostać pusty garnek. Pyszna wołowina w towarzystwie warzyw i pajdy domowego chleba poleca się na gorący obiad. Składniki: - 1 kg goleni wołowej - 2 papryki, u mnie zielona i żółta - 30 dag  zielonej fasolki szparagowej  , ( o tej porze roku tylko mrożona, u mnie dziś Poltino(...)czerwone cebule - 2 marchewki - 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki - sól - pieprz - olej 1. Wołowinę kroimy w plastry i obsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy wodą, dusimy 30-40 minut. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki lub w kostkę i dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie (ok.30-40 minut

Apetyczna babeczka
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 155

pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. NADZIENIE NR 1: - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 ugotowana marchewka - 1 jajko - 1 szklanka kapusty kiszonej - pieprz, majeranek, sól W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę drobno posiekaj i dodaj do farszu. Dopraw(...)temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor. NADZIENIE NR 2 - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 - 300 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 jajko - pieprz, majeranek, sól - 500 g mrożonych grzybów - 2 łyżki masła Na maśle podsmażamy grzyby. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem. Następnie postępujemy zgodnie

SMYKWKUCHNI
Barszczyk czerwony z uszkami 264

wykrawać kółka i nakładać farsz. Zlepiać uszka. Uszka gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. "Barszczyk" 1 kg buraków 2 marchewki korzeń pietruszki (ew. 1/2 kg wołowiny na rosół, np. pręga) 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego woda z moczenia grzybów łyżka majeranku sól, pieprz 2 łyżki octu W garnku zagotować 3 l wody (jeśli chcemy wywar(...)mięsny to wodę zagotowujemy z wołowiną). Wrzucić obrane i grubo pokrojone warzywa, przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 1-1,5 godz). Przecedzić, dolać wodę z grzybów, majeranek i ocet. Doprowadzić do wrzenia. Uszka podawać z barszczykiem posypane natką pietruszki

Smakołyki Asi
Domowa biała kiełbasa na Boże Narodzenie 116

biała, to jednak nie słonina i podgardle, a mam wrażenie, że taką widuję zazwyczaj w sklepach przed Świętami w cenie promocyjnej. W mojej jest: karczek, szynka, łopatka, wołowina i podgardle oczywiście, żeby zlepić całość. Jest go jednak w proporcji 4:1 i jest pyszna, polecam.  Składniki : 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg szynki wieprzowej 1,5 kg karczku(...)wołowiny b/k 1,3 kg  podgardla 1 i 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody naturalne  kiszki wieprzowe wcześniej wymoczone 2,5-3 łyżki soli 1 i 1/2 łyżki czarnego pieprzu 40 g majeranku duża główka polskiego czosnku ( około 10-12 ząbków) Sposób przygotowania : Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę. Przełożyć do dużego  garnka. Dodać

Gosia gotuje
Chilli con carne 162

Chilli con carne, czyli jedno z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych. Syte, rozgrzewające i aromatyczne jest świetną propozycją na chłodne zimowe dni.  Składniki (4 porcje) -500 g mielonej wołowiny -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka pomidorów -2 papryczki chilli -2 cebule -3 ząbki czosnku -1 czerwona papryka -2 łyżki oliwy z oliwek -100 ml bulionu lub wody -1 łyżeczka oregano(...)cayenne -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, Przemsażyć około minuty.  Dodać mieloną wołowinę i kminek. Smażyć aż mięso się zetnie.  Na patelnię wlać bulion i pomidory z puszki. Zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą i cayenne. Dusić

Zielona Kuchnia
GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU 355

rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋 Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny.  Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz tego sezonu! 👍👍👌 Pięknie polecam Wam mój przepis, korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście! Ślicznie(...)pozdrawiam Kasia 👄  SKŁADNIKI: 0,5 kg filetów z kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina) 2 łyżki  wędzonej papryki mielonej 2 łyżki musztardy  1 -1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 2 liście laurowe, pokruszone 1 łyżka majeranku suszonego 1 szczypta goździków, mielonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej następnie

Moja Książka Kucharska
Rumsztyk wołowy z cebulką 128

Wołowina to mięso, które bardzo lubię, ale nie robię jej zbyt często, to mięso dla ludzi cierpliwych. Dziś chcę Ci pokazać przepis na rumsztyk wołowy z cebulką. Składniki: 400 g wołowiny, u mnie krzyżowej 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 jajo bułka tarta 1 cebula Przygotowanie: mięso umyj i dosiekaj na malutkie kawałki przełóż je do miski dodaj musztardę, jajo

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Amerykańska kanapka Luther Burger 116

jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki (2 porcje) -2 glazurowane donuty -4 plastry boczku -2 plastry sera amerykańskiego lub innego żółtego dobrze rozpuszczającego się -300 g mielonej wołowiny -sól, pieprz -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Plastry boczku usmażyć na chrupko (najlepiej na grillowej patelni bez dodatku tłuszczu). Wyłożyć na ręcznik papierowy. Donuty przekroić wzdłóż na pół. Podsmażyć(...)patelni, na której smażony był boczek - rozciętą stroną do dołu. Wołowinę doprawić solą i pieprzem według uznania. Uformować 2 burgery. Usmażyć na oleju. Po ostatnim odwróceniu burgery przykryć plastrami sera i chwilę smażyć aż się rozpuści. Na talerzyki wyłożyć połówki donutów glazurowaną stroną do góry. Wyłożyć burgery z serem, przekryć chrupkim boczkiem i pozostałymi połówkami donutów. Wartość energetyczna (1 porcja

Zielona Kuchnia
Stek z antrykotu 132

dostał ślinotoku na widok pięknie wysmażonego steka, porządnego kawałka wołowiny. Ja tak. Dlatego kiedy mogę, raz na jakiś czas kupuje w sklepie porządny ładny stek z antrykotu - wołowiny sezonowanej w popularnym sklepie sieciowym (używam steków z Sokołowa). Jak na razie jeszcze się nie zawiodłam na jakości ich mięsa. Dobrze przygotowane mięso jest soczyste, kruche i pyszne. Wystarczy sól, pieprz, może

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Harira 146

drugie, nazwa harira wywodzi się od arabskiego słowa harr , co oznacza gorący . Po trzecie, mieszanka przypraw używana do tej zupy serio pali od środka. Yalla! Składniki: 1/2 kg wołowiny 1 szklanka cieciorki 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 marchewka 1 puszka krojonych pomidorów 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru(...)którą ją posypujecie i daktyle, którymi ją przegryzacie. To będzie pyszne, przygotujcie się! Niektórzy dodają jeszcze kolendrę. Też możecie. Możecie też zamiast soczewicy dać groch lub bób, a zamiast wołowiny baraninę, ewentualnie kurczaka lub indyka. Możecie też dosypać do gotowania kuskus, drobny makaron albo ryż, ale maksymalnie garść. Możecie ją podać z jajkami na twardo i suszonymi figami zamiast daktyli

GRUBY WAŁEK
Zrazy wołowe nadziane kaszą i grzybami 177

wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ).  #OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski Składniki na porcję dla 4-6 osób: 0,5 kg miękkiej wołowiny 100 g kaszy (mieszanka pęczaku, owsianej i czerwonego ryżu) +  1 i 1/4 szklanki wody 80 g wędzonego boczku 1 cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej(...)smażenie zrazów Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie posolić, popieprzyć oraz posmarować z jednej strony odrobiną musztardy. Na rozbite kawałki wołowiny przełożyć kaszę wraz z grzybami. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby zrazy się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie

Ugotować