Bigos

Bigos

Bigos

W czasach gdy nie było lodówek, zrobienie bigosu oznaczało przedłużenie trwałości mięsa. Po świniobiciu robiono kiełbasy i wędzonki, a resztki gotowano z ulubionym warzywem Słowian, czyli kapustą. Gotowy bigos wkładano do specjalnej beczki (faski) i zakopywano w ziemi. W taki sposób bigos mógł być przechowywany kilka miesięcy. Bigos, jak chyba każda tradycyjna potrawa, ma tyle wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Warto przeczytać

Dieta kapuściana

Zupa kapuściana jest podstawą tej diety, dzięki niej możemy stracić od 3 do 6 kg.

Czytaj dalej...

Autor

IwonaIwona

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kapustą, bigos, jabłka, kiełbasa, kapusta kiszona, śliwka, boczek, wołowina, wieprzowina, mięso, grzyby, suszone pomidory, biała kiełbasa, czerwona kapusta, pieczony boczek, mięsa pieczone

Inne przepisy z Smakowity Blog Kulinarny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.