czerwona kapusta - 4242 przepisów

Kiszona czerwona kapusta 13

wytwarzający się w kiszonkach podnosi kapustę. Wtedy bierzemy nóż albo szpikulec i przebijamy warstwy kapusty, żeby odgazować i docisnąć kapustę do dna. Będzie wyciekać płyn, więc postawcie słoiczki na podstawce. Płyn uzupełniamy, żeby kapusta była przykryta. Uzupełniamy ostudzoną solanką (10 g soli na litr wody). Polecam podstawkę głębszą, bo płyn spod czerwonej kapusty uroczo barwi wszystko na intensywny purpurowy(...)kapustę z żurawiną. Do każdej dodajemy jabłko i marchewkę, kminek i goździk. Ugniatamy w słoiku i uzupełniamy najpierw sokiem spod kapusty, potem solanką. Nie zachowujemy żadnych proporcji mieszanek, oprócz ostrożności z ilością żurawiny. Kapusta traci swoją objętość podczas zasolenia, ale może się okazać, że cztery słoiczki to za mało, na wszelkie wypadek miejcie w pogotowiu dodatkowe dwa. Post Kiszona czerwona

ladykitchen
Surówka z czerwonej kapusty 19

większości dań obiadowych. Koniecznie sprawdź przepis na szybką surówkę do obiadu. Jeśli lubisz czerwoną kapustę sprawdź przepis na modro kapusta , która smakuje na ciepło i zimno. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 10 min Całkowity czas: 10 min Ilość porcji: 6 porcji Surówka z czerwonej kapusty sposób przygotowania: Składniki, które potrzebujesz do wykonania surówki z czerwonej kapusty znajdziesz(...)surówki potrzebujesz niewiele czasu i niewiele składników. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, wykrój głąb i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kapustę umyj dokładnie, aby wypłukać piasek, który ewentualnie znajdowałby się w kapuście. Pozostałe warzywa, również opłucz pod bieżącą wodą. Jabłko umyj i wydrąż dokładnie środek. Do surówki z czerwonej kapusty najlepsze są jabłka o lekko kwaskowatym smaku. Jednym

ugotuj-przepis.pl
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 55

bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig. Nie chcialabym przynudzać,ale jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest stosowany jako(...)smak potrawy. 1/2 czerwonej kapusty 1 szklanka cydru i trochę 1 kwaskowate jabłko 1 cebula 4 goździki sól,szczypta cukru Kapustę obrać ze zwiędłych liści i drobno poszatkować.Jabłko obrać,pokroić w ćwiartki,następnie na plasterki.Rozdrobnić obraną cebulę. Roztopić w garnku gęsi smalec,wlożyć cebulę i podsmazyć.Dodać poszatkowane jabłko i podsmażyć.Dodać kapustę,wrzucić goździki,zalać cydrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty 306

Kapusta, tak jak większość warzyw, jest najbardziej wartościowa, gdy jest spożywana na surowo. Niestety podczas gotowania traci wiele swoich wartości odżywczych i witamin. Czerwona kapusta przede wszystkim zawiera dużo witaminy C (najwięcej znajdziemy jej w głąbie) i z grupy witaminy B, (bardzo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1), ale także posiada(...)antocyjanom, najsilniejszym antyutleniaczom.  Dzisiaj więc najprostsza i zdrowa surówka z tego kolorowego warzywa, które jest smaczne i dostępne przez cały rok. Surówka  z czerwonej kapusty Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 duże jabłko sok z cytryny sól cukier Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i delikatnie oprószamy solą, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty 113

Surówka z czerwonej kapusty Składniki: - 1/4 główki kapusty czerwonej - 1  cebula - 2  jabłka  - majonez - cukier i pieprz, do smaku Zrobiłam ją dzisiaj po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo nam smakowała.  Zakupy:  1/2 główki czerwonej kapusty koszt ok.1,75 zł my potrzebujemy tylko ćwiartki czyli  koszt(...)cebuli koszt ok. 0,30 zł, 2 jabłka koszt ok.0,40 zł, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie:  Ćwiartkę kapusty czerwonej szatkuję i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję tak ok. 15 - 20 min. Po upływie tego czasu przecedzam. Wsypuję kapustę do miski, jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do kapusty. Cebulę kroję w drobną kostkę, daję

Tanio smacznie i prosto
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 122

Dodatki do dań często grają dużą role przy obiedzie i nie tylko, a możliwości jest całe mnóstwo. Tym razem postawiłam na kapustę czerwoną zasmażaną podawaną na ciepło(...)Często gości na naszym stole. Robię ja w dwojaki sposób na prosto czyli babciny sposób kapusta, cytryna, sól, bulion warzywny lub na "bogato" z rodzynkami lub żurawiną z octem balsamicznym, winem wytrawnym. Tyle ile domów tyle zapewne przepisów i sposobów na tą samą kapustę czerwoną. SKŁADNIKI: - kapusta czerwona 1szt - szklankę bulionu warzywnego ( klik ) - sól - świeżo zmielony pieprz - liść

Basia w kuchni
Surówka z czerwonej kapusty 2589

Ulubiona (nie tylko dlatego, że jedyna;) siostra mojego męża na ostatni niedzielny obiad przyniosła surówkę z czerwonej kapusty. Przyznaję, że w takiej wersji dotąd jej nie serwowałam:) Surówka z wielkim apetytem spałaszowana, fotka zrobiona, zgoda na publikacje uzyskana toteż dzielę się przepisem: Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 łyżka soku z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
CZERWONA KAPUSTA NA CIEPŁO 83

Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego? Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem? Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam! Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie(...)pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości) 1 jabłko 3 łyżki octu winnego sól do smaku cukier do smaku  masło 15 dkg boczku 1 łyżka mąki  Wykonanie: Kapustę szatkujemy jak najdrobniej.  Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty.Zalewamy wodą i gotujemy

Walijskie Pichcenie
Surówka z czerwonej kapusty 53

przygotowuje na wiele sposobów: – surówka z modrej kapusty z goździkami – Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana – Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. robimy nawet Gołąbki z modrej kapusty Surówka z czerwonej kapusty pasuje do większości tradycyjnych polskich obiadów. Ale jeśli wolicie kapustę białą, to polecam mój przepis na Surówkę Colesław . Polecam też zbiór przepisów(...)czerwonej kapusty? Sposób przygotowania Surówki z czerwonej kapusty. Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze liście, kroimy na pół, wykrywamy głąb i drobno szatkujemy np. nożem, albo mechanicznie szatkownicą do jarzyn. Poszatkowaną kapustę parzymy wrzącą wodą na durszlaku, odciskamy. Umyte jabłko obieramy, ścieramy również w szatkownicy, cebulę drobno siekamy. Do kapusty dodajemy starte jabłko, cebulę i mieszamy. W miseczce mieszamy majonez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami 57

Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej(...)panaceum na wiele chorób.Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj .W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia. Składniki: 500 g czerwonej kapusty 5 łyżek oliwy lub oleju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PRZETWORY - Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką 114

Jesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej kapusty 1 kg marchewki 1 kg cebuli i na zalewę: 0,5 litra octu 10% 2 litry wody 0,5 kg cukru kilka liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Surówka z czerwonej kapusty 70

Jest surówka z białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku    Drobno szatkujemy kapustę.    Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.    Do kapusty

Maminek kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty 118

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju sól,pieprz 1 łyżka octu Wykonanie: kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY 79

ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY Składniki: - 1,5kg czerwona kapusta - 2 białe cebule - 2 jabłka  - 1/4 kostki masła - 3 duże ziemniaki - 4 łyżki cukru - 5 łyżek octu winnego - 3 l bulionu wołowego - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 3 ziarna owoców jałowca - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki koperku poszatkowanego - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka soli

Mentor Smaku
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 479

Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu/syropu(...)ziół prowansalskich, tymianku, oregano, bazylii, majeranku Jak zapewne się domyślacie, wszystko BACH BACH do miseczki, mieszamy i VOILA!!! Jak podajemy? 1. Tortilla 2. Sos czosnkowy 3. Surówka z czerwonej kapusty 4. Falafel 5. Sos czosnkowy ... i ZWIJAMY ... i SZAMAMY!!! Mmmmmniaaaammmmm!!! Smacznego! Bon Apettit! Enjoy

Restauracyjka Literacka

Proponowane wyszukiwania