czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:4/283)

Surówka z czerwonej kapusty z marchwią 78

kapusta podgotowywana jakoś mi nie przypadła do gustu, a na surową z kolei narzekał tata, że za twarda. I pewnie byśmy się nie polubiły z tą kapustą, gdyby nie trick na rozdrabnianie kapusty. Obejrzałam gdzieś w internecie, jak łatwo bez szatkownicy można rozprawić się z kapustą za pomocą obieraczki do warzyw. Paseczki kapusty wychodzą cieniutkie, a sama kapusta(...)mięsem czy klusek wszelkiego rodzaju. A u was jak wyglądają surówki z kapusty. Ciągle klepiecie jeden, sprawdzony przepis czy szukacie nowych rozwiązań. Lubicie surówki z czerwonej kapusty? Drukuj Surówka z kapusty czerwonej Składniki 0,5 główki niewielkiej kapusty czerwonej 1 średnia czerwona cebula lub 0,5 dużej 1 szt. marchewki 1 szt. jabłko 2 łyżki majonezu

Mieszam w Garnku
Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty 164

kapusty. Ponieważ nie jest tak soczysta i lekko twardawa, więc są dwie szkoły robienia surówki. Jedna to sparzenie kapusty a druga to użycie kapusty w surowej postaci. Dzisiaj surówka z blanszowanej/sparzonej lub podgotowanej kapusty. Po wyłożeniu kapusty na sito, trzeba pamiętać, aby skropić ją sokiem z cytryny, dzięki czemu nie straci swojego koloru. W przepisie polałam kapustę olejem(...)jest dorzucenie do surówki rodzynek. Ja kapustę szatkuję nożem, ale spotkałam się z wariantami ścierania kapusty na tarce. Drukuj Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Mała główka kapusty czerwonej sok z połowy cytryny 1 kwaskowe jabłko 1 małą biała cebulka 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru olej (najlepiej

Mieszam w Garnku
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 250

jest też zakwaszana, więc jej kolor nie jest tak intensywny. A jej słodycz pochodzi z jabłek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 słodkie jabłka ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Czerwoną(...)kapustę myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy, dodajemy też starte jabłka, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, jabłka się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Dodajemy też trochę cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z czerwonej kapusty i papryki 138

przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na surówkę z czerwonej kapusty. 1 małą kapusta czerwona 2 małe cebule szalotki 1 jabłko 1 duża papryka czerwona 1 marchew 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek majonezu(...)kapusty i papryki Jak przygotować surówkę z kapusty i papryki. Z kapusty wykroić głębia i pokroić kapustę w drobne paseczki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.Paprykę umyć, pokroić w paski. Cebulę pokroić w małą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce. W misce wymieszać krojone warzywa, dodać sól, pieprz, ocet jabłkowy i majonez. Bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Surówka z czerwonej

mecooks
Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty 186

Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna.  Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem(...)okazał się ekologiczny czyli "prosto od chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam, ale już  jestem nałogowcem! składniki ok 400 g kapusty czerwonej kiszonej 1 nieduża cebula lub 1 spora dymka pęczek koperku pęczek szczypioru lub szczypiorku 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego łyżka ziaren słonecznika łyżka pestek dyni sól pieprz przygotowanie Zioła

Stare Gary
Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami 81

polskich sadów. Za każdym razem, gdy robimy duszoną czerwoną kapustę , dodajemy nieco inne przyprawy i smakowe akcenty. Tym razem kapusta miała być dodatkiem do perliczki z owocami, więc warstwy kapusty przełożyliśmy takimi samymi darami sadów i ogrodów. Dobrze, że z podanych składników wyszedł nam spory gar czerwonej kapusty, bo będziemy mogli cieszyć się tym smakiem jeszcze co najmniej(...)posypać połową przygotowanego cynamonu, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej oraz cukru. Na owocach ułożyć 1 / 3 kapusty, posolić i popieprzyć, dodać pozostałe jabłka, śliwki, winogrona i cebulę, posypać cukrem oraz przyprawami. Na wierzch wsypać resztę kapusty. Wlać ocet balsamiczny, położyć pokrojone na cząstki masło. Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami powinni gotować się na małym ogniu przez

niecodziennikpary
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 174

drobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Gorąco polecam, ponieważ czerwona kapusta po islandzku jest po prostu pyszna! Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku Składniki:  pół(...)rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Chwilę smażyć często mieszając.  Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do smażącej się kapusty. Dodać ocet z czerwonego wina, dżem z żurawiny, przyprawy: cynamon, imbir, goździki, podlać niewielką ilością soku żurawinowego i dodać suszoną żurawinę. Wszystko

Codzienne Gotowanie
PROSTA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 151

prosta surówka z czerwonej kapusty, to bardzo smaczny i zdrowy, dodatek do drugich dań. Jestem zwolenniczką szybkich w przygotowaniu, dodatków do potraw, więc nie bójcie się, że jest to skomplikowana surówka Coraz rzadziej widuje się czerwoną kapustę w domach a szkoda, bo jest ona skarbnicą witamin i minerałów, takich jak witamina C, A czy D ale także potasu(...)przeciwutleniające, które mają pozytywny wpływ, na procesy starzenia się skóry i organizmu. W skrócie mówiąc: prosta surówka z czerwonej kapusty Was odmłodzi PROSTA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY: ½ czerwonej kapusty 1 cebula 2-3 łyżki oleju roślinnego, nie polecam oliwy z oliwek bo zmieni smak kapusty a ona sama w sobie jest pyszna przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty II 188

przepis na  surówkę z czerwonej kiszonej kapusty . Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy,  więc polecam.  składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej kiszonej 1 nieduża czerwona cebula(...)plasterki papryka w płatkach do smaku 3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia 1 łyżka octu balsamicznego - lub do smaku sól pieprz przygotowanie Zioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, kaparami, czosnkiem, dolać olej, ocet balsamiczny, sól i pieprz i płatki paprykowe do smaku. Smacznego

Stare Gary
Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty 149

książki “Kiszonki i fermentacje”. Aleksander Baron przedstawił pomysł na Polskie kimchi z czerwonej kapusty, ze stynką . Nie odtworzyłam tej wersji, przygotowałam natomiast modre kimchi według przepisu, z którego zwykle przygotowuje klasyczne kimchi. Zamieniłam kapustę pekińską na kapustę czerwoną, czyli modrą, a zamiast dymki dodałam czerwoną cebulę. W Korei istnieje ponad 200 rodzajów kimchi i każdy(...)czerwonej kapusty pomijamy sos rybny i zamieniamy na dodatkową łyżkę sosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg czerwonej kapusty tzw. modra kapusta 2 – 3  l wody 200 g soli 200 g marchewki 100 g czerwonej cebuli 100 g białej rzodkwi PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 50 g świeżego imbiru

Tajemnice Smaku
Czerwona (modra) kapusta świąteczna 286

Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka na czerwonej kapuście 222

czerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka łyżek oliwy Do podania pieczone ziemniaki z rozmarynem Instrukcje Z kapusty usuwamy twardy głąb i ewentualnie zewnętrzne liście. Kroimy w niezbyt szerokie paski. Następnie wkładamy do głębokiej patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką. Do kapusty dolewamy połowę(...)czym podajemy z kapustą oraz przygotowanymi również w międzyczasie pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-185 {margin: auto;} #gallery-185 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-185 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-185 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojona kapusta Kapustę z sokiem i przyprawami dusimy

Kulinarna Pokusa
Surówka z czerwonej kapusty 146

Opis surówka z czerwonej kapusty: Surówka z czerwonej kapusty to świetny dodatek do wielu dań. Surówka jest tak uniwersalna, że można ją dodać do szynki pieczonej w sosie własnym jak i do kebaba. Czerwona kapusta ma twardsze liście i nie jest aż tak soczysta jak biała, dlatego częściej przyrządza się ją w wersji duszonej. Jeżeli czerwoną kapustę dobrze poszatkujemy i doprawimy nada się idealnie jako surówka do obiadu. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula sok z 1 cytryny sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści (uszkodzonych). Następnie kapustę możemy drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poszatkowaną kapustę skrapiamy sokiem z cytryny, żeby

CookMag
Środa: Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango 129

Proste sałatki są najlepsze. Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Szacunkowy koszt dla 2 osób: ok. 20 zł Sałatka z czerwonej kapusty jakiej nie znacie Każdy zna starą, dobrą surówkę z kiszonej czerwonej kapusty(...)jako nową wersję sałatki z czerwonej kapusty oraz sposób na podanie wędzonego pstrąga, któremu saute brakuje wyrazu (w przeciwieństwie np. do wędzonego węgorza czy dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka pietruszki

Niedzielny kucharz
Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka 131

prawda wegetarianami nie są, ale lubią duże ilości rozmaitych warzyw. Jakkolwiek bowiem jednym z najważniejszych składników jest wędzony kurczak, to jednak ilościowo zdecydowanie przeważają produkty roślinne – „tytułowa” czerwona kapusta, ale też pomidory, kukurydza, papryka, cebula, zielone oliwki… Wychodzi tego sporo, a przy tym sałatka, wprawdzie dość lekka, jest całkiem sycąca. Dlatego można się nią naprawdę najeść – z doświadczenia(...)czerwonej kapusty usuwamy twardy głąb, ewentualnie też zewnętrzne liście jeśli nie wyglądają dobrze. Kroimy dość grubo w kostkę/paski (2-3cm). W międzyczasie zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy zacznie wrzeć, dolewamy również 2-3 łyżki octu i wrzucamy kapustę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut – aby kapusta zmiękła, ale pozostała

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania