Czerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.Super smakuje duszona w cydrze (przepis: tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym.Dzisiejsza(...)wersja jest równie smakowita..Sok pomarańczowy i goźdzki nadają niezrównanego aromatu,żurawina słodyczy,a imbir delikatnie wyostrza smak.To lekka ,dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki. Składniki: 1/2 kapusty czerwonej 1,5 szklank soku pomarańczowego 3 goździki 50-60 g suszonej,słodkiej żurawiny 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżka octu 2 łyżki oleju sól,pieprz Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski pół główki kapusty czerwonej pół mniejsze główki kapusty białej 1 dużą marchew sok z połowy limonki ok 1 cm startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru sól
Basia w kuchnimała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka pół małego słoika chrzanu pół małego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Nie ma dobrego obiadu bez dobrej surówki(...)też tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej :) Tym razem surówka z kapusty czerwonej i chrzanu - z bogatej kolekcji przepisów siostry Anastazii. Kapustę oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka
Świat Domowej Kuchnicabbage soup Składniki. 50 dag kapusty czerwonej 3 ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego 6 szt. białe kiełbaski 1 łyżka masła sól pieprz natka pietruszki Wykonanie. Oczyszczoną kapustę pokroić w kostkę. Zalać 1 litr wywaru i ugotować. Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać resztą wywaru i ugotować. Białe kiełbaski ugotować, wyjąć je, a wywar
Kulinarny karnet ChristopheraPierwszy raz łączyłam czerwoną kapustę z chrzanem :), wyśmienita surówka!, a do tego samo zdrowie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1 mały słoik chrzanu 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól pieprz Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny
Apetyczna babeczkaCoś szybkiego na obiad lub kolację :) Składniki: 4 tortille 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu surówka z czerwonej kapusty (z tego przepisu - KLIK ) olej Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubszą kostkę. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 2. Odrobinkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy mięso(...)smażymy, aż mięso będzie gotowe. Mięso odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. 3. Tortille rozgrzewamy, nakładamy warstwę surówki z czerwonej kapusty i kilka kawałków mięsa. Zwijamy i podajemy. Smacznego
Kuchnia domowa AniPasuje idealnie do obiadu jak i do mięsa kanapkowego. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Przepis i porady dotyczące tego dania
w kuchni i w ogrodzieczerwonej kapusty , 2 cebule 2 łyżki tłuszczu, olej lub masło, 1 liść laurowy , 1 łyżeczka jagody jałowca, 1 laska cynamonu , 200 ml czerwonego wina, 6 łyżek octu, około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIE Kapustę podzielić na ćwiartki(...)wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1 godz. Mieszać , można podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty na ok 15 min przed końcem. łyżkę skrobi
W kuchennym oknie EwyLubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg) 1 duża cebula 1 szklanka soku z jabłek 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego sól, pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę. 2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę
Kuchnia domowa AniNajlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry
Apetyczna babeczkaoliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje. składniki 1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko 2 - 3 duże łyżki majonezu olej rzepakowy lub oliwa z oliwek szczypior lub szczypiorek drobno pokrojony ocet balsamiczny sól pieprz(...)smaku przygotowanie kapustę i cebulę poszatkować bardzo cienko, najlepiej w robocie lub tzw mandoliną. Jabłko zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać w misce, dodać majonez i pozostałe składniki. Oleju lub oliwy dodać tyle aby surówka nie była za sucha . Smacznego
Stare GarySkładniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon(...)sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka ocet winny,6 sztuk ziarenka goździków, 1 łyżka mąka pszenna kapustę czerwoną poszatkować lub drobno pokroić i zagotować - po zagotowaniu wodę odlać do kapusty dodać pokrojone ze skórką jabłka i gruszkę, ziarenka goździków pokrojony w kostkę bekon usmażyć na patelni
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy. Składniki: połówka główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 jabłko siekana natka pietruszki lub selera sok z cytryny lub kwasek cytrynowy kilka łyżek oleju cukier do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut). 2. Pod koniec gotowania dodajemy
Kuchnia domowa AniChyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup. Ale jak zobaczyłam na straganie taką śliczną, zgrabną czerwoną główkę, to nie mogłam się oprzeć. Kupiłam z przeświadczeniem, że na pewno jakiś pomysł mi przyjdzie do głowy na jej temat. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj coś dla miłośników modrej kapusty. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zapraszam! Składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam) 2 jabłka tarty chrzan ze słoiczka jogurt naturalny majonez sól, pieprz sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. 2. Obrane jabłka również
Kuchnia domowa Ani