czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:3/283)

z laskami cynamonu duszona czerwona kapusta... 173

Składniki: 1 mała czerwona kapusta, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżka cukier, 2 sztuki jabłka kwaśne, 2 sztuki cynamon laski Royal Brand, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki smalec, 1 sztuka liść laurowy, 2 sztuki ziele angielskie, - do smaku maggi, 1 łyżka mąka pszenna kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wodą i zagotować - kapustę wylać na sito odsączoną kapustę

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę 4141

Szybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:) Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie; Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy

Anioły w kuchni
Surowka z czerwona kapusta, granatem i z serem plesniowym 158

ciastkiem. Wyjątkowo się Kochana postarała. Nie dość, że muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka. Podpatrzona w "O jabłkach". Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym 2 jabłka 1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią2 łodygi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka z czerwonej kapusty i kopru włoskiego 139

surówkę, której królową była czerwona kapusta a królem koper włoski. Surówkę doprawiłam odrobiną oleju i soku pomarańczowego. Wyszła bardzo lekka, idealna do dań mięsnych. Wypróbujcie ten przepis i koniecznie podzielcie się swoimi opiniami. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z kapusty czerwonej. 1/2 główki średniej wielkości kapusty czerwonej(...) kapusty wyciąć głąb po czym kapustę poszatkować bardzo cienko. Koper włoski przekroić na cztery ćwiartki a następnie również bardzo cienko poszatkować. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zieloną cebulę drobno pokroić. W małej miseczce wymieszać sok z pomarańczy, olej, sól oraz pieprz. Pokrojone warzywa włożyć do miski, zalać sosem. Dobrze wymieszać. Surówka z kapusty czerwonej

mecooks
KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI: duszona na winie 141

zrobić kapustę czerwoną z jabłkami do obiadu - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam! Oto składniki i przyprawy na kapustę czerwoną do obiadu. Czerwona kapusta z jabłkiem i rodzynkami fot. Moja Książka Kucharska SKŁADNIKI na czerwoną kapustę z jabłkami i rodzynkami : głowa czerwonej kapusty (o wadze mniejszej niż 1 kg) 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki wody 2 kwaskowe jabłka filiżanka rodzynek łyżka smalcu łyżeczka mąki sól cukier szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu łyżeczka octu winnego lub jabłkowego  (gdy trzeba) PRZYGOTOWANIE czerwonej kapusty z jabłkami i rodzynkami do obiadu - przepis krok

Moja Książka Kucharska
Kapusta czerwona, gotowana, korzenna i z kielbasa do towarzystwa 133

To był dziwny dzień a zapachu kapusty i smażonej kiełbasy, z wieczornym nerwem ( w szkole plaga wszy i mi się w oczach mieni...) i śmigającym Synciem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku 82

Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet. Modro kapusta jest przyrządzana z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku i delikatnej, zeszklonej cebuli. Dodatki te nadają kapuście charakterystyczny, głęboki smak. Ciekawostka – modro kapusta została w 2017 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modro kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli(...)dań mięsnych, a zwłaszcza do śląskiej rolady. Posiłek obiad Kuchnia polska, śląska Słowo kluczowe czerwona kapusta, dodatek do obiadu, kapusta, modro kapusta Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 40 min. Całkowity czas przygotowania 50 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 główka czerwonej kapusty 1 duża cebula 100 g boczku wędzonego 2-3 łyżki soku z cytryny Kroki Kapustę

Na-talerzu.pl
Modro kapusta 164

przepis tradycyjny zapożyczony z Górnego Śląska, to czerwona kapusta na ciepło. W przepisie dowiedz się jak wykonać modro kapusta jako dodatek do mięs, rolad, dań obiadowych. Modra kapusta w Wielkopolsce charakteryzuje się dodawaniem goździków i rodzynek, zdecydowanie bardziej na słodko niż w kuchni śląskiej. W przepisie na modro kapusta znajdziesz takie dodatki jak cebula, boczek i jabłko. Trudność: Łatwy(...)Dokładną gramaturę składników podałem na dole przepisu. Z czerwonej kapusty wykrój głąb i podziel na mniejsze części, by łatwiej było ją poszatkować. Kapustę drobno poszatkuj – rozdrobnij ją na mniejsze części. Do szatkowania kapusty możesz użyć: nóż, tarkę jarzynową, maszynkę bębnową do mielenia warzyw, robot kuchenny lub blender. Czerwona kapusta na ciepło Czerwona kapusta jest poszatkowana. Przełóż

ugotuj-przepis.pl
Czerwona kapusta duszona z jabłkami 67

kapusta duszona z jabłkami to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Poznałam go dzięki Szwagrowi, który przygotował duszoną kapustę z jabłkami na angielski świąteczny obiad. Smaki i aromaty tak mnie zachwyciły, że od razu poprosiłam o przepis i przy pierwszej okazji zrobiłam ją w domu. Dzięki prowadzeniu bloga mogę podzielić się przepisem na czerwoną kapustę(...)włożyć 1 / 3 kapusty, posypać ją solą i pieprzem. Na niej ułożyć połowę jabłek i cebuli, wsypać po 1 / 4 łyżeczki cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej oraz 3 łyżki cukru. Ponownie ułożyć 1 / 3 kapusty, pozostałe jabłka i cebulę, czosnek, cukier oraz przyprawy. Na wierzch ułożyć resztę kapusty. Wlać ocet winny, ułożyć masło pokrojone na części. Czerwoną kapustę duszoną

niecodziennikpary
Surówka z czerwonej kapusty 92

Surówka z czerwonej kapusty to efekt kupienia kapusty podczas sobotnich zakupów, kiedy to naszą uwagę przykuły jej dorodne główki. Wybraliśmy największą, żeby zrobić z niej kilka potraw. Zaczęliśmy od najprostszej, czyli surówki z czerwonej kapusty , a pomysł zaczerpnęliśmy od Mamy. Częścią związaną z przygotowaniem zajął się Bartek, a ja doprawiłam, więc to nasze wspólne dzieło. Składniki na surówkę(...)czerwonej kapusty 500 g czerwonej kapusty 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 pora (biała część) 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Przygotować dressing z oliwy, octu, cukru, szczypty soli i pieprzu oraz ziół prowansalskich. Odstawić na 10 minut. Kapustę

niecodziennikpary
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 160

blogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta(...)kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana: Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki rodzynek ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru sól i pieprz do smaku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła Przygotowanie: Posiekane rodzynki przesmażamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 148

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną(...)kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty ok. 2 kg 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka

Gotujemy i jemy
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 157

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną(...)kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty ok. 2 kg 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka

Korniszonki
Pieczona czerwona kapusta 106

kapusta – składniki 1 główka czerwonej kapusty (1-1,3 kg) 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru trzcinowego Dodatkowo: 1 łyżka octu 10% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć. Do garnka włożyć główkę kapusty, wlać tyle wody, aby była ona przykryta. Postawić(...)ocet winny, oliwę i cukier trzcinowy. Czerwoną kapustę kroić w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na nim 1 łyżkę dressingu. Położyć plastry kapusty, posmarować je pozostałym dressingiem, na każdym z nich położyć porozrywane na mniejsze kawałki gałązki świeżego rozmarynu. Pomiędzy kapustę położyć rozgnieciony w łupinkach czosnek. Blachę przykryć drugim

niecodziennikpary