czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:7/283)

Surówka z czerwonej kapusty 145

Niezwykle smaczna i soczysta, kwaskowo - słodka surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki oraz winegretem na bazie octu jabłkowego jest lekka i zdrowa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs (pieczonych lub duszonych w sosie) np. kurczaka na ostro . Polecam! Surówka z czerwonej kapusty Składniki(...)pół główki średniej wielkości czerwonej kapusty 2-3 marchewki pęczek dymki 1 nieduża czerwona cebula Winegret: 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 30ml octu jabłkowego 50ml oliwy z oliwek extra virgin sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz Przygotowanie:  Wszystkie składniki winegretu przełożyć

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z czerwonej kapusty 132

bardzo,bardzo pozytywnie.Nigdy do tej pory nie jadłam zupy z czerwonej kapusty,ba nawet nigdy nie słyszałam o takiej zupie.Gdy przeczytałam w "Kulinarium"Tessy Capponi-Borawskiej ,że takowa istnieje i jak bardzo zachwyca smakiem,postanowiłam spróbować.Przypraw użyłam podobnych jak do przygotowania kapusty czerwonej na jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam(...)minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót nabierze pieknego czerwonego koloru                                       ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:myślę,że część wody można zastąpić czerwonym winem,cydrem lub sokiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z czerwonej kapusty na parze i sos z boczniaków 149

czerwonej kapusty faszerowane soczewicą i serem feta polane śmietanowym sosem z boczniaków i czerwonej cebuli? Brzmi świetnie, prawda? Trochę zaszalałam, ale wyszło świetnie. Zamiast białej kapusty użyłam kapusty czerwonej, a moje gołąbki zyskały oryginalną fioletową barwę i intrygujący wygląd. Farsz powstał dość spontanicznie – użyłam do niego tylko dwóch składników sera feta i soczewicy, bo akurat miałam(...)się rozmyśliłam i w taki oto sposób wylądowały w sosie. Równie dobrze mogłyby to być pieczarki. Lubicie takie eksperymenty? Ja wprost uwielbiam! Składniki na 4 porcje : niewielka główka czerwonej kapusty (a w zasadzie 8 liści) 200g czerwonej soczewicy 100g sera feta 200g boczniaków 1 czerwona cebula łyżka oliwy łyżka śmietany 12% 2 łyżki sezamu sól i pieprz

Dietolog
Surówka z czerwonej kapusty 89

Przepisy Thermomix SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Składniki: 400 g czerwonej kapusty 100 g jabłka 80 g marchewki 50 g cebuli 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego 20 g majonezu 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego Thermomix przepisy. Surówka(...)czerwonej kapusty. Wykonanie: Kapustę kroimy na mniejsze części. Marchewkę, cebulę i jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do naczynia Thermomix dajmy kapustę miksujemy czas 15s/obr.5. Kapustę przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, jabłko i marchewkę. Miksujemy czas 5 s/obr.5. Przy pomocy kopystki zdejmujemy z bocznych ścian warzywa. Dodajemy wcześniej poszatkowaną kapustę, dodajemy jogurt naturalny

Themo przepisy
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami 498

odmieniają obiad. Wczoraj nasmażyłam dość dużą ilość kotletów, co bardzo cieszy mojego męża, który za niemi wprost przepada. Dziś dla urozmaicenia nowe surówki. Na targowisku zobaczyłam piękną czerwoną kapustę, marchewkę… nie mogłam się oprzeć by nie przygotować z tych składników dodatku do obiadu. I tak w kilka chwil powstała pyszna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem(...)czerwona cebula (lub 1/2 większej) 3-31/2 łyżki majonezu 11/2 łyżki octu winnego z czerwonego wina (u mnie Jamar ) sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy (kroimy). Posypujemy solą, ugniatamy ręką i odstawiamy na 15 minut. Do kapusty ścieramy na dużych oczkach obraną marchewkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i starte na dużych oczkach (obrane

Słodkie okruszki
Duszona czerwona kapusta 127

Duszona czerwona kapusta Kapusta jest w Szkocji bardziej popularna niż mogłoby się wydawać. Duszona czerwona kapusta , którą dziś przygotowałam świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs  (wieprzowiny, kaczki czy dziczyzny). Do kapusty zostały dodane egzotyczne przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, czy goździki, które znane są w Szkocji od XVI wieku. Przyprawy trafiły do Szkocji dzięki(...)oczywiście z Indii. W szkockiej kuchni nadal można odnaleźć ślady holenderskich przepisów, głównie na wypieki. Kapusta jest niezwykle smaczna i aromatyczna, koniecznie polecam ją wypróbować!  Duszona czerwona kapusta Składniki:  pół główki czerwonej kapusty 1 większa cebula 2 jabłka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 czubata łyżka brązowego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z czerwonej kapusty do obiadu 148

chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej kapusty. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z czerwonej kapusty będziemy potrzebowali: około 1 kg kapusty czerwonej duże winne jabłko (około 400 g) około 150 g cebuli czerwonej lub białej około 4-5 łyżek soku z cytryny około 3 łyżek oliwy(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sałatka z czerwonej kapusty Przygotowanie: Oczyszczoną z wierzchnich liście kapustę, drobno kroję i przekładam do garnka. Następnie zalewam wodą, tak aby była prawie przykryta, dodaję około 2 łyżek soku z cytryny i garnek stawiam na gazie. Kapustę gotuję około 25 minut, tak aby była chrupka ale nie rozgotowana. Ugotowaną odcedzam

Uwaga Babcia Gotuje
Colesław z czerwonej kapusty 167

została mi czerwona kapusta, dokładnie pół główki. Jako, że chciałam spróbować czegoś nowego postanowiłam, że będzie to nowa wersja czegoś co jest mi już dobrze znane. Mianowicie chodzi mi o surówkę colesław, którą zwykło się robić z białej kapusty. Powiem Wam, że to strzał w 10! Mi osobiście colesław smakuje bardziej w wersji z czerwoną kapustą(...)Może spróbujecie sami? ;) Potrzebujemy: pół główki czerwonej kapusty (moja była malutka) 1 marchew 1/3 cebuli 1/3 ząbka czosnku 1,5 łyżki majonezu, ja użyłam takiego przygotowanego samodzielnie, przepis znajdziecie TUTAJ 1,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru pieprz do smaku Kapustę drobniutko szatkujemy, główki czerwonej kapusty są bardzo zbite, dlatego proponuję użyć tarki

MamaOskarka
Surówka z czerwonej kapusty 2307

duszonym mięsem lub kołdunami (kartaczami, cepelinami, pyzami z mięsem czy jak to u Was się nazywa ). Fajnie też smakuje sama w sobie, na śniadanie czy kolację. Surówka z czerwonej kapusty Drukuj przepis Składniki 0,5 małej czerwonej kapusty (drobno posiekać) 1 czerwona cebula 1 duże jabłko sól pieprz 2 łyżki majonezu listonic_name = "Surówka z czerwonej kapusty (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5 małej czerwonej kapusty (drobno posiekać) 1 czerwona cebula 1 duże jabłko sól pieprz 2 łyżki majonezu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kapustę posiekać najdrobniej jak się uda. Zetrzeć jabłko na tarce. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przyprawić i wymieszać z majonezem. Delicja nawet bez głównego dania! function

CoolinarniePL
Surówka z czerwonej kapusty (z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym) + rady 96

Przepis autorski (mój). Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią.   Podobne surówki przyrządzam bardzo często i zawsze są pyszne. Czasami używam różnych olei, co daje ciekawe efekty smakowe.  Zresztą już Wam o tym wspominałam... Olej rydzowy świetnie podkreśla smak kapusty, gdyż jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy(...)przepadają za smakiem oleju lnianego.  Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). A tu inne przykładowe przepisy (klik w przepis): surówka z czerwoną kapustą (z czosnkową nutą) surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami)   1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula (mała) 1/2 jabłka 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka jogurtu

Di gotuje
Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane 88

dymkę, wprowadzając tym samym klimat młodej wiosny i moc aromatu :) Od siebie dodałam jeszcze jeden odcień zieleni w postaci podsmażonego z cebulką szpinaku i chrupiącą surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty, której połówka smuciła się w lodówce. Zwieńczeniem całości niech będzie tradycyjny kleks dobrej śmietany i rzut świeżego, pachnącego szczypioru ♥ Chodźcie wszyscy zieloni i w innych kolorach, z kuflami Guinnessa(...)śmietana i świeży szczypiorek do podania Smażony szpinak 1 opakowanie szpianku baby 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól i pierz do smaku Coleslaw z czerwonej kapusty 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1/2 małej czerwonej cebuli 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mocnego chrzanu sól do smaku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czerwona kapusta 121

Sałatka z czerwonej kapusty  Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie do zrobienia jej, co prawda nie bardzo miałam chęci , ale teraz mogę jej tylko dziękować :-) Sałatka wyszła przepyszna, jest świetnym dodatkiem do obiadów.  Kapusta czerwona  Składniki(...)czerwonej kapusty 1 kg cebuli sól  Czerwoną kapustę poszatkować na średnich oczkach do dużej miski , cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do osobnej miski. Zasolić osobno i pozostawić tak przez 24 h.  Na drugi dzień odcisnąć kapustę i cebulę z wytworzonego "soku" i razem wymieszać w większym naczyniu.  Z podanych poniżej składników przygotować zalewę

Aromatyczne Podróże
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki 177

Czerwona kapusta to warzywo, które niestety   pomijam w kuchni. Ostatnio miałam ochotę na domową surówkę, dlatego też kupiłam czerwoną kapustę i przygotowałam z niej dodatek do obiadu :) Poniższa surówka to połączenie czerwonej kapusty, marchewki i soku z cytryny. Jeżeli lubicie lekko słodkie surówki to ją dosłodźcie.  Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty (wagowo

Ugotować
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiem 140

moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na pyszną surówkę z czerwonej kapusty w dość nietypowym połączeniu, bo z kalarepą i zielonym ogórkiem. Uwielbiam łączyć moje ulubione smaki i tworzyć z nich wspaniałe surówki, w sam raz do kotletów. Spróbujcie. Składniki(...)małej czerwonej kapusty 1 mała kalarepa 1 ogórek gruntowy 2 łyżki posiekanego szczypioru 3/4 łyżki oleju lnianego (u mnie Woj-len) 2 łyżki lekkiego jogurtu typu greckiego sól i pieprz do smaku odrobina cytryny (można pominąć) Przygotowanie: Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do kalarepy dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Całość solimy, lekko wygniatamy ręką

Słodkie okruszki