czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:15/283)

Kapusta czerwona duszona z jabłkiem i żurawiną 113

Czerwona kapusta wraz z dodatkiem jabłka i duszonej żurawiny to dodatek idealny do pieczonej kaczki, gęsi czy też pieczeni. Wbrew pozorom taka kapusta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Warto dodać, że duszona kapusta przygotowana w poniższym wydaniu jest słodko-kwaśna w smaku 😊 Składniki na 6-8 porcji: 1 główka czerwonej kapusty (1 kg) 2 jabłka

Ugotować
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka 94

Kolejna wersja surówki z czerwonej kapusty. Tym razem w wersji lekko zblanszowanej nad parą, z dodatkiem jabłka, marchewki i jogurtu. Inny przepis na surówkę z czerwonej kapusty możecie znaleźć tutaj . 1/2 główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu winnego sól do smaku pieprz do smaku

Bullio
Modra kapusta babci Rysi 425

sposób kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu.    Przepis na modro kapustę: pół czerwonej kapusty lub jedna mała 1 mała cebula 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 mały listek laurowy sól i pieprz do smaku Czerwoną kapustę oczyszczamy z zewnętrznych

Gotujemy i jemy
Modra kapusta babci Rysi 135

sposób kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu.    Przepis na modro kapustę: pół czerwonej kapusty lub jedna mała 1 mała cebula 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 mały listek laurowy sól i pieprz do smaku Czerwoną kapustę oczyszczamy z zewnętrznych

Korniszonki
Surówka colesław z marchewką i cebulką 179

Pyszna surówka z czerwonej kapusty z dresingiem czosnkowym. Idealnie nadaje się do obiadu, możemy ja przechowywać przez długo czas w lodówce, im dłużej stoi tym ma lepszy smak. Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 3 marchewki Pół pęczka natki pietruszki 1 cebula cukrowa Dressing : 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki oleju lnianego 0,5 łyżeczki soli(...)morskiej Świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w paski, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie słupki. Natkę pietruszki drobno siekamy, ząbki czosnku obieramy i siekamy w bardzo drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miseczki wlewamy ocet, olej, dodajemy sól, miód i pieprz do smaku

Bajeczna Kuchnia
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 216

Wyczesane mięsko z pieczonej kaczki, podane w miękkiej maślanej bułce z domowym śliwkowym sosem BBQ i surówką z czerwonej kapusty. Brzmi dobrze? Tak mi się wydaje. Robi się długo, więc to nie fast food. Spokojnie możecie zaserwować taką kanapkę jako obiad. Wspaniale jeśli uda Wam się upiec bułki, ale spokojnie bez spiny, możecie też użyć bułek z piekarni. Najważniejsze(...)pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotujemy na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Miksujemy i mieszamy z powidłami śliwkowymi. Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 główki białej i czerwonej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz cukier Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 142

Danie podane z sosem bazyliowo-fetowym i surówką z czerwonej kapusty. Poniżej szczegóły. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 mały kawałek czerwonej kapusty 1-2 ogórki kiszone 1 małe jabłko ½ małej cebuli 1 garść suszonej żurawiny sos: oliwa + sok z cytryny + sól, pieprz Normal

Qlinarnie i Qlinarnie
Czerwona kapusta na ciepło 81

Czerwona kapusta na ciepło to jeden z klasycznych dodatków warzywnych do obiadu. Kiedyś mówiło się na taki dodatek jarzynka. Dziś taki zwrot jest coraz rzadziej używany, ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi.  Swoim składem przypomina nieco modrą kapustę, z tym, że tam dodaje się też podsmażony boczek. Czerwona kapusta na ciepło Czas przygotowania: 35 minut Składniki(...)główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko sól pieprz ocet balsamiczny masło klarowane do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Ja lubię jak kapusta jest lekko jędrna. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym maśle na patelni

Kulinarne przygody Gatity
KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI 119

Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1 mała cebula sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą, posolić, gotować do miękkości około 25 minut, odcedzić. Ciepłą kapustę przełożyć do miski, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub pokropić niewielką ilością soku z cytryny

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Mistrzostwa Polski w grilowaniu czyli bardzo pracowity weekend. 112

sami wymyślili. Szczególnie dwa dania zasłużyły na uwagę z kryzysowego punktu widzenia. Tosty przed smażeniem moczone w wodzionce i posypane szczypiorkiem,   oraz makaron z  pesto z czerwonej kapusty Postanowiliśmy nasz pomysł, czyli tartę z czerwonej kapusty wprowadzić w czyn, pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy. Przepis był banalny, ale zgodnie z ideą Nigel'a Slater'a - najlepsze(...)dania są prostee w wykonaniu :) Wykonaliśmy spód z tłuszczu i mąki, który poszedł na 20 minut do piekarnika. W tym czasie została zblendowana ugotowana czerwona kapusta, podsmażona cebula i czosnek. Doprawione to zostało odrobiną białego wina i kawą, która doskonale komponuje się z czosnkiem. Nie wierzycie? Sprawdźcie :) Dosypaliśmy jeszcze kaszy manny, żeby cała masa była w miarę zbita

Kryzysowa Książka Kucharska
Pstrąg pieczony w folii z kaszą jęczmienną i fioletową surówką 148

jest sporo warzyw i często goszczą ryby. W tym tygodniu na Fish Friday (piątkową rybkę) gwiazdą jest pstrąg. Po innym daniu (którego jeszcze nie znacie) został mi kawałek czerwonej kapusty, no i zanurkowałam w mojej ulubionej „kaszowej szafce” i wybrałam drobną kaszę jęczmienną. W zaledwie 40 minut stworzyłam pyszne danie rybne. Składniki na 2 porcje : 2 całe(...)pstrągi 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku pęczek ulubionych ziół (u mnie pietruszka i kolendra) sól do smaku 60g kaszy jęczmiennej perłowej 1/4 główki czerwonej kapusty 1 małe jabłko 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli i posiekanymi ziołami. Pstrągi umyć, osuszyć

Dietolog
Tort kanapkowy - "NieJagodowy" fioletowy 235

zabarwi serek śniadaniowy na ten cudowny jagodowy kolor. SKŁADNIKI: 8 kromek ciemnego chleba (najlepiej tostowego) 500 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub gęstego jogurtu typu greckiego 1/2 główki czerwonej kapusty 200 g musu z jabłek (może być z kawałkami jabłka) 3 płatki żelatyny 1/2 kostki drobiowej garść rukoli krem z octu balsamicznego Wykonanie: Kostkę drobiową rozpuścić we wrzącej wodzie(...)Dodać ok. 2 łyżek soku z kapusty by zabarwić galaretkę na fioletowo. odstawić. Kapustę pokroić w kawałki i wrzucić do wyciskarki soków. Zachować i sok i pozostałą poszatkowaną pulpę z kapusty, usuwając ewentualne nie poszatkowane kawałki. Odłożyć łyżkę serka i łyżkę fioletowej pulpy/wiórków z kapusty. Resztę serka wymieszać z pozostałą pulpą czerwonej kapusty zabarwiając serek na fioletowo. Dodać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Surówka z czerwonej kapusty 158

Smaczny dodatek do obiadu, mięs czy fast foodów w postaci surówki z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i cebulki. Zdrowy zastrzyk witamin w formie surówki. 1/2 główki czerwonej kapusty 3 cebule 2 marchewki 2 łyżki oleju Sól Pieprz Czerwoną kapustę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Marchewki obieramy i również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę

VioletoweKucharzenie
Surówka z czerwonej kapusty 102

Czerwona kapusta to bogactwo witaminy C, A, E, B. Oprócz tego zawiera kwas foliowy i cenne flawonoidy. Antocyjany zawarte(...)czerwonej kapuście  chronią przed nowotworami i uszczelniają naczynia krwionośne. Czerwon ą  kapustę możemy jeść surow ą , ugotowan ą  lub duszon ą , lecz najwięcej witamin doda nam surowa kapusta z której możemy przygotować pyszn ą  surówkę. Kapustę do surówki nie przelewam wrzątkiem tylko wcześniej j ą  nasalam, dzięki temu kapusta będzie miękka

kulinarne odsłony pati
Surówka z czerwonej kapusty 145

Kolejny dodatek do obiadu - surówka z czerwonej kapusty.  Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania