czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:14/283)

Bigos 179

Ugotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty. Składniki: -0,5 kg kapusty białej -0,5 kg kapusty czerwonej -0,5 kg kapusty kiszonej -0,5 kg kiełbasy -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -przyprawa barbecue -sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie    Białą i czerwoną kapustę szatkujemy. Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną odciskamy

Maminek kulinarny
Najlepsza Domowa Pizza Kebab 2466

czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa małej kapusty pekińskiej   ok. połowa małej czerwonej kapusty papryka konserwowa (opcjonalnie) sos pomidorowy (passata) ok. 100 ml przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz ok. 150 g mozzarelli lub żółtego sera do zapiekania olej do smażenia Najlepsza Domowa(...)pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, odrobinę solimy, dodajmy pieprz, czosnek w proszku i posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym

Słodka Strona
Kapusta czerwona kiszona 102

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki. Skład 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg) 1 duże winne jabłko(...)duża czerwona cebula 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soli 1 łyżeczka nasion kminku 3 ziarna ziela angielskiego 2 – 3 listki laurowe Wykonanie Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchnich liści, brudnych i nadpsutych, przekrawamy, głąb wycinamy, jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kapustę drobno szatkujemy, jabłka i kapuściany głąb ścieramy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulę kroimy

Tajemnice Smaku
Surówka z czerwonej kapusty 194

Kolejna surówki tym razem z czerwonej kapusty.  Do kapusty dodała jabłko,  marchewkę i wszystko połączyłam z majonezem.  Wyszła taka surówka Coleslaw z czerwonej kapusty, polecam Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula 1 jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka koperku majonez cukier sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę drobno

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z czerwonej kapusty 264

Surówka z czerwonej kapusty to bomba witaminowa. Bez dodatku soli i pieprzu możemy ją podać nawet maluchom, które skończyły 8. miesiąc życia. 1/2 główki czerwonej kapusty 1 mała marchewka 1 jabłko 1/2 małej cebuli sól pieprz do smaku 2 łyżki oleju Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy aż zmięknie. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o drobnych

Dieta bez mleka
Mix wegetariański – pełnowartościowy posiłek z wykorzystaniem wielu warzyw. 173

Różne techniki przygotowania, z wykorzystaniem wielu warzyw. Znajdziecie tu kapustę czerwoną, pomidory, cukinię. Całość moim zdaniem prezentuje się bosko no i nie ma szans na nudę. Wszystkie składniki na 2 porcje: Składniki na cieciorkę w sosie pomidorowym: łyżeczka oleju rzepakowego 200g cieciorki z puszki 200g pomidorów z puszki połowa czerwonej cebuli oregano, sól, pieprz, papryka słodka Składniki(...)cukinię: 3 małe cukinie łyżeczka oleju rzepakowego sól, pieprz Składniki na surówkę z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 200ml jogurtu greckiego sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny Dodatkowo: ser żółty hummus nasiona chia lub siemie lniane ryż brązowy Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj

wysmienity
Surówka z czerwonej kapusty 439

Surówka z czerwonej kapusty Czas na surówkę z czerwonej kapusty, którą tak rzadko robimy, a teraz jest jej pełno w każdym sklepie. Skusiłam się i zrobiłam. Składniki: 1/2 kg czerwonej kapusty 1 por  2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić

talerz przyjemności
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 153

Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych przed samym podaniem -  świeżych kiełków. Z pysznym majonezowo-cytrynowym dressingiem, do którego, dla zrównoważenia smaku, dodałam trochę miodu. Aby kapusta nie była twarda należy ją wcześniej jak najdrobniej poszatkować, a następnie doprawić(...)miseczce mieszamy majonez z miodem i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. KAPUSTĘ mieszamy doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy oliwę i odrobinę soku z cytryny. Ugniatamy dłońmi, aby składniki dobrze się połączyły, a kapusta zmiękła. Dodajemy pokrojona czerwoną cebulę i suszoną żurawinę. Polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy

cool and minty
NAJZDROWSZA SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I KIEŁKÓW SŁONECZNIKA 207

sprawdzają się jako baza do soku, dają więcej płynu niż marchewka. Mnie jednak bardziej smakują całe łodyżki, najlepiej w sałatce w towarzystwie kapusty. I tutaj kolejny hit właśnie...CZERWONA KAPUSTA.  Pomocna przy leczeniu anemii, toksemii, a nawet raka; bogata w witaminy: A, C, E, K, minerały: wapń, magnez, żelazo - tak dobra dla naszego zdrowia i samopoczucia jest czerwona kapusta . Najlepsza na surowo, bo w takiej formie niepozbawiona swych dobroczynnych właściwości. Jak ją ugryźć, by dobrze smakowała? Może tak?: Składniki: 1/4 dużej główki czerwonej kapusty,  duża garść kiełków słonecznika,  garść kiełków brokuła,  1/2 cebuli, 1/2 awokado. sos: 3/4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. przyprawy: sól

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kapusta czerwona duszona z jabłkiem i żurawiną 165

Czerwona kapusta wraz z dodatkiem jabłka i duszonej żurawiny to dodatek idealny do pieczonej kaczki, gęsi czy też pieczeni. Wbrew pozorom taka kapusta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Warto dodać, że duszona kapusta przygotowana w poniższym wydaniu jest słodko-kwaśna w smaku 😊 Składniki na 6-8 porcji: 1 główka czerwonej kapusty (1 kg) 2 jabłka

Ugotować
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka 148

Kolejna wersja surówki z czerwonej kapusty. Tym razem w wersji lekko zblanszowanej nad parą, z dodatkiem jabłka, marchewki i jogurtu. Inny przepis na surówkę z czerwonej kapusty możecie znaleźć tutaj . 1/2 główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu winnego sól do smaku pieprz do smaku

Bullio
Modra kapusta babci Rysi 481

sposób kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu.    Przepis na modro kapustę: pół czerwonej kapusty lub jedna mała 1 mała cebula 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 mały listek laurowy sól i pieprz do smaku Czerwoną kapustę oczyszczamy z zewnętrznych

Gotujemy i jemy
Modra kapusta babci Rysi 200

sposób kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu.    Przepis na modro kapustę: pół czerwonej kapusty lub jedna mała 1 mała cebula 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 mały listek laurowy sól i pieprz do smaku Czerwoną kapustę oczyszczamy z zewnętrznych

Korniszonki
Surówka colesław z marchewką i cebulką 225

Pyszna surówka z czerwonej kapusty z dresingiem czosnkowym. Idealnie nadaje się do obiadu, możemy ja przechowywać przez długo czas w lodówce, im dłużej stoi tym ma lepszy smak. Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 3 marchewki Pół pęczka natki pietruszki 1 cebula cukrowa Dressing : 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki oleju lnianego 0,5 łyżeczki soli(...)morskiej Świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Kapustę czerwoną drobno szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w paski, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie słupki. Natkę pietruszki drobno siekamy, ząbki czosnku obieramy i siekamy w bardzo drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miseczki wlewamy ocet, olej, dodajemy sól, miód i pieprz do smaku

Bajeczna Kuchnia
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 285

Wyczesane mięsko z pieczonej kaczki, podane w miękkiej maślanej bułce z domowym śliwkowym sosem BBQ i surówką z czerwonej kapusty. Brzmi dobrze? Tak mi się wydaje. Robi się długo, więc to nie fast food. Spokojnie możecie zaserwować taką kanapkę jako obiad. Wspaniale jeśli uda Wam się upiec bułki, ale spokojnie bez spiny, możecie też użyć bułek z piekarni. Najważniejsze(...)pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotujemy na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Miksujemy i mieszamy z powidłami śliwkowymi. Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 główki białej i czerwonej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz cukier Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję