mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz cukier do smaku Ciasto Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 50g świeżych drożdży(...)roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam taką kapustę, idealna jako przystawka do obiadu. Z kaczką lub wołowinką będzie idealna. Bardzo zachęcam do wypróbowania. Podawać taką kapustę na ciepło Przepis na thermomix
Kuchnia PokoleńKapusta czerwona , jabłko, cebula i surówka prawie gotowa.. kawałek kapusty czerwonej 1 cebula czerwona 1 jabłko 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, drobno pokroić.Cebulę i jabłko obrać , cebulę drobno pokroić, jabłko zetrzeć na tarce,dodać do kapusty. Dodać sól i lekko ugnieść
Moje domowe kucharzenieCzerwona kapusta pekińska debiutuje na rynku. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, bo czerwone barwniki - antocyjany - to naturalne antyoksydanty. Przedstawiam odmianę Scarlette, o zielono-czerwonych liściach i czerwonej główce w środku. Druga odmiana ma czerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje(...)innych warzyw i nie traci na objętości. Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smaczna i bardzo zdrowa. Bardzo często robię z niej surówki, ale gotowana, smakuje mi jeszcze bardziej. Ugotowana w niej karkówka jest miękka krucha i pyszna. To łatwe do zrobienia i tanie danie, jest tak dobre, ze zasługuje na miejsce na świątecznym stole. SKŁADNIKI: 1 KG KARKÓWKI W PLASTRACH GŁÓWKA(...)CZERWONEJ KAPUSTY. OKOŁO 1 KG 2 ŚREDNIE CEBULE 3 ŚREDNIE JABŁKA 1/3 SZKLANKI WINNEGO OCTU MOŻNA ZAMIENIC NA CZERWONE WINO + ŁYŻKA CYTRYNY OLEJ DO SMAŻENIA SOL I PIEPRZ DO SMAKU 2 LISTKI LAUROWE 2 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU LUB MIODU 4 ZIARNA ANGIELSKIE ŁYŻKA TYMIANKU 300 ML BULIONU. MOŻE BYĆ MIĘSNY LUB WARZYWNY ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MIĘSO
Pani M - kuchnia smakowitaProsta, szybka i pyszna surówka z czerwonej kapusty. Wystarczą 2 składniki, do tego sos i mamy fajne połączenie, idealne do obiadu, do klusek, ziemniaków. Zasmakuje każdemu, jako niecodzienna wersja surówki z czerwonej kapusty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam czerwoną kapustę i wszelkie surówki z jej udziałem. (Tu macie przykładowe przepisy - klik ) Taka ze słoika znika u mnie w wersji solo, ale czasami dla odmiany przyrządzam z niej ekspresową i szybką sałatkę. Polecam! 1 słoik czerwonej kapusty z jabłkiem (polecam Dagoma ) (*) 1 cebula 3 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego/śmietany (można zmieszać majonez z jogurtem bądź śmietaną) sól
Di gotujePyszna, chrupiąca i bardzo zdrowa surówka z czerwonej kapusty z selerem naciowym i jabłkiem, będzie idealny dodatek do obiadu. Tym bardziej t eraz gdy za oknem zimno, musimy zadbać o dodatkowe witaminy. Składniki: 1/3 główki czerwonej kapusty 3 łodygi selera naciowego 1 jabłko sok z 1/2 cytryny majonez cukier sól, pieprz Wykonanie
magiczna kuchnia KasiMoja wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie czerwonej kapusty, świeżych jabłek i czerwonej cebulki, która od lat cieszy się popularnością na naszych stołach. Składniki: 500g czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 2 jabłka 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: 1. Kapustę
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo lubimy czerwoną kapustę jako dodatek do obiadu. Robiłam z niej już różne surówki oraz duszoną na ciepło w tradycyjny sprawdzony sposób. Tym razem postawiłam na kapustę duszoną w soku pomarańczowym z dodatkiem świeżego imbiru,goździków i żurawiny. 1/2 średniej główki kapusty czerwonej sok z 2 dużych pomarańczy 3 goździki garść suszonej żurawiny 1 jabłko 3 cm korzenia(...)imbiru 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki oleju sól i cukier do smaku Kapustę poszatkować,jabłko obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej wrzucić jabłko,przesmażyć chwilkę,wrzucić kapustę i zalać sokiem z pomarańczy. Dodać goździki,starty imbir i żurawinę. Dusić pod przykryciem do miękkości ( u mnie trwało to 40 minut),doprawić octem,solą i cukrem. Podawać
Kolorowa kuchnia ElkiSmaczna surówka obiadowa z czerwonej kapusty. Składniki: pół główki czerwonej kapusty mały por marchew sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu (lub jogurtu) sól i pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odciskamy ewentualny nadmiar wody, dodajemy startą marchew i pora pokrojonego w półplasterki. Dodajemy również sok z cytryny, pieprz
e-PrzepisyKulinarneTa kapusta nie jest jedyną wersją kapusty zasmażanej jaką zdarza nam się serwować. Według tego przepisu przygotujecie delikatną, nietłustą kapustę na ciepło. Jak ją przygotować? ZOBACZ
Jakugotujesz.plznosić skutek jedzenia tłustych potraw. Za kapustą czerwoną nie przepadam, ale zdarza mi się od czasu do czasu ją kupić i zrobić w domu. Składniki : ćwierć główki kapusty czerwonej marchewka lub dwie jabłko oliwa Kapustę poszatkować. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Tuż przed podaniem polać oliwą i ponownie
Weekendy w domu i ogrodzieuzewnętrznianie swoich oscarowych poglądów - w końcu to blog kulinarny - więc na tym króciutkim komentarzu poprzestanę. Jestem naprawdę zmęczona po nocnych emocjach, toteż dzisiaj przepis szybki, łatwy i przyjemny. CZERWONA KAPUSTA ZASMAŻANA Składniki: - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 czerwona cebula - 1 łyżka cukru (opcjonalnie) - 3 łyżki octu winnego jabłkowego - masło - liść laurowy - ziele angielskie - sól Przygotowanie: Kapustę
Życie zamknięte w smakuczerwonej kapusty, a więc jest. Mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom. Moim zdaniem to surówka petarda. Poszatkowana kapusta, miękkie awokado i chrupiący boczek, który dodaje tego czegoś. Do tego sok z cytryny i musztarda. Pycha! Wypróbujcie jako dodatek do obiadu lub kolacja z kromką chleba. Ilość porcji: 2-3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: kapusta czerwona – 300g(...)awokado – ½ sztuki cebula czerwona – ¼ sztuki boczek wędzony – 100g musztarda – ½ łyżeczki majonez – ½ łyżeczki sok z cytryny – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkuj, awokado obierz i pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w wąskie paseczki i podsmaż na suchej patelni. Wszystko przełóż do głębokiej miski. Dodaj musztardę, majonez
wiecejwarzyw.pl