czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:27/283)

Kurczak z ziemniakami na czerwonej kapuście 139

Kurczak z ziemniakami na czerwonej kapuście to danie z piekarnika, które załatwia za jednym zamachem sztukę mięsa i sałatkę na obiad 😀 choć przyznam, że genialnie do niego pasuje jeszcze jakaś zielenina, dlatego dobrze jest dodać, np. mix sałat z warzywami… Artykuł Kurczak z ziemniakami(...)czerwonej kapuście pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
CZERWONA KAPUSTA DUSZONA Z JABŁKAMI, BOCZKIEM I OCTEM BALSAMICZNYM 199

Kapusta na punkcie której moja Rodzinka dosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe, w smaku bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej przygotowywanej czerwonej kapusty. Po prostu POEZJA ! Niewątpliwą jej zaletą  jest to , że z każdym dniem nabiera smaku, więc można , a nawet radzę przygotować ją dzień wcześniej. No i możemy ją zajadać kilka następnych(...)nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję) - 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki - 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm - 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści - 150ml octu balsamicznego - ok.2 łyżki masła - 1 garść listków natki pietruszki , posiekanych - sól i świeżo mielony pieprz - kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego bezwonnego

Smaczne Zdrowe
sos z kurkumy z czerwona kapusta 166

suchego -u mnie dziś świeży 1,5-2 łyżki miodu 3 łyżki octu jabłkowego 1/4 szklanki oliwy Wykonanie Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. czerwona kapusta Składniki:       mała kapusta czerwona 1 cebula cieniutko pokrojona w piórka,posolona i odstawiona na 30 minut   Wykonanie: Kapustę opłukać i poszatkować ,zagotować wodę i zalać kapustę ,pozostawić

w mojej kuchni
Rolady w modrej kapuście 196

Nieco uproszczona wersja rolad.     Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki kroimy

Maminek kulinarny
Kuchnia gruzińska 319

przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne! Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapusty Orzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą

Poezja smaku
Surówka z czerwonej kapusty 148

Surówkę z czerwonej kapusty i jabłka pamiętam z dzieciństwa. Zwykle kapustę obgotowuję i doprawiam ją z winegretem. Surowa kapusta jest nieco twarda, ale synowie wolą wersję z jabłkiem i śmietaną. Sałatka: 1 ćwiartka czerwonej kapusty 1 jabłko kawałek cebuli (niekoniecznie) 1 łyżka majonezu 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz szczypta ziół

Czerwień i błękit
Smażone warzywa z tofu 143

tofu, a to nie było kapusty, a to ja o przepisie zapominałam. Ostatnio jednak zobaczyłam w sklepie ekologiczne tofu i postanowiłam wreszcie to danie przygotować, bo w końcu czerwonej kapusty teraz nie brakuje. Mój syn był przekonany, że zajada mięso chociaż szybko wyprowadziłam go z błędu. Dokładał sobie 3 porcje, gdyż stwierdził, że nie naje się jedną(...)się najadłam. Do powtórzenia na pewno. Składniki (na 2 - 3 porcje) 2 łyżki oleju sezamowego 70 g poszatkowanej czerwonej kapusty 80 g posiekanej cebuli 150 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 110 g marchwi startej na grubej tarce 110 g cukinii startej na grubej tarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam

Sto kolorów kuchni
Surówka z kapusty na długo 190

wody gazowanej. Zapewniam,że wypróbowana  i jak nie zjemy za szybko to postoi nawet 2- 3 tygodnie.  U mnie wersja z czerwonej kapusty oczywiście z białej również możemy zrobić. SKŁADNIKI kapusta czerwona  lub biała średniej wielkości 3  duże marchewki 3 cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 łyżki soli 3/4 szklanki(...)oleju rzepakowego 1 szklanka cukru 1,5 szklanki  octu  jabłkowego 1 litr wody gazowanej WYKONANIE Kapustę, paprykę, cebulę  szatkujemy na szatkownicy do kapusty . Marchewkę  ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalewy łączymy ze sobą. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą mineralną. Surówkę nakładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych

W kuchennym oknie Ewy
Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw 410

robię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy(...)się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda? Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej . Żarłoczek taką właśnie woli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowym 189

Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej 1 cebula 2 jabłka 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 2 łyżki chrzanu sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby zmiękła.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do kapusty. Majonez łączymy z jogurtem i chrzanem

Qchnia po prostu
Zimowy obiad wegański I, Smak curry 193

Zdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty,  marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. 96

ałatkę z czerwonej kapusty zrobiłem ze swoich zborów. Zamiast octu spirytusowego można dać winny lub jabłkowy, będzie zdrowiej.   Składniki : 3 kg poszatkowanej czerwonej kapusty 1 kg cebuli 1 kg marchewki 2 l wody 2/3 szklanki cukru  3 - 4 łyżki soli niejodowanej np. kłodawskiej 6 listków laurowych ziele angielskie  pieprz czarny cały pieprz czarny mielony ( opcjonalnie

Przepisy i porady kulinarne
Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny 97

Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną z kminkiem, z pestkami słonecznika z dressingiem z tahiny. Jest pyszna, chrupka i zaskakująca. 1/4 główki czerwonej kapusty garść suszonej żurawiny świeży tymianek lub suszony- do smaku 2 łyżki prażonych pestek słonecznika Dressing: 1 łyżka pasty z sezamu ( tahina) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki kminku ( pomiń jeśli

AZgotuj!
Najlepsza szarpana wieprzowina. Rozpływa się w ustach! PRZEPIS na pulled pork 84

stopni przez godzinę, następnie bez przykrycia kolejne pół godziny. Rada: Mięso podczas gotowania można także podlewać piwem. Szarpaną wieprzowinę najbardziej lubimy w chlebkach pita z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty. Oba przepisy znajdziecie na końcu wpisu. Domowe chlebki pita z patelni. Faszeruj tak jak lubisz! PRZEPIS Surówka z czerwonej kapusty. Pyszny dodatek do obiadu. PRZEPIS Artykuł Najlepsza szarpana

Kulinarna Polska
Kapuśniak z pieczonej kapusty 144

zrobić z niej… kapuśniak. Zblendowaliśmy ją po upieczeniu, podlali bulionem i podali z pokrojonymi pieczonymi marchewkami i ziemniakami. Fioletowy kapuśniak może wyglądać nieco osobliwie, ale mieliśmy pod ręką czerwoną kapustę, bo wykorzystywaliśmy ją również we wtorkowym makaronie warzywnym. Uważamy, że sprawiła się świetnie! Poza tym taki kapuśniak wygląda nietuzinkowo:) Jeśli szukacie jakiejś odmiany, innego pomysłu na codzienne dania, kapuśniak(...)pieczystego może Wam przypaść do gustu! Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 5 zł Składniki Mała główka czerwonej kapusty 2 marchewki 2 ziemniaki 2 łyżki oregano 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki kminku Łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki siekanego świeżego koperku Sok z połowy cytryny Przygotowanie Krok 1 Myjemy warzywa. Marchewki

Niedzielny kucharz