współczesne. Uwielbiam kolory w kuchni, lubię jak jedzenie jest ładne, a czasem nawet prowokujące. Wczoraj było wielkie zaskoczenie przy obiedzie, bo podałam gołąbki klasyczne oraz zawijane w czerwonej kapuście z postnym nadzieniem grzybowo - kapuścianym. Jesteśmy wzrokowcami i zmiany naszych tradycyjnych Polskich dań budzą naszą ciekawość. Było pysznie, a nowe smaki bardzo spodobały się domownikom, przełamujemy stare przyzwyczajenia(...)OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski . Podstawa dania: - 1 główka czerwonej kapusty - 3 łyżki octu 10% spirytusowego Farsz: - 1 litrowy słoik kiszonej kapusty - 1 szklanka suszonych grzybów ( można dać więcej ), borowiki, podgrzybki, kozaki - 2 cebule - olej Wielkopolski www.olejkonwenanse.pl - suszony majeranek, tymianek, kminek wg. znania - sól - pieprz 1. W dużym rondlu gotujemy wodę z octem, wkładamy do niej kapustę i w miarę
Apetyczna babeczkaZmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę
Z Kuchni Do KuchniTUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki o szerokości 0,5 cm oliwa i masło do smażenia łyżka masła śmietana kremówka 30% sól morska, himalajska, opcjonalnie czarny pieprz ok. 700 ml zimnej(...)wody świeża bazylia - tylko liście śmietana kremówka 30% - opcjonalnie Przygotowanie sparz czerwoną kapustę, aby usunąć gorycz: zagotuj w garnku wodę gdy będzie już wrzeć, wrzuć do niej posiekaną kapustę po paru sekundach odcedź kapustę na sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę
Szybko Szybkowarrobi mąż w domu gdy sie nudzi a musi zrobić obiad? Wymyśla dania. A z czym? A z tym co znajdzie. Tym razem padło na czerwoną kapustę, która lekko dogorywała swojego żywota w lodówce. Mąż zrobił z niej kapuśniak na winie i occie balsamicznym. I powiem wam że mu całkiem fajnie wyszedł ten eksperyment. Zupa była naprawdę dobra. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikBAZYLIOWYM TOFU Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia Składniki na 3-4 porcje 3 ziemniaki 2 buraki 2 marchewki 1 czerwona cebula Pół główki czerwonej kapusty Pół kalarepy Kostka bazyliowego tofu 3 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka ajvaru Czubryca zielona Łyżka płatków drożdżowych Kumin Słodka wędzona papryka Cynamon Pestki dyni Warzywa obrać, umyć i pokroić buraki, ziemniaki(...)kalarepę w kostkę, marchewkę w talarki. Cebulę pokroić w grubsze plastry, czerwoną kapustę na ćwiartki. Warzywa przełożyć na blachę, na której będziemy je piec. Olej, ajvar i przyprawy dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatę wylać na warzywa i dokładnie wymieszać tak, żeby wszystkie były nią pokryte. Pieczemy 40-45 minut, aż warzywa będą miękkie. Upieczone warzywa podajemy z tofu
HealthyCreationsSkładniki: kapusta czerwona 1 sztuka średnia, smalec ze skwarkami 4 łyżki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, goździki 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny 1 łyżka, mąka pszenna 1,5 łyżki(...)kapustę czerwono drobno pokroić, wsypać do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić z wody w garnku na smalcu ze skwarkami podsmażyć cebulę z jabłkiem, dodać goździki, kostkę rosołową wsypać kapustę sparzoną, dodać cukier, sól, wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty do smaku dodać pieprz mielony, ocet winny, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta czerwona
W Mojej Kuchni Lubięzapewne domyślacie się po poprzednich wpisach dzisiaj pokażę Wam burgery z pulled pork i surówką z czerwonej kapusty. Burgery wspaniałe. Mięso soczyste, mięciutkie, do tego lekko słodkawy sos (inspirowany sosem do burgerów z kaczki Karola Okrasy ). Nawet moja córka pochłonęła dwa. Z czystej przyzwoitości nie napiszę po ile burgerów zjedli chłopaki. Składniki: bułki do burgerów(...)pulled pork surówka z czerwonej kapusty ogórek konserwowy sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Przygotować sos. W miseczce wymieszać majonez, musztardę i miód. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny/ i dokładnie wymieszać. Bułki podgrzać (moje były gorące wyjęte z piekarnika). Przekroić
Sto kolorów kuchnijest idealnie wyważona. Sok z cytryny sprawia, że makaron jest cieniowany czyli czerwony przeplata się z jaśniejszym odcieniem. Do przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki 1 łyżeczka hibiskusowego cukru pudru ((1 łyżka suszonego hibiskusa(...)szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu piasku) Owoce do dekoracji lody owocowe Makaron gotujemy z czerwoną kapustą. Połowę makaronu odkładamy na bok, a drugą część skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy wiśniówki oraz cukru pudru. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Makaron mieszamy z sosem oraz owocami i Rictotta. Wykłądamy na talerz dodając
Kuchnia w oparachsprawdzamy, czy mięso jest miękkie nakłuwając np. widelcem. Najlepiej poruszyć skrzydełkiem, jeśli jest luźne w stawie mięso na pewno jest miękkie gęś podałam z duszoną czerwoną kapustą( np. z tego przepisu) i śląskimi kluskami dyniowymi ( przepis z bloga(...)zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wczorajszym obiedzie pozostało mi sporo pieczonego kurczaka, zachodziłam więc w głowę jak go wykorzystać, aby się nie zmarnował. Gdy więc w markecie zobaczyłam czerwoną kapustę pekińską doznałam olśnienia i pomyślałam o kolorowej tortilli. Smakowy sukces tejże potrawy dopełnił sos, który nadał tortilli charakteru i pikanterii. Tak więc zapowiadała się kulinarna nuda, bo resztki obiadowe nie zawsze da się pysznie(...)przerobić, jednak tym razem wyszło super danie. 4 tortille 1/4 główki czerwonej kapusty pekińskiej (oczywiście może być zwykła, biała) ok. 200 g mięsa z pieczonego kurczaka 3/4 szklanki oliwek 150 g pomidorków koktajlowych 1 szalotka 1/2 opakowania sera feta sos: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej
Jadło i czytadłowyrobić w sobie nawyk jedzenia surówek. Z niewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci go o cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które przygotowaliśmy pod okiem pewnej przesympatycznej Żeni z Kazachstanu, przy okazji poznawania smaków z jej rodzinnego kraju. Uwielbiam warsztaty kulinarne, bo dają(...)Wypróbujcie koniecznie ten przepis, możecie pokombinować z innymi warzywami, może z rzepą, kalarepą, marchewką, burakiem? I koniecznie dajcie znać co wyszło z waszych eksperymentów! Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kolendry 1-2 łyżki octu 1/3 szklanki oleju Przygotowanie: Kroimy kapustę
Smakowity Blog Kulinarnyczyli prowitamina A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Sałatka samo zdrowie! Składniki (dla 2,3 osób): 1/2 główki kapusty czerwonej 4-5 liści jarmużu 1/2 szklanki orzechów laskowych 1 pomarańcza 1/2 szklanki rodzynek Sos: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Wykonanie(...)Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Pomarańczę obrać z białych błon, z drugiej wycisnąć sok. Rodzynki zalać wrzątkiem. Kapustę i jarmuż dokładnie umyć. Jarmuż zblanszować. Kapustę poszatkować, jarmuż porwać, pomijając twarde nerwy. Rodzynki odsączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i skropić pomarańczowym winegretem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, w tym czasie jarmuż
Garniec Magalietęczowe kanapki są przepyszne i cudownie chrupią podczas jedzenia 😙 Na pewno na jednej nie poprzestaniecie! SKŁADNIKI: podłużne bułeczki pełnoziarniste (lub inne wg uznania) poszatkowana w paski kapusta czerwona pokrojona w paski papryka czerwona starta na tarce o dużych oczkach marchewka pokrojona w paski papryka czerwona liście szpinaku masło (użyłam roślinnego) do wyboru: majonez, musztarda, chrzan, serek śmietankowy(...)nieprzecięty (będzie łatwiej nadziewać bułkę warzywami). Posmaruj je w środku (góra i dół) najpierw masłem, a następnie wybranym przez siebie składnikiem (ja użyłam majonezu). Kolejno kładź warzywa: kapustę czerwoną, paprykę czerwoną, marchewkę, paprykę żółtą i szpinak. Teraz odkrój pozostawione boki bułek i złóż bułki. Możesz przewiązać je dodatkowo sznureczkiem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyalbo Centre Pompidou, bo tutaj na talerzach serwuje się nie dania, lecz sztukę i to w najlepszym modernistycznym wydaniu. Przystawka Jako entrée tej znamienitej uczty zaserwowano marynowaną w czerwonej kapuście troć z pięknymi fioletowymi lamówkami posypaną czarnuszką oraz solą krewetkową, podaną z bitą śmietaną i falującym chipsem z musztardy. Ryba była nienachalna w smaku (jak na przykład łosoś), delikatna(...)masłowa. Świetnie komponowała się z ubitą kremówką, a jej smak został idealnie wyważony przez wyrazistą czarnuszkę i kwaskowy mus z czerwonej kapusty. Danie główne Tutaj na talerzu działo się sporo, ale mimo tego danie nie było przekombinowane. Gościom pozwolono bawić się konstrukcją i składać smaki według uznania. Punktem głównym była perfekcyjnie przyrządzona polędwica z sarny — miękka, krucha i delikatna
Food Squaredowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą(...)jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały sos śliwkowy z podsmażanymi na maśle kopytkami sprawiał, że danie to można określić jednym słowem: poezja. Czerwona kapusta z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Objedzeni do granic możliwości, bo porcje są solidne, ulegliśmy urokowi Gospodyni, która nie wyobrażała sobie, aby goście nie spróbowali deserów. Kolejny strzał
Szybko Tanio Smaczniedowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą(...)jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały sos śliwkowy z podsmażanymi na maśle kopytkami sprawiał, że danie to można określić jednym słowem: poezja. Czerwona kapusta z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Objedzeni do granic możliwości, bo porcje są solidne, ulegliśmy urokowi Gospodyni, która nie wyobrażała sobie, aby goście nie spróbowali deserów. Kolejny strzał
Szybko Tanio Smacznie