pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżeczek octu Wykonanie: 1. Kluski śląskie robimy zgodnie z przepisem Rolada śląska
Mój pomysł naMnie urzeka jej kolor. Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 jabłko 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski
Sto kolorów kuchniMoim zdaniem jest to najlepszy przepis na czerwoną kapustę. Podpatrzony od Kingi Paruzel, która przygotowała ją w finale Master Chefa. Kiedy raz ją spróbowałam na stałe zagościłam na moim stole. Jest to pewniak jeśli(...)chodzi o wszelkie proszone obiady. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Naprawdę polecam. Modra kapusta z winem i śliwkami suszonymi Składniki 1/3 główki czerwonej kapust 100 ml czerwonego wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę
Mania Gotowaniaprzyprawa w płynie - ile potrzeba, mąka pszenna 2 łyżki kapustę drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem, zamieszać i po 15 minutach odlać wodę z kapusty na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę z 1 łyżką cukru, dodać pokrojone jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i podsmażać z 3 minuty dodać sparzoną kapustę, pozostały cukier, goździki, kucharka, wodę i dusić pod przykryciem(...)minut, następnie dodać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, pieprz mielony wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty aromatyczna, smaczna duszona czerwona kapusta jest u nas częstym dodatkiem do wielu potraw, smakuje również do bułki z masłem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębazie marchewki. W cieście spoiwem jest białko oraz dla podkreślenia smaku starty twardy ser cheddar. Jeśli mowa o dodatkach to istna paleta barw: fioletowa kapusta, białe kiełki rzodkiewki , czerwone pomidory, żółta papryka , i zielone guacamole z awokado. Oczywiście jest to tylko moja kompozycja i dodatki możecie sami dobierać wedle własnych upodobań. Składniki : Na ciasto(...)awokado sok z połowy limonki szczypta soli morskiej Przybranie : Świeża sałata kilka rzodkiewek kiełki rzodkiewek pół żółtej papryki pomidorki koktajlowe szatkowana kapusta czerwona 1 szalotka Wykonanie : 1. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki tak samo traktujemy imbir. Starannie odciskamy sok. Masa nie może być mokra. Wbijamy
vaniliowoczekoladowakiszenia zwykle używam kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Czerwoną najczęściej wykorzystuję do przygotowania surówek. 3-4 główki czerwonej kapusty 3 łyżki soli kamiennej Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję na połówki i szatkuję ręczną szatkownicą. Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną. Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami
Kolorowa kuchnia Elkiząbków czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); 2 łyżki oleju rzepakowego; Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/2 główki niedużej, białej kapusty; 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pęczek świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru; 1/4 łyżeczki
Gospodyni MiejskaSurówka z czerwonej kapusty z jabłuszkiem i koperkiem to idealna surówka do każdego obiadu, gorąco polecam ten prosty przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSkładniki: Przepis na bułki do kebaba znajduje się tu: Tu kliknij. 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 pomidory, 1/2 ogórka świeżego, 1 czerwona cebula, kawałek białej kapusty, kawałek czerwonej kapusty, 4 łyżki oleju lub oliwy, sól, przyprawa gyros - domowa lub kupna (mogą to być inne również przyprawy, w zależności od smaku). Sos musztardowy: 2 czubate łyżki jogurtu
W kuchni u Monikipamięci utkwił mi smak czerwonej, zasmażanej kapusty, którą przygotowywała moja babcia. Dodam, że wcale nie pochodziła ze Śląska. Co jakiś czas wyszukuję sobie przepis, który zbliżyłby mnie do tego ideału. Jestem naprawdę blisko :) Z całą pewnością należy poczekać z oceną smaku do kolejnego dnia. Wszystkie aromaty muszą się połączyć i dobrze przegryźć. Tu czas działa wyłącznie na korzyść. Zasmażana(...)kapusta jest świetnym dodatkiem do obiadu. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mnie zdecydowanie lepiej smakuje w tej pierwszej wersji. Składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 4 śliwki świeże 4 śliwki suszone 3 jabłka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku mielonego
zadanie-gotowanieSurówka z czerwonej i białej kapusty była dodatkiem do tradycyjnych kotletów schabowych z ziemniakami. Zazwyczaj podajemy mizerię z ogórków(...)surówkę z marchewki, lecz tym razem chciałam podać całkowicie inną surówkę. Padło na miks czerwonej i białej kapusty, lecz tradycyjną surówkę z kapust urozmaiciłam nietypowym świeżym zielem – kolendrą. Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i do... Więcej The post Surówka z czerwonej i białej kapusty appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnektaty. W efekcie doszło jeszcze przedszkole. I tak to się zaczęło. Uwielbiałam (zresztą nadal uwielbiam) czytywać Kubusia Puchatka. Zabawne przygody grubiutkiego misia i jego przyjaciół z morałem. Miś Uszatek. Czerwony Kapturek. Bajki Disneya - cała gama, poczynając od Myszki Miki, na Księżniczkach kończąc. Lubiłam też legendy. O Warsie i Sawie, Królu Popielu. Poznałam kreskówki. Wyparły one moje zamiłowanie do czytelnictwa(...)zamknęłam rękaw z obu stron (jak cukierek; związałam nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu
W kuchni Karmel-itkireceptory, a jedząc ją z pewnością pobudzimy cały organizm. Do tej gry kolorów, wybrałam gorzkawą czerwoną cykorię (radicchio), która smakuje wyśmienicie ze słodkim burakiem i pikantną czerwoną kapustą. Radicchio posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, jej włókna zawierają intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Z awiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz(...)głodni i jak bardzo lubimy proponowane warzywa) 2 duże ugotowane buraki (można użyc tych już ugotowanych i zapakowanych w folię) ½ główki czerwonej cykorii (radicchio di Chioggia) ½ główki czerwonej kapusty ½ główki innej czerwonej cykorii-opcjonalnie (u mnie radicchio tardivo –późne z Treviso) sos: sól/pieprz ocet balsamiczny olej ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie) Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach
Mia Cucina Sofietacukru trzcinowego; 1/2 szklanki zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 3 łyżki octu jabłkowego; 3 łyżki sosu Worcestershire; 2 łyżki przyprawy Cajun (przepis poniżej). PURPUROWY COLESLAW: 1 mała główka czerwonej kapusty; 2 duże marchewki; 1/2 średniej czerwonej cebuli; 3/4 szklanki majonezu; 3 łyżki octu jabłkowego; 2 łyżki białego cukru; Sól; Pieprz. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN: 2 łyżki czosnku granulowanego(...)łyżki słodkiej czerwonej papryki; 2 łyżki czarnego pieprzu; 2 łyżki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne. DODATKOWO: 15 miękkich bułek do hamburgerów; Masło do posmarowania bułek; Patelnia grillowa; Naczynie do zapiekania (żaroodporne); Folia aluminiowa; Folia spożywcza. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: DOMOWY SOS BBQ: Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez
Gospodyni MiejskaSkładniki: 1/2 główki małej kapusty czerwonej 1 marchewka 1 mała cebula 1 jabłko (szara reneta) 20 dag kukurydzy z puszki sól Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej lub dijon) 2 łyżki soku z cytryny pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na cienkie paski i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 minut aby zmiękła. Marchew
Qchnia po prostu