więc zamiast kupować gotowe barwniki warto spróbować pobawić się z naturalnymi barwnikami? Wystarczy wykorzystać produkty, która mamy w kuchni (np. curry) lub np. przygotowujemy akurat na obiad (np. czerwona kapusta), żeby móc naturalnie zabarwić jajka. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli macie dzieci - dla nich to z pewnością będzie coś nowego i ciekawego 😉 Poza tym takie naturalne pisanki świetnie wpisują się(...)której wcześniej gotowane były buraki. Kolor pomarańczowy - łupiny po cebuli zalej wodą, ugotuj w tym jajko. Kolor fioletowy - ugotuj jajko w wodzie, w której wcześniej gotowana była czerwona kapusta. Kolor niebieski - rozmroź jagody, ugotuj w wodzie, po czym owoce odcedź, a w wodzie po jagodach ugotuj jajka. Kolor zielony - pietruszkę zblenduj z wodą i ugotuj
Z notatnika dietetykadobry pomysł. Kotleciki są nie tylko zdrowe, ale syte, bardzo pożywne, niezwykle delikatne i super smaczne. By nie były nudne, podkolorowałam kotleciki dodatkiem szpinaku. Podane z surówką z czerwonej kapusty stanowią smaczny, zdrowy posiłek nie tylko dla wegetarian. Mój mięsożerca poprosił o dokładkę, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja. Składniki: 300 g puree z grochu 150 g szpinaku(...)dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron podałam z surówką z czerwonej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogłam uwierzyć że taki kolor można uzyskać również bez sztucznych dodatków. Trochę jak niewierny Tomasz, nie uwierzyłam, dopóki nie spróbowałam sama pomalować jajka w wywarze z czerwonej kapusty. To działa! A skoro zadziałało, to posunęłam się jeszcze dalej i spróbowałam mieszać barwniki, żeby uzyskać inne kolory i odcienie. Dlatego chcę podzielić się z Wami moimi sposobami na zrobienie kolorowych(...)pomarańczowo/ceglasty kolor, do ciepłego wywaru włożyć ugotowane jajka i pozostawić na kilka/kilkanaście minut, co jakiś czas sprawdzając, czy kolor jest odpowiedni. Niebieskie/granatowe jajka: pół niedużej główki czerwonej kapusty poszatkować z grubsza, wrzucić do gotującej się wody (1 litr), gotować 10 minut, dodać łyżkę octu, ostudzić. Ugotowane jajka włożyć do wywaru, pozostawić na kilka/kilkanaście godzin (ja zostawiam
Obiad gotowyline-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Słodko-kwaśny dżem, orzeszki ziemne i chrupiąca czerwona kapusta? Zaskakująco smaczne połączenie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty ¼ drobno pokrojonej małej cebuli ½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek) sos: 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego, np. z wiśni
Qlinarnie i Qlinarniekulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: weź plastry wołowiny z udźca, rozbiją(...)wodą i duś, aż mięso będzie miękkie. Może to zająć nawet dwie godziny. Rolady wyjmij, usuń nitkę, a sos zagęść mąką rozrobioną z ciepłą wodą. Możesz go wcześniej zblendować. Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce. W garnku na oleju przesmaż cebulę. Zamiast oleju możesz użyć boczku, który należy wytopić – tak jest bardziej tradycyjnie, jednak ciężej. Do przesmażonej cebuli dodaj
Kulinarna Polskanajbardziej krucha i soczysta karkówka jaką udało mi się kiedykolwiek przygotować. Młodszy syn dwa razy prosił o dokładkę. Podałam ją z puree ziemniaczanym z koperkiem i surówką z czerwonej kapusty. Składniki: 1 kg chudej karkówki 1 szklanka cydru 4 małe jabłka 2 łyżki suszonej żurawiny przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, majeranek, rozmaryn, 4 ząbki przeciśniętego czosnku(...)ósemki. Dodać do mięsa razem z żurawiną. Dusić aż karkówka będzie miękka, a jabłka i żurawina nasączone sosem. Mięso podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką, np. z czerwonej kapusty
Czerwień i błękitskładnikiem mojej dzisiejszej propozycji są warzywa. Zimą nie chciałam sięgać po pomidory i ogórki, dlatego zgodnie z zasadami przedstawionymi we wpisie o diecie śródziemnomorskiej w wersji polskiej dodałam czerwoną kapustę, marchewkę oraz jarmuż . Sprawdziły się znakomicie. Smakowało również mojemu Mężowi, który był zaskoczony, że takie warzywa mogą pasować do hummusu. No i jeszcze te ich piękne kolory!:) P.s. Wybaczcie(...)ciecierzycy, 25 ml zalewy z puszki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki tahini, sok z 1/2-1 cytryny (do smaku), sól do smaku sezonowe warzywa, u mnie pokrojona w paseczki czerwona kapusta, starta na tarce o grubych oczkach marchewka i liście jarmużu pozbawione twardej łodygi sos miętowy: garść świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, oliwa, sól do smaku migdałowe słupki do posypania
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie :) Co powiecie na pyszne roladki ? z marchewką, serkiem, suszonymi pomidorami. Takie roladki śmiało można pokroić na kanapki.Na zimno również wyśmienicie smakują.Z roladkami najlepiej komponuje się czerwona kapusta ale jeśli ktoś nie lubi mogą być kiszone ogórki. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych szeroką gamą przypraw, owoców suszonych, herbat zapraszam do sklepu internetowego(...)zdjąć folię i piec w temperaturze 180 stopni i koło 1/5 godziny aż mięso będzie miękkie. Można podlać wodą wtedy szybciej zmiękną. Roladki podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). Składniki: (8-10 porcji) 2.5kg ziemniaków sól morska i świeżo mielony pieprz 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta płatków chilli (do smaku) 4-5 łyżek oleju lub oliwy(...)czasu. Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i wyłóż na talerze. Ja te pyszne i chrupiące ziemniaczki podawałam w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). źródło: „Christmas with Gordon” The post Pieczone ziemniaczki z chilli i kurkumą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). Składniki: (8-10 porcji) 2.5 kg ziemniaków sól morska i świeżo mielony pieprz 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta płatków chilli (do smaku) 4-5 łyżek oleju lub oliwy(...)czasu. Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i wyłóż na talerze. Ja te pyszne i chrupiące ziemniaczki podawałam w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej. źródło: “Christmas with Gordon” Czytaj więcej: Pieczone ziemniaczki z chilli i kurkumą The post Pieczone ziemniaczki z chilli i kurkumą appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapiersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku (lub ok. 2 starte ząbki) słodka papryka w proszku pieprz dowolne warzywa, m.in.: kapusta pekińska czerwona kapusta ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków pitta (np. z tego przepisu => przepis ) olej do smażenia sos czosnkowy (np. z tego przepisu => przepis
Słodka Stronamąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 2 plasterki czerwonej cebuli łyżeczka oliwy łyżka miodu lipowego łyżeczka sosu z octem balsamicznym żółtko opcjonalnie: czerwona kapusta i szczypiorek Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Umyte mięso przekładamy do miski i dokładnie nacieramy powstałą mieszanką Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum(...)minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Upieczone mięso za pomocą widelców rwiemy na strzępy. Układamy je na przekrojonych bułkach. Opcjonalnie możemy dodać niewielką ilość surówki z czerwonej kapusty. Smacznego :) Przepis został skomponowany do piwa Książęce Chlebowo Miodowe i bierze udział w konkursie Książęce Mistrzostwa Smaku. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
Mienta blogświąteczny obiad. Składniki: • 1 kaczka • 3 jabłka • 1 łyżeczka majeranku • pieprz do posypania kaczki • olej do posmarowania kaczki Kapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych(...)st.C. • Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. • Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. • Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. • Kaczkę podawać na kapuście czerwonej z sosem jabłkowo-żurawinowym, pokrojoną w plastry albo w całości. • Jako dodatek podać
To co kochamChłodnik z ogórka i fety z grzanką, sałatka z mango i czerwonej kapusty, sałatka panzanella BLT, gaspacho i sałatka caprese z kuskusem. Tak wygląda menu na ten tydzień – dania bez gotowania – dobre na upał. Panie premierze, jak jeść… w upały? Upał! W mediach pełno informacji jak przetrwać afrykańską falę gorąca, gdzie się schować(...)Menu na tydzień wygląda następująco (przepisy będziemy dodawać codziennie): Poniedziałek: Panzanella – sałatka z chleba i pomidorów Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety Środa: Sałatka z mango z czerwoną kapustą i cieciorką Czwartek: Gazpacho Piątek: Sałatka caprese na kuskusie Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano. Jak gotować w upały? Nie gotować! „Ciężki, znojny to czas! Upał
Niedzielny kucharz