Sałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie
R'n'G KitchenPrzypadkiem na obiad w minioną sobotę mieliśmy gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad. Liście(...)się szklić. Dodałam wcześniej ugotowaną soczewicę i ryż. Doprawiłam pieprzem i tymiankiem ( może być też majeranek). Farsz zawinęłam w liście kapusty, ułożyłam w tym samym naczyniu do parowania i gotowały się ok 20 minut. Potem przygotowałam sos : szklanka czerwonego wina pół szklanki octu z czerwonego wina balsamicznego 2 szalotki łyżeczka suszonych żurawin Figa świeża ( ale może być posiekana
AZgotuj!państwo coś ciekawe dla siebie lub się zainspirują przepisem i przygotują taką samą lub podobną sałatkę w domu na zimę. Zestawienie zacznę od p ysznej papryki w słoikach, pomidorów czerwonych, cukinii marynowanej oraz sałatki ryżowej. Papryka Marynowana na Zimę Sałatka z Pomidorów na Zimę Sałatka z Ryżem do Słoików Cukinia Marynowana Następnie chciałabym przedstawić Państwu(...)Ogórki Kiszone Ogórki Małosolne Korniszony Teraz zaproponuję przepisy na sałatki do słoików z kapustą, bardzo smaczne i warte uwagi. Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych Pomidorów Propozycje na sałatki z ogórkami. Sałatka Szwedzka
Uwaga Babcia GotujeTartaletki wytrawne krewetki w keto cieście Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie w czerwonej kapuście Śledzie korzenne Terrina śledziowa Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony A będąc przy temacie imprez przypominam też parę słów na temat spożywania alkoholu na dietach LCHF
Ola la LCHFtłuczonych ziemniaków z dodatkami. Specjalności kuchni holenderskiej. We wcześniejszych wpisach prezentowałam i zapraszałam na inne Stamppoty: Stamppot z kiszoną kapustą, chrupkim boczkiem, jabłkami i rodzynkami Stamppot z czerwoną kapustą, marchewką i selerem z dodatk. rodzynków Oczywiście każdy Stamppot jest doprawiony za każdym razem innymi przyprawami SKŁADNIKI na 4 porcje: 800 g ziemniaków ugotowanych z solą 200-250 gr suszonych(...)szalotki lub cebule dymki z białą częścią 2 duże sałaty rzymskie lub 1 kilo szpinaku 200 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 czerwone twarde jabłko Wykonanie: Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i do gorących wlać mleko i dodać masło i jajka. Ponownie postawić na małym ogniu i zmiażdżyć praską na gładkie puree. Na patelni
Sztuka gotowania w/g Samirymoże być też kaczka hodowlana. Dzika kaczka jest mniejsza, ma chudsze mięso i troszkę inny smak od tej hodowlanej. Kaczka, tłuszcz (u mnie gęsi), 0,5 kg czerwonej kapusty, 1 cebula, 5 jagód jałowca. 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, cukier, sok z cytryny, Kaczkę oczyścić, umyć. Podzielić na cztery części. Natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obsmażyć na rumiano(...)posiada ona takiej ilości tłuszczu). Przełożyć do garnka z grubym dnem (tłuszczu z podsmażania nie wylewać). Do kaczki wlać wodę (około 200 ml) i dusić, aż będzie prawie miękka. Kapustę i cebulę posiekać. Osolić, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut. Wyjąć z garnka kaczkę, włozyć odciśniętą kapustę, na wierzchu ułożyć kaczkę. Wlać tłuszcz ze smażenia kaczki, oraz wlać 200 ml wody
królestwo garówmięso przeszło przyprawami. Roladki schabowe Mięso odpoczywa z przyprawami, przygotuj w międzyczasie warzywa. Czerwoną paprykę umyj pod bieżącą wodą, wydrąż z niej środek i pokrój w słupki. Do roladek schabowych użyłem papryki szpiczastej – jej smak odpowiada mi najbardziej. Możesz jednak użyć zwykłej czerwonej papryki. Cebulę umyj pod bieżącą wodą i pokrój w piórka. Ogórki konserwowe podobnie(...)wylot. Dodając zasmażkę do sosu, pamiętaj aby była ostudzona. Roladki ze schabu doskonale smakują z: Surówka z ogórków kiszonych Modro kapusta Marchewka z groszkiem Buraczki zasmażane Surówka z czerwonej kapusty Zrobiłeś ten przepis? Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis Wypróbowałeś przepis na roladki schabowe? Koniecznie podziel się w komentarzach jak Ci wyszły. Ten przepis Roladki schabowe pochodzi
ugotuj-przepis.plTradycyjna surówka z kiszonej kapusty 11 Surówka Colesław 12 Surówka z pora 13 Surówka z marchewki 14 surówka z młodej kapusty 15 surówka z warzyw z papryką 16 Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 17 Surówka z kapusty pekińskiej 18 surówka warzywna do dań z grilla 19 Surówka z pomidorami 20 Kolorowa surówka do obiadu The post Przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzatem jedynie 36 zł. Lista zakupów Krewetki 200 g 2 piersi z kurczaka 8 podudzi z kurczaka (pałek) 0,5 kg jarmużu Makaron rurki (penne) Makaron tagliatelle Pół czerwonej kapusty Bakłażan średniej wielkości Cukinia średniej wielkości Mała czerwona papryka Mała żółta papryka Mała zielona papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka Szpinak Kilogram świeżych
Niedzielny kucharztłoczony na zimno Wielkopolski, 2 szczypty cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, ok. 2 łyżki soli, 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy
Moniki Smakołykiprzeprowadzić dokładny wywiad z mamą i starsza siostrą jak ją dobrze przyrządzić :) Z zebranych informacji udało mi się przyrządzić przepyszna kapustę która teraz będę robiła częściej. Składniki: główka czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 gr boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 nie cała łyżka octu lub soku z cytryny
Gotowanie...to proste !stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna w smaku. Liście są kruche aczkolwiek główny nerw trochę twardy podobnie jak w jarmużu. Czarna kapusta właściwie ma ciemnozielony, matowy kolor, który(...)ugotowaniu staje się bardziej czarny. Stąd gołąbki z tej kapusty w czerwonym sosie wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween. Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą . Lubię również gołąbki z sosem curry . Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą . Oczywiście latem gotuję gołąbki z młodej kapusty , a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję
codojedzeniaRozgrzeje nas i nasyci. marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli pieprz, papryczka chili 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 kurczak 1,8 kg nadzienie: 1/2 główki kapusty czerwonej 3 jabłka 1 cebula 200 ml octu jabłkowego sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżka masła 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 15 dkg sera żółtego startego połowa sosu żurawinowego(...)glassę balsamico, wino, gwiazdkę anyżu i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka i zacznie gęstnieć. Doprawiam solą, pieprzem. Nadzienie: Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody i studzę. Kapustę szatkuję drobno. Cebule kroję też drobno. Do garnka przekładam kapustę, wlewam wodę tyle żeby przykryła kapustę i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Wodę odcedzam, wlewam ocet winny, dodaję
wesoła kuchniakolorze jajek używałam. Oczywiście białe jajka chwycą kolor szybciej i będzie on intensywniejszy - nawet po 15 minutach - więc warto je sprawdzać od czasu do czasu :) Zapraszam do zabawy! Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki z 5 cebul, surowe jajka W garnku umieszczamy wodę, ocet i łupinki z cebul. Gotujemy 30 minut. Dodajemy jajka(...)czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!) Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonej kapusty wkładamy
My Culinary Artszybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo więcej a każdy może stworzyć własną Do takich tłuczonych(...)bazie ciemnej zasmażki z mąki, dużej ilości masła i dobrego bulionu, do uzyskania aksamitnego, szklistego, gęstego sosu. SKŁADNIKI: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g zimowej marchwi 1/2 główki czerwonej kapusty 3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 150 ml chudego mleka 40 g selera 100 g jasnych rodzynek kilka gałązek natki pietruszki
Sztuka gotowania w/g Samiry