czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:46/283)

AleGloria – pyszny niedzielny obiad – POLECAMY 224

modrą kapustą Kaczka również była wyśmienita. Z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta ale jednak ogromnym zaskoczeniem było dla mnie to, że była zrobiona na słodko. Całość smaku dopełniała czerwona kapusta. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponowały. Tutaj warto podkreślić, że oprócz wyśmienitego smaku… charakteru tym daniom dodawał sposób ich podania. Sam wygląd zachęcał do ich skosztowania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łazanki mocno inaczej 150

kapustę. Najgorzej jest z sezonem na grzyby leśne, bo on właśnie się kończy. Wykorzystując ostatni gwizdek zmodyfikowałem trochę tradycyjny przypis na łazanki. Składniki: - makaron łazanki - leśne grzyby - czerwona kapusta - cebula Wykonanie: Łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby myjemy, kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy poszatkowanej kapusty. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 200

Smaczna surówka do obiadu, często podaję ją do mięsa, ma fajny lekko ostry smak. Składniki: Pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 1 cebula 1-2 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz  Cukier Sposób przygotowania: Kapustę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobna kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Modra kapusta duszona z jabłkiem i żurawiną 227

Modrą kapustę dość rzadko przygotowuję bo Żarłoczek za nią nie przepada. Ale taka wersja czyli duszona z owocami i miodem jest cudownie pyszna i nawet On się skusi. Kapusta czerwona jest mniej soczysta niż jej biała krewniaczka. Jest też twardsza więc rzadko przygotowuje się z niej surówki i raczej poddaje obróbce termicznej. Podczas duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała

Smaczna Pyza
Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku) 185

Idealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować, skropić wodą z kwaskiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą połączyć

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z białej kapusty 188

Kapusta jest   bardzo dobrym źródłem witaminy   C, a ta kiszona ma jej jeszcze więcej. Poza tym kapusta j est dobrym źródłem witaminy  A (zwłaszcza kapusta   czerwona i włoska) witamin  z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Składniki 1 mała(...)główka kapusty 2 średnie marchewki Por ( Biała część) Odrobina octu Łyżeczka cukru Sól, pieprz Oliwa z oliwek ( moze być również olej :) ) Przygotowanie : Kapustę szatkuje. Marchew obieram, myje i trę na tarce o dużych oczkach.  Białą część pora myję , przekroje na pół i kroję na pół krążki. Wszystko przekładam do jednej miski, doprawiam solą, pieprzem i łyżeczka cukru oraz odrobiną

Domowa Kuchnia u Mamy
Kapuśniak po kijowsku 204

wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce

Camilla w kuchni
Prosty gulasz z piersi kurczaka 236

pyszny przepis na gulasz z piersi kurczaka. Idealny na obiad do ziemniaczków i zestawu surówek – polecam Wam np. surówkę z kwaszonych ogórków i pyszną surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami .  Taki sos można również podać z makaronem lub polać nim placki ziemniaczane. Smakuje i syci. Spróbujcie. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka

Słodkie okruszki
Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 192

Ćwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje! Składniki: 2 kg kapusty czerwonej lub białej 2 kg buraczków ćwikłowych 40 dag cebuli Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli ziele angielski liść laurowy Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować, obrać

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z kapusty czerwonej z chrzanem 170

Doskonały dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka kapusty czerwonej 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1/2 - 1 mały słoik chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, szczypiorek drobno siekamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Najlepsze kotleciki mielone w sosie cebulowym. 159

gotujemy. Dodajemy soki powstałe podczas pieczenia kotlecików mielonych i mieszamy razem z mąką kukurydzianą, która zagęści sos (można pominąć) Podajemy z pure ziemniaczanym oraz dowolnymi warzywami. U mnie kapusta czerwona

wysmienity
Modro kapusta 187

kryje się jedna z potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie. Składniki na 3-4 porcje : 0,7 kg czerwonej kapusty 15 dag boczku wędzonego cebula  łyżka octu sól, pieprz, cukier liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Kapustę drobno szatkuję  i gotuję do miękkości z liściem laurowym

Mechanik w kuchni
Surówka z kapusty 818

Surówka do obiadu. Możemy zrobić dożo wcześniej .  Warto mieć pod ręką taką suróweczkę. Wystarczy tylko duży słój. SKŁADNIKI 1,5 kg kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną. 3 marchewki -duże 2 cebule 3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję) Zalewa: 2 łyżki soli 0,75 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju(...)litr wody gazowanej WYKONANIE Kapustę szatkujemy, marchewkę również ,  ale na mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalewy łączymy,  wlewamy do kapusty, mieszamy, zalewamy wodą mineralną.  GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce.  Finalnie do surówki można dodać paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż

W kuchennym oknie Ewy
Surówka Colesław z młodej kapusty 186

możemy użyć octu jabłkowego. Jedna do dwóch łyżek wystarczą. Do surówki możemy dodać świeżą natkę pietruszki. Lubisz surówki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty. The post Surówka Colesław z młodej kapusty appeared first on MeCooks

mecooks