czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:46/283)

Sałatka z czerwonej kapusty w majonezie 154

Pyszne połączenie kapusty i ogórków na majonezie. Smak dopełnia cebulka ze szczypiorkiem i sok z cytryny. Mniam Składniki: 40 dag czerwonej kapusty 2 kiszone ogórki 1 cebula 1 łyżka posiekanego szczypioru sok z cytryny sól do smaku cukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka coleslaw 102

mnie coleslaw to najlepsza sałatka na świecie. Przygotujesz ją bez najmniejszego problemu z ogólnie dostępnych i niedrogich składników. Klasyczny colesław przegotuj z białej kapusty, ale możesz sobie pozwolić na odrobinę fantazji i przyrządzić ją z kapusty czerwonej. Gwarantuję Ci, że jest równie pyszna. Surówka coleslaw pasuje niemal do wszystkiego. Sałatka coleslaw około 750 g białej kapusty, to tyle mniej

Cztery Fajery
Kapusta czerwona z rodzynkami 195

sosu? To mam dla was przepis na trochę inną kapustę. Ta jest ze zrumienioną cebulką, czosnkiem i rodzynkami. Do śląskiego obiadu nadaje się idealnie. Składniki: 0,5 główki czerwonej kapusty (około 800g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 garść rodzynek sułtanki 2 łyżki oleju kokosowego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz cukier ocet Przygotowanie: Kapustę

Ala piecze i gotuje
Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustą 151

nadziać. Ja dziś proponuje je nadziać frankfurterkami i kapustą kiszoną, efekt rewelacyjny a oczy się śmieją. Zapraszam na obiad albo przystawkę. Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem. 205

Składniki: 1 mała główka lub połówka dużej główki kapusty czerwonej, 1/2 cytryny, 2 jabłka, 1 cebula, 1-2 garście natki pietruszki, sól, pieprz, mała śmietana 18% ( 175g). Przygotowanie: Kapustę pokroić. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Jabłka obrać, wykroić twarde części ze środka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Wcisnąć

W kuchni u Moniki
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 113

gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych    uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa

królestwo garów
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka do obiadu 191

zaletą w przeciwieństwie do tej z białej surowej kapusty jest to, że zyskuje na czasie. Na drugi dzień smakuje bowiem moim zdaniem znacznie lepiej. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty  1 mała cebula 1 duże winne jabłko 2 łyżki octu 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku listki natki pietruszki Sposób przygotowania Kapustę umyć, zszatkować

Gosia gotuje
Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą 186

zasadzie to miało być zupełnie inaczej :) . Na Świętego Marcina gęś pieczona a do tego obowiązkowo czerwona kapusta. Potem gęś mi ,, przeszła " bo ma za duże gabaryty i 3 miesiące byśmy ją jadły. Czerwona kapusta w ostateczności mogła by być - ale po pierwsze nie przepadam za nią , po drugie nie było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam

Buniabaje w kuchni
Kapusta czerwona z jabłkami i żurawiną 87

średnia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Włożyć do garnka, zalać 200 ml gorącej wody i dodać olej. Gotować pod przykryciem 20 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty jabłka i żurawinę

królestwo garów
Sałatka kebabowa przepis 294

Sałatka kebabowa składniki: dwie piersi z kurczaka, kukurydza, 2 czerwone papryki, kapusta pekińska, czerwona fasola z puszki, pęczek koperku, 2 czerwone cebule, 5 ogórków konserwowych, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, przyprawa do kebabu. Sos czosnkowy: jeden mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, pęczek kopru 2 ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy(...)kostkę. Smażymy na oleju posypując przyprawą kebab (ja daje dość dużo przyprawy). Kapustę pekińska szatkujemy. Koperek drobno kroimy.  Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z koperkiem, majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy do smaku. Sałatkę układamy warstwowo: - pół pekińskiej - pęczek kopru - 2 łyżki ketchupu - ogórki konserwowe - 2 czerwone cebule - usmażona pierś z kurczaka - drugie pół pekińskiej - sos czosnkowy

Pani domowa
Słodko - kwaśna surówka z kapusty 460

Kapustę należy drobno poszatkować, aby nie była twarda. Zamiast szatkować, można także zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Surówkę można także przygotować z czerwonej kapusty. Surówka, im dłużej będzie się przegryzać w lodówce, tym jej smak będzie bogatszy. Surówka bardzo przypomina smakiem te podawane w knajpkach z chińszczyzną. Surówkę można przechowywać w lodówce, zamknięta/przykryt(...)można zastąpić białym, winnym lub jabłkowym, ale zmieni on nieco smak surówki. Cukier w przepisie dodaje się i do marchewki i do zalewy. Do surówki można dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym 108

zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem pleśniowym. Albo hamburgera z kapustą i serem pleśniowym. Tak, do kanapek będzie super. Do hot dogów i innych domowych kebsów także.  Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu

Kardamonovy
Jajka wielkanocne barwione naturalnie 176

kolory ? Oto krótka ściągawka. kolor brązowy - łupiny z cebuli, mocna czarna herbata kolor niebieski - poszatkowana czerwona kapusta kolor żółty - kurkuma kolor pomarańczowy - dynia, marchew kolor fioletowy - jagody kolor różowy - sok z buraków (można też użyć koncentratu) kolor czerwony - łupiny z czerwonej cebuli kolor zielony - zmiksowany szpinak lub sok ze szpinaku

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty 228

Świetna surówka obiadowa jako dodatek do mięs czy ryb.  Składniki: pół główki czerwonej kapusty lub jedna mała jabłko cytryna sól Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce do warzyw. Na drobniejszej tarce ścieramy obrane ze skórki jabłuszko. Sałatkę doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Smacznego

prawdziwe jedzenie
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami 383

Składniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać zimną wodą. Wody nalać tyle by nie zakrywała kapusty. Przykryć pokrywką i gotować aż zmięknie. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia, dodać

W kuchni u Moniki