czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:51/283)

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śmietaną 226

jogurt bo zmieni się smak. Ja potrafię miskę takiej surówki zjeść i więcej bym chciała a Ty lubisz surówki? jakie najbardziej? Zapraszam do degustowania tych pyszności. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śmietaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) 114

kapusty z chrzanem   pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula ząbek czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty sól pieprz ocet jabłkowy do smaku tymianek Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek

Kulinarne przygody Gatity
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 224

warzy, przede wszystkim w kwaśnych zupach. Dodajemy ją do gotowanej już potrawy.  Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz zachował swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny, czy octu najlepiej balsamicznego. Problemy z barszczem* Za kwaśny - gdy barszcz jest zbyt kwaśny najprościej jest dosypać do niego trochę cukru. W przypadku(...)Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni.  Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa

Ciastka - domowe słodkości
Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkami 190

Czerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany . Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości. Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie

Smaczna Pyza
Surówka z modrej kapusty z orzechami 131

poza tym że jest smaczny ma sporo właściwości leczniczych: obniża poziom cukru, wykazuje działanie przeciwzapalne i ochronne nerek i wątroby, podobno też antynowotworowe. Ta surówka jest idealnie zbilansowana: Kapusta czerwona , zwana też modrą, jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. orzechy włoskie(...)kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy, ok. 30%). Witaminy: A, B1, B3, B6, E, F, biotynę .Związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas Składniki: 1 kg modrej kapusty (surowej, u mnie było to pół główki) 100-120 g orzechów włoskich lub pekan 100-120 g suszonej żurawiny (od biedy mogą być rodzynki) 2-3 łyżki oleju z czarnuszki

greenscarf
Lahmacun - turecka pizza 173

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko .  Składniki :  Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.  Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej) 96

kapusty z chrzanem   pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką(...)pomidorową  (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 cykorie sól himalajska lub kłodawska pieprz  1 łyżka posiekanej natki Salsa: 1 malinowy pomidor 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli 1 posiekany ząbek czosnku sok z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz Wykonanie: Cykorię kroimy na pół i grillujemy ją z obydwu stron na patelni grillowej

Kulinarne przygody Gatity
Buddha bowl z wędzonym łososiem 96

trzeba jej podgrzewać (wtedy awokado musimy tylko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Brązowy ryż doda nam energii, awokado kremowości, jarmuż chrupkości, łosoś wędzony słoności, a marchew i kapusta słodyczy. Wszystko doskonale się balansuje po zmieszaniu miski. Aby moja miska zdrowia była jak najbardziej jakościowa użyłam ekologicznych warzyw i łososia MOWI – pochodzącego ze zrównoważonej hodowli, niezawierającego konserwantów, bardzo(...)wędzonym łososiem: 150 g łososia wędzonego na zimno MOWI 200 g brązowego ryżu (lub zwykłego) 1 jajko 1 bardzo dojrzałe awokado 1 średnia marchewka 3/4 szklanki posiekanej czerwonej kapusty dwie garści jarmużu oliwa z oliwek opcjonalnie: sezam do posypania Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżka miodu) 1 łyżka oleju sezamowego szczypta granulowanego czosnku

Poezja smaku
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 175

mogę się zdecydować, czy aby nie lepsze niż pierwsza przystawka!   Delikaty pierożek cappelletti z farszem z sera Emilgrana i tapioki, podany na musie z zielonego jabłka i gotowanej kapusty pak choi, przykryty sałatą freeze oraz pyłem z pokrzywy zupełnie rozłożył mnie na łopatki! Akcenty cytrusowe nawiązywały do przystawek, a białe wino Veriver, z wyraźnym owocowym smakiem i ziołowymi nutami(...)mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła się kontynuacja kokosa - mus + wiórki, pojawiła się mocno pomidorowa galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z  regionu Kampania - VESEVO Belnvento Falaghina

Spektrum Smaku
Pierogi z czerwoną kapustą i sezamem / Dumplings with red cabbage and sesame 114

trochę na modłę azjatycką oczywiście polecam z całego serca. Farsz zachęcam zrobić sobie dzień wcześniej. Smacznego! :) Składniki: (około 28 sztuk) Farsz: 3 łyżki oleju 2 czerwone cebule 400 g. czerwonej kapusty 1/2 łyżeczki soli 3 szt. suszonych daktyli 1 łyżka masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego

Delicious Place
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 138

duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz olej do smażenia W przeddzień duszenia(...)palniku o małej mocy. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich są "Białe kości" Grahama Mastertona , z którego twórczością spotykam się po raz pierwszy. Na farmie w pobliżu irlandzkiego

Weekendy w domu i ogrodzie
Veg manchurian – test patelni tytanowej WOLL 83

obdarowana osoba będzie zachwycona Zainteresowanych tą patelnią lub innymi produktami marki Woll zachęcam do odwiedzenia sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/ Veg Manchurian z patelni tytanowej Woll Składniki: Pulpeciki: 2 szklanki kapusty czerwonej drobno posiekanej 1 i 1/2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki 1 mała zielona papryka drobno posiekana 1 łyżka posiekanej dymki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka startego imbiru(...)szklanki wody 1 płaska łyżeczka cukru sól pieprz Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia papierowy ręcznik 1 łyżka posiekanej dymki Przygotowanie: Pulpeciki: Do miski przełożyć drobno posiekaną paprykę i kapustę (najlepiej rozdrobnić malakserem). Dodać startą marchewkę, posiekaną dymkę i chili, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę kukurydzianą i pszenną, wodę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości dużego

Oryginalny smak
Żeberka z warzywami i pęczakiem 225

staram się możliwie często wykorzystywać. Ma on dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale zarazem dość wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być może specjalnie wyrafinowany(...)niekoniecznie szybki, ale za to prosty, smaczny i dość zdrowy obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g żeberek 2 średnie marchewki (300g) 1 średnia cebula 1 średnia czerwona cebula kawałek (300g) korzenia selera 150-180g pęczaku sól 1/2 łyżeczki pieprzu 1 liści laurowy kilka ziaren ziela angielskiego Instrukcje Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu, dokładnie płuczemy

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania