Składniki: kapusta czerwona 1 średnia, smalec 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie(...)sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę z miski w garnku na gorącym smalcu
W Mojej Kuchni Lubiętypowa sałatka z czerwonej kapusty z porem i sosem z ogórków kiszonych na bazie jogurtu.Jak na tę porę sałatka świetnie się nadaje , gdyż zawiera potężną dawkę Witaminy C i minerałów. 0.5 pora 1 mała czerwona kapusta 1 łodyga selera naciowego Natka pietruszki 1 mały jogurt naturalny 1 ogórek kiszony Sól i pieprz ****************************** Kapustę poszatkować cienko.Ogórka kiszonego zetrzeć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirozmrożonej dojrzałe awokado – pokrojone w plasterki dojrzałe mango – pokrojone w plasterki imbir do sushi marynowany ze słoika – u mnie różowy garsć sałatki wakame garść czerwonej kapusty drobno posiekanej łyżka ziaren sezamu do posypania Przygotowanie miski z łososiem W każdej miseczce ułóż ugotowany ryż (ok pół szklanki na porcje) i po garstce marynowanego łososia, edame, awokado(...)mango, różowego imbiru, sałatki wakame i czerwonej kapusty. Posyp odrobiną sezamu. Artykuł Niedzielny obiad w stylu azjatyckim – miska z łososiem, kimchi i wakame pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych, bardzo dobrze komponuje się ze świąteczną kaczką czy gęsią. Polecam :) Składniki - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - ocet - oliwa z oliwek - sól, cukier, - kostka cebulki sproszkowanej Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródklasyczną surówkę. Pyszna i szybka do przygotowania. Idealnie pasuje do większości obiadów. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 600 g czerwonej kapusty 1 średnia cebula 1 średnia marchewka 1 jabłko pół pęczka pietruszki pół pęczka koperku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1. Kapustę(...)mieszamy. 4. Ostatnia została marchewka którą ścieramy na tarce. Dodajemy szczyptę pieprzu i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i nasza surówka jest już gotowa. Smacznego !!! Artykuł Surówka z czerwonej kapusty pochodzi z serwisu
karolgotujeSkładniki: 1/2 średniej czerwonej kapusty 2 cebule 1 jabłko ok. 100 -200 g wędzonego boczku ok. 2 łyżki stołowe octu winnego jabłkowego - ja wybrałam firmę Jamar sól, pieprz, liście laurowe, angielskie ziele 1 łyżka oleju Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka w wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko
W Moim Magicznym DomuDzisiaj kolejna odsłona surówki z czerwonej kapusty. Tym razem mniej zdrowa wersja, ponieważ w zamian oliwy użyłam majonezu. Czasami do dania głównego podaje po prostu ogórki kiszone lub marynowane buraczki, które uwielbiam(...)częściej goszczą u mnie świeże surówki w różnych wersjach. Surówka to pyszny dodatek do obiadu, który przygotujemy w kilka chwil!!! :-) Składniki: kapusta czerwona 1/4 główki, marchew 1 szt, cebula 1/4 szt, kukurydza 1/4 puszki, majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, ocet winny do smaku, s ó l i pieprz
kulinarne odsłony patiDzisiaj to proste danie w nowoczesnym wydaniu: ciecierzyca i czerwona kapusta zamiast grochu i białej kapusty (pomysł pochodzi z książki Elżbiety Kowalewskiej). Do tego młode ziemniaki ugotowane na parze w łupince i polane olejem lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj podam przepis na wspaniałą surówkę z czerwonej kapusty, z winogronem i sosem majonezowym. Idealna do obiadu i pieczonych mięs. SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty czerwonej 250 g jasnego, bezpestkowego winogrona 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 duże łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, przekładamy do miski i solimy, dokładnie mieszamy. Czekamy chwilkę aż kapusta zmięknie. Winogron myjemy i przecinamy na połówki. Majonez mieszamy z jogurtem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wlewamy do surówki i dokładnie mieszamy. Wsypujemy winogron i odrobinę natki pietruszki i dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy schłodzoną
Kulinarne Fantazje MarioliZdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt znakomity(...)już kilkakrotnie testowany, więc mogę Wam go już przekazać. Składniki: - 1 mała główka czerwonej kapusty, do 1/2 kg - 1 duża marchew - 1 duże jabłko - 1 duża cebula - kilka łyżek krojonej zieleniny jaką lubicie, u mnie koper i szczypiorek - sól - pieprz - 2 łyżeczki majonezu - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - cukier do smaku - ocet winny
Apetyczna babeczkamała główka czerwonej kapusty (poniżej 1 kg), mała cebula cukrowa, 1 średnie jabłko, 1 średnia marchew, 3 łyżki majonezu, 5 łyżek octu jabłkowego, 1 - 1,5 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru. Sałatka z czerwonej kapusty to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jest to już mój drugi przepis na blogu
Świat Domowej KuchniFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka
Apetyczna babeczkazrobić czystkę w lodóweczce... Jako, żejarzynki były zimne niemiłosiernie i jako takie nie zachęcały do konsumpcji..to zrobiłam z nich porządek. Zapiekłam. W skład uparowanych warzyw wchodzą -biała kapusta -czerwona kapusta -kalafior -cukinia baby -burak -seler naciowy Pokroiłam wszystko na mniejsze kawałki, włożyłam do brytfanny. Skropiłam oliwą z oliwek. Dodalam rozbełtane jajo oraz tarty parmezan.Seler naciowy. Zapiekłam
Z Kuchni Do KuchniCzerwona kapusta pekińska, to odmiana popularnej "pekinki", która jest wyjątkowo słodka w smaku, bez odrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor. w połączeniu z pysznym smakiem.Standardowe połączenie grzybów i kapust a do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też(...)naszych gości, podając tak kolorowe danie . 14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej 1 pierś z kurczaka 2 cebule 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1/2 litra dowolnego bulionu (u mnie warzywny) sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone
Krylowa Kuchniawspółczesne. Uwielbiam kolory w kuchni, lubię jak jedzenie jest ładne, a czasem nawet prowokujące. Wczoraj było wielkie zaskoczenie przy obiedzie, bo podałam gołąbki klasyczne oraz zawijane w czerwonej kapuście z postnym nadzieniem grzybowo - kapuścianym. Jesteśmy wzrokowcami i zmiany naszych tradycyjnych Polskich dań budzą naszą ciekawość. Było pysznie, a nowe smaki bardzo spodobały się domownikom, przełamujemy stare przyzwyczajenia(...)OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski . Podstawa dania: - 1 główka czerwonej kapusty - 3 łyżki octu 10% spirytusowego Farsz: - 1 litrowy słoik kiszonej kapusty - 1 szklanka suszonych grzybów ( można dać więcej ), borowiki, podgrzybki, kozaki - 2 cebule - olej Wielkopolski www.olejkonwenanse.pl - suszony majeranek, tymianek, kminek wg. znania - sól - pieprz 1. W dużym rondlu gotujemy wodę z octem, wkładamy do niej kapustę i w miarę
Apetyczna babeczka