Kolejny dodatek do obiadu - surówka z czerwonej kapusty. Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie(...)świąteczny obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty z wasabi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty czerwonej Szklanka kaszy gryczanej Szklanka ryżu 1 cebula ¼ kostki masła pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Kaszę i ryż ugotować do miękkości w jednym garnku w osolonej wodzie. Cebulę(...)zeszklić na maśle i połączyć z ryżem, kaszą i przyprawami. Kapustę czerwoną zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna KuchniaDziś kolejny post surówkowy. Nie wiem jak Wam, ale mi jesień kojarzy się z czerwonymi dodatkami do obiadu..buraczkami albo właśnie surówką z czerwonej kapusty. Tak naprawdę oprócz przypraw jest ona dwuskładnikowa: potrzeba do jej wykonania kapuchy i kwaskowatego jabłka. Ten kto miał już styczność z czerwoną kapustą w formie surówki, wie - że jest ona dość twardym(...)surówka - a nie parzona modra kapusta. A na czym polega to zmiękczanie? na użyciu odpowiedniej zaprawy .....i odrobiny siły mięśni :) Proporcja na 2-3 osoby: - ok. 1 kilograma czerwonej kapusty ( u mnie to stanowiło połowę główki ) - 2 kwaskowe jabłka - sok z połowy cytryny - 2 łyżki cukru - 1 płaska łyżeczka soli - 2 łyżki majonezu Kapustę oczyścić z wierzchnich liści
kawawszklancePoza tym naprawdę niewiele trzeba, żeby menu było urozmaicone i ciekawe. U nas w tym tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito . W burrito(...)morszczuk) lub świeżej, najlepiej polędwicy. Ze względów kosztowych kupujemy mrożonki, bo są trochę tańsze 250 g mrożonych krewetek Duża cytryna lub dwie średnie Kilka dużych ziemniaków Mała główka czerwonej kapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł
Niedzielny kucharzNieznacznie przerobiłam jedną z moich ulubionych surówek z czerwonej kapusty, dodając do niej zamiast suszonych śliwek, suszone pomidory i dodatkowo odrobinę musztardy do sosu. Zawsze przy tego typu sosach piszę Wam, że wykorzystałam musztardę grillową kielecką, bo ona wg mnie idealnie właśnie do takich sosów pasuje. Surówka wyszła przepyszna. Zróbcie sobie taką u siebie 1/2 główki czerwonej kapusty
Smaki Na Talerzuwiększość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty(...)surówka z marchewki i jabłka - surówka z czerwonej kapusty -surówka zimowa -surówka z białej rzodkwi -sałatka wielowarzywna -surówka z marchewki ze słonecznikiem -surówka z kapusty pekińskiej -surówka z rzodkiewki Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji. Smacznego
Maminek kulinarnysłodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne , tak jak niektóre potrawy poprostu wymaga lekkiej wprawy ale wiadomo było od zawsze że początki są najtrudniejsze:) Nie ma co się(...)boczku Słoik Czerwonej Kapusty Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki
Gotowanie PatkiKażdy ma swój sposób na czerwoną kapustę. Ja robię w różnych wersjach, ale teraz po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem majonezu. Majonez w surówkach nie jest(...)obcy. Dodawałam go nawet do buraczków i bardzo mi to smakowało. Natomiast do czerwonej kapusty nigdy . Okazało się, że to był świetny pomysł. Majonez dodał kapuście łagodności i delikatności. Coś mi się zdaje, że to będzie moja ulubiona surówka :) Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 nie duże jabłko 1 nie duża cebula 1 kopiasta łyżka majonezu sól, pieprz
Agusiowe smakołykikapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną(...)dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty lub 2-3 plastry centymetrowej grubości odkrojone z większej główki Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól
Niedzielny kucharzwracamy do domu zziębnięci marzymy o solidnym gorącym posiłku, najlepiej takim który szybko zrobić i można w każdej chwili odgrzać choćby na drugi dzień. Gołąbki z kapusty czerwonej z mięsem kaszą i soczewicą są nie tylko sycące ale i zdrowe, to propozycja na pełnowartościowy jesienno zimowy obiad. Składniki na 5-6 porcji: 40 dag czerwonej kapusty(...)miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, włożyć do miski. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zeszklić na małej patelni na oleju na jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi
Wanilia i KardamonSmakowita zasmażana czerwona kapusta do mięs i drobiu. Polecam(...)świetny dodatek do obiadu. Składniki 1 mała czerwona kapusta 1 czubata łyżka smalcu z kaczki (lmoże być masło lub smalec) 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 10% lub sok z cytryny pieprz ,sól Kapustę cienko pokroić i zalać … Czytaj dalej Kapusta czerwona zasmażana
gotuj ze mnągłówki poszatkowanej czerwonej kapusty, 2-3 ugotowane i starte buraki, mała cebula, dwie łyżki kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, sól, czarny pieprz, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru. Zrób tak: kapustę dopraw solą i pozostaw na około 15 minut, żeby zmiękła. Dodaj drobniutko posiekaną cebulę, buraki, śmietanę, majonez i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Gotowe! Artykuł Surówka obiadowa z czerwonej kapusty i buraczków
Kulinarna PolskaPyszny pomysł na lunch do pracy czy szybki obiad w domu. Lekka, fit, zdrowa i sycąca sałatka z pieczonym indykiem, pyszną komosą ryżową, czerwoną kapustą i dodatkami. Całość wyszła świetna! Sałatka idealna do lunch boxa, je się oczami, polecam! SKŁADNIKI: - 2- 3 plastry pieczonego indyka lub kurczaka (przepis TUTAJ ) - 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w słupki(...)łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej - 1/2 brzoskwini konserwowej - czerwona cebula piórka - poszatkowana czerwona kapusta około 3-4 łyżki - oliwa z oliwek - natka pietruszki wedle uznania - sok z 1/2 cytryny - odrobina miodu lub syropu z agawy - świeże zioła np. pachnotka, bazylia czy mięta Czerwoną kapustę wymieszaj z oliwą i zieloną pietruszką. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą lub ułóż
SMYKWKUCHNIognisty gulasz wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE LIŚCI KAPUSTY (15-20 min) Jest to najbardziej pracochłonny punkt całej potrawy, później będzie już z górki. Kapustę czerwoną obieramy z wierzchnich 2-3 liści i wycinamy korzeń (tak, jak na zdjęciu). Wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą(...)dodatkiem łyżeczki soli i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny (wtedy kapusta nie będzie aż tak zabarwiać mięsa). Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w wodzie, ale jeśli macie za mały garnek, to po prostu obracajcie ją co jakiś czas. Woda, w której gotujecie kapustę zabarwi się na fioletowo – nic się nie martwcie, tak właśnie ma być. Po kilku
Nerds Kitchen