słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne , tak jak niektóre potrawy poprostu wymaga lekkiej wprawy ale wiadomo było od zawsze że początki są najtrudniejsze:) Nie ma co się(...)boczku Słoik Czerwonej Kapusty Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki
Gotowanie PatkiKażdy ma swój sposób na czerwoną kapustę. Ja robię w różnych wersjach, ale teraz po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem majonezu. Majonez w surówkach nie jest(...)obcy. Dodawałam go nawet do buraczków i bardzo mi to smakowało. Natomiast do czerwonej kapusty nigdy . Okazało się, że to był świetny pomysł. Majonez dodał kapuście łagodności i delikatności. Coś mi się zdaje, że to będzie moja ulubiona surówka :) Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 nie duże jabłko 1 nie duża cebula 1 kopiasta łyżka majonezu sól, pieprz
Agusiowe smakołykikapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną(...)dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty lub 2-3 plastry centymetrowej grubości odkrojone z większej główki Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól
Niedzielny kucharzwracamy do domu zziębnięci marzymy o solidnym gorącym posiłku, najlepiej takim który szybko zrobić i można w każdej chwili odgrzać choćby na drugi dzień. Gołąbki z kapusty czerwonej z mięsem kaszą i soczewicą są nie tylko sycące ale i zdrowe, to propozycja na pełnowartościowy jesienno zimowy obiad. Składniki na 5-6 porcji: 40 dag czerwonej kapusty(...)miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, włożyć do miski. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zeszklić na małej patelni na oleju na jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi
Wanilia i KardamonSmakowita zasmażana czerwona kapusta do mięs i drobiu. Polecam(...)świetny dodatek do obiadu. Składniki 1 mała czerwona kapusta 1 czubata łyżka smalcu z kaczki (lmoże być masło lub smalec) 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 10% lub sok z cytryny pieprz ,sól Kapustę cienko pokroić i zalać … Czytaj dalej Kapusta czerwona zasmażana
gotuj ze mnągłówki poszatkowanej czerwonej kapusty, 2-3 ugotowane i starte buraki, mała cebula, dwie łyżki kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, sól, czarny pieprz, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru. Zrób tak: kapustę dopraw solą i pozostaw na około 15 minut, żeby zmiękła. Dodaj drobniutko posiekaną cebulę, buraki, śmietanę, majonez i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Gotowe! Artykuł Surówka obiadowa z czerwonej kapusty i buraczków
Kulinarna PolskaPyszny pomysł na lunch do pracy czy szybki obiad w domu. Lekka, fit, zdrowa i sycąca sałatka z pieczonym indykiem, pyszną komosą ryżową, czerwoną kapustą i dodatkami. Całość wyszła świetna! Sałatka idealna do lunch boxa, je się oczami, polecam! SKŁADNIKI: - 2- 3 plastry pieczonego indyka lub kurczaka (przepis TUTAJ ) - 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w słupki(...)łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej - 1/2 brzoskwini konserwowej - czerwona cebula piórka - poszatkowana czerwona kapusta około 3-4 łyżki - oliwa z oliwek - natka pietruszki wedle uznania - sok z 1/2 cytryny - odrobina miodu lub syropu z agawy - świeże zioła np. pachnotka, bazylia czy mięta Czerwoną kapustę wymieszaj z oliwą i zieloną pietruszką. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą lub ułóż
SMYKWKUCHNIognisty gulasz wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE LIŚCI KAPUSTY (15-20 min) Jest to najbardziej pracochłonny punkt całej potrawy, później będzie już z górki. Kapustę czerwoną obieramy z wierzchnich 2-3 liści i wycinamy korzeń (tak, jak na zdjęciu). Wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą(...)dodatkiem łyżeczki soli i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny (wtedy kapusta nie będzie aż tak zabarwiać mięsa). Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w wodzie, ale jeśli macie za mały garnek, to po prostu obracajcie ją co jakiś czas. Woda, w której gotujecie kapustę zabarwi się na fioletowo – nic się nie martwcie, tak właśnie ma być. Po kilku
Nerds KitchenGołąbki z czerwonej kapusty, to raczej mało spotykany widok na naszych stołach, a całkowicie niesłusznie! Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy(...)ciasno, jeden przy drugim w garnku i zalewamy bulionem, aż do przykrycia całości. 11. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Polecam również przygotowanie ulubionego sosu :) Smacznego! CZERWONA KAPUSTA Redukuje pozom cholesterolu. Kiedyś stosowana przy dolegliwościach jelitowych, gastrycznych, czy układu oddechowego. Czerowna kapusta jest doskonałym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu oraz witamin m.in. witaminy E. Warzywo niskokaloryczne
FITBUuKPyszna surówka obiadowa z kapustą czerwoną w roli głównej. Do kapustki dodałam marchewkę i jabłka oraz trochę zielonej natki pietruszki. Całość połączyłam z majonezem ale można go zastąpić jogurtem lub zrobić wersję pół na pół z majonezem. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 4 duże jabłka 3-4 marchewki sok z cytryny 3 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki majonez Czerwoną kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić delikatnie sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do posztkowanej kapusty dodać starte składniki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z niewielką ilością majonezu
Monia miesza i gotujewyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły 💪 💪 połączyły i mięso super skleiły. W tym czasie, w piekarniku ziemniaki i kapusta czerwona się wypiekały i z kotlecikami na wspólnym talerzu jako główne danie „wylądowały” 🍴. Polecam to danie dla całej rodziny 👪 przygotować i przy wspólnym stole smakami się delektować. Składniki(...)pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej, 1 puszka cieciorki ok. 240 g, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, bułka tarta, ponadto: ziemniaki, mielona papryka słodka wędzona, olej rzepakowy, kapusta czerwona, sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży. Przygotowanie: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę od piekarnika, delikatnie polewamy olejem i obtaczamy
Moniki SmakołykiSurówka z czerwonej kapusty doprawiona sosem czosnkowym. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Jeżeli lubicie bardziej ostre czosnkowe smaki to można dodać więcej przeciśniętego przez praskę czosnku. Z jogurtem surówka będzie bardziej lekka. Ja jednak wolę śmietanę. Wybór należy do Was. Na blogu w zakładce SURÓWKI znajdziecie więcej pomysłów na różne obiadowe przystawki. Polecam! Składniki 1 mała główka czerwonej(...)tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Oprószyć lekko solą i wszystko razem wymieszać, a następnie wlać sos i ponownie wymieszać. Odstawić surówkę na 1 godzinę. surówka z czerwonej kapusty z sosem czosnkowym
O kuchni z uczuciemKotleciki podałam z soczystą surówką z mojej ulubionej czerwonej kapusty, lekko kwaśnego jabłka i słodkiej żurawiny. 100 g kaszy jaglanej Risana 70 g bułki tartej 70 g szpinaku łyżka oliwy łyżka soku z cytryny kilka listków bazylii spora szczypta soli i pieprzu łyżka oleju do posmarowania surówka: kapusta czerwona (kawałek wielkości jabłka) jabłko łyżka oliwy łyżka soku(...)tabasco. Dodajemy żurawinę i doprawiamy do smaku solą. Kotleciki podajemy z surówką. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Kotleciki szpinakowe z kaszy jaglanej z surówką z czerwonej kapusty i jabłka pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogLubię zaglądać do szuflady lodówki tej z warzywami. Dziś znalazłam w niej buraka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie. 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duży burak lub 2 małe marchewka cebula 3 ząbki(...)buraki oraz seler i por. Warzywa dusimy na średnim ogniu ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zawartość patelni do gotujących się ziemniaków, wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną i gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy wędzoną papryką, octem jabłkowym, szczyptą cukru oraz chwilkę przesmażonym na oleju koncentratem pomidorowym. Dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki. Mieszamy i gotujemy chwilkę. Podajemy
AZgotuj!Mięsiste, duże ziarna fasoli z czerwoną kapustą i kwaśnymi jabłkami pieczone w formie od #myAmbition. Kiedy jesienna pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto trochę kolorów wnieść do kuchni. Danie, chociaż bezmięsne jest sycące, bardzo smaczne, no i ten cudny kolor… Pyszne! 200 g suchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka 1 mała(...)gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż stanie się szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny
https:KKuchniaMniam