czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:5/283)

Czerwona kapusta na ciepło 146

błonnik. Ten przepis to dobry początek przyjaźni z czerwoną kapustą. Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka jasnego octu balsamicznego ½ łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz Kapustę czerwoną szatkujemy, przekładamy do sita, płuczemy i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy w piórka(...)cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy czerwoną kapustę i mieszamy. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiamy octem balsamicznym, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem. Z solą trzeba uważać, ponieważ kapusta już wcześniej była solona. Całość mieszamy i gotujemy już bez przykrycia ok. 20 minut. Czerwoną kapustę na ciepło podajemy jako dodatek do dania

My Chcemy Jeść
Placek z czerwonej kapusty i pora 90

Czerwona kapusta kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania(...)wydaniach. Składniki Ciasto drożdżowe: 250 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Nadzienie: 400 g czerwonej kapusty 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 100 g żółtego sera sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć

niecodziennikpary
Surówka z kapusty – czerwona czy modra 250

jakiej nazwy używacie, czerwona kapusta czy modra? Przyzwyczaiłam do nazwy czerwona kapusta, bo tak też i jest zwana po szwedzku. Po 26-u latach w Szwecji spolszczam wszystko co się da, ale u nas w domu faktycznie ta kapusta zawsze była czerwona. Moja mama zawsze robiła surówkę z kapusty. Prosta tradycyjna surówka z jabłkiem, cebulą, marchewką(...)czerwonej kapusty jest dzisiaj trochę inna. Przygotowałam do niej dressing z tahini . Jest kremowy, lekki i fajnie pasuje do lekko gorzkiej kapusty. Dla mnie super! Dla weganów bajka! Nie ma chyba drugiego kraju jak Polska, gdzie kapusta cieszy się tak dużą popularnością, zwłaszcza surówka z kapusty zwana tu i ówdzie coleslaw . Nic w tym dziwnego. Kapusta dostępna przez cały

codojedzenia
Kotlety z czerwoną kapustą (pieczone) 95

kotleciki są przepyszne! Ugotowałam czerwoną kapustę, ponieważ robiłam niebieski barwnik i nie miałam zbytnio pomysłu co z nią zrobić, ale pomyślałam, że już dawno(...)robiłam żadnych kotlecików pieczonych i oto one- kotleciki pieczone z dodatkiem czerwonej kapusty. Wyszło pysznie i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie Składniki: – 400g mięsa mielonego (u mnie z filetów z piersi kurczaka) – 200g ugotowanej kapusty czerwonej – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie

Smaki Armine
Koktajl z jabłek i czerwonej kapusty 90

ogólnie ze świeżymi letnimi owocami, które blendujemy z jogurtem, maślanką lub kefirem. Dzisiaj chcemy Wam pokazać, że zimą można zrobić równie pyszny i zdrowy koktajl owocowo-warzywny , wykorzystując czerwoną kapustę, jabłka i gotowy sok. Mieszanka zachwyca kolorem i pozytywnie zaskakuje smakiem – warto spróbować. Składniki na koktajl z jabłek i czerwonej(...)kapusty 100 g czerwonej kapusty 2 jabłka sok z 1 / 2 cytryny 500 ml soku jabłkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, odważyć potrzebną ilość i posiekać. Jabłka umyć, obrać, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Przy użyciu robota kuchennego lub blendera zmiksować wszystkie składniki koktajlu z jabłek i czerwonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
ŚLEDZIE W CZERWONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, bez glutenu) 184

Śledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra(...)mnie 3-4 godziny). Kapustę obrać z wierzchnich liści a następnie przekroić na pół i drobno poszatkować nożem lub użyć malaksera.   Kapustę włożyć do garnka i zalać wrzątkiem tak aby przykryła ją woda. Dodać sól i gotować 3 minuty a następnie dodać octu jabłkowego doprawiając ewentualnie solą lub octem do smaku. Przyprawiona kapustę odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać, przekroić

Ola la LCHF
DIY - Jak naturalnie zabarwić jajka na Wielkanoc na różne kolory? 144

przetestował swoje przepisy. W praktyce na przykład nie udało mi się osiągnąć koloru zielonego . Moje szpinakowe jajko jest zielono-brązowe, mam też trochę zielonych refleksów na jajkach barwionych czerwoną kapustą. Podobno ładny zielony efekt można uzyskać barwiąc kapustą brązowe jajka, ale ja akurat miałam dostęp jedynie do białych. Najbardziej spodobał mi się efekt, który uzyskałam właśnie za pomocą czerwonej kapusty, czyli jajka w różnych odcieniach niebieskiego i turkusu . Te jajka są naprawdę przepiękne i aż trudno uwierzyć, że powstały przy pomocy naturalnego barwnika! Roztwór z czerwonej kapusty jest w ogóle czarodziejski, bo ma kolor fioletowy i jajko w nim zanurzone również barwi się na ten kolor. Dopiero po wyjęciu go ze słoika (być może pod wpływem kontaktu

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiosenna sałatka z czerwonej kapusty i marchewki 165

Prosta, pyszna i kolorowa. Idealnie prezentująca się na talerzu sałatka z czerwonej kapusty, marchewki oraz pietruszki. Zrobiona jest tak naprawdę z dwóch składników, które prawie zawsze mam w spiżarce: czerwona kapusta i marchewka. Dużą zaletą czerwonej kapusty jest to, że można ją przechowywać naprawdę długo. Sama sałatka pasuje do każdego dania. Szybka w przygotowaniu. Idealna jako dodatek(...)pracy jako zdrowy lunch lub drugie śniadanie. Składniki: czerwona kapusta marchewka oliwa z oliwek sok z cytryny pietruszka sól i pieprz Przygotowanie sałatki: Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w cienkie słupki, wszystko mieszamy w misce, (proporcje zależą od preferencji oraz wielkości kapusty, ja robię z 1/2 główki kapusty i 3 marchewek). Przyozdabiamy pietruszką lub kolendrą, a listki mięty dodadzą

PaleoLife
Jesienne surówki obiadowe – jak zrobić dobrą surówkę? 52522

świeżych warzyw są bogate w witaminy i minerały. Poza tym są bardzo smaczne. Surówki obiadowe Dzisiaj przyrządziłam do obiadu dwie surówki, jedną z selera korzeniowego, drugą z czerwonej kapusty szpiczastej. Kiedy byłam dzieckiem nie lubiłam selera, teraz za nim przepadam. Surówka z selera zawiera jedynie seler i przyprawy. Jest to surówka na bazie majonezu. Seler z majonezem smakuje niesamowicie(...)Lubię je za to, że nie są zbyt wyrośnięte. Jedna wystarczy na surówkę dla czterech osób. Szpiczaste kapusty nie są też tak ubite, więc o wiele łatwiej je się kroi. Smakiem jednak niczym się nie różnią od tradycyjnych kapust. Surówka z czerwonej kapusty to również surówka z majonezem. Poza tym znajdziecie w niej pora i gruszki. Używacie gruszki

codojedzenia
Surówka z czerwonej kapusty 163

Jesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę?   Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Antocyjany mają bowiem właściwości(...)przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Te zaś odpowiadają w znacznym stopniu za procesy starzenia się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. W czerwonej kapuście znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto ją jeść, gdyż to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej

Kolorowa kuchnia Elki
Farbowanie jajek naturalnymi sposobami 245

czas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam. Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor: brązowy - łupiny cebuli ciemny brązowy - herbata żółty - kurkuma niebieski - czerwona kapusta zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe jajka wyszły rewelacyjnie, zwłaszcza(...)sól czerwona kapusta garnek do farbowania A jajka przygotowujemy w następujący sposób: Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki. Kapustę poszatkować, zalać wodą i dodać sól.Wywar gotować przez 30 minut. Do wywaru włożyć jajka (wywar można odcedzić i zalać jajka wywarem, lub usunąć część kapusty a pomiędzy resztę włożyć

Mama Gotuje
Zupa krem z czerwonej kapusty 62

dużej głowy czerwonej kapusty powstała kolejna potrawa – zupa krem. Pierwsze wrażenie(...)smakowe plasuje ją w okolicach barszczu ukraińskiego, później odczuwa się lekką nutę czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Podaliśmy ją z groszkiem ptysiowym ale równie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. Składniki 400 g czerwonej kapusty 3 szalotki 3-4 średnie ziemniaki 1 / 2 szklanki czerwonego wina

niecodziennikpary
Surówka z czerwonej kapusty 107

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty, jaką można szybko zrobić do obiadu. Surówka jest zdrowa, bardzo soczysta i długo zachowuje swój smak i wygląd. Kapusta czerwona jest bardzo smaczna, często jednak rezygnujemy z niej, gdyż dość trudno z niej wydobyć smak i soczystość. Kapusta pokrojona w tradycyjny sposób jest twarda, nieco sucha i po zrobieniu z niej surówki musimy(...)nabrała soczystości. Surówka z czerwonej kapusty będzie soczysta i od razu do zjedzenia, jeśli zetrze się ją na tarce do warzyw o dużych oczkach. Podczas tarcia kapusta mięknie, staje się soczysta i po doprawieniu można ją podać do obiadu. Ilość porcji: 4 -5 Czas przygotowania: 25 minut Składniki na surówkę z czerwonej kapusty: 1 średniej wielkości główka czerwonej

Kuchcik gotuje
Czerwona kapusta z rodzynkami 129

Czerwona kapusta z rodzynkami Już kilka warzywnych dodatków obiadowych pojawiło się na blogu. Zarówno surówka z selera , jak i surówka z marchewki były na zimno i nadszedł czas zrobić coś, co zarówno mnie jak i Was rozgrzeje. Czerwona kapusta z rodzynkami to kolejny nostalgiczny przepis. W domu mama często robiła ją dla mnie do mięsa, a sama pałaszowała(...)solo prosto z gara. Teraz, gdy sam nie jem mięsa, jest to dla mnie świetny dodatek do kotlecików lub nawet samych ziemniaczków. Szczerze powiedziawszy to czerwona kapusta z rodzynkami w roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty

Blendman
Krupnik jaglany z kapustą czerwoną 109

Krupnik jaglany z kapustą czerwoną – prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Idealne danie kuchni kryzysowej . Zupa smaczna, sycąca, rozgrzewająca, bezglutenowa, tania. Kapusta czerwona, mam wrażenie że niedoceniana w zupach i daniach – poza mnóstwem wartości odżywczych, nadaje daniom a w szczególności zupom ciekawy kolor, przez co jest atrakcyjna dla dzieci Kapusta jest warzywem tanim, zdrowym(...)wolnym ogniu gotujemy bulion ok 10 min. Dodajemy poszatkowaną grubo kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 20 min aż kasza „się rozklei”. Doprawiamy do smaku. Artykuł Krupnik jaglany z kapustą czerwoną pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania