boczek - przepisów 9576

  1. Szparagi w boczku
    Szparagi w boczku

    uwielbiamy je z piekarnika, a jak pogoda dopisuje podawane są grillowane. Idealnie  prezentują się na półmisku porcelanowym Mlata Bogucice.  Składniki: pęczek szparagów zielonych  cieniutkie plasterki wędzonego boczku Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, hartujemy je w wodzie z lodem. Następnie delikatnie osuszamy i owijamy boczkiem. Następnie układamy(...)rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej ze stron do momentu zrumienia boczku. pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag) ew. mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry

    Przepis pochodzi z bloga Malinowe Pocałunki, prowadzonego przez elwira K.

  2. Makaron z boczkiem i parmezanem
    Makaron z boczkiem i parmezanem

    składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące się ze słoneczniej Italii – makaron z boczkiem i parmezanem. Spójrzcie na listę składników :) Makaron z boczkiem i parmezanem – składniki makaron do spaghetti oliwa kilka plasterków wędzonego boczku 40g startego parmezanu świeżo zmielony pieprz Makaron z boczkiem(...)parmezanem – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni z odrobiną oliwy i czosnku podsmażamy wędzony boczek. Jak zacznie się robić delikatnie rumiany dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy aby makaron wchłoną cały aromat. Makaron układamy na talerzu i posypujemy sporą ilością startego parmezanu. Smacznego! Post Makaron z boczkiem i parmezanem pojawił się poraz pierwszy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU
    BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU

    Jako, że dziś Tłusty Czwartek to i przepis będzie bardziej tłusty :)  Bo rolada z boczku nie należy do ... najbardziej dietetycznych, dlatego serwuje ją niezbyt często.  Jednak mimo kaloryczności, uważam, że i tak jest o niebo zdrowsza niż wszelakie sklepowe mięsne wynalazki. Zamarynowana czosnkiem i innymi ulubionymi przez nas przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek.  Smakuje wyśmienicie podana(...)chrzanem albo musztardą :)  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą,szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  2 duże ząbki czosnku sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Wykonanie:   Boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek oraz odciąć skórę (jeśli kupimy ze skórą).Płat boczku

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  4. Pancetta (surowy suszony boczek zawijany)
    Pancetta (surowy suszony boczek zawijany)

    Pancetta to rodzaj surowego suszonego zwijanego boczku, przepis pochodzi z Włoch. Pancetta dojrzewa w soli i przyprawach, a potem jest suszona zawinięta w gazę lub siatkę masarską. Pancetty się nie wędzi stąd ma bardzo delikatny smak. Ten zrolowany boczek kroi się na cienkie jak bibułka plasterki. Pancetta to kolejna wędlina surowa dojrzewająca, którą można znaleźć na blogu obok kilku innych(...)przepisów na tego typu wędliny. Przepis na Pancetta (surowy suszony boczek zawijany) jest kolejnym produktem wartym powtórzenia. Płat boczku o wadze 1,5 kg Przyprawy : 3 łyżki czarnego pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis ( 2 łyżki dajemy do mieszanki peklującej, a 1 łyżkę po opłukaniu boczku, a przed suszeniem) 1/3 szklanki soli kuchennej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżka ziaren jałowca

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  5. 1560. Boczek prasowany
    1560. Boczek prasowany

    Kolejny wyrób z szynkowaru Tradismak ..tym razem boczek...z dodatkiem przyprawy Szeherezada  ..szynkowar jest świetnym rozwiązaniem do "produkcji" własnych wyrobów..boczek można przygotować wcześniej z dodatkiem peklosoli..Mój boczek był wcześniej peklowany  i trudno mi podać proporcje do peklowania..ja nie kupuję mięsa w sklepie ..tylko po prostu jest " świonobicie".. większą ilość mięsa się pekluje..część boczku, polędwicy(...)jest od razu wędzona ..a część [ np.boczki itp]przechowywane w zamrażarce ,ten boczek był akurat zapeklowany,więc ja tylko dałam przyprawę .Dokładnej ilości boczku nie podaję, bo szczerze mówiąc nie ważyłam..[po prostu miałam "kawał " boczku i kroiłam kawałki ..i jak widać na zdjęciu jest z kilku kawałków..ale to nie wcale nic nie przeszkadza..] ale zważyłam już gotowy wystudzony

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  6. Makaron z boczkiem i szałwią
    Makaron z boczkiem i szałwią

    czasu na gotowanie, długie stanie „przy garach”, również Piotrek był dzisiaj zajęty. Postanowiłam bez wahania przygotować ekspresowe danie dla zabieganych- makaron.Dzisiaj jest więc u nas makaron z boczkiem i szałwią, gdyby w domu był Rafał pewnie chciałby aby do makaronu wbić kilka jajek i zrobić makaron z boczkiem i jajkiem, ale bez szałwii. Makaron z boczkiem i szałwią(...)danie na szybko, które można przygotować w ciągu 15 minut. Potrzebujemy tylko kawałek wędzonego boczku (ok. 25 dag) , 200 g makaronu spaghetti oraz świeże listki szałwii. Gotujemy w osolonej wodzie makaron spaghetti. W czasie gdy makaron się gotuje kroimy w plasterki wędzony boczek, który następnie podsmażamy na dużej patelni, wytapiamy powoli, aby wytopił się tłuszcz z boczku, pod koniec smażenia

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  7. Boczek pieczony do kanapek
    Boczek pieczony do kanapek

    Pyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek  do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :) SKŁADNIKI 1,5 kg boczku główka czosnku 2 małe cebule lub 1 duża :) sól czosnkowa majeranek    PRZYGOTOWANIE Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku. Posypujemy(...)łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy na boczku. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Pyszny boczek na kanapki gotowy ! Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka. Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb

    Przepis pochodzi z bloga Moje Kuchenne Rewelacje, prowadzonego przez Moje Kuchenne Rewelacje.

  8. Żurek na wywarze z wędzonego boczku
    Żurek na wywarze z wędzonego boczku

    Żurek na wywarze z wędzonego boczku Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych, pierwszy raz gotowałam świąteczny żur dla całej familii zasiadającej przy stole i tak wdaliśmy się w rodzinną w dyskusję na temat żuru. A raczej wdało się wujostwo i rodzice, bo ja nie bardzo mam co wspominać, jeśli chodzi o lata ich młodości. I tym sposobem zaczęli przypominać sobie(...)się w wielu domach. Od słowa do słowa doszliśmy w końcu do wymieniania przepisów na różne sposoby gotowania żuru. Ten gotowany na wywarze z wody, w której parzył się boczek, usłyszałam od cioci. Dzięki temu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna, bo przesiąknięta smakiem wędzonego boczku. Koniecznie wypróbujcie! Zobacz również inne przepisy na żur ---->   Żur ,  świąteczny żurek

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  9. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
    Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

    Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem... Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem. Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym. Całość oprószona majerankiem. Pycha! Składniki: 1,2 kg ziemniaków; 100 g wędzonego boczku; 0,5 kg białej cebuli; 1 ząbek czosnku; 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Olej do smażenia; Sól; Pieprz; Majeranek. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)talarki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek. Do lekko podsmażonego boczku dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie szklista, a z boczku wytopi się tłuszcz. Posolić i popieprzyć do smaku. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno położyć ziemniaki

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  10. Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim
    Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim

    naczynie żaroodporne. A jak naczynie to pierwsze skojarzenie – ZAPIEKANKA. Podczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, ja proponuję przygotować zapiekankę z dyni z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do naszej wielkopolskiej babki ziemniaczanej z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, tylko ziemniaki zostały zastąpione dynią. Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej(...)dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego. Formę żaroodporną przed włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku. Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki: babka ziemniaczana (kartoflak) Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków Babka ziemniaczana do perliczki Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim Składniki: 1 kg tartej dyni na drobnych

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  11. Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli
    Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli

    Warkoczyki z boczku to pomysł na obiad a także na grilla. Składniki: -boczek surowy -6-7 średnich cebul na 1,5 kg boczku -kilka ząbków czosnku -przyprawa grillowa i do mięs -przyprawa warzywna -olej    Boczek kroimy w wąskie paski. Czosnek kroimy w plasterki.    Z pasków boczku splatamy warkoczyki. Końce warkoczyków spinamy wykałaczkami.    Układamy(...)przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu. Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimy i posypujemy delikatnie przyprawą warzywną.    Boczek podsmażamy na patelni z olejem.    Po podsmażeniu boczku na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę a kiedy się zeszkli, dolewamy pół szklanki wody i chwilę gotujemy.    Na boczek ułożony w naczyniu

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  12. Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego
    Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego

    Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego... Sprężysty makaron.  Zielone różyczki brokuła. I chrupiący boczek. Zatopione w sosie z sera pleśniowego. Pycha ! Skałdniki: 250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki); 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola); 100 g wędzonego boczku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki(...)suszonego rozmarynu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej pateli (bez dodatku tłuszczu). Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Do boczku z serem

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  13. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym
    Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym

    Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym... Złociste, opieczone kawałki ziemniaków. Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli. Oblane sosem chrzanowym z koperkiem. Pyszna, wiejska zapiekanka. Zapraszam!   Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 2 duże cebule; 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu); 200 g wędzonego boczku; 150 g chrzanu ze słoika; 400 g kwaśnej, gęstej(...)zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; Olej; Pieprz; Sól. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski. Ogórki odcedzić z soku, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Wymieszać. Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  14. Pieczony boczek na kanapkę
    Pieczony boczek na kanapkę

    Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam(...)naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego pieczenia mięso puściło soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania mięsa, aby stworzyć aromatyczne mięso. SKŁADNIKI : boczek surowy bez skóry ok 1 kg  paprykę słodką ok 1 łyżeczki jeśli lubimy możemy też posypać ostrą sól morska  pieprz świeżo zmielony  musztarda ostra

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  15. Makaron z boczkiem w sosie z sera pleśniowego
    Makaron z boczkiem w sosie z sera pleśniowego

    Dziś zapraszam na penne z boczkiem i brokułami w sosie z sera pleśniowego. Bardzo pyszne danie na szybki obiad. Jak dla mnie makaron idealny. Połączenie sera pleśniowego, brokułów i boczku to zdecydowani moje smaki J POLECAM!! Penne z boczkiem w sosie z sera pleśniowego         Składniki: kilka różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego) 200 g makaronu penne(...)sera mozzarella 200 g chudego boczku 30 g suszonych pomidorów ½ cebuli czerwonej 5 pieczarek 100 ml śmietany 60 g sera pleśniowego (niebieskiego) czosnek granulowany sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę. Mrożone brokuły wstawić na 3 minuty do wrzątku, żeby się rozmroziły. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiący. Zdjąć

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

Wybierz stronę :