boczek - 14002 przepisów (strona:7/934)

Boczek rolowany 126

Jeśli w domu mamy wielbiciela mięsa, a w szczególności boczku, to taki aromatyczny boczek rolowany powinien przypaść mu do gustu. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smak zadowoli każdego mięsożercę. Taki boczek świetnie prezentuje się na talerzu z wędlinami. Do przygotowania rolowanego boczku, potrzebny jest ładny kawałek dobrego jakościowo boczku. Najlepiej, aby boczek był równomiernie poprzerastany chudym mięsem, a kawałek(...)miał kształt prostokąta, który pozwoli na złożenie go wzdłuż na pół i związanie go sznurkiem w rulon. Boczek rolowany upiekłam w rękawie do pieczenia, dlatego nie jest zbyt mocno przypieczony i za wiele nie stracił na swojej objętości. Taki sposób pieczenia boczku pozwala na zachowanie w mięsie smaku i aromatu wszystkich dodanych przypraw. Boczek po upieczeniu i schłodzeniu, bardzo dobrze

Kuchcik gotuje
Mini lazanie z boczkiem 196

Moja propozycja na konkurs "kreatywne gotowanie". Danie efektownie wygląda na stole i ciekawie smakuje z boczkiem :) Składniki na 2 porcje : 8 plastrów makaronu lasagna 20 dag wędzonego boczku 2 duże, dojrzałe pomidory (u mnie jeszcze z działki) 10 dag parmezanu suszone oregano świeża bazylia granulowany czosnek sól, pieprz 1 łyżka oleju Makaron gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oleju(...)się nie kleił) około 6 minut. Następnie ugotowany makaron studzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz oregano , czosnek. Makaron przekrawamy na pół (muszą wyjść kwadraty). Dwoma połówkami makaronu wykładamy małe kokilki.Do środka dajemy boczek z pomidorami a na sam wierzch posypujemy startym

Bon Appetit Małgorzaty
Boczek długo pieczony 155

świeżego boczku ( z kością lub bez ) 2 duże cebule sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE: Boczek umyć i osuszyć. Natrzeć go według naszych upodobań smakowych solą i pieprzem i zostawić na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne na dnie posmarować masłem. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Połowę cebuli wysypać(...)naczynia żaroodpornego, położyć na nią boczek. Potem posypać boczek papryką i majerankiem oraz resztą cebuli. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Boczek piec 3,5 godziny w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i wystudzić boczek a potem dodatkowo schłodzić w lodówce aby się go lepiej kroiło

Ewa w kuchni
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 257

wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem. Sos z wędzonego boczku: kilka grubszych plastrów wędzonego boczku , 1 średnia cebula , śmietana , ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej , sól , pieprz - do smaku. Boczek pokroić w średniej wielkości(...)trzeba jej zagęszczać niczym. Jeśli jednak mam najzwyklejszą sklepową, wtedy dobrze jest najpierw wymieszać ją z odrobiną mąki pszennej i po wlaniu do boczku zagotować.  Sos doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z boczkiem 187

będzie kanapka z boczkiem na chlebie. To będzie chleb z boczkiem w środku, czyli pieczemy chleb. Chleb z cebulką odwiedzający naszego bloga już znają. Dzisiaj dołożymy do niego wędzony boczek. W tym wydaniu chleb smakuje wyśmienicie. Zaczynamy od początku. Produktów jest niewiele: -ok. 1,5 kg mąki pszennej 650 -3 szklanki (750 ml ) ciepłej wody -10 dkg drożdży -3 łyżeczki(...)soli -3 łyżeczki cukru -3 garści cebulki prażonej -25 dkg wędzonego boczku Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy szklankę mąki, mieszamy, posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Rozczyn przelewamy do większej miski, dolewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli, dosypujemy 1 kg mąki i wyrabiamy ciasto.    Kiedy jest jeszcze luźne

Maminek kulinarny
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 170

pożywieniem” głosi stare chińskie przysłowie i zwraca uwagę na to, że prawidłowa dieta pozwoli nam zachować lub odzyskać zdrowi. Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP , będącego gwarancją wysokiej jakości, oraz z warzyw królujących jesienią – dyni, papryki i jarmużu. Dla uzyskania ciekawszego efektu warzywa zostały przygotowane różnymi technikami, dając zróżnicowaną(...)dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu.  Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem,  chrupiącym w ustach i  przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki. Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Danie

SzczyptaSmaQ
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 169

Wczoraj pokazywałam kluski rzymskie z pomidorkami i świeżą bazylią ( klik ), dziś wersja bardziej sycąca z boczkiem, cebulką oraz rozmarynem nasi panowie będą zadowoleni z takiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski(...)przepis autorski 475 ml mleka  400 ml wody 115 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia  250g semoliny  100 g startego parmezanu  2 żółtka  boczek wędzony 3 plastry rozmaryn świeży 1 gałązkę  1 małą cebule czerwoną sól, świeżo zmielony pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku  SPOSÓB WYKONANIA : - w garnku zagotuj mleko

Basia w kuchni
Quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem 246

kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę zaproponować przepis na quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem. Ten wypiek bardzo smakuje moim rodzicom, którzy lubią połączenia zaproponowanych w nim smaków. Składniki Ciasto:  http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie: 4 - 5 ugotowanych ziemniaków 15 dag wędzonego boczku 3 cebule(...)Zalewa - 15 ml śmietany, 3 - 4 łyżki mleka, jajko, pół pęczka pietruszki, majeranek, vegeta, gałka muszkatołowa, pieprz Wykonanie: Ciasto wykładamy do formy. Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni przetartej wcześniej octem winnym, dzięki czemu tłuszcz nie pryska na nas :) Cebulę kroimy w półtalarki i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Na ciasto wykładamy 2/3 zesmażonego boczku, większość cebuli

Taste Of My Day
Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem 190

Pierogi, które smakują jak ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem... Nadzienie: 2 szklanki dyni st artej na grubych oczkach 300 g twarogu 1 duża cebula (lub 2 małe(...)plastry wędzonego boczku, sól, pieprz, suszony majeranek Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą

Czerwień i błękit
Boczek z rozmarynem i kolorowym pieprzem 190

zapraszam na kanapeczki!, z domowym boczkiem...mniam , mniam....Kto ma ochotę, to wystarczy garść ziół i chęć do spędzenia w kuchni kilku chwil. A jaki efekt i zapach i smak, domowe wędliny są najlepsze!. Po wyborne wędliny oraz oliwę z oliwek najwyższej jakości zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich delikatesów . Wszystkie zioła i przyprawy oraz sól peklową możecie kupić w sklepie(...)www.Skworcu.com.pl   Składniki na moją kompozycję ziół i przypraw do boczku: 1 - 1.2 kg surowego boczku gałązka rozmarynu 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 liście laurowe łyżeczka kolorowego pieprzu 6-7 ziaren ziaren ziela angielskiego 2-3 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami

Apetyczna babeczka
Boczek pieczony na węglach. 210

Przyszło lato, a więc zaczyna się sezon grillowy. Tym razem chcę zaprezentować sposób przygotowania mięs, który jest używany na wsiach. My z rodziną bardzo lubimy mięso, a najwięcej to boczek wieprzowy przygotowany na węglach.  Mięciutki, soczysty, pachnący dymem i niesamowicie smaczny! Lecz zaletą tego dania jest czas przygotowania, bo wynosi on prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę(...)warto, uwierzcie mi. Składniki: 1,5 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki domowej przyprawy do grilla łyżka soli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu Przygotowanie:  Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24-48 godzin.  Boczek zawijamy w 8 warstw folii aluminiowej.   Z rozgrzanych węgli robimy

Kuchnia Łukasza
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 167

prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską.  Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie.  Mój Mąż był bardzo sceptycznie(...)podoba się taka sałatka? P.s. Jeżeli lubicie owoce w sałatkach polecam Wam również sałatkę z pomidorów i brzoskwiń oraz sałatkę z arbuza, fety i mięty . Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianami na 2-4 porcje czas przygotowania: 20 min. Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli garść

Chilli Czosnek i Oliwa
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 229

sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie   lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka  i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków na grillu odkrywamy. Składniki(...)porcji  4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:     W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree

Moniki Smakołyki
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem 315

Zapiekanka ziemniaczane jest jednym z szybszych dań  i zdecydowanie zawsze smaczna. W zależności od  fantazji kucharza i jego dodatków. Ja dzisiaj przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem Mniam. Takie danie możemy podawać na obiad albo na wczesną kolację świetnie smakuje z waszym ulubionym sosem - w moim przypadku jest to sos czosnkowy :) Składniki : 250 g wędzonego boczku(...)Krok 1 Ziemniaki dobrze myjemy i kroimy w talarki, gotujemy ok 10-15 minut aby delikatnie zmiękły ale się nie rozgotowały, scedzamy i studzimy. W tym czasie kroimy boczek w drobną kostkę i obsmażamy (nie dodajemy tłuszczu wytopi się z boczku). Cebulę kroimy w kosteczkę i również obsmażamy.   Krok 2 W naczyniu przeznaczonym do pieczenia układamy warstwę ziemniaków

Niezły Młynek
Męskie Grillowanie, czyli boczek z musztardą ! 166

Męskie, czy nie męskie. Nie generalizuję. Surowy boczek z grilla kojarzy mi się z grillem, wokół którego siedzą mężczyźni popijający piwo. Taki malutki stereotyp z mojej strony :) U mnie grilla nie było. Była kuchnia, mój mały mężczyzna (syn), patelnia grillowa,a za oknem deszcz. Statystyczny Polak siedziałby i narzekał na deszcz, temperaturę i wiele innych(...)brzmi: "Nie czekaj aż burza minie - naucz się tańczyć w deszczu" zamieniam na tą chwilę na: "NIE CZEKAJ AŻ BURZA MINIE -NAUCZ SIĘ GRILLOWAĆ W DESZCZU!' . Składniki: kawałek surowego boczku przyprawa do grilla pikantna Kamis majeranek suszony Kamis 3 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda Dijon Kamis ketchup kilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Wlewamy trochę oleju do miski

Blondynka Gotuje
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 176

Spodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj.  włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga:  Słodki Kompromis .  Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki(...)Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku 1 mała, ususzona papryczka chilli 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pęczotto z boczkiem i pesto, czyli pyszne kaszotto na słono 110

dłuższej przerwie wróciłam z pysznym przepisem na pęczotto! Nigdy nie sądziłam, że kaszotto w formie połączenia boczku z kaszą i serem tak dobrze przełamuje smak. A jednak to jednogarnkowe pęczotto robi się bardzo szybko, smakuje wyśmienicie i do tego syci na długie godziny. Czego chcieć więcej? Przez różne zawirowania musiałam wstrzymać się z publikacją wpisów, potem doszła utrata smaku(...)węchu (podwójnie boli jeśli uwielbia się gotować…), ale że już wszystko wróciło do normy z moim zdrowiem, to chciałam Wam pokazać szybkie danie jednogarnkowe. Pęczotto z boczkiem, pesto i serem na długo zostanie w mojej pamięci w kategorii „zaskakujące połączenie” :). Jestem ogromną fanką jednogarnkowych specjałów a do tego całorocznych, więc dzisiejsze kaszotto czy też pęczotto jest

A to pestka
Kiełbasa w boczku z grilla 114

Kiełbasa w boczku z grilla. Grillowane kiełbaski w boczku to prawdziwa rozpusta dla miłośników mięsnych przysmaków z grilla. W sezonie wiosenno-letnim można kiełbaski grillować na prawdziwym grillu w ogrodzie lub na działce. Ja poza sezonem grilluję na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Te kiełbaski grillowałam na patelni grillowej, którą wykorzystuję gdy tylko przyjdzie nam ochota na potrawy(...)grilla poza sezonem grillowym . Kiełbaski z grilla w towarzystwie chrupiącego boczku podobnie jak szparagi grillowane z szynką szwarcwaldzką i Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) doskonale zaspokajają nasz apetyt na mięso z grilla. Kiełbaski z grilla podałam z zielonymi szparagami również grillowanymi, całość można podać np. z pieczonymi ziemniakami i jakąś letnią sałatką. Kiełbasa w boczku z grilla. Grillowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młoda kapusta z boczkiem 148

gotuję. Do kapusty młode ziemniaki, sadzone jajo, zsiadłe mleko - i obiad gotowy! Zapraszam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku lub kopru 2 średnie cebule ok. 300 g boczku wędzonego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki octu balsamicznego  sok z cytryny 1/2 kostki rosołowej (opcjonalnie) sól, pieprz przygotowanie Kapustę umyć, przekroić na cztery części, pokroić w paski nożem(...)wodę odlać. Ponownie zalać kapustę zimną wodą. Posolić, (można dodać 1/2 kostki rosołowej i trochę cukru), zagotować. Gotować do miękkości  - ok 15 minut W międzyczasie obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na sporej patelni roztopić masło i podsmażyć lekko cebulę - tak aby nieco zmiękła. Dodać boczek, nadal smażyć aż boczek się trochę wytopi i zrumieni. Posypać łyżką mąki

Stare Gary
Dynia faszerowana z boczkiem 193

Kolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis  tutaj  ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do końca lubię sery pleśniowe w wersji ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób. składniki 1 niewielka piżmowa dynia  2 ząbki czosnku(...)drobno posiekane 2 łyżki masła  olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do nadziania 80 - 100g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę ) 1 cebula ( pokrojona w kostkę ) 100 g sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3  odłożyć  do posypania) 1 łyżka dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku płatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę ) Sól

Stare Gary
Makaron z boczkiem i cukinią 183

ostatnio leje, jest paskudnie i zaczyna się powoli włączać ogrzewanie… Niestety idzie jesień i nastał już czas na cięższe potrawy, takie jak ten makaron z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowym. Można z takim sosem pokombinować… możliwości jest wiele. Ja dodałam akurat rozmrożony groszek i posiekane zioła, bo miałam pod ręką… ale przecież można dodać coś innego(...)Makaron z takim sosem wyjątkowo smakował wszystkim członkom Rodzinki więc na pewno jeszcze go nie raz przygotuję :)! Zapraszam na pyszny makaron :)! Makaron z boczkiem i cukinią Składniki (porcja na 4-6 osób): 400-500g makaronu rurki 300g wędzonego boczku 500g cukinii 300ml śmietany 36% 3 ząbki czosnku 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku skórka z 1 cytryny parmezan do posypania

UgotujmyTo.pl
Spaghetti carbonara ze śmietaną, boczkiem, cebulą i czosnkiem 260

jedzonko - czas przygotowania to tylko kwestia ugotowania makaronu :-) Składniki: Makaron penne 300-400g Śmietana gęsta 18% około 300-400 ml 3 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju boczek - wedle uznania 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, cukier opcjonalnie starty ser (parmezan lub zwykły żółty ser) Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z tym, co na opakowaniu(...)patelni rozgrzewamy olej. Szatkujemy cebulę i wrzucamy na olej. Dodajemy do niej szczyptę soli i szczyptę cukru.  Następnie boczek kroimy na małą kosteczkę i dorzucamy do cebuli cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło ani nie zarumieniło za bardzo.  Jak już cebula z boczkiem będą gotowe, to dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.  Kiedy makaron się ugotuje

Anielska Kuchnia Ani
Pstrąg z migdałami i plasterkami boczku 185

Całkiem niedawno proponowałyśmy na blogu typowo wigilijną potrawę, a mianowicie pstrąga z migdałami. Dzisiaj malutka modyfikacja tego wspaniałego dania. Pstrąg został wzbogacony o przepyszne plasterki boczku. Danie idealne na pierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 patroszony pstrąg 3 plastry boczku 1 łyżka płatków(...)migdałowych 1 łyżeczka sok z cytryny 2 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz Plasterki boczku podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Wymytą i osuszoną rybę obsypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na nie umytej patelni po boczku smażymy rybę z obu stron do zarumienienia Gotową rybę zdejmujemy, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę układamy

Kolizje Smaków
Makaron z Boczkiem 178

Pożywne, sycące i pyszne danie, które szczególnie zasmakuje panom. Przy tym jest proste i szybkie w wykonaniu - idealny pomysł na codzienny obiad. Makaron z Boczkiem - Składniki: 300 g makaronu 200 g boczku  cebula 2 ząbki czosnku papryka konserwowa (ok. 100 g) pomidory w puszce kostka bulionowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzącej wody przyprawy: słodka papryka, chili, pieprz(...)startego żółtego sera olej do smażenia Makaron z Boczkiem - Sposób przygotowania: Boczek, cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę.  Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek- chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek - smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, bulion i wszystko razem dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy.  Ugotowany al dente makaron mieszamy razem z sosem

Słodka Strona
Sałatka z boczkiem i jajkiem 172

przepisami typowo świątecznymi. Zagapiłam się chyba, a potem już było zbyt blisko świąt i z kolei zabrakło czasu. Obiecuję to nadrobić za rok :) a dzisiaj zapraszam na sałatkę z boczkiem i jajkiem. Do przygotowania jej zainspirowała mnie Asia chwaląc się  wielkanocnymi sakiewkami . Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki. Składniki sałatki: sałata lodowa , groszek zielony konserwowy , ogórek konserwowy(...)dałam miniaturki marynowane z chili), boczek wędzony , zielona pietruszka , jajka . Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się zrumienione i chrupkie. Wyłożyć je na papierowy ręcznik, żeby odciekły z resztki tłuszczu i przestygły. Sałatę pokroić w średnie kawałki i ułożyć na półmisku wzdłuż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 187

żur. Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :) Składniki: młode ziemniaki , boczek parzony - najlepiej chudy, mielone mięso - użyłam karkówki, niewielka cebula , orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto , sól , pieprz , gęsta, kwaśna śmietana, odrobina oleju . Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę(...)przykład do spaghetti. Ziemniaki wyszorować i obgotować. Powinny być al dente - o ile można to tak określić :) Obgotowane wystudzić i pokroić w średnio grube plastry. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Zapiekankę można przygotować w jednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych. Formę (lub foremki) wyłożyć plastrami boczku. Na boczku w podobny sposób ułożyć plastry

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 399

filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami . Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o) Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani w mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka(...)roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest z mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni z rodzaju Penicillium. Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, boczkiem i ricottą podaliśmy na warzywach opiekanych na patelni. Warzywa też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. Faszerowana pierś z kurczaka: 2 pojedyncze, średniej

W kuchni Katie
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1578

bulwy można wyczarować mnóstwo kulinarnych wariacji :) W sezonie letnim piekliśmy wieczorami pieczonki , a zimą zastępujemy ognisko żarem kuchennego piekarnika. Na blogu pojawił się już przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem - dziś zapraszamy na kolejną odsłonę tego klasycznego połączenia :) SKŁADNIKI: Porcja dla 3 - 4 osób. 10 średniej, równej wielkości ziemniaków 300 g wędzonego boczku 2 duże cebule sól, pieprz(...)podania) garść drobno posiekanego szczypiorku (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, NIE obieramy ze skórki. 2. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. 3. W tym czasie boczek kroimy w drobna kostkę, a cebulę w piórka. 4. Smażymy boczek na patelni, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę. 5. Odcedzone i lekko ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół

W kuchni Katie
P.. Porowa z boczkiem i grzankami! 169

Cieszy mnie fakt, że sezon na zupy dopiero się rozkręca, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną, zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha! Składniki: 3 pory 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku 1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę 1łyżka oliwy(...)warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam). Zupę zostawiamy na małym ogniu, posypujemy pietruszką. Grzanki&boczek: Na łyżce oliwy podsmażamy boczek. Pokrojone pieczywo dorzucamy do boczka (lubię jego smak w grzankach, ale oczywiście możecie to robić osobno). Wszystko posypujemy lekko czosnkiem, papryką, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi

Kitchens Alphabet
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 170

nieobecności spowodowanej  chorobami dzieciaczków wracam do Was z kolejną pyszną propozycją. Idealna na każdą ważną i tą mniej okazję. Szparagi podane na rewelacyjnym sosie Beurre blanc, z pysznym boczkiem ( a to dlatego, że nie dostałam szynki parmeńskiej. Jedyną dojrzewającą wędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie.  Obiad urodzinowy dla męża- okazał(...)Powiem Wam, że ja osobiście jadła bym go ze wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)   6 cienko pokrojonych plasterków boczku   6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki

Malinowe Pocałunki
Fasolka zawijana w boczek 213

Dziś prezentuję jeszcze jeden dodatek do obiadu, a mianowicie fasolkę szparagową zieloną owiniętą w wędzony boczek. Nie dość, że jest to propozycja bajecznie prosta w przygotowaniu, moim zdaniem efekowanie prezentująca się na talerzu, to do tego niezwykle smaczna.  Potrzebujemy (nie podam konkretnych ilości produktów, gdyż zawsze kupuję je na "oko": - fasolkę szparagową zieloną - kilkanaście plastrów cienko pokrojonego wędzonego boczku(...)czosnek - naczynie do gotowania na parze Fasolkę myjemy i odcinamy końce.  Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na plastrze boczku układamy odrobinę czosnku, a następnie 4 równej długości fasolki. Zawijamy fasolkę w boczek i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Parujemy około 25 minut. * Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, fasolki możemy również przygotować

W mojej holenderskiej kuchni
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 240

można tworzyć mnóstwo wariacji na temat takiej tarty, dodawać inne warzywa, sery, twarogi, wszystko co będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem.  Składniki na półkruche ciasto ok. 250 g mąki ok. 130 g masła (zimnego) odrobina soli (szczypta lub dwie) pół łyżeczki cukru łyżka śmietany 18% * 1 żółtko Przygotowanie(...)krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na farsz 1 duży por (lub 2) spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie od upodobań) 2- 3 jaja (u nas 2 jaja i białko, które zostało po oddzieleniu żółtka do ciasta) 250-300 g śmietany 18% * odrobina kurkumy

Symfonia Smaków
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem 170

Sezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml(...)gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek kroimy w paski. Nastawiamy wodę z odrobiną soli i cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki. Wrzucamy

Kolizje Smaków
Ruskie pierogi z boczkiem 155

pierogów z kapustą i grzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Ruskie pierogi z boczkiem u nas wszyscy uwielbiają Farsz jest typowy jak na pierogi ruskie. jednak istotne w nim jest to, żeby ziemniaki były(...)podeschnięte, a twaróg zgliwiały. Składniki na farsz: 1 kostka twarogu tłustego 4 ziemniaki sól morska do smaku Kamis 6 plastry wędzonego boczku 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody. Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. mokry piasek. Dolewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quiche z cebulą, pieczarkami i boczkiem 220

wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny i sycący obiad bądź kolację. Potrzebujemy: - 250 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego) - 250 g małych pieczarek - 2 średnie cebule - około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę - 3 jajka - 250 ml śmietany - 1 mozzarella - łyżeczka świeżego tymianku - sól - pieprz - forma do tarty Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Na początku bez dodatku oliwy(...)masła smażymy boczek, aż się zrumieni. Kroimy cebulę w piórka. Większe pieczarku dzielimy na pół.  Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki.  Na powstały z boczku tłuszcz wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Chwilę smażymy.  Po paru minutach dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Następnie

W mojej holenderskiej kuchni
Boczku 174

Dziś ciekawa alternatywa dla studenckiej braci :) Zdjęcia prosto z patelni, gdyż obiad przygotowywany był w przerwie między zajęciami. Pomysł zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiem Składniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe  sos sojowy ziarenka(...)sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry.  Na patelnię wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania

Sajkofanka smaku
Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina. 175

doskonala na przystawke. Terrina z pieczarkami skladniki: 500g pieczarek 100g startego parmezanu 2 jajka 1 cebula 2 zabki czosnku 2 bulki 200ml mleka 1 lyzeczka suszonej szalwi 150g wedzonego boczku w plasterkach peczek pietruszki sol, pieprz maslo do smazenia wykonanie: Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy maslo i podsmazamy na nim posiekana cebule. Gdy sie lekko zeszkli(...)cale mleko dodajemy do nich pieczarki, parmezan, jajka, pietruszke i szalwie. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Radze nie solic zbyt mocno gdyz parmezan doda potrawie smaku, do tego boczek bedzie juz dosc slony. Foremke keksowke (10cmx24cm) wykladamy papierem do pieczenia, a nastepnie ukladamy w niej boczek w taki sposob by przykrywal dno i brzegi foremki oraz by mozna bylo

Przysmaki Karolki
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 176

zrobienia pysznego pesto, a może bardziej pure. Jego zastosowanie jest dość szerokie i pozwala na wiele ciekawych eksperymentów.  Dziś zapraszam na szparagi w towarzystwie łososia i wędzonego boczku. Łosoś pod pierzynką ze szparagów i boczkiem składniki 4 filety z łososia 4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem z dodatkiem czosnku sól 4 plastry boczku wędzonego na szparagowe pesto/pure(...)nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia łososia plastry boczku podsmażamy na patelni. Gotowego łososia przekładamy na talerz. Na wierzch nakładamy pure ze szparagów i plaster podsmażonego boczku wędzonego. Dekorujemy odłożonymi wcześniej kwiatkami szparagów

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania