boczek - 12519 przepisów (strona:14/835)

Roladki z polędwicy otulone boczkiem 143

Pyszne roladki na każdą okazję Roladki z polędwicy otulone boczkiem SKŁADNIKI: ogórek kiszony- 1 szt papryka czerwona- 4 strąki polędwica wieprzowa - 450 g boczek wędzony - 4 duże plastry tłuszcz do smażenia sól i pieprz- do smaku SOS majonez -2 łyżki czosnek suszony- 1 szczypta mała musztarda- 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę pokroić w poprzek na 4 kawałki, rozbić(...)mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części. Na każdym filecie z polędwicy ułożyć, kawałek papryki i ogórka, zwinąć w roladkę. Roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Roladki układać na liściach rukoli, przybrać pomidorkami . SOS Do miski włożyć majonez, dodać czosnek i musztardę, dobrze utrzeć, doprawić

Kuchnia Danusi
Mozzarella z ostrym boczkiem i warzywami 106

Sałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry boczku, 1 mała cebulka biała, 1 mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy(...)ćwiartki,  a mozzarellę kroimy w plastry. Cukinię pokrojoną w cienkie plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, skrapiamy olejem, posypujemy solą i podpiekamy na patelni lub grillujemy. Boczek dzielimy na mniejsze paski, podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec dodajemy ziarna surowej kukurydzy i drobno posiekaną papryczkę chili. Na talerzu układamy grillowaną cukinię, boczek z kukurydzą i papryczką chili. Dodajemy

Moniki Smakołyki
Boczek pieczony w rękawie 106

Składniki : boczek, mój miał niewiele  bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do pieczenia Przygotowanie : Boczek umyć pod bieżąca wodą , osuszyć Posypać dość obficie solą i pieprzem Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale na mięsie Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem Zawiązać rękaw i porobić kilka dziurek(...)piekłam boczek w prodiżu przez około 50 min. Był miękki i bardzo smaczny ,  cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia  smalec był w sam raz na kromkę chleba

Proste Potrawy
Boczek pieczony 108

potem doprawiam do smaku po swojemu. Za każdym razem jest to trochę inny smak, ale o to chodzi by się nie znudziły. :) Składniki : około 1,20 kg surowego boczku olej kilka goździków 4 ząbki zmiażdżonego czosnku pieprz, czerwona papryka, sól, estragon Przygotowanie : Mięso umyłam i osuszyłam, nakłułam je w kilku miejscach Przygotowałam marynatę z podanych składników ( każdego z sypkich składników(...)mięsa Natarłam taką marynatą mięso, nakłułam ponownie, włożyłam w mięso kilka goździków i pozostawiłam je w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia posypałam solą, wtarłam jeszcze raz marynatę w boczek, przełożyłam do foremki i piekłam, wpierw w temp. 200 stopni C (około 40 min.) - przykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni

Proste Potrawy
Boczek pieczony w folii 101

Składniki : boczek surowy około 1 kg kilka ziaren jałowca papryka ostra, pieprz kolorowy świeżo mielony 5 ząbków czosnku, kilka goździków sól, oregano  To kolejna wersja  pieczonego mięsa do chleba. Ciągle poszukuję nowych smaków i dlatego często pojawiają się wpisy z tych eksperymentów. Uważam, że warto samemu przyrządzać takie smakołyki, bo te kupne zaskakują mnie swoim składem i smakiem(...)wbić kilka goździków w mięso, nakłuć całe mięso szpikulcem, pozostawić w chłodzie do dnia następnego Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec Mój boczek piekłam ponad godzinę, wpierw w temp. 200 stopni C - około 40 min, potem w temp. 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozcięłam folię i boczek apetycznie się zarumienił

Proste Potrawy
Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami 102

lubimy pizzę... Dlatego staram się ją za każdym razem udoskonalić i stworzyć zupełnie nowe połączenia. Tym razem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto: 200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli(...)uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy.     Farsz: 2 łyżki kaparów, 50g świeżego boczku, 1/2 pomidora, 1/2 czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano.     Ciasto posmarować cienko

Z miłości do słodkości
Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebula 86

jajek  trzy plastry boczku  15 lisci szpinaku  polowka cebuli  jarzynka  Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno  Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak  Wbic jajaka i posolic jarzynka  Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 293

wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego 250 g brokuł 2 pomidory ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert) ząbek czosnku cebula 4 jaja 200 ml śmietany 18% pieprz, sól, papryka słodka, oregano Przygotowanie(...)obciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut.  Przygotowanie farsz: Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż bez tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku.  Brokuły umyj

Niezły Młynek
Krem pieczarkowy z boczkiem 83

Składniki - 40 dag pieczarek - 10 dag wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości(...)Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed końcem gotowania. Zupę udekorować kleksem śmietany. Dodać boczek i posypać natką. Uwaga – sprawdzona rada 1)        nie jest koniecznością ale jeżeli ktoś chce poprawić smak zupy można

Świat Smaku
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 155

Zapraszam na pyszną propozycję na świąteczny obiad. Polędwiczki są idealna propozycją, jeśli chcemy podać coś wyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam do wypróbowania. Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym   Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g boczku w plasterkach 3 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)ziołami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony). Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut

Mania Gotowania
Roladki z karkówki z boczkiem i różowym pieprzem 129

Roladki z karkówki nadziewane boczkiem i pastą z zielonych oliwek i pietruszki, zapiekane z różowym pieprzem. Pieczone ziemniaczki Składniki: - 4 plastry karkówki, rozbijamy tłuczkiem - 2 plastry boczku - garść oliwek zielonych - łyżka masła - pietruszka zielona - oliwa z oliwek - różowy pieprz - oliwa z oliwek Z oliwek, pietruszki i masła robimy pastę za pomocą blendera. Nacieramy roladki, z jednej strony układamy paski boczku

SMYKWKUCHNI
Tarta z kurkami i boczkiem 70

kurkami; poza tym najlepiej smakowała mi z ketchupem, co zapewne jest swego rodzaju profanacją - ale co poradzę, że tak mi właśnie odpowiada? ;-) Składniki: - 400 g kurek - 150 g boczku - spora cebula - łyżka masła - pieprz, sól - 200 g śmietany 12% - 100 g sera - 2 jaja - 250 g mąki - 125 g masła - 1 jajko Mąkę, masło i jajko wyrobić na gładkie ciasto(...)Wylepić nim wysmarowaną masłem formę (dzięki temu pomijamy wałkowanie, którego nie lubię), nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki. Roztopić na patelni masło, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i wytopić z niego tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego boczku, zeszklić. Dodać kurki (jeśli są duże - porwać je) i całość dusić do odparowania wody z grzybów. W tym czasie

Magda Kucharzy
Sałatka ziemniaczana z boczkiem 130

Sałatka ziemniaczana z boczkiem Dzień przed Świętami było "wielkie wędzenie" zwane dalej "wielkim piciem piwa". W każdym razie po tym wydarzeniu pozostało mi jeszcze trochę pysznej, "prawdziwej" szynki i boczek... rewelacyjny, pachnący dymem i wędzonką, a nie "aromatem wędzonki", napakowany tymi wszystkimi substancjami smolistymi, których zabrania Unia Europejska, jakby politycy lepszych problemów(...)rozwiązywania już nie mieli. I jakby to naprawdę był największy problem związany z żywnością, która trafia na nasze stoły... Tak czy inaczej boczek mam i nie zawaham się go użyć. Do pysznej ziemniaczanej sałatki na początek. Bez sztucznych dodatków i konserwantów. Może być pomysłem na drugie śniadanie lub doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Tarta z boczkiem i szparagami 87

Zainspirowała mnie: Dusia . Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę(...)patelni.  3. W misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C

Pasja Smaku
Makaron ze szparagami i boczkiem 132

szparagowy u mnie w pełni. Niestety w swojej okolicy nie mam szans na kupienie szparagów. Dwa razy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to. Tym razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego  Wykonanie: Makaron ugotować(...)dente w osolonej wodzie.  Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze.  Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku

Pasja Smaku