myśli się nie skończyło. Kombinowałam z rodzajem makaronu, myślałam czy dodać suszone pomidory, marchewkę, czy zrobić wersję mięsną czy wegetariańską. I w sumie… zrobiłam wersję z boczkiem i wersję z pieczarkami. Dzisiaj przybywam do Was z przepisem na makaron żytni z boczkiem. Nie musicie oczywiście specjalnie biegać po sklepach i szukać żytnich makaronów. Mam świadomość tego, że nie każdy(...)jestem po prostu fanem łażenia po sklepach, taki typ. Jeżeli chodzi o dobór ziół, możecie użyć w sumie dowolnych. Dobrze sprawdzi się suszony majeranek (dla mnie podstawowy kompan boczku), świeże liście natki lub koperku. Suszone pomidory użyte w przepisie też w sumie dodałam na ostatnią chwilę. Przypomniał mi się mój przepis na klasyczne łazanki, do których dodałam właśnie suszone pomidory
Kardamonovybędę mogła zamrozić. Listę aktualizuję co parę dni, jeszcze do końca nie wiem z czym do Was wyskoczę. Ale o czym to ja? A, o łazankach z kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami. W zamrażalniku miałam kawałek boczku, który został mi po ostatnim gotowaniu bigosu. W szafce znalazłam upchnięty głęboko makaron łazanki, o którym zupełnie zapomniałam. W lodówce natomiast miałam(...)świąteczne potrawy. Pfff. Kończę na dziś. Postaram się odezwać do Was jeszcze w tym tygodniu. Baj. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 250 g makaronu łazanki 150 g wędzonego boczku 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 2 małe liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku sól pieprz olej rzepakowy (opcjonalnie) (przepis na 4-5 porcji) Kapustę szatkujemy
KardamonovyNaszą ulubioną wersją naleśników są one podane na słodko, ale coraz częściej przygotowuję je z farszem wytrawnym. Tym razem zrobiłam naleśniki z cukinią i boczkiem wędzonym. Cukinia to warzywo delikatne w smaku, dlatego aby farsz był wyrazisty połączyłam ją z boczkiem wędzonym. Natomiast ser feta dodany do farszu łączy wszystkie jego składniki, czyli sprawia, że farsz jest zwarty. Naleśniki(...)cukinią i boczkiem wędzonym to pomysł na smaczny i sycący obiad czy kolację. Przygotowanie takiego obiadu nie jest zbyt trudne ani pracochłonne, a jeżeli farsz zrobimy dzień wcześniej to reszta pójdzie bardzo szybko. Naleśniki z cukinią i boczkiem wędzonym po zawinięciu możemy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Naleśniki z cukinią i boczkiem
Danka PichciProstota i klasyka, czyli makaron z boczkiem i białym serem. Danie to kojarzy mi się z czasów dzieciństwa. Z pewnością wiele z Was na pewno również kojarzy z młodych lat makaron z boczkiem i serem czy też makaron z samym serem. W obecnych czasach również wracamy do tych prostych dań, które są przepyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie pomysłu(...)szybki i smaczny obiad, makaron z serem i boczkiem będzie idealnym wyborem. Danie to można wyczarować w kilka minut, ze składników, które większość z nas posiada w swojej lodówce. Chrupiący boczek przełamany delikatnym serem to idealne połączenie. Taki makaron z serem i boczkiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i tani obiad. Idealnie sprawdzi się w kryzysowych dniach, kiedy brakuje
Przepiski.plSałatka ziemniaczana z boczkiem , to bardzo sycące danie, które często przygotowuje na kolacje. Nie robię dużo sałatek z dodatkiem ziemniaków, zazwyczaj przygotowuję sałatkę warzywną, sałatkę śledziową albo właśnie jak teraz sałatkę ziemniaczaną z boczkiem . Bardzo lubię jej smak, nie zjadam jej dużo, bo i ziemniaki i boczek mają sporo kalorii. Świetnie nadaje się również do pracy, jeśli chcemy zjeść coś(...)sycącego a nie mamy możliwości odgrzania obiadu w piekarniku czy mikrofalówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem 700 g ziemniaków dowolnej odmiany, jednak najlepsze będą sałatkowe 150 g wędzonego boczku 1 mała cebula bądź 1/2 większej cebuli 5 ogórków kiszonych kilka listków natki pietruszki sól, pieprz Składniki na sos majonezowy 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego
Do Garów!Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Włoskiej. Zawiera niewiele składników, jest proste i bardzo pyszne. Dodatek wysokiej jakości makaronu, boczku i sera sprawia, że danie to jest bardzo wykwintne. Uwielbiam dania makaronowe, które robi się na jednej patelni. Wszystkie składniki mieszasz razem na patelni i można już jeść. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti carbonara – Składniki(...)makaronu spaghetti około 350 g boczku wędzonego bądź boczku surowego 4 żółtka jajek 200 g sera twardego np. grana padano albo pecorino czubata łyżeczka czarnego pieprzu świeża kolendra świeża pietruszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti alla carbonara – Wykonanie Cały boczek pokrój na drobną kostkę. Przygotuj sporej wielkości patelnie. Na zimą patelnie przełóż całe mięso, zwiększ moc palnika
To Musisz Wiedziećpeklowania, nie kupujemy już wędlin. Regularnie co dwa tygodnie robimy bowiem swoje domowe wędliny – raz w szynkowarze, a raz dla odmiany w piekarniku. Przed tegorocznymi świętami zrobiliśmy boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem , który wyszedł tak dobry, że zrobimy go ponownie na święta. Udostępnij Boczek pieczony z natką pietruszki i czosnkiem – składniki 1-1,2 kg surowego(...)boczku 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku Zalewa do peklowania: 1,5 litra wody sól do peklowania (w proporcjach podanych na opakowaniu) 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 owoce jałowca 10 ziarenek kolorowego pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka wlać wodę, dodać 3 rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca oraz ziarenka
niecodziennikparyPieczony boczek rolowany to troszkę dzieło przypadku, bo miałam kupić boczek na bigos, ale pan pokazał mi tak ładny i nietłusty płat mięsa, że od razu wzięłam go z postanowieniem zrolowania i upieczenia. Najważniejsze oczywiście było odpowiednie doprawienie mięsa i tutaj postawiliśmy na klasykę – czosnek oraz majeranek wzmocnione ostrą musztardą Dijon. Podczas pieczenia w całym mieszkaniu wspaniale pachniało tymi(...)przyprawami i zapowiadało również niesamowite wrażenia smakowe. Rolowany boczek pieczony można przygotować nie tylko na święta, ale także na codzienne kanapki, wiadomo przecież, że to co domowe smakuje najlepiej. Udostępnij Składniki na pieczony boczek rolowany 1-1,5 kilogram surowego boczku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 2 liście laurowe sól
niecodziennikparyDobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny na ostatnią chwilę, padło właśnie na boczek w marynacie miodowo-musztardowej, który nie wymaga marynowania, a wychodzi po prostu przepyszny. Wiem, że uwielbiacie pomysły na mięsa w takiej marynacie. Wcale się temu nie dziwię(...)połączenie smakowe zawsze robi furorę. Boczek świetnie się zgrywa z tą marynatą. Wychodzi bardzo soczysty, lekko chrupiący i pełen smaku, a to wszystko zawdzięczając sposobu przygotowania. Najpierw gotujemy go w intensywnym wywarze z piwem, a następnie obtaczamy w marynacie i sprytnie zapiekamy, aby nabrał apetycznego kolorku. Proste i smaczne! Boczek pieczony w marynacie miodowo-musztardowej - przepis
Kuchnia ŁukaszaMłoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – to danie, które często lubię przygotowywać, gdy tylko młoda kapusta pojawi się na ryneczku i w warzywniakach. A, że okres wiosenny już nastał i w sklepach zaczęły pojawiać się zielone główki młodej kapusty, to nie mogłam się oprzeć pokusie, by zrobić pyszną młodą kapustę zasmażaną z dodatkiem boczku i koperku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Młoda kapusta zasmażana z boczkiem – z czym podawać? Kapusta taka idealnie pasuje do zwykłych kotletów schabowych, czy też kotletów mielonych. A do tego młode ziemniaczki z koperkiem albo grube smażone talarki ziemniaczane – pychota! Czasami jednak zajadamy młodą kapustę zasmażaną z boczkiem po prostu bez dodatków lub z pajdą chleba, szczególnie, gdy robimy młodą kapustę duszoną w pomidorach
Kulinarne Przebojeobiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez
Dzieje kuchennej Wiewióryosóbko moja miła! jm trafiłaś w dziesiątkę z tym schabem! tylko oprócz żurawiny jeszcze boczek, cebula i czosnek zasiedliły tęże roladę :) Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie" i przymierzałam się do niego dobre cztery lata. W końcu w te Święta zamarynowałam, nadziałam i upiekłam. I choć z początku byłam przerażona bo zadymiło mi się mieszkanie to smak zdecydowanie wynagrodził
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem gdzie i kiedy :/ Dzisiaj gdy jakoś czas przelatywał mi przez palce były idealne. Zrobione, sfotografowane i zjedzone. filet z dorsza bez skóry i ości wędzony boczek łyżka masła patyczki do szaszłyków Rybę myjemy
Dzieje kuchennej Wiewiórysmakiem oraz prostota wykonania. Jest lżejsza niż klasyczna grochówa ale równie smaczna a może nawet bardziej? Inspiracja to "Kuchnia bez tajemnic" czyli stary segregator. Zupa z soczewicy, na boczku, z żytnimi grzankami 250 g czerwonej soczewicy
Dzieje kuchennej Wiewiórysię nie znudziły i nie przejadły. Tym razem inspirowana gazetkę o grillowaniu dołączona do KUCHNI zrobiłam szaszłyki. Nie były one takie sobie zwyczajne ponabijałam bowiem na szpadki ziemniaki otoczone boczkiem. Szaszłyki z ziemniaków
Dzieje kuchennej WiewióryFarsz : 350 g ugotowanych ziemniaków 300 g serka śmietankowego ( z wiaderka ) 350 g wędzonego boczku ( parzonego ) 1 duża cebula sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku Ciasto : 500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania ok. 300 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Dodatkowo : 1 cebula Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijest potrzebna a i w taką pogodę można zjeść coś bardziej kalorycznego. 11 białych kiełbas 1,3 kg kapusty kiszonej 2 cebule 3 ząbki czosnku 350 g wędzonego ( parzonego ) boczku 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czubryca ostra czerwona do smaku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego rosół ( tyle
Ewa w kuchniSmaczny pomysł na wykorzystanie boczku i resztek królika. Bogata jajecznica na śniadanie lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniuwielbiam faszerowane mięsa. A że wczoraj była niedziela to przygotowałam naszą ulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i właśnie faszerowane piersi z kurczaka w objęciach boczku. Obiadek smaczny i w sumie mało pracy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPyszna, prosta w przygotowaniu domowa wędlina, która smakiem przewyższa wszystkie kupne wędlinopodobne wyroby :) Składniki: boczek sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liście laurowe Mięso można upiec w całości, ja jednak zawsze dzielę je na mniejsze kawałki, żeby dobrze przeszło aromatem przypraw. Nacieramy je z każdej strony solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką
chwile dla mnieSkładniki : boczek, najlepszy cienki płat mięsa około 1 kg (wtedy zmniejszamy ilość składników zalewy) przyprawy takie jak przy gotowaniu schabu lub karkówki Przygotowanie: Postępujemy tak jak w moim przepisie -(klik) Mięso gotowane w przyprawach - schab Do takiego mięsa wskazany chrzan tarty
Proste Potrawypół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 4 cebule i 20 g boczku Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziePrawie risotto" z kalafiorem i boczkiem Właściwie prawie risotto :) Dlaczego prawie? Bo byłam pewna, że mam w szafce torebkę ryżu odpowiedniego do risotto, a okazało się, że to basmati, który jest pyszny, a plan na kolację miałam konkretny... więc zrobiłam z tym, co miałam. Bo i dlaczego nie? Wyszło pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Ostatnio zresztą
Kraina Tysiąca Smakówkoniec końców wiele do obiadu nie zostawało :-). Tym razem podjadałam tylko odrobinę i w ten oto sposób mogę zaprezentować Wam całkiem fajną sałatkę. Bób, jeszcze lekko chrupiący, podpieczony boczek, jajka, odrobina sera i pomidorów. Bardzo smaczne i pasujące do siebie połączenia smaków. Polecam, póki bób jest na straganach, cieszmy się jego smakiem! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćBotwinki czas jeszcze nie przeminął. Tym razem postanowiłam zrobić risotto i wzbogacić go o dodatek botwiny, mając nadzieję że w połączeniu z boczkiem przemycę ją w tym daniu i moje dwa antybotwinkowe osobniki zjedzą ją bez problemu. I się nie myliłam, zjedli i smakowało i już wiem ze botwinka to idealny dodatek do risotto. A do dania użyłam zamiast masła
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry! Dzisiaj proponuję Wam smaczne i pożywne śniadanie, które da Wam dużo energii :-). Delikatna bułka, własnoręcznie upieczona, dojrzałe awokado, z orzechowym aromatem, chrupiący boczek, jajko sadzone z nieco płynnym żółtkiem i lekko ostre kiełki rzodkiewki - bardzo smaczne połączenie, prawda? :-) Bardzo polecam! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćZachciało mi się pieczonego boczku. Już widzę jak niektórzy się wzdrygają na samą myśl. Ja wiem, że tłuste, kaloryczne i ogólnie be, ale czasami mam taką ochotę na boczuś, że nie ma przebacz. Poszłam i kupiłam ładny kawałek. Tylko zaraz zrodziło się pytanie - jak go doprawić ? Bo czy chcę taki zwyczajny, z czosnkiem i majerankiem czy może jakiś inny ? Wpadłam
Smaczna Pyzaświęta nie ma u nas kupnej wędliny tylko to co sama zrobię. Nie mam wędzarni więc są mięsa pieczone - pasztet, schab no i czasami boczek. W tym roku rolada boczkowa z dodatkiem wędzonej papryki, która nadała jej nie tylko ciekawy smak, ale też piękny kolor. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚwieży pstrąg prosił się o pyszne dodatki. Może jakaś wędzona nuta i coś z ziół ? Kilka plastrów boczku, gałązki mięty, koperku i do pieca ! I do tego mało zmywania bo tak przygotowaną rybę piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który potem po prostu zdejmuję i wyrzucam. Nic się nie przypala a ryba nie przywiera do naczynia i łatwo
Smaczna PyzaPierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany, dobrze doprawiony i wypieczony boczek znikał ze stołu szybko i bez śladu. To jedna z najlepszych świątecznych wędlin. Doskonała na chlebie i jako samodzielna przekąska. Składniki: Boczek oliwa 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu(...)słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej dratwa 3 łyżki majeranku 5 ząbków czosnku 3 łyżki musztardy francuskiej Przygotowanie: Najważnejszy jest wybór właściwego kawałka mięsa. Dobrze żeby kawałek na pieczony boczek był wystarczająco długi aby udało się go zwinąć z zakładką, był w miarę chudy (ale bez przesady) i posiadał jak najmniej chrząstek. Chrząstki, kawałki kości wycinamy. 24 h przed pieczeniem
Kulinarna PatilogiaQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. “Wyśmienite danie”, “boskie”, “przepyszne”, “Mhmm” – to były komentarze konsumujących 🙂 Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części 🙂 Poniższy przepis na Tartę Lotaryńską ma bogaty farsz i dzięki temu wyróżnia(...)się na tle konkurencji. Użyty chudy boczek radzę dobrze wytopić i zrobić z niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku
Moja DelicjaLubicie pizzę? Lubicie boczek? Więc mega-smocza pizza z boczkiem Wam zasmakuje. Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego . Jako sos na pizzę Smok poleca sos pomidorowy . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/pizza_z_boczkiem-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/pizza_z_boczkiem-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/pizza_z_boczkiem-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2,5 szklanki m\u0105ki(...)u017cd\u017cy (lub 20g suszonych dro\u017cd\u017cy),\r","1 \u0142y\u017ceczka soli,\r","2 \u0142y\u017cki oliwy.\r"," sos pomidorowy ,\r","1 kulka sera mozarella,\r","125g boczku pokrojonego w kostk\u0119,\r","oregano, bazylia, s\u0142odka papryka."],"name":"Pizza z boczkiem","recipeCategory":"pizze","cookTime":"PT0H10M","prepTime":"PT1H30M","recipeInstructions":["Do podgrzanej wody doda\u0107 2 \u0142y\u017cki m\u0105ki
Bardzo Gruby SmokJajka sadzone z boczkiem to niepełna wersja typowego angielskiego śniadania. Z całą pewnością ten posiłek doda Wam energii na resztę dnia. Zobaczcie zatem jakich składników potrzebujcie i jak przygotować jajka sadzone z boczkiem. Składniki 3 jajka odrobina masła kilka plasterków wędzonego boczku sól pieprz Jajka sadzone z boczkiem – przepis Na patelni rozgrzewamy masło i po jednej stronie wbijamy jajka(...)Smażymy 2-3 minuty. Solimy i pieprzymy. Układam z drugiej strony boczek i podsmażamy aż stanie się chrupiący i rumiany. Żółtka w jajkach sadzonych powinny być jeszcze delikatnie płynne. Śniadanie to możemy podać razem ze świeżym pieczywem. Smacznego! Artykuł Jajka sadzone z boczkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze mamy je pod ręką, więc w sklepie wybierajmy te mniejsze. Ziemniaki możecie doprawić dowolnymi przyprawami, nasz przepis to tylko sugestia. Składniki młode ziemniaczki wędzony boczek w plasterkach pieprz sól zioła prowansalskie tymianek oliwa Przepis(...)zapiekane ziemniaki w boczku Ziemniaki dokładnie szorujemy – NIE obieramy. Zaczynamy od podgotowania ich w osolonej wodzie – gotujemy aż będą na wpół miękkie – ok. 10 minut. Ziemniaczki kroimy na połówki i każdą z nich zawijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli lubicie sałatki warzywne ta sałatka z pewnością także przypadnie Wam do gustu. Sałatka ziemniaczana z boczkiem i groszkiem Połączyłam w niej groszek konserwowy z pysznymi ogórkami kiszonymi, chrupiącym boczkiem, serem żółtym, ziemniakami i jajkiem. Całość przyprawiłam do smaku kwaśną śmietaną oraz musztardą. Pomysł na tę sałatkę ziemniaczaną z groszkiem zrodził się w mojej głowie kiedy zobaczyłam w szafce cztery(...)Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki Potrzebne do Przygotowania Sałatki. 24 dkg zielonego groszku z puszki (puszka 40 dkg) 20 dkg surowego boczku 2 duże ogórki kiszone 20 dkg ziemniaków 20 dkg sera żółtego Ementaler 3 jajka szczypta pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka musztardy Dijon 7 łyżek kwaśnej śmietany (12% albo
mecooksSkładniki do zapiekania można przygotować wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. Ilość w zależności od apetytu i ilości osób. Proponuję użyć 2-3 plasterki boczku do jednej sztuki warzywa. Boczek w tym towarzystwie jest bardzo smakowity. Zamiast boczku można użyć dowolnej surowej, wędzonej szynki w plastrach. Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. Zapiekanka na pomarańczowo Potrzebujemy(...)niedużych marchewek, 1 średni batat, 10 plasterków surowego wędzonego boczku, 10 plasterków żółtego pełnotłustego sera, 2 ząbki czosnku, sok z jednej pomarańczy, liście szałwii, rozmaryn, olej, sól, pieprz. Marchew umyłam i oskrobałam. Ziemniaka obrałam i pokroiłam na części zbliżone wielkością do marchewki i wygładziłam boki ścinając je nożem. Do wrzącej, osolonej wody wrzuciłam najpierw pokrojonego batata i obgotowałam dosłownie przez
Leśny ZakątekBoczek z grill, pyszny i prosty przepis Co przygotowujecie na grilla najchętniej ? Boczek z grilla, u nas gości na grillu w miarę często. Na grilla przygotowujemy przeważnie szparagi w boczku , białe kiełbaski ( kupne z dobrym składem ale też i domowe ) lubimy też kaszankę. Raz na jakiś czas robimy też boczek. Używamy boczku wędzonego surowego, ten najbardziej(...)przyprawiamy go trzema przyprawami, taki kiedyś jedliśmy u znajomych i tak go nadal przygotowujemy. Oczywiście możecie do tej naszej mieszanki dodać coś od siebie, spróbować może będzie smaczniejszy ? Boczek z grilla 5 plastrów boczku wędzonego surowego 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 2 łyżki curry 1 szczypta ostrej papryki chili 2 łyżki oleju W misce mieszamy curry, paprykę
Kuchnia na wzgórzuOdkrywanie nowych smaków sałatek to dla mnie ciekawe zajęcie. Ostatnio udało mi się stworzyć ciekawe połączenie. Zobaczcie jak powstaje sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą. Pisze to już chyba któryś raz kolei: „nie ma imprezy bez dobrej sałatki”. To nieodzowny element każdej formalnej bądź nieformalnej uroczystości w naszych domach. Uwielbiam poszukiwanie nowych smaków, mieszanie produktów i sprawdzanie(...)tego wychodzi. Przyznaję, czasem są klęski, ale nie warto się poddawać. Postanowiłem podzielić się z wami przepisem na ciekawą sałatkę makaronową z dodatkiem boczku i rukoli. Całość łączy majonez i sos sriracha. W moim domu tego rodzaju sałatka znika z lodówki na drugi dzień. Świetnie nadaje się też jako przekąska do pracy. Niektórzy mogą ją wypróbować do potraw z grilla
Kuchennyviral.plPublikując przepisy na boczek pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w piwnym sosie. O ile pieczony w winie był raczej mocno wytrawny i nawet dość pikantny, o tyle w wersji z przepisu poniżej będzie kusił nas zgoła odmiennymi smakami. Przede wszystkim piwem jakiego użyjemy będzie(...)raczej słodkie jabłka, które będą idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa i sosu. Nie od rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił później również w charakterze zimnej przystawki. Boczek pieczony w piwie 2016-09-27 22:44:31 Wieprzowy
Kulinarna Pokusakuchennych, przygotowana w dodatku przez osobę urodzoną i mieszkającą godzinę jazdy autostradą od morza – dlatego górali proszę o dużą wyrozumiałość w ocenach. Jeżeli ktoś lubi kapustę, ziemniaki i wędzony boczek, taka zapiekanka tworzy naprawdę miłą dla podniebienia kompozycję. Nie ma w niej niczego wyszukanego, a jednak smakuje większości osób, które miały okazję ją spróbować. Przygotowanie nie jest żadną miarą trudne(...)można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę tłuszczu, w przeciwnym razie będą nie dość że suche, to jeszcze będą wymagały dłuższego
Kulinarna PokusaPierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany, dobrze doprawiony i wypieczony boczek znikał ze stołu szybko i bez śladu. To jedna z najlepszych świątecznych wędlin. Doskonała na chlebie i jako samodzielna przekąska. Składniki: Boczek oliwa 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu(...)słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej dratwa 3 łyżki majeranku 5 ząbków czosnku 3 łyżki musztardy francuskiej Przygotowanie: Najważnejszy jest wybór właściwego kawałka mięsa. Dobrze żeby kawałek na pieczony boczek był wystarczająco długi aby udało się go zwinąć z zakładką, był w miarę chudy (ale bez przesady) i posiadał jak najmniej chrząstek. Chrząstki, kawałki kości wycinamy. 24 h przed pieczeniem
Kulinarna Patilogiamożna „wyjąć” z carbonary, aby w połączeniu z szałwią (i być może czymś jeszcze) dobrze smakowało. Pierwsza myśl była taka, że dobra parą może być szałwia i wędzony boczek, z którą gdzieś już się kiedyś spotkałem. I tak krok po kroku narodził się w mojej głowie przepis widoczny poniżej. Teraz mogę powiedzieć, że choć sytuacja zakrawała nieco na „przegląd lodówki(...)szybkie w przyrządzeniu danie. Dobre na szybki obiad lub kolację „kiedykolwiek”, aczkolwiek wcale nie takie banalne w smaku, zwłaszcza w połączeniu z dopasowanym białym czy różowym winem. Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 2015-01-11 16:55:30 Nieskomplikowane i nadające się do bardzo szybkiego przyrządzenia danie. Łączy tradycyjny włoski makaron z aromatycznymi składnikami w postaci wędzonego boczku
Kulinarna PokusaRolowana pieczeń z boczku to polska klasyka. I nie marudzić mi tutaj, że tłusto! Jeśli znajdziemy odpowiedni, chudy boczek – pieczeń wyjdzie cudowna. Ja byłam zawsze sceptyczna co do pieczenia boczku – nie wiedziałam co tracę! Świetny na ciepło – ma wtedy wyjątkową, chrupiącą skórkę, oraz na zimno jako wędlina na kanapki. Dzisiejsze wędliny są tak nafaszerowane chemią, że taki(...)domowy boczek, mimo swoich kalorii, na pewno będzie nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Grunt to znaleźć odpowiednie mięso – boczek powinien być duży – ale nie tłusty, powinien mieć skórę, zaś z drugiej strony widoczne dziury po żeberkach. Rolowana pieczeń z boczku to idealne danie na świąteczny stół. Wszak takiego boczku nie jada się na co dzień. Rolowana pieczeń
Poezja smakuJeżeli zostaną Wam ziemniaki po obiedzie i nie macie na nie pomysłu, to polecam przygotowanie szybkiej ziemniaczanej rolady. Będzie idealnym dodatkiem do sosu. Rolada idealnie sprawdzi
Przepisy AleksandryKolejna klasyczna propozycja. Sezon nowalijkowy, lato w pełni, na targowiskach króluje młoda kapusta. Dlatego przedstawiam wam moja wersje, a dla tych co jeszcze nie robili zapraszam
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzedstawiam wam dzisiaj sałatkę, którą jadłam niedawno na warsztatach u Grzegorza Łapanowskiego . Dla mnie to był hit i oprócz pęczaku najlepsze danie. Skusiłam sie na nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSami wiecie , że taki zwykły boczuś upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny. Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku. Po
Buniabaje w kuchniDzień dobry! Najlepsze obiady są na winie, czyli z tego co się nawinie :-). Taki też jest ten obiad. Czasem trzeba opróżnić lodówkę przed wyjazdem i tak
Pora coś zjeść