Sprawdzony przepis na pyszny schab pieczony w całości, zawijany w plastry boczku. Idealny zarówno na zimno, jak też na ciepło jako pyszna pieczeń do obiadu. Boczek dodaje smaku i tłuszczu chudemu mięsu, jakim jest schab, dzięki czemu czyni je bardziej soczystym i aromatycznym. Schab owinięty boczkiem z piekarnika, to coś więcej niż tylko podkreślenie smaku mięsa. Sprawia również, że schab(...)służyć na specjalne okazje. Jeśli szukasz więc aromatycznego, kruchego mięsa na kanapki lub do podania na stół, podczas wizyty rodziny lub przyjaciół, poznaj nasz przepis! Chociaż schab pieczony z boczkiem w rękawie wymaga nieco więcej pracy niż tradycyjnie pieczona wieprzowina, to jednak naszym zdaniem warto poświęcić na ten przepis trochę czasu. Mięso jest bardzo kruche, aromatyczne, przechodzi delikatnie smakiem
Kuchnia Na WypasieKolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem są to jajka z kremem na bazie majonezu, musztardy, żółtek, jajka oraz smażonego boczku. Przygotowanie kremu boczkowego rozpocząć należy od usmażenia boczku. Ja wybieram bardzo cienkie plastry boczku wędzonego , które układam na zimnej patelni, wstawiam całość na ogień i smażę na małym ogniu. Kiedy boczek jest już fajnie wytopiony i przyrumieniony z jednej(...)strony, przewracam go i kontynuuję smażenie. Boczek powinien być bardzo dobrze wytopiony, chrupiący, ale nie należy go spalić. Odradzam smażenie boczku na dużym ogniu, gdyż w taki sposób łatwo będzie boczek szybko przypalić, a nadal będzie miał on w sobie sporo tłuszczu. Ja wszystkie elementy farszu łączę ze sobą za pomocą blendera. Zdaję sobie jednak sprawę, iż nie każdy
MeCooksnadzieniem, na przykład ze szpinakiem i pieczarkami, natomiast w okresie letnim bardzo często robię pierogi ze świeżymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Tym razem zrobiłam pierogi z pieczarkami i boczkiem. Do farszu najlepszy jest surowy boczek wędzony, chociaż może też być on parzony i wędzony, jednak w tym drugim przypadku farsz będzie mniej wyrazisty w smaku. Pierogi z pieczarkami(...)boczkiem najlepiej smakują z okrasą, to znaczy z podsmażonym boczkiem i cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pierogi z pieczarkami i boczkiem: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli Farsz: 400 g pieczarek 150 g boczku wędzonego 1 biała cebula 2 ząbki czosnku Dodatkowo: około 80 g wędzonego boczku 1 cebula
Danka PichciRoladki z daktyli i boczku. Daktyle z boczkiem Słodki daktyl i słony boczek to według mnie idealne połączenie na przekąskę o niepowtarzalnym smaku. Daktyle zawinięte w wędzony boczek i usmażone na patelni. Brzmi smacznie! Zamiast daktyli plastrami boczku można owinąć suszone śliwki lub morele bez pestek, a ilość roladek zależy od ilości gości i ich apetytu. Za chwilę Andrzejki, potem(...)przekąskę, którą zrobi każdy, nawet najmniej zaawansowany kuchcik. Nie wszystkim jednak ta przekąska przypadnie do serca, są osoby, które nie lubią łączyć słodkiego ze słonym i uważają, że miejsce boczku jest w jajecznicy. Ale ja lubię nietypowe połączenia dlatego podaję Wam ten przepis na roladki z daktyli i boczku. Sprawdź, jak przygotować te wyśmienite roladki. Składniki: plastry wędzonego bekonu, tyle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron z białym serem i boczkiem czyli Túrós tészta to tradycyjne i smaczne danie kuchni węgierskiej. Makaron z Białym Serem i Boczkiem Podejrzewam, że gdyby nie mój mąż Węgier to do dzisiaj nie znałabym dużej części dań, którymi zajadają się Węgrzy. W domu sytuacja wygląda następująco: zjadłbym to i to, możesz to kiedyś ugotować? Zaznaczam, iż o większości dań kuchni(...)oczywiście zawiera przepisy na dania z kuchni węgierskiej, to tak w razie gdybym chciała mu coś ugotować a nie wiedziała jak Podobnie było w przypadku makaronu z serem i boczkiem. Padło hasło czy mogę kiedyś owy makaron zrobić. Argumenty za były takie, iż jest on łatwy do przygotowania i oczywiście pyszny. Pomyślałam sobie, WOW faktycznie makaron z serem i boczkiem
mecooksRolada z boczku ze śliwkami na święta Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja zarówno na święta, jak i na mniej uroczyste okazje. Można ją przygotować na nieskończenie wiele sposób - tradycyjnie z suszonymi śliwkami lub pieczarkami albo wzbogacić smak o dodatek kaparów albo suszonych moreli. Aromatyczna rolada(...)boczku ze śliwkami, obsypana ziołami i papryką jest tak prosta do przygotowania, że poradzą z tym sobie nawet bardzo początkujący kucharze i zajmie to zaledwie kilka minut, pozostały czas to pieczenie, które nie wymaga od nas wielkiej uwagi. Pieczony w piekarniku lub w wolnowarze rolowany boczek pokrojony na cienkie plasterki to również doskonała wędlina do kanapek. Jednym słowem rolada boczkowa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatania, prosta i syta. Polecam :) Składniki: około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości) 2 duże cebule 2 średnie marchwie 1 pietruszka 15 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera (można pominąć) sól, pieprz suszony tymianek, zioła prowansalskie Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także obieramy. warzywa zalewamy wodą i gotujemy(...)dodajemy do zupy. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz szczypiorkiem. Podajemy z grzankami. kartoflanka z serem
Bon Appetit Małgorzatydziała przeciwgrzybiczno, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalne, przeciwnowotworowo, przeciwbiegunkowo oraz wzmacnia odporność, zapobiega i hamuje rozwój bakterii i organizmów zakaźnych. ( źródło ) Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku (u mnie z ogródka) 20 dag boczku wędzonego (plastry) 1 serek z niebieską pleśnią 1 gruszka kilka pomidorków koktajlowych kilka listków stewii gotowy sos balsamiczny albo na bazie miodu i musztardy Szpinak myjemy i suszymy. Boczek smażymy(...)dodatkowego tłuszczu), gruszkę kroimy w plastry, pomidorki przekrawamy na połówki. Na półmisku układamy szpinak, pomidorki, kawałki sera, plastry gruszki, smażony boczek, oraz listki stewii. Całość polewamy ulubionym sosesm. U mnie sos balsamiczny ale sałatka dobrze smakuje z sosem na bazie oliwy, musztardy i miodu. Smacznego! moja stewia Możesz zamówić stewię tutaj: http://www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit Małgorzatyskładniki 4 duże ziemniaki do pieczenia 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione 4 łyżki miękkiego masła świeżo zmielony czarny pieprz sól morska 4 filety anchois lub 4 plasterki wędzonego boczku parę świeżych gałązek tymianku przygotowanie: czosnek rozgnieść na miazgę w moździerzu lub nożem na desce, wymieszać dobrze z miękkim masłem , sporą ilością pieprzu i solą . Z solą ostrożnie(...)anchois i boczek są słone. Każdy ziemniak pokroić na jednakowej grubości plastry - ok 0,7 cm Posmarować każdy plasterek mieszanką masła,posypać tymiankiem, złożyć ponownie ziemniak w całość i ułożyć na grubej lub podwójnie złożonej folii aluminiowej. Anchois lub boczek pokroić w paski i umieścić pomiędzy plasterkami ziemniaków. Dokładnie owinąć ziemniaki folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garykaszy jeczmiennej i boczku.Zostala mi ugotowana torebka kaszy z poprzedniego dnia,a maz dorzucil po mysl z boczkiem.Wyszlo smacznie. Skladniki: 2 baklazany 1 torebka ugotowanej kaszki krakowskiej 150 g boczku surowego 10-12 czarnych oliwek 1/2 papryczki chilli 1 jajko dowolne ziola-u mnie oregano i tymianek pieprz ewentualnie sol 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka masla ghee(...)zmiekna i lekko zbrazowieja.Ostudz,usun delikatnie miazsz (najlepiej to zrobic wywracajac baklazana jakby na "lewa strone"i sciac miazsz w kratke nozem) tak by nie uszkodzic skorki boczek pokroic w mala kostke na patelni umiescic pokrojona w kosteczke cebule,zabek czosnku i pokrojony boczek.Smazyc ,az boczek straci surowy charakter,ale go nie przypiekac na brazowo kasze polaczyc z zawartoscia patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki / Ingredients: 4 sztuki cebuli żółtej / 4 pieces of onion yellow wędzony boczek (ilość i rodzaj zależy od gustu) / smoked bacon (quantity and type depends on your taste) 1 szklanka wody przegotowanej / 1 cup of boiled water szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika szczypta pieprzu / pinch of pepper szczypta soli / pinch of salt 1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon(...)marjoram olej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, duszenie: 20 min, ilość porcji: 4 Najpierw kroimy boczek na paski i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (patelnia musi być głęboka i z przykrywką). Cebulę kroimy na cienkie półkola (ja użyłam szatkownicy). Gdy boczek się zarumieni wrzucamy cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy
Projekty ze smakiempracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis. Prosto, szybko i smacznie :) Składniki: 200g ma karonu pappardelle 2 cebule 200g chudego boczku łyżka oliwy z oliwek sol pieprz starty parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zwracając uwagę, aby go nie rozgotować. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)której dodajemy po chwili pokrojony boczek. Smażymy całość na małym ogniu ok 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do boczku z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gorący posypujemy startym parmezanem
Walijskie PichcenieTypowe wiejskie jadło. Proste i smaczne... a ja lubię wszystko co jest i proste i smaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa! Potrzebujemy: małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby) 200g chudego boczku 200g małych pieczarek 1 cebula masło(...)sklarowane koperek sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością
Walijskie Pichceniekaszy i na wędzonym żeberku. Zupka wyszła pyszna, aż słodka od dodanych warzyw i gęsta, bo do krupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki(...)Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy
Walijskie PichcenieSkładniki: kapusta młoda biała, boczek wędzony 20 dag, łopatka bez kości 30 dag, kiełbasa biała 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki czubate, czosnek świeży 1 główka,woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie - do smaku młodą kapustę pokroić na drobno i zalać w misce wrzątkiem, zostawić na 15 minut(...)wodę z kapusty odlać pokrojony w kostkę boczek wędzony smażyć, dodać do boczku pokrojoną łopatkę i zrumienić, dodać białą grillową pokrojoną w kostkę i smażyć następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek młody całe ząbki, koncentrat pomidorowy Pudliszki i wszystko podsmażać z 2 minuty następnie dodać sparzoną młodą kapustę, wlać ze 2 szklanki wody i gotować z 30 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięJarskie–mięsne–co kto lubi...ważna jest kapusta, bo to Ona jest tu w roli głównej…, a więc smacznego…. Składniki ; Pół główki średniej wielkości białej kapusty 30 dag boczku Łyżka smalcu 2 duże cebule Liść laurowy ,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól 25 dag makaronu łazanek Połowę kapusty przecinam na ćwiartki. Włożyć do garnka z lekko osoloną wodą(...)laurowym – gotujemy do godziny, potem odcedzamy i studzimy (bez przypraw i liścia laurowego ). Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu. W dużym rondlu roztapiamy smalec i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i boczek, blanszujemy.Kapustę drobno siekamy (bez głębia!) i dokładamy do boczku i cebulki – mieszamy i razem smażymy. Do masy kapuścianej dodajemy ugotowany makaron łazankowy – mieszamy – przyprawiamy pieprzem i solą – przez kilka
Apetyczna babeczkaŚwietna domowa wędlina, kupując boczek poproście aby go zmielono na miejscu w sklepie, wtedy przygotowanie pieczeni rzymskiej zajmie Wam kilka minut :) Składniki: 1 kg surowego boczku 1 szklanka mleka 0.5 % 4-5 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki 2-3 łyżeczki majeranku pieprz może być pikantny lub zwykły czarny sól do smaku 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć ze zmielonym boczkiem
Apetyczna babeczkaPyszne roladki na każdą okazję Roladki z polędwicy otulone boczkiem SKŁADNIKI: ogórek kiszony- 1 szt papryka czerwona- 4 strąki polędwica wieprzowa - 450 g boczek wędzony - 4 duże plastry tłuszcz do smażenia sól i pieprz- do smaku SOS majonez -2 łyżki czosnek suszony- 1 szczypta mała musztarda- 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę pokroić w poprzek na 4 kawałki, rozbić(...)mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części. Na każdym filecie z polędwicy ułożyć, kawałek papryki i ogórka, zwinąć w roladkę. Roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Roladki układać na liściach rukoli, przybrać pomidorkami . SOS Do miski włożyć majonez, dodać czosnek i musztardę, dobrze utrzeć, doprawić
Kuchnia DanusiSałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry boczku, 1 mała cebulka biała, 1 mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy(...)ćwiartki, a mozzarellę kroimy w plastry. Cukinię pokrojoną w cienkie plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, skrapiamy olejem, posypujemy solą i podpiekamy na patelni lub grillujemy. Boczek dzielimy na mniejsze paski, podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec dodajemy ziarna surowej kukurydzy i drobno posiekaną papryczkę chili. Na talerzu układamy grillowaną cukinię, boczek z kukurydzą i papryczką chili. Dodajemy
Moniki SmakołykiSkładniki : boczek, mój miał niewiele bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do pieczenia Przygotowanie : Boczek umyć pod bieżąca wodą , osuszyć Posypać dość obficie solą i pieprzem Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale na mięsie Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem Zawiązać rękaw i porobić kilka dziurek(...)piekłam boczek w prodiżu przez około 50 min. Był miękki i bardzo smaczny , cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia smalec był w sam raz na kromkę chleba
Proste Potrawypotem doprawiam do smaku po swojemu. Za każdym razem jest to trochę inny smak, ale o to chodzi by się nie znudziły. :) Składniki : około 1,20 kg surowego boczku olej kilka goździków 4 ząbki zmiażdżonego czosnku pieprz, czerwona papryka, sól, estragon Przygotowanie : Mięso umyłam i osuszyłam, nakłułam je w kilku miejscach Przygotowałam marynatę z podanych składników ( każdego z sypkich składników(...)mięsa Natarłam taką marynatą mięso, nakłułam ponownie, włożyłam w mięso kilka goździków i pozostawiłam je w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia posypałam solą, wtarłam jeszcze raz marynatę w boczek, przełożyłam do foremki i piekłam, wpierw w temp. 200 stopni C (około 40 min.) - przykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni
Proste PotrawySkładniki : boczek surowy około 1 kg kilka ziaren jałowca papryka ostra, pieprz kolorowy świeżo mielony 5 ząbków czosnku, kilka goździków sól, oregano To kolejna wersja pieczonego mięsa do chleba. Ciągle poszukuję nowych smaków i dlatego często pojawiają się wpisy z tych eksperymentów. Uważam, że warto samemu przyrządzać takie smakołyki, bo te kupne zaskakują mnie swoim składem i smakiem(...)wbić kilka goździków w mięso, nakłuć całe mięso szpikulcem, pozostawić w chłodzie do dnia następnego Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec Mój boczek piekłam ponad godzinę, wpierw w temp. 200 stopni C - około 40 min, potem w temp. 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozcięłam folię i boczek apetycznie się zarumienił
Proste Potrawylubimy pizzę... Dlatego staram się ją za każdym razem udoskonalić i stworzyć zupełnie nowe połączenia. Tym razem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto: 200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli(...)uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy. Farsz: 2 łyżki kaparów, 50g świeżego boczku, 1/2 pomidora, 1/2 czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano. Ciasto posmarować cienko
Z miłości do słodkościjajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchniawersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego 250 g brokuł 2 pomidory ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert) ząbek czosnku cebula 4 jaja 200 ml śmietany 18% pieprz, sól, papryka słodka, oregano Przygotowanie(...)obciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut. Przygotowanie farsz: Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż bez tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku. Brokuły umyj
Niezły MłynekSkładniki - 40 dag pieczarek - 10 dag wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości(...)Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed końcem gotowania. Zupę udekorować kleksem śmietany. Dodać boczek i posypać natką. Uwaga – sprawdzona rada 1) nie jest koniecznością ale jeżeli ktoś chce poprawić smak zupy można
Świat SmakuZapraszam na pyszną propozycję na świąteczny obiad. Polędwiczki są idealna propozycją, jeśli chcemy podać coś wyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam do wypróbowania. Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g boczku w plasterkach 3 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)ziołami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony). Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut
Mania GotowaniaRoladki z karkówki nadziewane boczkiem i pastą z zielonych oliwek i pietruszki, zapiekane z różowym pieprzem. Pieczone ziemniaczki Składniki: - 4 plastry karkówki, rozbijamy tłuczkiem - 2 plastry boczku - garść oliwek zielonych - łyżka masła - pietruszka zielona - oliwa z oliwek - różowy pieprz - oliwa z oliwek Z oliwek, pietruszki i masła robimy pastę za pomocą blendera. Nacieramy roladki, z jednej strony układamy paski boczku
SMYKWKUCHNISałatka ziemniaczana z boczkiem Dzień przed Świętami było "wielkie wędzenie" zwane dalej "wielkim piciem piwa". W każdym razie po tym wydarzeniu pozostało mi jeszcze trochę pysznej, "prawdziwej" szynki i boczek... rewelacyjny, pachnący dymem i wędzonką, a nie "aromatem wędzonki", napakowany tymi wszystkimi substancjami smolistymi, których zabrania Unia Europejska, jakby politycy lepszych problemów(...)rozwiązywania już nie mieli. I jakby to naprawdę był największy problem związany z żywnością, która trafia na nasze stoły... Tak czy inaczej boczek mam i nie zawaham się go użyć. Do pysznej ziemniaczanej sałatki na początek. Bez sztucznych dodatków i konserwantów. Może być pomysłem na drugie śniadanie lub doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówZainspirowała mnie: Dusia . Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę(...)patelni. 3. W misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C
Pasja Smakuszparagowy u mnie w pełni. Niestety w swojej okolicy nie mam szans na kupienie szparagów. Dwa razy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to. Tym razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego Wykonanie: Makaron ugotować(...)dente w osolonej wodzie. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze. Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku
Pasja Smakudrugi dzień jest równie smaczna jak na pierwszy. Składniki: - 2 całe brokuły (lub 2 paczki mrożonych) - 2 duże ziemniaki - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy(...)gotujemy ok.15-20 minut pod przykryciem. Można trochę posolić. Wody nie dajemy zbyt dużo, niezbędne minimum, tak by całość była prawie zakryta. W tym czasie kroimy na malutką kostkę wędzony boczek lub ogonówkę i podsmażamy na patelni tak, by ładnie nam się wysmażył. Ma być chrupki. Ugotowane brokuły odstawiamy na kilka minut. Następnie dokładnie miksujemy całą zawartość garnka, używam do tego
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 ciasto francuskie ( ja kupuję to z Biedronki - sprawdzone ) kilka plasterków sera żółtego ( z większą zaw. tłuszczu ) kilka plastrów boczku jajko przyprawy : pieprz, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Ciasto wyciągam chwilę wcześniej z lodówki i rozwijam aby nabrało temperatury i fajnie zmiękło. Jajko z odrobiną soli lub vegety roztrzepuję na jednolitą konsystencję i pędzelkiem smaruję całe ciasto(...)brzegi. Odrobina przypraw i układam ser ale po brzegi tylko te krótsze, i znowu odrobina przypraw. Następnie boczek i jak widać na zdjęciach - równie po boczne brzegi, i znów odrobina przypraw. Całość zwijam, do równego i ścisłego zwijania wykorzystuję papier na którym leży ciasto. Zwinięte ciasto kroję w ok 2,5 cm krążki i na boku kładę na blachę
Mechanik w kuchnisię je przyrządzać na wiele sposobów;) Najczęściej jednak są to roladki z kurczaka. Tym razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka(...)rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami
Z miłości do słodkościmnie takim dodatkiem jest na przykład surówka. Jednak, aby jedzenie nie stało się nudne lubię eksperymentować i przyrządzać różne surówki. Tym razem wykorzystałam resztę kapusty włoskiej, słony chrupiący boczek oraz dla kontrastu słodkie suszone owoce. Całość podkreśla ocet i sok jabłkowy oraz aromatyczna natka pietruszki. I pyszna surówka gotowa w kilka minut... Składniki: 1/4 kapusty włoskiej, łyżka octu jabłkowego(...)łyżeczki cukru, 2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto), 2 łyżki żurawiny, 1/2 pęczka natki pietruszki, 100g wędzonego boczku, sól, pieprz, 2 łyżki soku jabłkowego. Przygotowanie Kapustę umyć i drobno poszatkować. Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut. Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać
Z miłości do słodkościsera żółtego (starty na tarce o małych oczkach) 5 średnich pieczarek 1/2 cebuli łyżka masła 1 żółtko 1 łyżka sosu sojowego 20 dag boczku wędzonego pieprz ziołowy, papryka słodka, sos sojowy Wykonanie: Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż(...)stanie się miękki(ok. 20-25 min). Ryż mieszamy od czasu do czasu, żeby nie przywarł. W międzyczasie kroimy paprykę w paski, pieczarki w talarki, brokuła w różyczki i boczek w duże paski. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem paprykę i pieczarki, po chwili dodajemy brokuła i dusimy do miękkości, po czym dodajemy do ryżu. Na patelni smażymy boczek
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko(...)lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano
Czerwona Porzeczkapowiesz na pyszny pieczony boczek, który jest niesamowicie miękki, ma super wypieczoną chrupiącą skórkę, a do tego jest tak pyszny, jak nigdy. Sekretem idealnego boczku jest jego nacięcie i odpowiednie pieczenie, najpierw w dość niskiej temperaturze przez 2 h a później dopiekanie już w wyższej temperaturze, aby uzyskać tę pyszną chrupkość. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display(...)newslettera function ml_webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecane przepisy: Boczek rolowany Schab pieczony Domowy schab dojrzewający Domowa szynka w szynkowarze Domowa biała kiełbasa Domowy baleron Swojska kiełbasa przepis BOCZEK PIECZONY Przygotowanie: 3 h Składniki: – boczek o wadze około
nietylkopasta.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Czasem takie proste rozwiązania, mogą smakować naprawdę rewelacyjnie i tak właśnie jest w tym przypadku. Przepis na kurczaka z boczkiem w sosie śmietanowym jest naprawdę prosty, a samo jego przygotowanie zajmuje mało czasu. Wystarczy rozbić kawałki(...)fileta z kurczaka na tradycyjne kotlety, przyprawić, a następnie zwinąć w roladki i owinąć plastrem boczku. Następnie podsmażyć i udusić z dodatkiem sosu. Brzmi banalnie prawda? Bo danie to jest naprawdę bardzo łatwe, a jego smaku nie da się opisać! Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to potrawa, o której mówi się jeszcze kilka godzin po jej zjedzeniu. Roladki
Przepiski.plkwaśną śmietaną i cukrem, niekiedy z dekoracją świeżych owoców leśnych. Tym razem kopnięte kluski nabrały zielonego odcienia za sprawą liści szpinaku, na koniec dodano im wytrawnej nuty skwarek z boczku i płatków parmezanu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki leniwe ze szpinakiem i skwarkami z boczku 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)klusek Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 130 kcal Wytrawne kluski leniwe. Szpinakowe kluseczki twarogowe ze skwarkami z boczku i płatkami parmezanu. Coś nowego i pysznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KLUSKI LENIWE 250 g twarogu półtłustego 1/2 szklanki świeżego szpinaku 1 jajko z chowu ekologicznego 70 g mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól i zmielony pieprz DODATKOWO
ProstePesto.plniezwykłe okrąglutkie kluseczki ziemniaczane , które swoją barwę zawdzięczają dodatkowi gotowanego buraka. Całość uzupełnia zarówno smakowo, jak i kolorystycznie czerwona modra kapusta zasmażana . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolady śląskie z boczkiem i ogórkiem kiszonym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Śląska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz. 20 min. Kalorie(...)kcal Tradycyjne rolady śląskie z mięsa wołowego. Roladki nadziewane ogórkiem kiszonym, boczkiem i marchewką duszone w sosie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g wołowiny lub wieprzowiny 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 marchewka 40 g boczku parzonego musztarda sarepska, miodowa lub stołowa sól i mielony pieprz, ziarna czarnego pieprzu 50 ml oleju rzepakowego woda do podlewania sosu 1 łyżka mąki
ProstePesto.plPieczony boczek to proste i szybkie danie, które znajdziesz na stołach Danii. Pieczony boczek z sosem pietruszkowym, czyli „Stegt Flæsk med persillesovs” to Duńskie danie narodowe. Dla wyjaśnienia jest to potraw wiejska, wywodzącą się z rustykalnej kuchni Duńskiej, datowana na pierwszą połowę lub drugą XVIII wieku, oczywiście smażenie boczku jest znane od bardzo dawna, powiedzmy od bardzo, bardzo dawna(...)już w epoce kamienia ok. 3-4 tysiące lat p.n.e. Dawno prawda 🙂. Wczoraj pokazałem Wam zupę maślaną , która zjada się w upalnie dni, pieczony boczek, to danie, które bardziej pasuje na zimne dni, chociaż, kto nie lubi grilla z pieczonym boczkiem i ziemniaki. Kończąc, życzę Wam smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 60 minut 🇩🇰 – Dania Do zrobienia pieczonego
RafalCookZapiekanka ziemniaczana z boczkiem to bardzo swojska i pyszna potrawa. Jest też prosta w przygotowaniu. A kalorie? Oj… od czasu do czasu można tak poszaleć Smok poleca przygotować od razu porcje na 2 dni. Ponieważ drugiego dnia nawet smakuje lepiej, gdy jest bardziej przysmażona i spieczona. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zapiekanka-ziemniaczana-z-boczkiem-250x250.jpg(...)https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zapiekanka-ziemniaczana-z-boczkiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zapiekanka-ziemniaczana-z-boczkiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1kg ziemniak\u00f3w,\r","2 cebule,\r","5 jajek,\r","100g boczku (mo\u017ce by\u0107 pokrojony w plastry lub w kostk\u0119),\r","s\u00f3l, pieprz,\r","przyprawa do ziemniak\u00f3w [opcjonalnie],\r","troch\u0119 mas\u0142a."],"name":"Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem","recipeCategory":"dania
Bardzo Gruby SmokKalafior z boczkiem i mięsem mielonym . Mózg z kalafiora. Pod nazwą mózg kryje się prosty, smaczny i bardzo sycący obiad, który w zasadzie sam się robi Pracy mało, a efekt jest imponujący i dla oka i dla podniebienia. Niektórych może odstraszać nazwa tej potrawy, czyli mózg kalafiorowy, ale środku jest tylko kalafior i mięso mielone, a na wierzchu wspaniała(...)chrupiąca skórka z boczku wędzonego. Coś pysznego! Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Inne nazwy jakie możecie spotkać w Internecie to kalafior faszerowany mięsem mielonym, kalafior z mięsem mielonym, kalafior faszerowany itp. Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym to moje kolejne danie z mięsem mielonym: po mielonych zrazach faszerowanych i mięsnych gniazdkach z pieczarkami należące do tych efektownych. Taki kalafior bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKilka dni temu opublikowaliśmy przepis na boczek pieczony w winie i obiecaliśmy więcej. Słowa więc dotrzymujemy i tym razem boczek przyrządzimy na ogrodowym grillu. Przepis należy do zdecydowanie nieskomplikowanych i na pewno każdy sobie z jego realizacją poradzi, chociaż może to wymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany. Jak to z większością(...)potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy ich w sporej ilości. Dodamy także m.in. pieprz oraz ostrą paprykę – trochę pikanterii zrobi zdecydowanie dobrze mięsu, które mimo wszystko jest dość tłuste. Podobnie jak odrobina musztardy – wg przepisu uniwersalna
Kulinarna PokusaPołączenie smażonego karpia z również smażonymi/grillowanymi pieczarkami i boczkiem, a także przybraniem z sałat i cytryny, to w gruncie rzeczy jeden z popularniejszych sposobów na tę rybę. W zależności od wersji różni się on w zasadzie jedynie detalami. Zaletą tej potrawy jest m.in. łatwa dostępność składników i krótki czas wykonania. Wszystko to wcale jednak nie musi oznaczać(...)tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie wracam od czasu do czasu do tej potrawy jako do czegoś po prostu sprawdzonego. Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 2014-12-30 14:12:33 Popularne i sprawdzone połączenie smażonego karpia z pieczarkami i boczkiem w towarzystwie przybrania z sałat, pomidorków koktajlowych i kawałków cytryny. Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna Pokusamożna bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Polecam! Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis składniki 2 nogi kacze 500 g mało tłustego boczku bez skóry i kości , podzielone na 2 części 1 cebula pokrojona w piórka 1 jablko (np Granny Smith) obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w dużą kostke 3 - 4 gałązki(...)tymianku 250 ml bulionu drobiowego 150 ml wytrawnego cydru sól, pieprz przygotowanie rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi i boczek. Cebulę i jabłka, równomiernie rozłożyć pomiędzy kawałkami mięsa. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion z cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high
Stare Garyostatnio poprosiła mnie i przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków. Mam kilka sprawdzonych sposobów na młode ziemniaki zapiekane, ale przypomniał mi się kolejny babciny sposób, a więc ziemniaki, boczek, cebulka i koperek. Koniecznie z dodatkiem maślanki lub kefiru. Najlepsze byłoby kwaśne mleko, ale w mieście niestety mało realne. No to co? jemy? To jest naprawdę szybkie i proste. Młode(...)wtedy w grubsze plastry. Pokrojone ziemniaki zasypujemy solą . Ja wsypuję jej tyle, ile wsypałabym do wody podczas gotowania. Ziemniaki z solą wymieszać i odstawić na kilka minut. Wędzony boczek (lub słoninę) pokroić w średnią kostkę i wytopić lekko na dużej patelni lub w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Ziemniaki odcedzić z wody, która wytworzyła
Codzienna kuchnia niecodziennasobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :) Składniki farszu: 200 gramów kaszy gryczanej , 1 większa cebula , 3 ząbki czosnku , pół szklanki suszonych grzybów , 100 gramów wędzonego boczku , sól , pieprz - do smaku. Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę
Codzienna kuchnia niecodziennaświeżym powietrzu. Jeśli znudziły się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 200 g boczku wędzonego w plastrach suszone śliwki pieprz Pikantny sos porzeczkowy: 100 g czerwonej porzeczki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka octu balsamicznego sól Dodatkowo: 2 jabłka(...)cytryny Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut. Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut. Porzeczki
Smakowity Blog Kulinarnysame, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam: - 1 kg ziemniaków - 180-200 g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2 jajka - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są mączyste, wystarczą 3 łyżki) - sól, pieprz - łyżka suszonego lub kilka gałązek świeżego tymianku - olej do smażenia(...)Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem
W poszukiwaniu inspiracjidodając parmezanu, poszłam do Włoch, co nie zmienia faktu, że wszelkie modyfikacje są dozwolone i nie są herezją ;) Składniki: 3 szklanki makaronu 250g szpinaku (u mnie mrożony) 200g boczku 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka parmezanu 1łyżka masła 1/2 jogurtu naturalnego sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiamy na boku. Na patelni(...)maśle podsmażamy podkrojony w kostkę czosnek, po 5 minutach dodajemy boczek. Mieszamy na średnim ogniu i czekamy, aż się zarumieni. Dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi/rozpuści,dodajemy jogurt, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem i zostawiamy na średnim ogniu. Gdy wszystko się połączy, dodać gotowy makaron i posypać lekko parmezanem. Mieszać. Przed podaniem danie posypać resztą sera. Jakie
Kitchens AlphabetPotato chips with bacon - chessboard Składniki. ziemniaki boczek olej do smażenia Wykonanie. Duże ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, najlepiej maszynką. W każdym plasterku zrobić trzy nacięcia w poprzek ,nie dochodząc do brzegów . Plastry boczku pociąć w 1,5 cm paski i wpleść w przecięcia tworząc szachownicę. Smażyć w oleju na rumiano. Mniej cierpliwym, proponuję przeciąć z jednej strony
Kulinarny karnet ChristopheraWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam Post Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDziś w roli głównej przepyszny boczek, który jedliśmy z okazji majówki (dokładnie pierwszego maja). Jedliśmy to zbyt wiele powiedziane – boczek znikł w kilka chwil, co prawdopodobnie świadczy o tym, że smakował (no chyba, że goście nie jedli wcześniej przez … Czytaj dalej
slodkokwasnaplBoczek to jedna z tradycyjnych polskich wędlin, często niedoceniana ze względu na jego tłustość. Ale wystarczy odpowiednio go przygotować by uzyskać fantastyczny smak, miękkiej z przyrumienioną skórką wędliny. Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło, ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw można zmieniać w zależności od upodobań. Można tez zrobić go w postaci rolady
Bernika - moj kulinarny pamietnikodbędzie się jakieś fajne spotkanie, a może uroczysty obiad, czy kolacja z przyjaciółmi Kto nie lubi poszaleć w karnawale z dobra zabawa i dobrym jedzeniem. I kto nie lubi boczku? Dlatego zachęcam was do przygotowania rolady, która będzie nie tylko pysznym daniem na uroczysty obiad ale także idealna na kolacje z przyjaciółmi czy jako mięsko do pieczywa i piwa(...)wiec gdyby wam zabrakło pomysłu czym ugościć swoich gości polecam łatwą i pyszna roladę z boczku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLato rozpoczęte a z nim sezon grillowy. Jednym z naszych ulubionych mięs oprócz karczku jest boczek. Zrobienie go na grillu ma te zaletę ze boczek maksymalnie się wytopi i nie będzie taki tłusty jak po zwykłym upieczeniu, za to będzie mięsny i soczysty. Polecam pieczenie mięs w całości są niezwykle soczyste i aromatyczne. Idealny na ciepło i zimno. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik