żeberkach, bez dodatku włoszczyzny, jest mocno kwaśna. Natomiast kapuśniak to zupa o mniej kwaśnym charakterze, z dodatkiem jarzyn. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Góralska kwaśnica z kapustą kiszoną i karmelizowanym boczkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 1 godz. Kalorie 110 kcal Prawdziwa góralska kwaśnica gotowana(...)wywarze z żeberek. Zupa z kiszoną kapustą z beczki i karmelizowanymi skwarkami z boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g surowych żeberek wieprzowych 200 g żeberek wędzonych 200 g wędzonego boczku 2 żółte cebulki, niewielkie 3 ząbki czosnku, niewielkie 3 suszone grzybki 500 g ziemniaków 500 g kwaśnej kiszonej kapusty z beczki (czystej, bez marchewki) 3 ziela angielskie 3 liście
ProstePesto.plżytnim z czosnkiem, natomiast barszcz biały bazuje na znacznie delikatniejszym zakwasie z mąki pszennej. Kolejną odmienną kwestią jest baza, żurek gotowany jest na wywarze z mięsa wędzonego (kiełbasy, wędzonego boczku lub żeberek) bez dodatku jarzyn, natomiast barszcz biały bazuje na bulionie mięsno – warzywnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym, grzankami i czipsem boczku(...)Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 200 kcal Wielkanocna zupa chrzanowa z tartym chrzanem ze słoiczka, jajkiem sadzonym i chipsami z boczku. Zupa z chrzanem na wielkanocny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZUPA CHRZANOWA 1 litr gorącego bulionu 4 ziemniaki średniej wielkości 2 cebule żółte, mniejsze 2 ząbki czosnku 1 marchewka
ProstePesto.plkuchni słowackiej, dostępne praktycznie na każdym kroku w tamtejszym rejonie. Haluszki to nic innego jak kluski ziemniaczane otulone sosem z owczego sera – bryndzy, podane z chrupiącymi skwarkami z boczku. Bryndzové halušky w zależności od regionu Słowacji przygotowywane są w nieco innych proporcjach. Podany poniżej przepis jest najbardziej popularny i według mnie najsmaczniejszy. Drukuj Bryndzové halušky – bryndzowe haluszki(...)chipsami z boczku 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Słowacka Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 250 kcal Tarte kluski ziemniaczane – haluszki z płynną bryndzą i chipsami z boczku. Tradycyjne danie kuchni słowackiej. Składniki: HALUSZKI 500 g surowych ziemniaków 120 g mąki pszennej typ 550 1/3 łyżeczki soli DODATKOWO
ProstePesto.plZielony makaron szpinakowy tagliatelle z sosem przypominającym śmietanową carbonarę. Gotowany boczek, czerwona cebula i natka pietruszki w kremowym sosie śmietanowym. Pomysł na ekspresowy obiad w ciągu pracowitego tygodnia. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Makaron szpinakowy z boczkiem i sosem \u015bmietanowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/makaron-szpinakowy-z-boczkiem.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/makaron-szpinakowy-z-boczkiem-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)/2020\/06\/makaron-szpinakowy-z-boczkiem-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/makaron-szpinakowy-z-boczkiem-480x270.jpg"],"description":"Makaron szpinakowy z boczkiem, czerwon\u0105 cebul\u0105 i sosem \u015bmietanowym. Przypomina nieco carbonar\u0119, ale w wersji z kremow\u0105 \u015bmietank\u0105.","keywords":["boczek","cebula","makaron","\u015bmietana","szpinak"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-27T09:59:32+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT10M","totalTime
ProstePesto.pl/zapiekanka-ziemniaczana.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zapiekanka-ziemniaczana-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zapiekanka-ziemniaczana-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zapiekanka-ziemniaczana-480x270.jpg"],"description":"Zapiekanka z m\u0142odymi ziemniaczkami, boczkiem i broku\u0142ami. Przepyszne i aromatyczne danie zapiekane z sosem \u015bmietanowo - serowym.","keywords":["boczek","broku\u0142","cebula","mozzarella","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished(...)recipeCategory":["Obiad"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"290 cal"},"recipeIngredient":["1 kg m\u0142odych ziemniak\u00f3w","1 wi\u0119kszy broku\u0142","200 g swojskiego boczku","1 czerwona cebula","1 bia\u0142a cebula","200 g kwa\u015bnej \u015bmietany","2 jajka od szcz\u0119\u015bliwych kur","100 g tartej mozzarelli","1\/2 natki pietruszki","1\/2 \u0142y
ProstePesto.plidealnym. Przedstawiamy wi\u0119c pomys\u0142 na tradycyjn\u0105 domow\u0105 fasolk\u0119 po breto\u0144sku, kt\u00f3ra znana jest z domowej kuchni w ka\u017cdym rejonie Polski.","keywords":["boczek","cebula","czosnek","fasola","fasolka","kie\u0142basa","pomidor","fasolka po breto\u0144sku","fasolka po breto\u0144sku przepis","przepis na fasolk\u0119 po breto\u0144sku"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished(...)u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine":["Polska","Angielska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"155 cal"},"recipeIngredient":["400 g bia\u0142ej fasolki typu \"Pi\u0119kny Ja\u015b\"","300 g boczku w\u0119dzonego lub parzonego","300 g kie\u0142basy","1 du\u017ca cebula","4 z\u0105bki czosnku","1 puszka krojonych pomidor\u00f3w","2 \u0142y\u017cki koncentratu pomidorowego","4 ziarenka ziela angielskiego
ProstePesto.plKanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej. Składniki pieczywo razowe z ziarnami masło pomidor jajko 3 plasterki wędzonego boczku szczypta soli Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem – przepis Jajko gotujemy na twardo. Studzimy obieramy ze skorupki i kroimy(...)plasterki. Pieczywo smarujemy masłem. Układamy następnie plasterki pomidora i plasterki jajka na twardo. Solimy. Boczek smażymy na patelni grillowej i jak będzie chrupiący układamy na naszej kanapce. Smacznego! Artykuł Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepisy na domowe mięsa pieczone byście nie musieli kupować tych o nieznanym składzie. Ten na pasztet LCHF już znacie i często go zachwalacie a tym razem rolada z boczku, która świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego. Jest bardzo prosty a dzięki marynacie i technice pieczenia rolada z boczku jest soczysta i aromatyczna. Doskonale sprawdza się(...)zarówno na świątecznym stole, jak i podczas innych uroczystości, ale także w codziennym menu do keto pieczywa lub po prostu z warzywami. Składniki – rolada z boczku: 1,5 kg boczku wieprzowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony majeranek 3 ząbki czosnku opcjonalnie papryka słodka Pomieszać sól z pieprzem i natrzeć mieszanką mięso z obu stron. Czosnek obrać
Ola la LCHFsamodzielnie zrobione, od początku do końca jest przez nas kontrolowane – niepotrzebne są żadne cuda i tablica Mendelejewa, żeby z odpowiedniego kawałka mięsa zrobić pyszną wędlinę. Peklowany pieczony boczek, zawinięty w bardzo ładną roladę, ma szansę zostać gwiazdą świątecznego talerza wędlin. Jego naszykowanie nie wymaga żadnych wybitnych umiejętności, fachowych narzędzi, szynkowaru czy wędzarni – przyda Wam się za to siatka masarska(...)wędliniarski, żeby roladę elegancko uformować. PO CO PEKLOWAĆ? Peklowanie sprawia, że mięso szybciej kruszeje, traci wodę, a przede wszystkim – jest zakonserwowane i zachowuje swój ładny, różowy kolor. Bez peklowania boczek po upieczeniu byłby brudno-szary i naprawdę mało apetyczny. Ważne jest, by do peklowania na mokro używać jak najmniejszej możliwej ilości wody – mięso do peklowania powinno być w naczyniu ułożone
Karo in the Kitchencontext":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Ostatnio przechodz\u0119 jak\u0105\u015b faz\u0119 mi\u0142o\u015bci do boczku. Od kilku dni chodzi\u0142 te\u017c za mn\u0105 faszerowany kurczak, wiec postanowi\u0142am po\u0142\u0105czy\u0107 te dwie zachcianki w jedn\u0105. Tak powsta\u0142a pier\u015b z kurczaka w boczku ze szpinakiem i ricott\u0105. Pyszne, kremowe(...)nadzienie, chrupi\u0105cy boczek, soczysty kurczak. Czego chcie\u0107 wi\u0119cej? Koniecznie sprawd\u017acie! ","recipeIngredient":["2 \u015bredniej wielko\u015bci piersi z kurczaka\r","100g szpinaku\r","100g ricotty\r","1 ma\u0142y z\u0105bek czosnku\r","1\/4 \u0142y\u017ceczki ga\u0142ki muszkato\u0142owej\r","8-10 plastr\u00f3w boczku (u mnie w\u0119dzony)\r","s\u00f3l, pieprz
Mostek w kuchniPrzy niemal nieskończonej ilości przepisów na jajecznicę wędzony boczek jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych jej składników. Nie można jednak tego powiedzieć o porze. Z jakiegoś powodu nie jest to szeroko stosowany dodatek do jajecznicy, co oczywiście nie znaczy, że w ogóle w tym zakresie nieznany. Jeśli jednak chodzi o mnie, to jajecznica z boczkiem i porem jest jedną z moich(...)ulubionych i najczęściej wybieranych wersji tego dania. Polecam więc wypróbowanie tego banalnie prostego przepisu każdemu, kto lubi boczek i ma czas na jedzenie śniadania w ogóle. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, a oprócz doznań smakowych na pewno dostarczy nieco kalorii na dobry początek dnia. Jajecznica z boczkiem i porem 2015-03-05 13:27:38 Przepis na jajecznicę
Kulinarna Pokusawyniku szybkiego przeglądu szafki jedzeniowej i lodówki, no i braku pomysłu na obiad. składniki (na 3 osoby) 15 - 16 muszli z makaronu 250 g szpinaku 100 g wędzonego boczku 1 jajko 120 ml śmietany ok 20 g sera typu parmezan, startego + trochę do posypania wierzchu ew 2 łyżki twarożku sól pieprz puszka pokrojonych pomidorów 2 - 3 łyżki oliwy(...)garnka i chwilę podgrzewać - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę posiekać . Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić
Stare Garystrony składniki 1/3 szklanki octu 1/3 szklanki rodzynek 500 g brukselki 2 łyżki oliwy z oliwek sól i czarny pieprz 80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Podgrzać ocet w małym rondlu na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić(...)Wymieszać, ułożyć brukselki przecięciem do dołu. Piec, aż zmiękną i zrobią się lekko złote, przez 25 do 30 minut. w tym czasie można raz brukselki przewrócić. W międzyczasie obsmażyć boczek na patelni na średnim ogniu, aż stanie się lekko chrupki - 6 do 8 minut. Przenieść na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Na patelni zostawić 1 - 2 łyżki wytopionego tłuszczu
Stare Garydzisiaj, żeby mieć na weekend, ale chyba mogłabym obdzielić wszystkich sąsiadów i jeszcze dla mnie by zostało. Ale nic na to nie poradzę. Uwielbiam smak kiszonej kapusty i smażonego boczku. Jest po prostu cudowny i silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy: - 500 g kiszonej kapusty - 300 g wędzonego boczku lub bekonu - 2 duże marchewki - 2 duże(...)wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu. Gotowy dodać do zupy, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na pozostałym tłuszczu i dodać do zupy
W poszukiwaniu inspiracjiTytułowe zawijaski, to oczywiście parówki owinięte boczkiem. Jeśli chodzi o ten produkt mięsny, ludzie dzielą się pomiędzy tych, którzy je lubią i tych, którzy nimi gardzą. Ja zaliczam się do tych pierwszych. Jako, że pracuję w różnych godzinach, zawsze muszę mieć gotowy pomysł na coś szybkiego na ciepło. Przepis ten znalazłam dobrych kilka lat temu w jednej z wielu gazet(...)pachnie apetycznie, no i jest gotowe w kilka chwil. Potrzebne nam (dla 2 osób): - 6 długich parówek - 6 plastrów sera żółtego (ja użyłam Złotego Mazura) - 12 plastrów wędzonego boczku - łyżka oleju - pieprz, tymianek, czosnek i chilli Przygotowanie: Każdą parówkę rozcinamy głęboko wzdłuż, tak by powstała kieszonka na ser. Plastry sera kroimy na cieniutkie paseczki i wypełniamy nimi rozcięcia
W poszukiwaniu inspiracjiulubiona herbata tam była :) Po mojej wizycie, już jej nie mają :) Zapas trzeba było zrobić :) Ale nie o herbacie miało być :) Na obiadokolacje wymyśliłem sobie dziś roladę schabową w boczku, nadziewaną świeżą bazylią, suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz ziemniaki i cukinie. Suszonych pomidorów nie jadam codziennie, to że się przewinęły w kliku przepisach jest spowodowane tym, że je otworzyłem(...)wszyscy je lubią, ale nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, można zmieniać według siebie i swoich upodobań. Składniki : 2 plastry schabu 4 plastry boczku surowego 4 listki świeżej bazylii 20g startej mozzarelli 4 suszone pomidory 1 mała cukinia 2 ziemniaki Przyprawy : pieprz ziołowy oregano kmin rzymski świeża pietruszka Plaster
Parowar FacetaJest to sałatka, która robi prawdziwą furorę w naszej rodzinie. Znika w przeciągu kilku chwil od podania. Jest naprawdę smaczna, świeża i treściwa. A o smaku podsmażonego boczku nie trzeba za bardzo się rozpisywać. Składniki: Mix sałat, lub inne sałaty np sałata rzymska, lodowa... 250 g boczku wędzonego, najlepiej nie parzonego 150 g sera żółtego 2 łyżki śmietany 2 łyżki(...)majonezu sól, pieprz czarny i biały, sok z cytryny do smaku 3 - 4 większe pomidory Boczek kroimy w kostkę,smażymy go na patelni bez tłuszczu. Forma jaką kto preferuje, podsmażony, na chrupko...wszystko robimy na swój gust;) Pomidory przekrawamy i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w większą kostkę. Fajne są pomidorki koktajlowe, które kroimy tylko na pół. Majonez ze śmietaną mieszamy
Malinowe PocałunkiBacon in the round Składniki. 3 plastry świeżego boczku 1 pęczek dymki pieprz przyprawa kucharek chilli papryka czerwona 3 patyki do szaszłyków Wykonanie Plastry boczku rozklepać, przyprawić do smaku. Z pęczka dymki, wykorzystać tylko zielony szczypior. 5 - 6 szczypiorków owijać plastrem boczku. Na czas grillowania, w środek włożyć patyk do szaszłyków. Spiralki będą proste i nie będą się odkształcać
Kulinarny karnet ChristopheraRoulade of chicken with pate Składniki 2 piersi z kurczaka 8 dag pasztet 6 plasterków boczku sól pieprz papryka Wykonanie. Filety z piersi kurczaka rozklepać przez folię. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na każdy filet położyć po 4 dag. pasztetu i zwinąć jak de volailla. Każdą roladkę zawinąć w plasterki boczku. Na czas pieczenia, boczek spiąć wykałaczkami. Wstawić
Kulinarny karnet ChristopheraWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny w wersji wytrawnej z żółtym serem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i miękkie w środku. Doskonałe jako przekąska np. do pracy lub na kolację. Boczek można zamienić na szynkę oraz wybrać dodatki wg swoich upodobań. Polecam. Post Muffiny z żółtym serem(...)boczkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSery pleśniowe to zdecydowanie nasi faworyci na sklepowych półkach. Jeśli dodatkowo je połączymy z winem, ziemniakami i wędzonym boczkiem powstaje przepyszne, niebiańskie w smaku danie. Być może nie wygląda za ładnie, ale smakuje rewelacyjnie. Jeśli podobnie jak my jesteście fanami serów pleśniowych koniecznie je zróbcie, a gwarantujemy, że nie będzie mogli przestać go zajadać! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania(...)minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie
Kolizje SmakówKaszanka z grilla w boczku . Mamy lato, więc sezon grillowy trwa w najlepsze, ale aby zrobić grillowaną kaszankę w boczku wystarczy patelnia grillowa. Kaszanka w boczku z grilla może niektórych przekonać do zjedzenia pierwszy raz kaszanki, gdyż jest pyszna. Z czym podajecie kaszankę, bo u nas do kaszanki z grilla podaje się małosolne ogórki albo surówkę z kapusty kiszonej , ziemniaki(...)pyszną cebulę z dodatkiem ketchupu i odrobiny cukru. Kaszanka z grilla, Kiełbasa w boczku z grilla oraz Smażone kiełbaski z cebulą to klasyka, która zawsze robi u nas furorę. Co sądzisz o kaszance, jesz, a może mówisz blee, podobnie jak na widok wątróbki, serca, czy żołądków? Jeśli zaś jesteś smakoszem kaszanki, to jak lubisz ją podawać? Ja dzisiaj zapraszam, prosta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSprawdzony przepis na pyszny schab pieczony w całości, zawijany w plastry boczku. Idealny zarówno na zimno, jak też na ciepło jako pyszna pieczeń do obiadu. Boczek dodaje smaku i tłuszczu chudemu mięsu, jakim jest schab, dzięki czemu czyni je bardziej soczystym i aromatycznym. Schab owinięty boczkiem z piekarnika, to coś więcej niż tylko podkreślenie smaku mięsa. Sprawia również, że schab(...)służyć na specjalne okazje. Jeśli szukasz więc aromatycznego, kruchego mięsa na kanapki lub do podania na stół, podczas wizyty rodziny lub przyjaciół, poznaj nasz przepis! Chociaż schab pieczony z boczkiem w rękawie wymaga nieco więcej pracy niż tradycyjnie pieczona wieprzowina, to jednak naszym zdaniem warto poświęcić na ten przepis trochę czasu. Mięso jest bardzo kruche, aromatyczne, przechodzi delikatnie smakiem
Kuchnia Na WypasieKolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem są to jajka z kremem na bazie majonezu, musztardy, żółtek, jajka oraz smażonego boczku. Przygotowanie kremu boczkowego rozpocząć należy od usmażenia boczku. Ja wybieram bardzo cienkie plastry boczku wędzonego , które układam na zimnej patelni, wstawiam całość na ogień i smażę na małym ogniu. Kiedy boczek jest już fajnie wytopiony i przyrumieniony z jednej(...)strony, przewracam go i kontynuuję smażenie. Boczek powinien być bardzo dobrze wytopiony, chrupiący, ale nie należy go spalić. Odradzam smażenie boczku na dużym ogniu, gdyż w taki sposób łatwo będzie boczek szybko przypalić, a nadal będzie miał on w sobie sporo tłuszczu. Ja wszystkie elementy farszu łączę ze sobą za pomocą blendera. Zdaję sobie jednak sprawę, iż nie każdy
MeCooksnadzieniem, na przykład ze szpinakiem i pieczarkami, natomiast w okresie letnim bardzo często robię pierogi ze świeżymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Tym razem zrobiłam pierogi z pieczarkami i boczkiem. Do farszu najlepszy jest surowy boczek wędzony, chociaż może też być on parzony i wędzony, jednak w tym drugim przypadku farsz będzie mniej wyrazisty w smaku. Pierogi z pieczarkami(...)boczkiem najlepiej smakują z okrasą, to znaczy z podsmażonym boczkiem i cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pierogi z pieczarkami i boczkiem: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli Farsz: 400 g pieczarek 150 g boczku wędzonego 1 biała cebula 2 ząbki czosnku Dodatkowo: około 80 g wędzonego boczku 1 cebula
Danka PichciRoladki z daktyli i boczku. Daktyle z boczkiem Słodki daktyl i słony boczek to według mnie idealne połączenie na przekąskę o niepowtarzalnym smaku. Daktyle zawinięte w wędzony boczek i usmażone na patelni. Brzmi smacznie! Zamiast daktyli plastrami boczku można owinąć suszone śliwki lub morele bez pestek, a ilość roladek zależy od ilości gości i ich apetytu. Za chwilę Andrzejki, potem(...)przekąskę, którą zrobi każdy, nawet najmniej zaawansowany kuchcik. Nie wszystkim jednak ta przekąska przypadnie do serca, są osoby, które nie lubią łączyć słodkiego ze słonym i uważają, że miejsce boczku jest w jajecznicy. Ale ja lubię nietypowe połączenia dlatego podaję Wam ten przepis na roladki z daktyli i boczku. Sprawdź, jak przygotować te wyśmienite roladki. Składniki: plastry wędzonego bekonu, tyle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron z białym serem i boczkiem czyli Túrós tészta to tradycyjne i smaczne danie kuchni węgierskiej. Makaron z Białym Serem i Boczkiem Podejrzewam, że gdyby nie mój mąż Węgier to do dzisiaj nie znałabym dużej części dań, którymi zajadają się Węgrzy. W domu sytuacja wygląda następująco: zjadłbym to i to, możesz to kiedyś ugotować? Zaznaczam, iż o większości dań kuchni(...)oczywiście zawiera przepisy na dania z kuchni węgierskiej, to tak w razie gdybym chciała mu coś ugotować a nie wiedziała jak Podobnie było w przypadku makaronu z serem i boczkiem. Padło hasło czy mogę kiedyś owy makaron zrobić. Argumenty za były takie, iż jest on łatwy do przygotowania i oczywiście pyszny. Pomyślałam sobie, WOW faktycznie makaron z serem i boczkiem
mecooksRolada z boczku ze śliwkami na święta Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja zarówno na święta, jak i na mniej uroczyste okazje. Można ją przygotować na nieskończenie wiele sposób - tradycyjnie z suszonymi śliwkami lub pieczarkami albo wzbogacić smak o dodatek kaparów albo suszonych moreli. Aromatyczna rolada(...)boczku ze śliwkami, obsypana ziołami i papryką jest tak prosta do przygotowania, że poradzą z tym sobie nawet bardzo początkujący kucharze i zajmie to zaledwie kilka minut, pozostały czas to pieczenie, które nie wymaga od nas wielkiej uwagi. Pieczony w piekarniku lub w wolnowarze rolowany boczek pokrojony na cienkie plasterki to również doskonała wędlina do kanapek. Jednym słowem rolada boczkowa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatania, prosta i syta. Polecam :) Składniki: około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości) 2 duże cebule 2 średnie marchwie 1 pietruszka 15 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera (można pominąć) sól, pieprz suszony tymianek, zioła prowansalskie Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także obieramy. warzywa zalewamy wodą i gotujemy(...)dodajemy do zupy. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz szczypiorkiem. Podajemy z grzankami. kartoflanka z serem
Bon Appetit Małgorzatydziała przeciwgrzybiczno, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalne, przeciwnowotworowo, przeciwbiegunkowo oraz wzmacnia odporność, zapobiega i hamuje rozwój bakterii i organizmów zakaźnych. ( źródło ) Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku (u mnie z ogródka) 20 dag boczku wędzonego (plastry) 1 serek z niebieską pleśnią 1 gruszka kilka pomidorków koktajlowych kilka listków stewii gotowy sos balsamiczny albo na bazie miodu i musztardy Szpinak myjemy i suszymy. Boczek smażymy(...)dodatkowego tłuszczu), gruszkę kroimy w plastry, pomidorki przekrawamy na połówki. Na półmisku układamy szpinak, pomidorki, kawałki sera, plastry gruszki, smażony boczek, oraz listki stewii. Całość polewamy ulubionym sosesm. U mnie sos balsamiczny ale sałatka dobrze smakuje z sosem na bazie oliwy, musztardy i miodu. Smacznego! moja stewia Możesz zamówić stewię tutaj: http://www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit Małgorzatyskładniki 4 duże ziemniaki do pieczenia 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione 4 łyżki miękkiego masła świeżo zmielony czarny pieprz sól morska 4 filety anchois lub 4 plasterki wędzonego boczku parę świeżych gałązek tymianku przygotowanie: czosnek rozgnieść na miazgę w moździerzu lub nożem na desce, wymieszać dobrze z miękkim masłem , sporą ilością pieprzu i solą . Z solą ostrożnie(...)anchois i boczek są słone. Każdy ziemniak pokroić na jednakowej grubości plastry - ok 0,7 cm Posmarować każdy plasterek mieszanką masła,posypać tymiankiem, złożyć ponownie ziemniak w całość i ułożyć na grubej lub podwójnie złożonej folii aluminiowej. Anchois lub boczek pokroić w paski i umieścić pomiędzy plasterkami ziemniaków. Dokładnie owinąć ziemniaki folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garykaszy jeczmiennej i boczku.Zostala mi ugotowana torebka kaszy z poprzedniego dnia,a maz dorzucil po mysl z boczkiem.Wyszlo smacznie. Skladniki: 2 baklazany 1 torebka ugotowanej kaszki krakowskiej 150 g boczku surowego 10-12 czarnych oliwek 1/2 papryczki chilli 1 jajko dowolne ziola-u mnie oregano i tymianek pieprz ewentualnie sol 1 cebula 1 zabek czosnku 1 lyzka masla ghee(...)zmiekna i lekko zbrazowieja.Ostudz,usun delikatnie miazsz (najlepiej to zrobic wywracajac baklazana jakby na "lewa strone"i sciac miazsz w kratke nozem) tak by nie uszkodzic skorki boczek pokroic w mala kostke na patelni umiescic pokrojona w kosteczke cebule,zabek czosnku i pokrojony boczek.Smazyc ,az boczek straci surowy charakter,ale go nie przypiekac na brazowo kasze polaczyc z zawartoscia patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki / Ingredients: 4 sztuki cebuli żółtej / 4 pieces of onion yellow wędzony boczek (ilość i rodzaj zależy od gustu) / smoked bacon (quantity and type depends on your taste) 1 szklanka wody przegotowanej / 1 cup of boiled water szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika szczypta pieprzu / pinch of pepper szczypta soli / pinch of salt 1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon(...)marjoram olej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, duszenie: 20 min, ilość porcji: 4 Najpierw kroimy boczek na paski i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (patelnia musi być głęboka i z przykrywką). Cebulę kroimy na cienkie półkola (ja użyłam szatkownicy). Gdy boczek się zarumieni wrzucamy cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy
Projekty ze smakiempracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis. Prosto, szybko i smacznie :) Składniki: 200g ma karonu pappardelle 2 cebule 200g chudego boczku łyżka oliwy z oliwek sol pieprz starty parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zwracając uwagę, aby go nie rozgotować. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)której dodajemy po chwili pokrojony boczek. Smażymy całość na małym ogniu ok 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do boczku z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gorący posypujemy startym parmezanem
Walijskie PichcenieTypowe wiejskie jadło. Proste i smaczne... a ja lubię wszystko co jest i proste i smaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa! Potrzebujemy: małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby) 200g chudego boczku 200g małych pieczarek 1 cebula masło(...)sklarowane koperek sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością
Walijskie Pichceniekaszy i na wędzonym żeberku. Zupka wyszła pyszna, aż słodka od dodanych warzyw i gęsta, bo do krupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki(...)Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy
Walijskie PichcenieSkładniki: kapusta młoda biała, boczek wędzony 20 dag, łopatka bez kości 30 dag, kiełbasa biała 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki czubate, czosnek świeży 1 główka,woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie - do smaku młodą kapustę pokroić na drobno i zalać w misce wrzątkiem, zostawić na 15 minut(...)wodę z kapusty odlać pokrojony w kostkę boczek wędzony smażyć, dodać do boczku pokrojoną łopatkę i zrumienić, dodać białą grillową pokrojoną w kostkę i smażyć następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek młody całe ząbki, koncentrat pomidorowy Pudliszki i wszystko podsmażać z 2 minuty następnie dodać sparzoną młodą kapustę, wlać ze 2 szklanki wody i gotować z 30 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięJarskie–mięsne–co kto lubi...ważna jest kapusta, bo to Ona jest tu w roli głównej…, a więc smacznego…. Składniki ; Pół główki średniej wielkości białej kapusty 30 dag boczku Łyżka smalcu 2 duże cebule Liść laurowy ,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól 25 dag makaronu łazanek Połowę kapusty przecinam na ćwiartki. Włożyć do garnka z lekko osoloną wodą(...)laurowym – gotujemy do godziny, potem odcedzamy i studzimy (bez przypraw i liścia laurowego ). Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu. W dużym rondlu roztapiamy smalec i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i boczek, blanszujemy.Kapustę drobno siekamy (bez głębia!) i dokładamy do boczku i cebulki – mieszamy i razem smażymy. Do masy kapuścianej dodajemy ugotowany makaron łazankowy – mieszamy – przyprawiamy pieprzem i solą – przez kilka
Apetyczna babeczkaŚwietna domowa wędlina, kupując boczek poproście aby go zmielono na miejscu w sklepie, wtedy przygotowanie pieczeni rzymskiej zajmie Wam kilka minut :) Składniki: 1 kg surowego boczku 1 szklanka mleka 0.5 % 4-5 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki 2-3 łyżeczki majeranku pieprz może być pikantny lub zwykły czarny sól do smaku 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć ze zmielonym boczkiem
Apetyczna babeczkaPyszne roladki na każdą okazję Roladki z polędwicy otulone boczkiem SKŁADNIKI: ogórek kiszony- 1 szt papryka czerwona- 4 strąki polędwica wieprzowa - 450 g boczek wędzony - 4 duże plastry tłuszcz do smażenia sól i pieprz- do smaku SOS majonez -2 łyżki czosnek suszony- 1 szczypta mała musztarda- 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę pokroić w poprzek na 4 kawałki, rozbić(...)mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części. Na każdym filecie z polędwicy ułożyć, kawałek papryki i ogórka, zwinąć w roladkę. Roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Roladki układać na liściach rukoli, przybrać pomidorkami . SOS Do miski włożyć majonez, dodać czosnek i musztardę, dobrze utrzeć, doprawić
Kuchnia DanusiSałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry boczku, 1 mała cebulka biała, 1 mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy(...)ćwiartki, a mozzarellę kroimy w plastry. Cukinię pokrojoną w cienkie plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, skrapiamy olejem, posypujemy solą i podpiekamy na patelni lub grillujemy. Boczek dzielimy na mniejsze paski, podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec dodajemy ziarna surowej kukurydzy i drobno posiekaną papryczkę chili. Na talerzu układamy grillowaną cukinię, boczek z kukurydzą i papryczką chili. Dodajemy
Moniki SmakołykiSkładniki : boczek, mój miał niewiele bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do pieczenia Przygotowanie : Boczek umyć pod bieżąca wodą , osuszyć Posypać dość obficie solą i pieprzem Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale na mięsie Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem Zawiązać rękaw i porobić kilka dziurek(...)piekłam boczek w prodiżu przez około 50 min. Był miękki i bardzo smaczny , cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia smalec był w sam raz na kromkę chleba
Proste Potrawypotem doprawiam do smaku po swojemu. Za każdym razem jest to trochę inny smak, ale o to chodzi by się nie znudziły. :) Składniki : około 1,20 kg surowego boczku olej kilka goździków 4 ząbki zmiażdżonego czosnku pieprz, czerwona papryka, sól, estragon Przygotowanie : Mięso umyłam i osuszyłam, nakłułam je w kilku miejscach Przygotowałam marynatę z podanych składników ( każdego z sypkich składników(...)mięsa Natarłam taką marynatą mięso, nakłułam ponownie, włożyłam w mięso kilka goździków i pozostawiłam je w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia posypałam solą, wtarłam jeszcze raz marynatę w boczek, przełożyłam do foremki i piekłam, wpierw w temp. 200 stopni C (około 40 min.) - przykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni
Proste PotrawySkładniki : boczek surowy około 1 kg kilka ziaren jałowca papryka ostra, pieprz kolorowy świeżo mielony 5 ząbków czosnku, kilka goździków sól, oregano To kolejna wersja pieczonego mięsa do chleba. Ciągle poszukuję nowych smaków i dlatego często pojawiają się wpisy z tych eksperymentów. Uważam, że warto samemu przyrządzać takie smakołyki, bo te kupne zaskakują mnie swoim składem i smakiem(...)wbić kilka goździków w mięso, nakłuć całe mięso szpikulcem, pozostawić w chłodzie do dnia następnego Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec Mój boczek piekłam ponad godzinę, wpierw w temp. 200 stopni C - około 40 min, potem w temp. 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozcięłam folię i boczek apetycznie się zarumienił
Proste Potrawylubimy pizzę... Dlatego staram się ją za każdym razem udoskonalić i stworzyć zupełnie nowe połączenia. Tym razem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto: 200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli(...)uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy. Farsz: 2 łyżki kaparów, 50g świeżego boczku, 1/2 pomidora, 1/2 czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano. Ciasto posmarować cienko
Z miłości do słodkościjajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchnia