pyszne i łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Zaletą jest to, że można ją skomponować z wielu dodatkowych składników. Może być bardzo sycąca jeśli doda się do niej kiełbasę, boczek czy szynkę. Podstawą udanej zapiekanki jest odpowiedni wybór warzyw. Ziemniaki występują w wielu różnych odmianach, a do tego typu potrawy nada się odmiana tzw. ziemniaków sałatkowych. Chociaż zapiekanka ziemniaczana kojarzy się(...)wszystkim z kuchnią polską, jest także znana w innych częściach świata. Jest daniem odpowiednim na rodzinny obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal
ProstePesto.plBoczek pieczony przepis . Przepis na pieczony boczek ( wędzony ) pieczony w piekarniku, znakomite mięso na kanapki. Prosty przepis na wędlinę z piekarnika, która się sprawdzi na święta jak i na co dzień jako dodatek do pieczywa. Takie pieczone mięso wieprzowe czy to jest szynka, karkówka czy boczek znakomicie się sprawdzą gdy mamy dość zwykłych wędlin. Przepis na boczek ( bacon) wędzony pieczony(...)jest bardzo prosty, wystarczy słodka papryka, odrobina ziół. A jeśli boczek jest dość słony, nie używamy już soli do przygotowania mięsa do pieczenia. Jak przygotować boczek z piekarnika? Jak upiec boczek w piekarniku? Boczek pieczony, przepis na pyszną domową wędlinę. Boczek z piekarnika Boczek z piekarnika to świetna alternatywa dla boczku parzonego inaczej z wody czy boczku smażonego. Boczek
Dieta moja pasjaWytrawna tarta znana pod nazwą Quiche Lorraine lub określana jako placek lotaryński. Tarta z kruchego ciasta wypełniona karmelizowanym, chrupiącym boczkiem krojonym w słupki oraz duszonymi krążkami pora. Kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki 36 % z ciągnącym się serem. Całe danie to kwintesencja dobrego gustu i wykwintnego smaku, jak na francuskie przepisy kulinarne przystało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta na kruchym(...)spodzie z porem i boczkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Francuska Trudność: Średnie Ilość 4 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 330 kcal Francuska tarta na kruchym spodzie wypełniona duszonym porem i karmelizowanym boczkiem. Wytrawna kremowa tarta quiche. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KRUCHY SPÓD 120 g schłodzonego masła 250 g mąki pszennej
ProstePesto.plwszystkich czytelników uwielbiających swojszczyznę i prostotę. Swojski smalec ze skwarkami z boczku i karmelizowaną cebulką. Smalczyk wieprzowy to doskonałe smarowidło do świeżo upieczonego, białego chleba. Jeszcze tylko kawałek kiszonego ogórka i idealna, chłopska przekąska gotowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Swojski smalec ze skwarkami z boczku 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)słój Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 300 kcal Swojski smalec ze skwarkami z boczku i karmelizowaną cebulką. Chłopskie, swojskie smarowidło do świeżego pieczywa. Składniki: SWOJSKI SMALEC 500 g surowej słoniny wieprzowej, bez skóry 200 g surowego boczku dobrej jakości 2 ząbki czosnku ekologicznego 3 cebule suszony majeranek sól i pieprz DODATKOWO DO PODANIA kromki białego pieczywa ogórki kiszone
ProstePesto.plZawsze na przełomie miesiąca staram się przygotować jakąś kanapkę, którą – tak sądzę – chce się pożreć oczami. Taka ma być właśnie kanapka z zapiekanym boczkiem. Niedroga i łatwa w przygotowaniu propozycja, która zadowoli niejednego smakosza tego kawałka, jakim jest boczek. Co ważne, przy tym daniu nie potrzebne jest jakieś wyjątkowe pieczywo, może być nawet chleb, który macie akurat(...)siebie w domu. Ja tak właśnie zrobiłem. Oczywiście moja propozycja może być podana jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do zupy. Kanapka z zapiekanym boczkiem to też po prostu propozycja na danie główne. Zatem zastosowań jest wiele. Bierzemy się do dzieła! Polecam wam też moje inne propozycje – kanapkę nowojorską , czy kanapkę z tuńczykiem i jabłkiem. Film
Kuchennyviral.plZawsze na przełomie miesiąca staram się przygotować jakąś kanapkę, którą – tak sądzę – chce się pożreć oczami. Taka ma być właśnie kanapka z zapiekanym boczkiem. Niedroga i łatwa w przygotowaniu propozycja, która zadowoli niejednego smakosza tego kawałka, jakim jest boczek. Co ważne, przy tym daniu nie potrzebne jest jakieś wyjątkowe pieczywo, może być nawet chleb, który macie akurat(...)siebie w domu. Ja tak właśnie zrobiłem. Oczywiście moja propozycja może być podana jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do zupy. Kanapka z zapiekanym boczkiem to też po prostu propozycja na danie główne. Zatem zastosowań jest wiele. Bierzemy się do dzieła! Polecam wam też moje inne propozycje – kanapkę nowojorską , czy kanapkę z tuńczykiem i jabłkiem. Film Składniki
Kuchennyviral.plGrillowanie to sposób na szybkie i proste posiłki. Takim właśnie posiłkiem są grillowane podudzia zawijane w paski boczku. Przygotowywane w ten sposób podudzia zachwycą waszych gości. A prosty i szybki sposób ich przygotowania sprawia, że będą one gościć często na waszych rusztach i stołach. Składniki: 8-12 podudzi z kurczaka około 250 gram boczku w paskach (najlepiej wędzonego) 1 łyżka(...)usuwamy skórkę. Tak przygotowane podudzi należy skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami: kminkiem, chili w proszku, brązowym cukrem, solą i pieprzem. Każde z podudzi zawijamy dokładnie w plaster boczku, możemy użyć wykałaczki do tego zawinięcia. Polecamy używać do tego boczek wędzony, bo dzięki niemu uzyskamy dodatkowy smak. Grilla rozgrzewamy do temperatury około 180 stopni. Podudzia zawieszamy na stojaku
naRuszcieszukałam przepisu idealnego na ciasto do pizzy , na sosy do pizzy , aż w końcu znalazłam! Od kilku lat trzymam się tych składników i proporcji :-) Pizza z pieczarkami i boczkiem to mój i mojej rodziny numer jeden! Co jakiś czas zmieniam składniki na wierzch pizzy , żeby urozmaicić tę potrawę, ale najczęściej jednak wybieram ten zestaw z pieczarkami i boczkiem(...)wody Na sos do smarowania spodu pizzy: 1 puszka pomidorów sól, pieprz oregano i bazylia 1 łyżeczka oleju lub oliwy Składniki na wierzch pizzy: 250g pieczarek 1 duża cebula boczek (plaster około 1cm grubości) kostka sera (około 150-200g) Sos czosnkowy do polania pizzy znajdziesz tutaj Wykonanie: Drożdże rozkrusz do miski, dodaj do nich cukier, olej i odrobinę
Anielska Kuchnia Anijuż nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem No chyba, że wędlina domowa…. szynka pieczona czy schab suszony czy boczek pieczony to i owszem ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada z boczku jest(...)bochenek tego szybkiego chlebka… później dostałam smsa… że chleb jest tak dobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku… Boczek pieczony – składniki: 1 kg boczku 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam
UgotujmyTo.plJeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia) Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 125g(...)masła 1 żółtko Ok. 40ml wody Sól Farsz: Ok. 100g boczku 3 jajka 2 pory ½ szklanki śmietany 18% ½ szklanki startego żółtego sera 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy
Kolizje Smakówgłowie nie chodziło nam ostatnio nic innego jak tylko boczek i dobra kapusta. A, że z takiego połączenia wychodzi para idealna to nie było wyjścia i trzeba było dać się ponieść smakom. Typowe polskie danie lekko przez nas urozmaicone powstało w dwóch odsłonach - część domowej gromady zajadała się nią ułożoną na pieczonych ziemniaczkach czekającym na egzekucję widelcową na płaskim talerzu(...)dużą ilością pysznego wywaru. Chwila przy garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał. SKŁADNIKI: /Kapusta: - Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH" , 2 słoiki, - Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg - Cebula. 7-8. - Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta, - Grzyby Shitake, ilość wg uznania , - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ - Pieprz czarny
Wypisz Wymalujwkładką. Szczerze powiedziawszy do tej pory nie jadłam jeszcze nigdy zupy z kukurydzą i dlatego ten przepis mnie zaintrygował... Inspiracja ChilliBite.pl . Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem Składniki: 200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy(...)użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy
Kulinarne przygody GatityOstatnio przygotowałam domową panchettę , czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione serem brie, pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami i szczypiorkiem. Tartaletki z boczku podawane są na ciepło.Te Panchetta Cups są proste w wykonaniu, ale bardzo efektownie wyglądają, z pewnością zachwycą wszystkich gości. Można powiedzieć, że zbytnio(...)uzyskamy zaskakująco ładne i pyszne danie. Polecam również na Sylwestra terrinę z łososiem, to też będzie idealna przystawka, albo tartaletki z ciasta francuskiego z kurkami. Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) to szybka, pyszna przystawka, polecam! składniki na 6 sztuk: 12 plastrów- pancetta pokrojona w cienkie plasterki 3 pieczarki pokrojone w kostkę 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki posiekanego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne pyszne mięsko z szynkowaru .Takie urządzenie to naprawdę świetna sprawa ..polecam zakup takiego szynkowaru...a nie pożałujecie..Wiadomo..co swojskie wyroby to najlepsze...tym razem u mnie był boczek..pycha.. boczek żelatyna peklosól listek laurowy przyprawa Natura Smak John Na dno szynkowaru posypać troszkę żelatyny,położyć listki laurowe.Na to położyć warstwę boczku [skórą do dołu]. Posypać(...)żelatyną i przyprawą wymieszaną z peklosolą i na to znów położyć warstwę boczku [ bez skóry], posypać przyprawą i żelatyną. Na wierzch położyć kolejną warstwę boczku [ tym razem skórą do góry].Znów posypać żelatyną i przyprawą.Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki a 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 2 godzin
Moje domowe kucharzenieKiełbaski w boczku to popularne w wielu krajach danie, które przygotujesz z dwóch tylko składników. W Anglii danie to znane jest pod nazwą “pigs in blankets”, co w wolnym tłumaczeniu znaczy “świnki pod kocykiem”. Jest ono popularne nie tylko na imprezach ale także w okresie Świąt Bożego Narodzenia, kiedy to podawane jest na świątecznym stole wraz(...)innymi świątecznymi potrawami. To szybkie danie imprezowe idealnie sprawdzi się podane na nadchodzących imprezach sylwestrowych . Podstawą kiełbasek w boczku są dwa składniki, czyli kiełbaski oraz boczek. Jeśli chodzi o wybór kiełbasek, które wykorzystuje się w tym daniu, to zarówno małe kiełbaski parówki jak i surowe białe kiełbaski swojskie , będą równie dobre. Plastry boczku, którym owijane są kiełbaski powinny być długie
MeCookswielką przyjemnością zajadaliśmy ten specjał pochodzący z wielkopolski. Samodzielnie w domu postanowiłam odtworzyć przepis na pieczone ziemniaki w mundurkach i twarogowy gzik. Postanowiłam dodać do sosu skarmelizowane skwarki z boczku i odrobinę smażonej cebulki, w moich wyobrażeniach była to kompozycja idealna. Nie pomyliłam się ani trochę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczone ziemniaki w mundurkach z gzikiem i skwarkami(...)miękkiego masła odrobina drobnej soli GZIK 300 g twarogu tłustego 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 % 1 pęczek szczypiorku sól i grubo zmielony czarny pieprz 200 g surowego boczku 1 niewielka czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PIECZONE ZIEMNIAKI Ziemniaki umyj, jeśli skórka jest bardzo zabrudzona wyszoruj szczoteczką. Nie obieraj ich ze skórki, gdyż pozwala zachować najwięcej aromatu
ProstePesto.plJeśli w domu mamy wielbiciela mięsa, a w szczególności boczku, to taki aromatyczny boczek rolowany powinien przypaść mu do gustu. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smak zadowoli każdego mięsożercę. Taki boczek świetnie prezentuje się na talerzu z wędlinami. Do przygotowania rolowanego boczku, potrzebny jest ładny kawałek dobrego jakościowo boczku. Najlepiej, aby boczek był równomiernie poprzerastany chudym mięsem, a kawałek(...)miał kształt prostokąta, który pozwoli na złożenie go wzdłuż na pół i związanie go sznurkiem w rulon. Boczek rolowany upiekłam w rękawie do pieczenia, dlatego nie jest zbyt mocno przypieczony i za wiele nie stracił na swojej objętości. Taki sposób pieczenia boczku pozwala na zachowanie w mięsie smaku i aromatu wszystkich dodanych przypraw. Boczek po upieczeniu i schłodzeniu, bardzo dobrze
Kuchcik gotujeMoja propozycja na konkurs "kreatywne gotowanie". Danie efektownie wygląda na stole i ciekawie smakuje z boczkiem :) Składniki na 2 porcje : 8 plastrów makaronu lasagna 20 dag wędzonego boczku 2 duże, dojrzałe pomidory (u mnie jeszcze z działki) 10 dag parmezanu suszone oregano świeża bazylia granulowany czosnek sól, pieprz 1 łyżka oleju Makaron gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oleju(...)się nie kleił) około 6 minut. Następnie ugotowany makaron studzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz oregano , czosnek. Makaron przekrawamy na pół (muszą wyjść kwadraty). Dwoma połówkami makaronu wykładamy małe kokilki.Do środka dajemy boczek z pomidorami a na sam wierzch posypujemy startym
Bon Appetit Małgorzatyświeżego boczku ( z kością lub bez ) 2 duże cebule sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE: Boczek umyć i osuszyć. Natrzeć go według naszych upodobań smakowych solą i pieprzem i zostawić na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne na dnie posmarować masłem. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Połowę cebuli wysypać(...)naczynia żaroodpornego, położyć na nią boczek. Potem posypać boczek papryką i majerankiem oraz resztą cebuli. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Boczek piec 3,5 godziny w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i wystudzić boczek a potem dodatkowo schłodzić w lodówce aby się go lepiej kroiło
Ewa w kuchniwielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem. Sos z wędzonego boczku: kilka grubszych plastrów wędzonego boczku , 1 średnia cebula , śmietana , ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej , sól , pieprz - do smaku. Boczek pokroić w średniej wielkości(...)trzeba jej zagęszczać niczym. Jeśli jednak mam najzwyklejszą sklepową, wtedy dobrze jest najpierw wymieszać ją z odrobiną mąki pszennej i po wlaniu do boczku zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennabędzie kanapka z boczkiem na chlebie. To będzie chleb z boczkiem w środku, czyli pieczemy chleb. Chleb z cebulką odwiedzający naszego bloga już znają. Dzisiaj dołożymy do niego wędzony boczek. W tym wydaniu chleb smakuje wyśmienicie. Zaczynamy od początku. Produktów jest niewiele: -ok. 1,5 kg mąki pszennej 650 -3 szklanki (750 ml ) ciepłej wody -10 dkg drożdży -3 łyżeczki(...)soli -3 łyżeczki cukru -3 garści cebulki prażonej -25 dkg wędzonego boczku Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy szklankę mąki, mieszamy, posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn przelewamy do większej miski, dolewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli, dosypujemy 1 kg mąki i wyrabiamy ciasto. Kiedy jest jeszcze luźne
Maminek kulinarnypożywieniem” głosi stare chińskie przysłowie i zwraca uwagę na to, że prawidłowa dieta pozwoli nam zachować lub odzyskać zdrowi. Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP , będącego gwarancją wysokiej jakości, oraz z warzyw królujących jesienią – dyni, papryki i jarmużu. Dla uzyskania ciekawszego efektu warzywa zostały przygotowane różnymi technikami, dając zróżnicowaną(...)dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki. Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Danie
SzczyptaSmaQWczoraj pokazywałam kluski rzymskie z pomidorkami i świeżą bazylią ( klik ), dziś wersja bardziej sycąca z boczkiem, cebulką oraz rozmarynem nasi panowie będą zadowoleni z takiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski(...)przepis autorski 475 ml mleka 400 ml wody 115 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia 250g semoliny 100 g startego parmezanu 2 żółtka boczek wędzony 3 plastry rozmaryn świeży 1 gałązkę 1 małą cebule czerwoną sól, świeżo zmielony pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku SPOSÓB WYKONANIA : - w garnku zagotuj mleko
Basia w kuchnikuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę zaproponować przepis na quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem. Ten wypiek bardzo smakuje moim rodzicom, którzy lubią połączenia zaproponowanych w nim smaków. Składniki Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie: 4 - 5 ugotowanych ziemniaków 15 dag wędzonego boczku 3 cebule(...)Zalewa - 15 ml śmietany, 3 - 4 łyżki mleka, jajko, pół pęczka pietruszki, majeranek, vegeta, gałka muszkatołowa, pieprz Wykonanie: Ciasto wykładamy do formy. Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni przetartej wcześniej octem winnym, dzięki czemu tłuszcz nie pryska na nas :) Cebulę kroimy w półtalarki i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Na ciasto wykładamy 2/3 zesmażonego boczku, większość cebuli
Taste Of My DayPierogi, które smakują jak ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem... Nadzienie: 2 szklanki dyni st artej na grubych oczkach 300 g twarogu 1 duża cebula (lub 2 małe(...)plastry wędzonego boczku, sól, pieprz, suszony majeranek Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą
Czerwień i błękitzapraszam na kanapeczki!, z domowym boczkiem...mniam , mniam....Kto ma ochotę, to wystarczy garść ziół i chęć do spędzenia w kuchni kilku chwil. A jaki efekt i zapach i smak, domowe wędliny są najlepsze!. Po wyborne wędliny oraz oliwę z oliwek najwyższej jakości zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich delikatesów . Wszystkie zioła i przyprawy oraz sól peklową możecie kupić w sklepie(...)www.Skworcu.com.pl Składniki na moją kompozycję ziół i przypraw do boczku: 1 - 1.2 kg surowego boczku gałązka rozmarynu 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 liście laurowe łyżeczka kolorowego pieprzu 6-7 ziaren ziaren ziela angielskiego 2-3 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami
Apetyczna babeczkaPrzyszło lato, a więc zaczyna się sezon grillowy. Tym razem chcę zaprezentować sposób przygotowania mięs, który jest używany na wsiach. My z rodziną bardzo lubimy mięso, a najwięcej to boczek wieprzowy przygotowany na węglach. Mięciutki, soczysty, pachnący dymem i niesamowicie smaczny! Lecz zaletą tego dania jest czas przygotowania, bo wynosi on prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę(...)warto, uwierzcie mi. Składniki: 1,5 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki domowej przyprawy do grilla łyżka soli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24-48 godzin. Boczek zawijamy w 8 warstw folii aluminiowej. Z rozgrzanych węgli robimy
Kuchnia Łukaszaprędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską. Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie. Mój Mąż był bardzo sceptycznie(...)podoba się taka sałatka? P.s. Jeżeli lubicie owoce w sałatkach polecam Wam również sałatkę z pomidorów i brzoskwiń oraz sałatkę z arbuza, fety i mięty . Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianami na 2-4 porcje czas przygotowania: 20 min. Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli garść
Chilli Czosnek i Oliwasposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków na grillu odkrywamy. Składniki(...)porcji 4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie: W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree
Moniki SmakołykiZapiekanka ziemniaczane jest jednym z szybszych dań i zdecydowanie zawsze smaczna. W zależności od fantazji kucharza i jego dodatków. Ja dzisiaj przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem Mniam. Takie danie możemy podawać na obiad albo na wczesną kolację świetnie smakuje z waszym ulubionym sosem - w moim przypadku jest to sos czosnkowy :) Składniki : 250 g wędzonego boczku(...)Krok 1 Ziemniaki dobrze myjemy i kroimy w talarki, gotujemy ok 10-15 minut aby delikatnie zmiękły ale się nie rozgotowały, scedzamy i studzimy. W tym czasie kroimy boczek w drobną kostkę i obsmażamy (nie dodajemy tłuszczu wytopi się z boczku). Cebulę kroimy w kosteczkę i również obsmażamy. Krok 2 W naczyniu przeznaczonym do pieczenia układamy warstwę ziemniaków
Niezły Młynek