wołowina - 6415 przepisów (strona:75/428)

Środa: Szwedzkie pulpety z pure 116

zrobiony na zasmażce, dla której bazę stanowi cały smak jaki pozostał na patelni ze smażenia pulpetów. To naprawdę są inne pulpety, które zasługują na uwagę! Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 kromki chleba bez skórki 1/3 łyżki zielonego ziela angielskiego ½ szklanki śmietany 1 mała cebula strata na tarce o drobnych oczkach 2-3 szklanki(...)zalej zimną wodą, przykryj i gotuj 15 minut lub aż bedą miękkie. Krok 2 W międzyczasie pokrój kromki chleba w kostkę, zalej śmietaną. Odstaw do nasiąknięcia. Krok 3 Przełóż wołowinę i wieprzowinę do głębokiej misy. Zetrzyj cebulę na tarce wsyp do mięsa, Dodaj do niego lekko rozkłócone jajko oraz ziele angielskie. Krok 4 Przełóż do misy z mięsem namoczony chleb

Niedzielny kucharz
Pomarańczowa sałatka z burakami i pulpecikami (Insalata con barbabietole, arance e polpettine di bovino) 130

dressing all'arancia, a cui sarà aggiunto un mix di aromi e profumi.  Buon appetito ;):) SKŁADNIKI  (4 porcje) Pulpeciki  (ok. 15 sztuk) 200 g mielonej wołowiny 50 g mielonej wieprzowiny 100 g czerstwego pieczywa 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek s ó l  i pieprz Dressing  pomarańczowy 5 łyżek(...)obieramy) i gotujemy na parze ok. 20-25 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki. Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. W misce mieszamy mieloną wołowinę oraz wieprzowinę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 łyżki mleka, 1 jajko oraz namoczone pieczywo wyciśnięte z nadmiaru wody; doprawiamy solą i pieprzem . Masę na pulpeciki dokładnie  wyrabiamy

La grande e la piccola cuoca
Shawarma z kurczaka 680

Arabii Saudyjskiej jest to zazwyczaj sałatka tabbouleh ) oraz sosy: czosnkowy, mango-chili, sos z owoców granatu lub sos tahini Shawarmę można przyrządzić na bazie mięsa drobiowego, jagnięcego lub wołowiny. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut, natomiast czas marynowania jest różny w zależności od rodzaju mięsa. Czas marynowania mięsa na shawarmę drób powinien spędzić w marynacie minimum 6 godzin, wołowinę marynujemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nowe orientalne przyprawy Knorr 160

ilość papryki stąd jej ognisty wygląd i smak. oprócz papryki znajdziemy w niej też galangal (tajski imbir), kolendrę, pieprz cayenne i trawę cytrynową. Przyprawa doskonale pasuje do owoców morza, wołowiny, kurczaka, ryżu i ryb. Jest też doskonała do zup, dipów i sosów. Garam Masala to autentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz i kardamon. Na pewno(...)jest też ta przyprawa, która na pewno nieźle Was rozgrzeje. Znajdziemy tutaj paprykę, cukier trzcinowy, imbir, czosnek i pieprz cayenne. Ta mieszanka nada daniom wyrazistego smaku. Idealna do wieprzowiny, wołowiny, ryb, owoców morza oraz wszelkich marynat.  Wszystkie przyprawy są 100 % naturalne i odpowiednie dla wegan

kruche babeczki
Pasztet z resztek 171

jest pyszny, nie marnujemy żywności, a że marnujemy jej dużo, to wiemy. O tym ile wyrzucamy jedzenia, przeczytacie TUTAJ. Pasztet z mięsa z rosołu Standardowo gotujemy rosół z kurczaka, wołowiny, indyka, kaczki, gołębia, perliczki czy innego pterodaktyla. To, co nam zostaje, obieramy dokładnie. Wykorzystujemy warzywa, które się gotowały w rosole. Ja używam wszystkich warzyw oprócz cebuli. Jedyne co musimy dokupić(...)tego wsadźcie mięso. Mięso mielimy ostudzone. Pasztet nie ma bułki tartej, bułki moczonej w mleku, chleba i innych rogalików, więc jest bezglutenowy. Potrzebujemy: ugotowane mięso w dowolnych proporcjach drobiu, wołowiny lub wieprzowiny – 1 kg 2 ugotowane marchewki 1 ugotowaną pietruszkę ½ ugotowanego selera 300 g lekko sparzonej we wrzątku wątróbki (jak zmieni kolor na szary, to wyciągamy) 3 jajka (osobno żółtka

ladykitchen
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 1935

pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad. Składniki: 850g białej kapusty 440g fileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz olej bułka tarta do obtoczenia gołąbków Sos: 600ml bulionu(...)wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. 3. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku. 4. Filet, wołowinę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajka, posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Klops wołowy pieczony 165

przekąski, śledzie czy mięsa.  W moim mięsnym dziale przedstawię Wam dzisiaj kilka propozycji mięs pieczonych na stół świąteczny, noworoczny czy po prostu imprezowy.  W zestawieniu wykorzystałam mieloną wołowinę, schab i boczek.  Przepisy będą proste, składające się z kilku składników. Klops wyszedł bardzo smaczny na gorąco, ale jeszcze lepszy na zimno, na stół lub do kanapek(...)świąteczne potrawy, słodkie wypieki, rozgrzewające kawy, marynaty do mięs i wiele wiele innych. Mam nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć  Składniki : ok 1 kg mielonego mięsa z wołowiny duża garść suszonych grzybów 2-3 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dodatkowo: forma np. keksówka, papier

Życie zaczyna się w kuchni
Genialna kanapka z kiszoną kapustą na ciepło ” Reuben „ 151

prostu , to trzeba zjeść Składniki : 2 kromki chleba żytniego trochę kiszonej kapusty , dobrej jakości , kiepska kwaśiura zepsuje wszystko sos tysiąca wysp szynka wędzona domowa ( w wersji oryginalnej wołowina konserwowa ) dwa plastry ostrego w smaku sera , np Cheddar masło do posmarowania wierzchu kanapki Kromkę smarujemy sosem tysiąca wysp . Układamy na nim plastry szynki lub wołowiny . Następnie kładziemy dość sporą warstwę kiszonej

Ogrodnik w podróży
Pulpeciki w sosie winno-ziołowym (Polpette con salsa al vino e erbe aromatiche) 132

legame che si viene a creare tra tutti questi ingredienti sprigiona un’irripetibile composizione di gusti e sapori. Buon appetito :) SKŁADNIKI Pulpeciki  (ok. 15 sztuk) 200 g mielonej wołowiny 50 g mielonej wieprzowiny 100 g czerstwego pieczywa 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek s ó l  i pieprz Sos winny(...)ciepły bulion i koncentrat pomidorowy. Sos gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pulpeciki Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. W misce mieszamy mieloną wołowinę oraz wieprzowinę, 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki mleka, 1 jajko oraz namoczone pieczywo wyciśnięte z nadmiaru wody; doprawiamy solą i pieprzem . Masę na pulpeciki dokładnie  wyrabiamy

La grande e la piccola cuoca
ZUPA GULASZOWA Z BIAŁĄ FASOLKĄ 117

połączenie zupy gulaszowej z fasolką po bretońsku, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie! Garnek takiej zupy starcza nam na 3 dni 😀 Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 czerwone papryki 2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 500 ml soku pomidorowego ok. 1-1,3 litra wody 1 łyżka ajwaru łagodnego 1 łyżeczka papryki(...)słodkiej 1/3 łyżeczki papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wołowinę i wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz

Kuchnia MagdaLeny
Wołowe burito z meksykańską nutą 166

tego chrupiąca kukurydza, aromatyczna kolendra oraz orzeźwiająca limonka i mamy szybkie, proste w wykonaniu i sycące danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Składniki: 8 płatów tortilli Farsz: 560g mielonej wołowiny z łopatki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 pęczek kolendry 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 limonki olej pieprz(...)sól Wykonanie: 1. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę, pomidory z puszki, odsączoną fasolę i kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać, dodać posiekaną kolendre, musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać sok i startą skórkę z limonek, całość

Szalona Kuchnia Eweliny
Spaghetti bolognese 122

Przepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii łyżeczka(...)drobno pokrojony seler naciowy i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, ciągle mieszając całość podsmażać jeszcze przez moment. Dodać mięso. Smażymy całość, rozdzielając mięso łyżką. Musimy uważać by wołowina nie przypiekla się zbyt intensywnie. Może to trwać kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso nabierze koloru i nie będzie już różowe dodajemy mleko, szczyptę gałki

cucinare
Boskie frytki i żeberka, smakowite poutine i burgery - Pittu Pittu 114

Łodzi - znajdziecie w nim falafel z ciecierzycy i niebiańsko dobry sos bazyliowo-miętowy, mam nadzieję, że już niedługo wróci do karty. Próbowałam także truflowej balbiny, czyli czarnej bułki z wołowiną, boczkiem, karmelizowaną cebulą w balsamico, pieczarkami, parmezanem oraz sosem serowym i truflowym. Jeśli kochacie połączenie gruszki i sera pleśniowego to koniecznie skuście się na burgera Grucha Grucha, który kryje(...)sobie wołowinę, gorgonzolę, gruszkę, roszponkę oraz sos musztardowo-miodowy. Jednak prawdziwym mistrzostwem świata i chyba moją ulubioną burgerową propozycją jest burger przygotowany przez Marcina Wrzoska, czyli Polish Zombie. W czarnej bułce znajdziecie 2 burgery wołowe, bekon, krążki cebulowe, cheddar, jalapeno, świeże chilli, whisky, sos bbq oraz sałatę. I przyznam, że w tej konfiguracji znalazły się wszystkie ukochane przeze mnie smaki

Cooking Monster
Gulasz z jelenia 179

przyrządzania. Polecam profesjonalne strony kół łowieckich, jest tam dużo cennych wskazówek na temat dziczyzny. Okazuje się, że  nie taki diabeł straszny :) Mięso z jelenia smakiem przypomina mi  wołowinę i odrobinę wątróbkę. Ogólnie bardzo smakowało całej rodzinie. Wcześniejsze marynowanie mięsa jest nieodzowne. Powinno leżakować w marynacie kilka dni, ale ja nie miałam na to czasu i moczyło się przez(...)odpadło mi usuwanie błon, które sprawiają, że mięso  staje się łykowate. Dlatego dokładnie takie błony usuwajcie z całego kawałka mięsa, a krójcie tylko w poprzek włókien. Podobnie jak wołowinę.  Przyrządzamy marynatę: obieramy cebulę, przekrawamy na pół, kroimy w pół plasterki, marchewkę i pietruszkę dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki, wszystkie warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy obrane ząbki czosnku

Kulinarne przemyslenia