wołowina - 6184 przepisów (strona:68/413)

Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 77

takie jest. Przekonajcie się sami. Podobno danie jest też dobre na kaca – nie sprawdzaliśmy, ale być może coś jest na rzeczy. Przepis pochodzi z bloga Girlscangrill.com. Składniki: 250 g wołowiny 2 duże jajka ½ szklanki białego ryżu 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku(...)dobrze popieprz (wedle uznania, ale łyżeczka pieprzu to nie będzie za dużo). Zagnieć szybko drewnianą łyżką lub ręką. Nie wyrabiaj mięsa, zamieś tyle tylko, żeby połączyć składniki. Uformuj z wołowiny dwie kule i spłaszcz je następnie w płaski dysk. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wyłóż na tłuszcz burgery, dociśnij do patelni, naciskając środek kotleta, tak żeby uformować

Niedzielny kucharz
Domowe meksykańskie burrito 115

pomidorów i pikantną papryczką. Do tego żółty ser, orzeźwiająca limonka i mamy szybkie, proste w wykonaniu sycące danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Składniki: 8 płatów tortilli Farsz: 550g mielonej wołowiny z łopatki 240g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka czerwonej fasoli skórka i sok z 1 limonki 150g żółtego sera(...)oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 pęczek kolendry olej pieprz sól Wykonanie: 1. Farsz: Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę. Całość dokładnie wymieszać, dodać suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, doprawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Rosół drobiowo-wołowy 124

naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Podany wyjątkowo z makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki rosół zawsze znajdzie się głodny. SKŁADNIKI(...)wołowiny – szponder lub pręga 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia cebula przyprawa vegeta natur, łyżeczka lubczyku, świeżo zmielony pieprz pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka kulek ziarnistego pieprzu mały pęczek natki makaron gwiazdki lub tradycyjnie nitki koper lub natka do podania PRZYGOTOWANIE: Połówki cebuli upiecz na suchej patelni

Zasmakuj Kuchni
Środa: Picadillo, czyli chili con carne inaczej 100

Picadillo – niezwykłe danie z wołowiną, pikantnym chorizo, oliwkami, rodzynkami, cynamonem i kuminem. Przypomina chili con carne oraz… musakę. Potrawka jak Kuba gorąca! Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 Picadillo – bogactwo smaków z Ameryki Łacińskiej Picadillo jest wyraziste, pikantne i bardzo aromatyczne za sprawą korzennych przypraw Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili(...)przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Podstawę stanowi mielone mięso (nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego picar – mleć) – może to być wołowina albo indyk, pomidory (w zastępstwie sos pomidorowy), chorizo, oliwki i rodzynki. No i last but not least – przyprawy pięknie aromayzujące całość: cynamon i kumin. Danie jest bardzo łatwe

Niedzielny kucharz
Zupy wielkanocne – przepisy 137

kuskus Zupa koperkowo – szpinakowa Zupa szczawiowa Zupa krem szczawiowo – brokułowa Zupa krem ze świeżego szpinaku Rosół domowy – przepis Prosty przepis na rosół Rosół wołowy Rosół z kury Rosół z wołowiny Rosół z przepiórek z pierożkami Zupa grysikowa Zupa cebulowa z grzanką Chłodnik z botwiny na zakwasie Zupa krem z brukselki Zupa z liści rzodkiewki Zupa krem z cukinii z tagliatelle(...)awokado Zielona zupa krem brokułowo – szpinakowa Zupa z jarmużem Zupa kapuśniak z białą kiełbasą Zupa jarzynowa na białej kiełbasie Zupa pomidorowa na białej kiełbasie Zupa pomidorowa na wołowinie Flaki wołowe Przepis na flaki Zupa krem z marchwi i pomarańczy Zupa krem z batatów Zupa krem z ciecierzycy Zupa krem czosnkowa Krem buraczkowy Barszcz na zakwasie z soczewicą i pęczakiem

Dorota Smakuje
Gulasz wołowy z zieloną soczewicą 95

jest na pewno gulasz wołowy z zieloną soczewicą. Można go podać z dodatkiem kaszy gryczanej czy razowego makaronu, które dopełnią smak posiłku :) Składniki na 4-5 porcji: 400 g wołowiny na gulasz 1 duża cebula ok. 300 g pieczarek 3-4 łodygi selera naciowego ok. 100 g zielonej soczewicy 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka mielona, wędzona papryka(...)mielona, curry posiekana natka pietruszki   Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. W dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić mięso i smażyć aż płyn odparuje, a mięso zacznie się złocić. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić je i wszystko razem dusić przez

Simply Food
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 74

był największy sztos – zielony domowy makaron shuvit oshi, który zabarwiono koperkiem. Wzięłam przepis! Mogę się dać pokroić za uzbecki makaron. Manty , czyli uzbecka wersja pierogów są zwykle z wołowiną lub z dynią. Gotuje się je na parze. Kiedy założyłam tego bloga w 2016 jednym z pierwszych opublikowanych przeze mnie przepisów były manty z sałatką lan say. Bardzo mnie ucieszyło(...)nigdy nie wiemy co dostaniemy. Kawałki mięsa, mięso mielone, czasami coś z kością lub kawałek grillowanego boczku? Zwykle baranie, ale trafia się też kurczak. Dimlama to jednogarnkowa potrawa z wołowiny i grubo pokrojonych warzyw typu ziemniaki, marchewka, bakłażan i cebula. Może być przygotowana w glinianym naczyniu z pokrywką a jeśli nie mamy takiego, to funkcje pokrywki pełnią liście kapusty

Ugotowane pozamiatane
Gulasz wołowo-warzywny z piwem 87

groszek i ziemniaki – dodatki gotowane w całym tym sosie. Do takiego gulaszu już nic więcej nie trzeba – wszystko dobre znajdziemy w środku. Składniki (na 3 porcje): 500g wołowiny – użyłam antrykotu 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 duża cebula szklanka mrożonego groszku 100g wędzonego boczku 500ml bulionu wołowego 500ml ciemnego piwa – użyłam Książęce Ciemne Łagodne sól(...)patelni. Następnie, wrzucamy na patelnię cebulę i szybko smażymy – 3-4 minuty do zarumienienia, po czym przekładamy do garnka. Na patelnię dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy porcję wołowiny do obsmażenia – najlepiej jest podsmażać mięso partiami, aby ładnie się zamknęło i zarumieniło. Obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Przekładamy do garnka.   Pod garnkiem włączamy ogień

Smaczna Strona
Pieczone arabskie pulpety 147

łatwe w przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko. Mięso mielone daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Zmielić możemy wszystkie gatunki mięsa, od drobiu poczynając, poprzez wołowinę, wieprzowinę, a na dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki można ze sobą mieszać i łączyć, uzyskując w ten sposób różne smaki w naszych daniach. Wszyscy chyba doskonale znamy nasze ukochane(...)tradycyjne kotlety mielone. Najlepiej smakują właśnie takie z różnych gatunków mięsa, na przykład w wołowiny i wieprzowiny lub cielęciny. Natomiast dla tych którzy liczą kalorie idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego. Mielone mięso idealnie nadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami

Kulinarne przygody Gatity
FASOLKA SZPARAGOWA Z BRUKSELKĄ PO TAJSKU 117

doprawionym pastą curry, octem ryżowym, sosem sojowym oraz miodem. Wyśmienita nie tylko jako samodzielne i lekkie danie na obiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, z jajkami sadzonymi lub mleczkiem kokosowym.      Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski(...)koniec dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku sokiem z limonki oraz jasnym sosem sojowym.  Propozycja podania fasolki szparagowej po Tajsku: jako samodzielne danie lub z makaronem ryżowym, wołowiną, kurczakiem  albo krewetkami. A także z jajkiem sadzonym i mleczkiem kokosowym. Smacznego :) Chrupiąca, ognista fasolka szparagowa po Tajsku. Fasolka szparagowa z brukselką, czosnkiem i chili po Tajsku

Moja Książka Kucharska
Stek z kapusty na specjalny dzień 83

powiedzieć "burackie". W pełni się zgadzam, ale w odpowiedzi na tak kiczowate święto jakim są Walentynki, nie sposób było wymyślić nic innego. Zazwyczaj steki są wołowe, ale jak wiadomo wołowina jest droga. Ta wołowina, która się w ogóle na steki nadaje, jest jeszcze droższa. Stek znaczy zmażyć, czyli teoretycznie, czegokolwiek plaster weźmiemy i usmażymy, to będzie stekiem. Ja przygotowałem wersję

Kryzysowa Książka Kucharska
Restauracja afrykańska MEATing Room w Warszawie [RECENZJA] 96

pasztet z czerwonej fasoli (14 PLN). Pikantny z dodatkiem ciekawych i aromatycznych ziół. Miłe zaskoczenie starterami pobudziło kubki smakowe i chciałem więcej.  Z dań głównych próbowałem marynowanej wołowiny w nigeryjskich przyprawach z duszoną cebulą i papryką habanero (26 PLN). Również pikantne i charakterne danie. Mięso delikatne i kruche. Wręcz rozpływało się w ustach. Jako dodatek do wołowiny podano

kulinarnyJa
Chili con carne 146

również jest bardzo pożywna a przede wszystkim syta ze względu na składniki, które się w niej znajdują. Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej wołowiny 2 cebule białe 1 paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 10 dag przecieru pomidorowego lub 2 duże pomidory 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego(...)już osiągnie odpowiednią temperaturę ( można wrzucić kawałek cebuli i zobaczyć czy zaczyna olej skwierczeć ) dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż aż cebula się zarumieni. Następnie dodaj wołowinę . Często mieszaj aby nie przypalić dania Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Dodaj do mięsa i smaż około 10 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko dokładnie oraz dodaj przecier pomidorowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z koniny 136

Konina to doskonałe mięso na gulasz - jest podobna w strukturze do wołowiny ale nieco słodsza, co doskonale pasuje do takiego dania - jest też bardzo zdrowa. Trzeba ją jednak gotować jeszcze dłużej niż wołowinę, żeby stała się krucha. Przydaje się tutaj szybkowar ;) Ten gulasz jest bardzo prosty, ale za to bardzo smaczny - świetnie się sprawdza w połączeniu z kaszą (gryczaną

Milion Smaków
Chilli Con Carne 95

Carne z mielonego mięsa, fasoli i czerwonej papryki. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe doprawione kminem rzymskim, oregano i chilli. Podajemy je z ryżem i/lub nachosami. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki oliwy cebula 3 ząbki czosnku czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki łyżeczka chilli, oregano i kminu rzymskiego sól, pieprz świeża kolendra(...)Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, a następnie dodać czosnek i przyprawy: kmin, oregano i chilli. Mieszając smażyć przez minutę. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso się zrumieni. Wlać passatę pomidorową i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i dusić około 20 minut. Na koniec dodać fasolę i dusić kolejne kilka minut

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania