wołowina - 6184 przepisów (strona:66/413)

Jeśli nie mięso, to co? 87

słodkawym smaku należący do rodziny morwowatych, stosunkowo mało popularny w Polsce, choć na świcie doceniany. Wykorzystywany jest w celu zastąpienia mięsa drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także(...)Seitan Otrzymywany jest z mąki pszennej wyrabianej z wodą. Konsystencją bardzo przypomina mięso, możemy go gotować, piec i smażyć. Odpowiednio przyprawiony smakuje jak wieprzowina lub wołowina. Ponieważ składa się niemal wyłącznie z białka zbożowego nie jest zalecany dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu – stąd jego japońska nazwa guruten-mito , mięso glutenowe.  Tempeh Jest

Z notatnika dietetyka
Kanapka z pastrami 143

Kanapka z pastrami to danie, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jednak coraz częściej spotykane jest również w Polsce, w dobrych restauracjach serwujących wołowinę. Niedawno pokazałem Wam, jak przygotować klasyczne pastrami -> przepis na pastrami <- . W tym wpisie pokażę Wam jak wygląda taka klasyczna kanapka z tym rodzajem mięsa. Taką kanapkę możecie złożyć z dowolnych składników, Wasza inwencja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z mieloną wołowiną, czerwonym winem i świeżą rukolą 141

makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. Zdrowia i niepowtarzalnego smaku doda świeża rukola zmieszana z makaronem i sosem. 400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej  2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku suszonego oregano

Szefowa kuchni
BOGRACZ 104

Nazwa wywodzi się od kociołka służącego do przyrządzania potraw nad ogniskiem.  Idealna zupa na chłodne dni, bo super rozgrzewa. Aromatyczna, gęsta, z kostkami mięciutkiej wołowiny 👍 Pyyychota!                       Składniki:          ok. 600 g wołowiny (u mnie pręga wołowa)          kawałek boczku

Walijskie Pichcenie
Strogonow 56

Cześć! Kupiłam wołowinę. Bardzo rzadko to robię, gdyż cena zwala z nóg zwyczajnie. Jednak smak mięsa znać się powinno. Z taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa(...)kiszone * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 1/3 szklanki śmietany 18% lub 30% * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * liść laurowy * ziele angielskie * olej * 1 łyżka masła Wołowinę pokroiłam na drobne kawałki i podsmażyłam na odrobinie oleju. Podlałam wodą tak by zakryć całość. Przykryłam pokrywką i …..posprzątałam w tym czasie cały dom.. Trochę długo mięso się

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti z mięsem mielonym wołowym (bolognese) 47

mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Wołowinę smażyłam krótko ok. 3 minut. Szybko przemieszałam i zalałam pomidorami z puszki  oraz przecierem pomidorowym.  Pod koniec gotowania dodała sos sojowy

Pieprzyć z Fantazją
Aby mięso było smaczne…. 63

oprósz pokruszonym zielem angielskim, posiekanym czosnkiem. Mięso włóż do garnka, miski i przykryj. Odstaw na kilka godzin. Przed pieczeniem usuń chrzan i cebulę. Dodatki zapewnią miękkość     Pieczona wołowina bywa twarda i łykowata. Aby pieczeń wołowa była soczysta i jędrna, przed pieczeniem należy mięso naszpikować słoniną. Mięso można obłożyć plasterkami słoniny po upieczeniu usunąć je z mięsa. Wrzątek nada(...)ziołach, soli i przyprawach korzennych. Ale z wyjątkiem aromatu, nie wszystkim mięsom gwarantuje to po upieczeniu kruchość i soczystość. Prostym sposobem na to jest włożenie kawałka mięsa pieczeniowego ( szczególnie wołowiny i jagnięciny) na około 1 h do mleka lub jogurtu. Boczek, aby był smaczny i soczysty Boczek warto zamarynować w ziołach, piwie , miodzie dzięki temu skruszeje i nabierze aromatu. Upieczony

gotuj ze mną
Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika 61

moreli, których mam w nadmiarze. Pamiętajcie tylko, żeby nie szaleć z morelami, bo są słodkie. Tytułowy gulasz został wchłonięty z ogórkami kiszonymi i ziemniakami. Może ktoś się skusi na wołowinę w tej wersji na najbliższe święta? Składniki: 700 g wołowiny (ja użyłam udźca) 700 ml bulionu warzywnego 2 cebule 2 ząbki czosnku  4 suszone morele 100 ml czerwonego wytrawnego

Kardamonovy
Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie 96

galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Składniki: Pasztet 500g udka z kurczaka bez kości 500g karkówki bez kości 200g wołowiny 300g wątróbki drobiowej 9 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka gałka muszkatołowa sól pieprz(...)bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka

Szalona Kuchnia Eweliny
Pasztet – najlepszy przepis 115

Taki pasztet po upieczeniu świetnie się mrozi, można więc od razu upiec więcej. PASZTET NAJLEPSZY PRZEPIS Składniki na pasztet: 1 kg wieprzowiny (np. karkówka, łopatka, szynka) 0,5 kg wołowiny 0,5 kg surowego boczku 0,25 kg wątróbki z kurczaka 1 marchewka duża 1 korzeń pietruszki 1 cebula duża 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz(...)dużych jajek 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej startej 2 kajzerki czerstwe Jak zrobić pasztet: Najpierw przygotowujemy mięso. Do garnka wkładamy surową wieprzowinę, wołowinę, boczek. Następnie dodajemy obraną cebulę, marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. W kolejnym kroku solimy wszystko. Potem zalewamy wodą (tylko tyle by przykryła mięso). Gotujemy do miękkości

Dorota Smakuje
Spaghetti z mieloną wołowiną i czerwonym winem 93

makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku.  400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej  2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku suszonego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek  starty ser cheddar do posypania

Szefowa kuchni
Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur 77

jaki jadłam, czyli pełen przypraw , ale bez nadzienia . Polecam , ciekawa potrawa o bardzo oryginalny, smaku . Jeszcze bardziej niesamowita z arabskim sosem miętowo-jogurtowym . składniki : 0,5 kg drobno zmielonej wołowiny , najlepiej z dodatkiem szpondru , żeby nie była zbyt chuda i sucha 1/2 szklanki kaszy bulgur (przygotować, według opisu,na opakowaniu,taka jest najlepsza ) 1 cebula 2 łyżeczki , grubo , mielonej ,papryki(...)suszonego rozmarynu dodatkowo : cytryna do podania Cebulę obieramy , kroimy , wrzucamy do malaksera razem z kaszą bulgur i miksujemy na dość gładką masę . Przekładamy do miski , dodajemy do nich mieloną wołowinę i wszystkie przyprawy z pierwszej listy . Mieszamy i ponownie umieszczamy w malakserze . Miksujemy ale tym razem krótko . Wyjmujemy masę , formujemy z niej spłaszczone, jakby cygara . Obtaczamy w mieszance słodkiej papryki

Ogrodnik w podróży
Pierogi z wołowiną i kapustą 146

Coś dla miłośników tradycyjnej kuchni. Popularne i  lubiane pierogi z mięsem, to u mnie zawsze pierogi z wołowiną, z dodatkiem kapusty kiszonej. Smakują dobrze zarówno tuż po ugotowaniu, polane tłuszczem ze skwarkami, jak i odsmażone nazajutrz. FARSZ: około 1 kg gotowanej wołowiny 1/2 kg kapusty kiszonej 1 jajko duża cebula  3 dag smalcu sól, pieprz, przyprawa Vegeta

Praktyczna pl
Wołowina grillowana na kamieniu STEAK ROCK i makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami 73

zależy Wam na efekcie WOW, gorąco polecam grillowanie na kamieniach. My z pewnością będziemy to powtarzać. Już wprost nie mogę się doczekać kiedy będziemy grillować krewetki. Wróćmy jednak do wołowiny i obiecanego przepisu. Składniki na 2 porcje : 4 cienkie (po 100g) lub 2 grubsze (po 200g) steki z polędwicy wołowej gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi(...)liczę na to, że będą nam długo służyć. Jeśli narobiłam Wam tym wpisem smaka – zajrzyjcie na stronę STEAK ROCK , skąd są moje kamienie. Może też się skusicie. Artykuł Wołowina grillowana na kamieniu STEAK ROCK i makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
ZAPIEKANKA PO WŁOSKU CZYLI PASTA AL FORNO 91

makaronu Arc Pol. Składniki: 500 g makaronu penne Arc Pol 1 kulki mozarelli 100 g parmezanu 7 łyżek mozarelli startej 2 jajka 100 g prosciutto SOS: 400 g mielonej wołowiny 100 g boczku 1 marchewka 1 seler naciowy 1 cebula 125 ml mleka 400 g passaty pomidorowej 125 ml białego wina 200 ml bulionu wołowego łyżka masła sól pieprz oliwa(...)Boczek posiekać. Seler naciowy pokroić w plastry, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek i na maśle podsmażyć pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą miękkie dodać wołowinę i podsmażać aż stanie się mocno brązowo. Dolać wino i mieszać do wyparowania. Dodać passate i połowę bulionu. Dusić na małym ogniu przez 2-3 godziny od czasu do czasu

Kuchnia w oparach