wołowina - 6415 przepisów (strona:60/428)

Zupa gulaszowa z kurczakiem 81

odmówisz sobie dokładki. Mój przepis na zupę gulaszową jest FIT i składa się wyłącznie z piersi kurczaka lub indyka. Jeśli jednak chcesz, możesz użyć szynki lub łopatki wieprzowej albo wołowiny. Sposób wykonania będzie niemalże identyczny. Mięso wołowe trzeba jedynie dłużej gotować, aż będzie miękkie. Gulaszowa z tego przepisu jest niezwykle syta także za sprawą dużej ilości warzyw: papryka, marchew, ziemniaki(...)gotuję na niedużym ogniu jeszcze przez 20 minut i co jakiś czas mieszam . Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy , mieszam, próbuję smak i ewentualnie doprawiam. Jeśli gotujesz zupę na wołowinie, to przedłuż czas gotowania o dodatkowe 20 minut . Wskazówka 2. Zupę gulaszową możesz zagęścić 1 łyżką mąki (pszennej lub ziemniaczanej) oraz zabielić kilkoma łyżkami śmietany. W tym celu do salaterki

Ania gotuje
Jiaozi chińskie pierożki z mięsem i kapustą 49

Jiaozi vs. Guotie to dwa rodzaje chińskich pierogów, które różnią się przede wszystkim sposobem przygotowania oraz kształtem. Jiaozi Jiaozi to pierożki gotowane na parze, wypełnione mięsem — najczęściej wieprzowiną lub wołowiną-, krewetkami, grzybami, kapustą lub mieszanką tych składników. Są one charakterystyczne ze względu na półksiężycowaty kształt, który przypomina półksiężyc. Jiaozi są tradycyjnie jedzonym daniem podczas chińskiego Nowego Roku. Goutie Guotie(...)pierożki smażone na patelni, które są wypełnione mięsem — najczęściej wieprzowiną lub wołowiną- oraz warzywami. Są one charakterystyczne ze względu na kształt przypominający płaski dysk. Guotie są zazwyczaj podawane jako przystawka lub danie główne w chińskiej kuchni. Składniki Ciasto Mąka 275 gram plus do posypania Bardzo gorąca woda 250 ml Farsz Mielona wieprzowina 400 gram Kapusta pekińska 200 gram Imbir

RafalCook
Stroganow! 54

przetestowałam opcję z boczkiem oraz wytrawnym winem i powiem Wam, że naprawdę warto, przyrządzić go w ten sposób. Spróbujcie, a nie będziecie żałować!     Składniki: 0,5 kg wołowiny ok 25 dkg chudego boczku surowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina (ewentualnie półwytrawnego) 1 szklanka bulionu lub wody 1 czerwona papryka(...)sosu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki       *** Mięso wołowe kroimy w dość dużą kostkę *** *** Boczek kroimy w paseczki *** *** Na patelni na średniej mocy palnika wytapiamy boczek *** *** Dodajemy wołowinę i zwiększamy moc palnika *** *** Smażymy często mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy na maśle klarowanym drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem

Blog z Apetytem
Sashimi z polędwicy wołowej z wakame 32

wakame . Sashimi głównie kojarzy nam się z rybą, ale sashimi to sposób serwowania surowego mięsa pokrojonego w cienkie plasterki lub kostkę. Podawać tak można ryby, owoce morza i wołowinę. Dzisiaj proponuję sashimi z polędwicy wołowej z goma wakame, według przepisu Jarosława Uścińskiego, promotora polskiej wołowiny. Do przygotowania dania można użyć suszonych glonów, ja proponuję gotową sałatkę z glonów – goma wakame

królestwo garów
Tadżin – co to jest i jak zrobić? | Przepis na wegetariański tagine z ciecierzycą 51

czas, co pozwala na powolne uwalnianie smaków i aromatów. Składniki tagine mogą się różnić w zależności od regionu i preferencji kulinarnych. Często wykorzystuje się mięso, takie jak jagnięcina, kurczak, wołowina lub ryby. Warzywa takie jak marchew, cebula, ziemniaki, pomidory i bakłażany są również popularne. W niektórych wersjach tagine można znaleźć również owoce, takie jak suszone śliwki, morele czy cytrusy, które(...)mięsa, warzyw i sosu. Oto instrukcja krok po kroku jak przygotować tradycyjny tagine Krok 1: Przygotuj składniki Wybierz mięso lub inną podstawę: Tradycyjnie tagine przygotowuje się z jagnięciny, kurczaka, wołowiny lub ryb, ale można również użyć ciecierzycy, kuskusu lub warzyw jako alternatywy. Pokrój składniki: Jeśli używasz mięsa, pokrój je na kawałki o równych rozmiarach. Jeśli używasz warzyw, pokrój

Via Gusto
Makaron Genovese 47

Neapolu. Serio. To bezdyskusyjnie jest danie z Kampanii, i nie ma nic wspólnego z Ligurią. Ot, uroki włoskiej kuchni. 😏 Genovese to wspaniałe "białe" ragù (czyli bez pomidorów), na wołowinie (głównie), z dużą ilością cebuli i białego wina. Powolne i długotrwałe gotowanie pozwala składnikom się rozpaść i stworzyć kremowe, delikatne i słodkie puree , idealne do wymieszania z makaronem. Jego przygotowanie jest(...)dość proste, ale wymaga cierpliwości i odpowiedniej ilości czasu, aby sos ugotował się do perfekcji. Jak wszystkie tradycyjne przepisy, istnieje wiele wersji: można użyć wyłącznie wołowiny, można dodać i wieprzowinę. Niektórzy dodają tarty ser i jałowiec, inni wolą bez. Niezależnie od ostatecznego wyboru zapewniam, że sukces jest więcej niż gwarantowany. Jeśli chodzi o makaron to przyjęło się, że tradycyjnie używa

Pasta Po Polsku
Bryzol czyli gastronomiczna legenda PRL. Bardzo smaczny kotlet wołowy z pieczarkami i cebulką. PRZEPIS 59

Każdy szanujący się lokal gastronomiczny w PRL miał go w swoim jadłospisie. Mowa o bryzolu, kotlecie z grubo mielonej lub siekanej wołowiny podanym z pieczarkami i cebulką. Jest bardzo smaczny, warto więc wypróbować ten stary i nieco zapomniany przepis w swojej kuchni. Przepis na bryzol Składniki: 500 gramów zmielonej wołowiny – mięso najlepiej zemleć samodzielnie na grubych oczkach, 1 jajko

Kulinarna Polska
Składniki diety, które uwielbia Twoja tarczyca! Plus mnóstwo przepisów wspierających jej pracę :) 34

plemników, wpływa korzystnie na naszą skórę , włosy i paznokcie, wiąże metale ciężkie, takie jak: arsen, kadm, ołów i zmniejsza ryzyko zatrucia. Jakie są najlepsze źródła selenu? ryby (łosoś, tuńczyk), wołowina, jaja, orzechy brazylijskie, ryż. Przepisy, które warto wypróbować: – burger wołowy z warzywami bez buły, – sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą, – omlet ryżowy z papryką, cebulką i fetą(...)dostępne tutaj ). Jaką rolę pełni żelazo w naszym organizmie? jest kluczowym składnikiem hemoglobiny, umożliwiającym oddychanie, odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie energetycznym i termoregulacji. Jakie są najlepsze źródła żelaza? podroby, wołowina, orzechy , nasiona roślin strączkowych , natka pietruszki, tofu, soja, biała fasola, czerwona soczewica, sezam, kakao, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja . Przepisy, które warto wypróbować: omlet kakaowy z pomarańczą, kolorowa zupa z kurczakiem

Natka Pietruszki
Staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty 77

słodkiej kapusty, poszatkowanej 250g tłustego boczku wędzonego 1 posiekana cebula 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe około 500-750g różnych rodzajów mięsa pieczonego (np. kura, wieprzowina, wołowina, królik) 250g kiełbasy wiejskiej po 1 łyżeczce suszonego majeranku i tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 -1 szklanka czerwonego wina Przygotowanie Krok 1. Boczek(...)kapusta, które tworzą bazę do tego dania. W tradycyjnym przepisie można użyć  kiszonej i słodkiej kapusty w proporcji 1:1. Oprócz tego potrzebujemy różnych rodzajów mięsa, takich jak wołowina, wieprzowina, dziczyzna lub drób. Do przypraw należą kminek, tymianek, majeranek, a także sól i pieprz. Bigos można urozmaicić dodając do niego suszone grzyby, śliwki lub pieczarki. Mam nadzieję, że przepis

Moja Książka Kucharska
Boeuf bourguignon 40

Wołowina po burgundzku, to klasyka kuchni francuskiej. Mięso rozpływa się w ustach, a aromat stworzony przez czerwone wino,  zostawia niezapomniane wrażenia smakowe. Danie nie należy do najtańszych, ale jak szaleć, to z klasą. Człowiek czasami musi zszamać coś wyjątkowego. Na ten pomysł wpadł mój sąsiad, Mateusz. Mając w końcu dzień wolny od pracy, postanowiliśmy połączyć siły by popełnić(...)Przygotowanie:         Pokrojony w kostkę boczek smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do dużej brytfanki. Na tym samym tłuszczu (partiami)smażymy pokrojoną na duże kawałki, wołowinę. Przekładamy do brytfanki. Marchew kroimy w talarki, cebulę w piórka, smażmy i przekładamy do mięsa. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na kawałki. Smażymy na rumiano, na rozgrzanym maśle. Dodajemy do całości. Oprószamy solą

R'n'G Kitchen
Key Wat – Injera – Berbere 49

tych lat się zmieniała. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube zostaw lajka, suba i pożremy razem te pyszny gulasz i placki. Z góry bardzo dziękuję. Składniki Key Wat Wołowina gulaszowa 350-400 gram Masło 25-35 gram Olej roślinny 5-7 łyżek Cebula 1-2 sztuki Czosnek 3-5 ząbki Cukier 1-3 łyżeczki Koncetrat pomidorowy 150 ml Bulion(...)Kurkuma Papryka chili Papryka wędzona Papryka słodka Imbir Cebula Czosnek Ziele angielskie Kardamon Goździki Kolendra Cynamon Przygotowanie Key Wat Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej olej i wrzuć kawałki wołowiny, obsmaż je z każdej strony, przełóż na talerzyk. Po drugie dodaj masło na patelnię, wrzuć oczywiście posiekaną cebulę, po chwili oczywiście posiekny czosnek i chwilę podsmaż. Po trzecie dodaj koncetrat

RafalCook
Wołowina ze szpinakiem, serem i makaronem 33

Składniki: ? makaron kokardki – 1 opakowanie Warstwa mięsna ? 1 kg mielonej wołowiny ? 2 jajka ? 2 bułki kajzerki ? 1 cebula ? 1 pęczek zielonej pietruszki ? sól, pieprz, gałka muszkatałowa ? kilka kropli tabasco ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju Warstwa serowa ? 500 g sera białego zmielonego ? 450 g szpinaku mrożonego w liściach ? 2 jajka ? sól, pieprz Sos ? 200 g przecieru pomidorowego(...)śmietany gęstej ? sól, pieprz, tabasco Wykonanie: ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić. Pietruszkę drobno posiekać, odłożyć łyżkę. ? Do wołowiny dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. ? Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. Wymieszać z serem, jajkami i przyprawić. ? W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć połowę masy mięsnej, ser ze szpinakiem

To co kocham
Zupa gulaszowa 42

Sycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa ? 1 seler ? 4 marchewki ? 2 pietruszki ? 5 ziemniaków ? 2 łyżki vegety Mięso ? 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości ? 4 cebule ? 1 papryka czerwona ? 25 dkg pieczarek ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia oraz ? 1 puszka groszku konserwowego(...)lubczyk, sól czosnkowa, chili do smaku ? ewentualnie Fix Knorr do gulaszu Wykonanie: ? Warzywa pokroić na drobne kawałki, zalać 1,5 l wody, dodać vegetę i gotować do miękkości. Zmiksować. ? Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. ? Podlać wodą ok. 3 szklanki, dodać przyprawy i dusić 30 minut. ? Paprykę i pieczarki oczyścić, pokroić i dodać

To co kocham
Chilli con carne 26

dodatkiem czerwonej fasoli. Bardzo proste do przygotowania i dość szybkie danie. Idealny dodatek do chilli con carne to ryż, ale można też podawać zawijane w tortillach. Składniki: ? 500 g wołowiny mielonej ? 1 cebula ? po 1/2 papryki czerwonej i żółtej ? 2 ząbki czosnku ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 1 puszka fasoli czerwonej ? 2 łyżki oliwy ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka oregano(...)ugotowany ryż ? 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli, oregano, i przesmażyć z przyprawami. ? Wrzucić na to wołowinę i rozcierając powstałe grudki mięsa mielonego przesmażyć całość. ? Dodać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem i zalać pomidorami z puszki. ? Pogotować całość ok. 10 minut. ? Po tym czasie dodać paprykę pokrojoną

To co kocham
Minihamburgery 40

czyli małe bułeczki, małe burgery, plasterek ogórka i połówka pomidorka koktajlowego z sosem w stylu amerykańskim czyli na bazie majonezu, keczupu i musztardy. To bardzo zdrowy domowy fastfood z wołowiny dobrej jakości i bułeczek bez spulchniaczy i polepszaczy. Składniki na ok. 30 sztuk: ? minibułeczki z tego przepisu Miniburgery ? 700 g wołowiny dobrej jakości ? 1 cebula ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz

To co kocham