wołowina - 6184 przepisów (strona:51/413)

Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 160

żółtą i czerwoną ( na tą porcje wystarczy po pół od każdej) - myję pomidorki, rozkrawam szalotkę i czosnek - rozgrzewam patelnię, dodaję oliwy i czekam aż się nagrzeję - zdejmuję rozmaryn z wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc mięsa - obracam na na drugą stronę, kładę na mięsie rozmaryn i układam obok czosnek i szalotkę - smażę 1 minutę(...)masłem - ja wyznaję zasadę, że na 1 cm wysokości  mięsa 1 minuta pieczenia (lubię wysmażenie medium) - po tym czasie układam na patelni paprykę, pomidorki, czosnek, szalotkę - oraz pod wołowinę kładę kawałek chleba, aby mięso się dalej nie smażyło, ale  doszło do odpowiedniej struktury w piekarniku - dzięki grilowaniu czosnku i szalotki pozbędziemy się intensywności i nadamy im cudownego aromatu

Basia w kuchni
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 164

Moja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej(...)chilli 1 łyżeczka oregano 4 ziarenka jałowca 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego około 3 łyżek oliwy z oliwek szczypta cukru sól Przygotowanie: Farsz: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, dobrze rozgniecione ziarenka jałowca i kminu rzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę

Oryginalny smak
Kebab libański 241

Kolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem pita. Palce lizać. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej(...)papryczki chili, 1 cytryny. 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 szklanki ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 25 gram orzechów włoskich i 25 gram obranych pistacji umieściłem w blenderze i dokładnie zmiksowałem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mięso i przyprawy były już dokładnie

Wyprawy kulinarne
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 192

cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 mała suszona papryczka chilli 3 łyżki oleju arachidowego 1. Wołowinę oczyszczamy i kroimy na 2 cm kawałki, obie cebule  kroimy w drobną kostkę, a główkę czosnku kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej na średnio-wysokim ogniu i wrzucamy(...)wołowinę. Smażymy cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia, a następnie przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Zmniejszamy ogień i na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i kładziemy czosnek. Po 4 minutach czosnek wyjmujemy i odkładamy na bok. Cebulkę smażymy do lekkiego zbrązowienia, czyli jeszcze przez 6 minut.  3. Do cebuli dodajemy wołowinę wraz z sokami, które się

Tajskie smaki
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 158

cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego(...)opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy

Tajskie smaki
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 152

ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy... mmm... polecam! Składniki (2-3 porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)korzenia imbiru 1 mała biała cebula 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffir CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę. 2/ Do garnka

Tajskie smaki
Kanapka American Beff 117

wami podzielić. To świetny pomysł na dobre śniadanie albo na lunch do pracy.  Składniki : 2 ciabatte sałata ogórek pomidor cebula papryka ser w plastrach 250 g wołowiny 1 łyżka oliwy  sos: 1 łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie(...)paski i obsmażamy na oliwie, w tym czasie przygotowujemy sos - starannie mieszamy wszystkie składniki. Cabatte przekrajmy i grillujemy w piekarniku przez 5 minut bądź na patelni grillowej. Układamy sałatę, wołowinę, ser, sos, warzywa, dociskamy i jemy - najlepiej smakuje na ciepło

Niezły Młynek
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 311

Uwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej(...)marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu

OstryKęs
Wołowina duszona z marchewką 191

Zapraszam dzisiaj na duszoną wołowinę z marchewka. Nie jest to potrawa , ktora jest gotowa w 30 min :), ale efekt końcowy wynagrodzi nam te prawie 3 godziny oczekiwania na obiad. Takie obiady robię zawsze na dwa dni :) po to by troche odpocząć od kuchni. No to zaczynamy :  Składniki: ok 1 kg wołowiny 500 ml bulionu wołowego 100 ml białego wina(...)marchewek 2 pietruszki 3 duże cebule 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła oliwa sól, pieprz, paprika, suszona pietruszka, tymianek  Wykonanie: Wołowinę nacieramy przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 20 min. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę. W miedzyczasie podsmażamy marchew I pietruszkę na łyżce oleju

Smaki Edyty
Wołowina duszona z warzywami 156

Dzisiaj zapraszam na gulasz. Każdy ma z nas przepis na swój gulasz, swój sposób ma wołowinę. Jak oddamy serce tej potrawie , dostaniemy w zamian wszystko co najlepsze w zamian :) Zaczynamy :  Składniki: ok 1 kg wołowiny 4-5 marchewek 1 pietruszka 150 gr pieczarek oliwa 300 ml rosołu wołowego 100 ml śmietany * sól, pieprz, paprika natka pietruszki *opcjonalnie Wykonanie: Wołowinę(...)kroimy na dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej . Smażymy , aż wołowina przestanie być różowa. Dolewamy rosół wołowy. I dusimy ok 1,5 h -2 h na małym gazie, lub momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną marchewkę I pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku. I obiad gotowy , prawda że bylo

Smaki Edyty
Boeuf Stroganow z brunatnymi pieczarkami / Beef Stroganoff / Beef Stroganov / Befstróganov / Strogonow 138

tylko przyjdzie Wam ochota połechtać kubki smakowe wspaniałą wołowiną, koniecznie musicie sięgnąć po to klasyczne danie. Staraliśmy się trzymać oryginalnego przepisu, a jedyną fanaberią są brunatne pieczarki o bardziej intensywnym smaku i wyrazistym zapachu niż białe. Składniki: 1 kg wołowiny miękkiej, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg pieczarek brunatnych, 1,5 l bulionu, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki(...)kwaśnej śmietany, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, olej do obsmażenia, Wołowinę kroimy w paski i oprószamy mąką. Mięso partiami smażymy na rumiano. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Pieczarki kroimy w talarki i przesmażamy. Mięso i cebulę wraz z pieczarki przekładamy do głębszego garnka i zalewamy bulionem.  Gotujemy aż mięso będzie miękkie, po czym dodajemy

Delicious Titbits
Pieczone bataty z mięsem mielonym 6

BATATY Z MIĘSEM MIELONYM PO MEKSYKAŃSKU Czas przygotowania: 70-80 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 2-4 bataty, w zależności od ich wielkości – 400 g mielonej wołowiny – 250 ml passaty pomidorowej – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka pasty chilli – sól i pieprz – 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry – 1 łyżeczka kuminu(...)bardziej wyrazisty smak. Po upieczeniu bataty przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż środek, uważając, aby zostawić krawędzie szerokie na około 1 cm lub nieco więcej. Środki napełnij wołowiną i dodaj po 1 łyżce gęstej śmietany lub nieco mniej, jeśli bataty są mniejsze. Do batatów dodaj marynowane papryczki jalapeno, pokrojone czarne oliwki, świeże listki kolendry. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Pieczone

nietylkopasta.pl
Zrazy wołowe 31

masz pomysłu na obiad? Wołowina jest niesamowita w smaku, dlatego klasyczne polskie zrazy wołowe są tak lubiane jak Polska długa i szeroka. Na Śląsku nie wyobrażają sobie domowego obiadu bez zrazów i klusek śląskich, ale w innych częściach Polski równie często podaje się je z ugotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée czy ziemniakami pieczonymi. Bo to przecież od Was zależy, jak chcecie(...)kotlety. Najlepiej, aby kształt był zbliżony do kwadratu. Połówkę cebuli pokrój w piórka. Ogórki pokrój wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki, w zależności od ich wielkości. Każdy z plastrów wołowiny dopraw solą i pieprzem, posmaruj 1 łyżeczką musztardy. Na środku połóż ogórka oraz trochę cebuli, a następnie zawiń. Najpierw załóż boki do środka i roluj mięso do końca. Mięso zwiąż

nietylkopasta.pl
Naleśniki meksykańskie 23

meksykańsku NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE Czas przygotowania:  45 minut Ilość porcji:  2-3 Składniki: – 4-5 naleśników z tego przepisu na naleśniki – 500-600 g mielonej wołowiny – 250 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów – 2-3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka pieprzu cayenne -1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 łyżka płatków chilli (lub więcej) – oliwa(...)carne. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmażaj, aż się zeszkli. Wtedy dodaj pieprz cayenne, kmin rzymski i podsmażaj jeszcze minutę. Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu, aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czau do czasu. Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorową lub pomidory krojone z puszki i dalej podgrzewaj

nietylkopasta.pl
Roladki tatarskie 209

Według mnie najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz surówką z kiszonej kapusty. A skąd wzięła się ich nazwa? Wymyśliłam je przygotowując tatar na przyjęcie – mielona wołowina, ogórki kiszone i cebulka… pomyślałam, że te składniki świetnie sprawdzą się także w formie roladek. I tak powstały roladki tatarskie Ale spokojnie można je także zrobić z mielonej wieprzowiny(...)Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ogórki kiszone Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów 0,5 szklanki czerwonego wina 1 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy olej do smażenia 1 szklanka mąki

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania