Składniki: Gulasz: 700g wołowiny, 2 średnie cebule, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (żółta i czerwona), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona, 4 czubate łyżki mąki, olej. Placki ziemniaczane: Przepis znajduje się tu . Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki(...)cebulę pokroić w plastry (półksiężyce) i razem podsmażyć posolone (lub z vegetą) i popieprzone. Podsmażone dodać do mięsa razem z pokrojoną w paski papryką. Dusić do momentu aż wołowina i papryka będą miękkie. Wycisnąć lub posiekać trzy ząbki czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć
W kuchni u Monikimięsa. Do bitek lubię kupować pokrojone i poporcjowane już mięso wołowe, zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę. Kroję je tylko na mniejsze kawałki i ładnie, cienko je rozbijam. Jeśli kupiliście wołowinę w kawałku, koniecznie zwróćcie uwagę żeby pociąć ją na plastry w poprzek, a nie wzdłuż włókien. Kotlety należy cienko rozbić, ale nie porwać. Powinny mieć około pół centymetra grubości(...)lubię bitki małe, takie na dwa-trzy kęsy. Pokrojone i cienko rozbite mięso tylko pieprzymy z obu stron. Nie solimy wołowiny przed smażeniem żeby nie stała się podeszwą. Posolona – mimo długiego gotowania czy duszenia – pozostanie sztywna. Na patelni rozpuszczam i mocno podgrzewam 1/3 masła i smażę szybko, partiami, po 5-6 kotletów. Mięso podsmażam z obu stron, do lekkiego zrumienienia
Karo in the Kitchenwarzywa. Delikatny, słono-słodko-kwaśny sos. Ziemniaczane kluseczki. I soczyście zielona, intensywnie pachnąca gremolata. Prawie jak osso bucco. Prawie, bo giczy cielęcej w sobotę nie dorwę, ale dorwałam porcję wołowiny. I gnocchi. Do dzieła! Mięso oczyszczamy z błonek i ścięgien, okrawamy z tłuszczu. Dzielimy na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs. W dużym płaskim rondlu rozgrzewamy mocno olej i rumienimy(...)mięso, nic się nie stanie gdy nawet lekko je przypalicie. Wyjmujemy zrumienioną wołowinę z rondla. Rondla nie myjemy, wszystko co przypalone z mięsa nada i kolor, i smak. Szykujemy sofrito, czyli przesmażamy razem „włoską świętą trójcę”. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy je. Wrzucamy drobno pokrojoną marchew, selera naciowego i drobne półplasterki szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się
Karo in the Kitchentaka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym(...)mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz listonic_name = "Pierekaczewnik z indykiem
CoolinarniePLwrzenia i wsypujemy makaron. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i mieszamy z kremówką. Składniki na farsz: - oliwa z oliwek - 1 cebula - 1 czerwona papryka - 2 ząbki czosnku - 600 gram mielonej wołowiny - 400 gram pomidorów - 125 mililitrów białego wytrawnego wina - 2 łyżki natki pietruszki - 60 gram anchois - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę siekamy w kosteczkę. Wrzucamy(...)rozgrzaną patelnię z oliwą. Po chwili dodajemy wołowinę - smażymy aż zrobi się brązowa (jeżeli wrzuciliśmy wołowinę zaraz po wyjęciu z lodówki albo na nierozgrzaną patelnię to zrobi się ona bura, zamiast brązowa). Następnie wrzucamy do mieszanki pokrojone w kosteczkę pomidory i wlewamy wino. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dusimy jakieś 20 minut, żeby sos się przegryzł i nieco zgęstniał. Potem dodajemy
Życie zamknięte w smakuodwiedziny do teścia. Nie były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ). Składniki: Dowolna ilość wołowiny ( ja miałam około 1 ½ kg ) Sól Pieprz(...)butelki wina czerwonego półsłodkiego ( miałam kadarkę ) Liść laurowy Ziele angielskie Olej do obsmażenia 100 ml śmietany 18 % słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Wołowinę kroimy na plastry, rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na rozgrzanej wysokiej patelni obsmażmy mięso, podlewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Po uduszeniu zlewamy sos przez sito, dodajemy do niego
Smaki EwyWczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim. Składniki: Kawałki gotowanej wołowiny Gotowana marchewka Główki szparagów Sałata rzymska Sos 100 gram masła 3 żółtka Sok z ½ cytryny Sól Biały pieprz Cukier Wykonanie: Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą(...)rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Z żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę
Smaki EwyPrzeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie z karkówki), to osobiście zdecydowanie wolę te drugie. A ponieważ jak to w życiu bywa, nie ma jedności w tym, co kto lubi, więc przygotowuję od razu obydwie wersje, dla każdego to. co lubi najbardziej. Wypełnienie(...)jest identyczne, czas smażenia również, więc spokojnie można je smażyć w jednym garnku, ja tak właśnie robię. Wołowina smaży się tak samo długo jak wieprzowina (przynajmniej ja tak trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie
Smaczne ZdroweJest aromatyczny, pełen warzyw i po prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula liście selera i lubczyku (jeśli jest sezon)- ja zawsze mrożę gałązki(...)pieprzu sól przyprawa uniwersalna typu vegeta- opcjonalnie kilka ugotowanych ziemniaków natka pietruszki lub koperek Kurczaka porcjujemy i ściągamy zeń jak najwięcej skóry. W dużym garnku układamy wołowinę i kurczaka, zalewamy zimną wodą (tak aby mięso było przykryte- około 3 litry), dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku i gotujemy pod przykryciem, na małym
Rozpustne gotowanieWołowina i tuńczyk??? Dla nas smaczne i niekonwencjonalne połączenie smaków. Składniki 1kg wołowiny (najlepiej ligawy) 200 g tuńczyka w oleju cebula duża marchew mały seler por (biała część) 500 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 4 łyżki majonezu 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wołowinę oprószamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenPropozycja na flaczki wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach. Składniki 900 g flaków świeżych, pokrojonych 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 1 pietruszka średni por mały seler imbir korzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła(...)łyżka mąki Przygotowanie Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie. Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę. Miękkie
R'n'G Kitchenzwykle ostatnimi czasy przepis z opóźnieniem ale mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia w kwestii cykli blogowych :) Dnia wczorajszego na profilu fb Dobrej Wołowiny najpierw pojawiły się zdjęcia potraw dogrywkowych a potem finaliści konkursu, którego laureat zostanie Mistrzem Wołowiny. I wiecie co? 13 lipca o godzinie 11ej stanę w szranki na potrawy z 9cioma osobami. Każda z nich(...)przygotowała potrawę z wołowiny QMP i wysłała zgłoszenie ze zdjęciem, teraz ugotujemy te same potrawy w Food Lab Studio i oceni je profesjonalne jury... cały czas nie mogę uwierzyć choć i trochę się obawiam np tego czy zdarzę. Nagrody nie byle jakie mikser Kenwood, przepis opublikowany w KUKBUKu, malakser KitchenAida i wypasione noże w zależności od zajętego miejsca... jest
Dzieje kuchennej Wiewiórydużo pisać o tej potrawie jednym słowem:szybko smacznie i kolorowo na obiad. Do przygotowania dania użyłam wołowiny warzyw oraz ryżu z warzywami firmy PIĄTNICA który dostałam jakiś czas temu w ramach współpracy, jest doskonały do potraw z mięsem,dodatek warzyw sprawia że doskonale smakuje również jako samodzielne danie. Składniki 1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej(...)wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity użyłam tej firmy: Skworcu szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku
Wanilia i KardamonDzisiaj zapraszam na wołowinę w sosie własnym z przyprawami Rafex . Składniki : Około 1 kg wołowiny 1 łyżka Przyprawy do steków firmy Rafex http://rafex.eu/ 1 łyżka Przyprawy Greckiej firmy Rafex http://rafex.eu/ wegeta, pieprz do smaku 3 , 4 szklanki bulionu 1 łyżka mąki 5 łyżek oliwy do rondla oliwa(...)natarcia mięsa Wykonanie : Wołowinę umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawami i oliwą , zawinąć w rękaw do pieczenia , do rękawa włożyć kilka cebulek . Odstawić na noc do lodówki . W rondlu rozgrzać oliwę , z rękawa wyciągnąć mięso do rondla . Podsmażać na małym ogniu około 20 minut , następnie wlać bulion i dusić aż mięso
Sama słodycz i szczypta chiliPyszna, lekka i bardzo świeża zupa z warzywami i wołowiną. Wystarczy tuż przed podaniem posypać startym żółtym serem, podać z nachosami i przenosimy się do wspaniałej Hiszpanii! Ja jednak pozostałam przy lżejszej wersji bez sera i nachosów, było równie pysznie! Składniki: 250 gram wołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego(...)pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy
Mango Papaja