wołowina - 6184 przepisów (strona:59/413)

Pielmieni w rosole 62

Ciasto jest gładkie i elastyczne. Jeśli chodzi o farsz do pielmieni, to opcji jest tu całe mnóstwo. Przede wszystkim trzeba użyć mięsa surowego. Najlepiej różnych rodzajów. Popularny zestaw to wołowina i wieprzowina – pół na pół. Ja użyłem mięsa z indyka zamiast wieprzowiny. Ważnym dodatkiem do masy mięsnej jest bulion, który sprawia, że farsz po ugotowaniu jest luźny i miękki(...)pierogi 250 g mąki (użyliśmy mąki typ 650) – 1 szklanka 125 ml gorącej wody – pół szklanki 2 łyżki oleju Duża szczypta soli Farsz 100 g mielonej wołowiny 100 g mielonego indyka (lub wieprzowiny) 1 żółtko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 4 łyżki bulionu lub wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
Zupa gulaszowa z ziemniakami 52

Zupa gulaszowa Smaczna węgierska zupa gulaszowa z ziemniakami. Prosty przepis na zupę gulaszową z wołowiną, papryką i pomidorami. Pikantna i aromatyczna, pożywna gulaszowa, zupa która się sprawdzi jako ciepłe danie na imprezę lub mały poczęstunek dla gości. Gulaszowa zupa z przepisu Babci, jeżeli Babcia była częstym gościem na Węgrzech to tak. Przepis Babci na zupę będzie mało wiarygodny, będzie(...)prosty przepis Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. To tradycyjna prosta zupa węgierska z wolnego gotowania. Składniki na zupę nastawiano rano i do obiadu wolno się gotowały, aż wołowina uwolniła klej ( kolagen) i tak zagęściła zupę. Jak zrobić zupę gulaszową, jak zagęścić zupę gulaszową? Zupa

Dieta moja pasja
Stek wołowy z sosem béarnaise 38

urlopie za mną. Czas dodać również nowy przepis! Co powiecie na stek wołowy z sosem béarnaise? Taki obiad to przede wszystkim porcja dobrego mięsa i pyszny sos. Uwielbiam wołowinę, a stek wołowy to już naprawdę obiad na medal. Wołowina jest pyszna i krucha, jeśli ją się dobrze przyrządzi. Nie może być przesuszona, bo wtedy będzie smakować jak podeszwa. Stek wołowy

codojedzenia
Makaron z polędwicą i pieczarkami 38

przepis to doskonałe połączenie powszechnie lubianego dania jakim jest  Boeuf Stroganoff  oraz makaronu. Nie użyłam jednak wołowiny jak w przypadku Boeuf Stroganoff, a polędwiczki wieprzowej, która jest bardziej dostępna i łatwa do kupienia w prawie każdym sklepie. Do dania nie potrzebujecie dużo składników, maksymalnie połowa polędwiczki, kilka-kilkanaście pieczarek. To ma być makaron z dodatkami a nie gulasz(...)śmietany 18% – sól i pieprz – posiekana natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania zachowaj około pół zklanki wody z gotującego się makaronu. Wołowinę pokrój na małe kawałki, albo w cienkie plasterki albo jeszcze drobniej na paseczki. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki. Mięso dopraw połową łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

nietylkopasta.pl
Wieprzowina vindaloo 61

regionie Goa sprawiła, że dania tej kuchni znacznie różnią się od tych serwowanych w innych prowincjach. Zasadniczą różnicą jest to, że spożywa się tu więcej mięsa, w tym wołowiny i wieprzowiny, czego przykładem jest chociażby to danie. Wieprzowinę można tu  z powodzeniem zastąpić wołowiną, należy jednak wtedy wydłużyć czas duszenia mięsa.  Wieprzowina vindaloo Składniki:  700g karkówki

Codzienne Gotowanie
Chili con carne w wersji light (z indykiem) 44

kolorową fasolą i papryczką chili. Przepyszne danie idealne wprost po przygotowaniu, wyśmienite również odgrzane. Chili con carne to jednogarnkowe danie z kuchni meksykańsko-teksańskiej, przygotowywane na bazie czerwonego mięsa (wołowiny lub/i wieprzowiny) z dodatkiem pomidorów i obowiązkowo ostrej papryczki chili. Ja w moim przepisie zamiast wołowiny użyłam mielonego mięsa z indyka, dzięki czemu moje danie jest lżejsze. Dobrze doprawiłam przyprawami

Dietolog
Kociołek warzywny z wołowiną 74

Danie jednogarnkowe z sezonowymi świeżymi warzywami oraz wołowiną - można ją zastąpić także np. szynką wieprzową - skróci to czas przygotowania. Składniki: 800 g mięsa wołowego, 500 g cebuli, 350g fasoli szparagowej żółtej, 500 g papryki czerwonej, 500 g pieczarek pomidory w puszce krojone, bulion, łyżka masła, sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy na kawałki 1-2cm, podsmażamy na maśle w garnku

Lena Gotuje
Gulasz z mięsa i ziemniaków po Japońsku Nikujaga 36

czyli ziemniaki, co dosłownie oznacza mięso i ziemniaki z dodatkiem kolorowych warzyw i makaronu. Mięso w tym gulaszu to wieprzowina, która częściej spotykana jest we wschodniej części Japonii, zaś wołowina w zachodniej. Samo danie pochodzi z XIX wieku z Cesarskiej Marynarki Wojennej Japonii. Było podawane żeglarzom, ze względu na bogate składniki odżywcze. Generał Heihachiro Togo, który studiował w Anglii, poprosił(...)szef kuchni nigdy nie próbował takiego gulaszu i niektóre składniki nie były dostępne, więc stworzył swoją wersję z sosem sojowym i cukrem i nazwał je Amani.  Ponieważ połączanie wołowiny i ziemniaków w tamtych czasach było dość obce dla Japończyków, danie nie przyjęło się. Pojawiło się dopiero w latach 70 ubiegłego wieku i wtedy pojawiła się nazwa Nikujaga. Na zakończenie

RafalCook
Turecka pizza z mięsem 44

jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej) lub kupić gotowe(...)pizzy 2 łyżki oleju 1 duża cebula biała lub czerwona 2 średnie pomidory 1 duża papryka, kolor bez znaczenia 3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej 250 g mielonej wołowiny lub cielęciny, ale można też użyć mięsa drobiowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, a najlepiej tureckiej pasty paprykowej biber salcasi 1 łyżeczka płatków papryki sól, zmielony czarny pieprz, kmin rzymski (kumin

Cztery Fajery
Turecka pizza z mięsem 44

jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej) lub kupić gotowe(...)pizzy 2 łyżki oleju 1 duża cebula biała lub czerwona 2 średnie pomidory 1 duża papryka, kolor bez znaczenia 3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej 250 g mielonej wołowiny lub cielęciny, ale można też użyć mięsa drobiowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, a najlepiej tureckiej pasty paprykowej biber salcasi 1 łyżeczka płatków papryki sól, zmielony czarny pieprz, kmin rzymski (kumin

Cztery Fajery
Botwinka 50

szybkim i prostym w przygotowaniu składnikiem, dzięki niemu zrobimy wspaniały obiad. Przepis na: Błyskawiczna zupa dyniowa Składniki 2 pęczki botwinki 3 marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 2l wody kawałek wołowiny 3 liście laurowe 4-5 ziela angielskiego sól pieprz Dodatkowo jajka śmietana Botwinka – przepis Do garnka wkładamy wołowinę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok 1,5 godziny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 82

dodatku tłuszczu.     Co można przygotowywać we frytkownicy powietrznej 4Swiss?  No cóż tak naprawdę wszystko to co podpowie nam nasza kreatywność! Samo urządzenie posiada kilka programów (kurczak, wołowina, frytki, tosty, system wstępnego nagrzewania- pre-heat, reheat- odgrzewanie, rozmrażanie) dzięki, któremu dobiera za nas temperaturę pieczenia, rozmrażania lub podgrzewania dania. Temperaturę pieczenia i czas możesz również ustawić samodzielnie, wiele(...)Cię na mój Instagram - Smyk_w_kuchni_blog. Życzę smacznego! Na koniec zostawiam Ci jeszcze garść informacji technicznych o urządzeniu. Gotowe funkcje: Chicken (kurczak) – 200°C, 30 min. Beef (wołowina) – 200°C, 20 min. French Chips (frytki) – 180°C,15 min. Toast (tosty) – 170°C, 10 min. Pre-heat (podgrzewanie wstępne) – 200°C, 3 min. Reheat (odgrzewanie

SMYKWKUCHNI
Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński 35

Accademia Italiana della Cucina ) i złożony w Izbie Gospodarczej Bolonii w 1982 roku. Stworzono go na podstawie zapisków i doświadczeń kucharzy z tamtego regionu. Na liście składników znajdują się: Wołowina . Zgodnie z przepisem powinna to być łata lub mostek wołowy. Warto wybierać mięso grubiej zmielone. Pancetta . Dojrzewający boczek wieprzowy o cudownym, charakterystycznym aromacie. Wiem, tłuścioch straszny, ale ile smaku dodaje(...)ragu alla bolognese, rodzinny obiad, słynne przepisy, tagliatelle, włoski obiad Całkowity czas przygotowania 3 hours 30 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 150 g mielonej wołowiny łopatki, łaty lub karkówki 150 g mielonej cielęciny 3 łyżki oliwy 50 g cebuli 50 g selera naciowego

Na-talerzu.pl
Kanapki burger 124

hamburger to nie jest amerykański wynalazek. USA go tylko rozsławiło. Hamburger to wynalazek niemieckich imigrantów jak nie trudno się domyślić pochodzących z Hamburga. W oryginale hamburger to czysta wołowina 100 % bez jajka i innych dodatków. Burger z dodatkiem żółtego sera to chesseburger, a kotlet z kurczaka w bułce to chickenburger. I nie można zapomnieć o rybnym burgerze czyli fishburger. Kanapki(...)burger jak zrobić? Kanapki burger proste w przygotowaniu zrumienione bułki i przesmażona wołowina. Takie ciepłe kanapki to idealny posiłek dla dzieci, a zwłaszcza na kinder bale i inne dziecięce spotkania. Dzień dziecka za pasem, dorośli będą maluchom przygotowywać przeróżne imprezy. A więc po co serwować maluchom chipsy i inne niezdrowe przekąski, jak można zrobić burger kanapki. Dla dzieciaków hamburgery

Dieta moja pasja
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 38

ochotę na wersję prostą, bez selerów naciowych i innych win. Do sosu użyłam łopatki wieprzowej, która nie jest jakoś wybitnie tłusta, nie była też zbyt sucha. Możecie oczywiście użyć wołowiny, ale nie wybierajcie mięsa za bardzo chudego. Najważniejsze, żeby było dobrej jakości, bez względu na to czy będzie to wołowina czy wieprzowina. Jeżeli chodzi o resztę składników, nie będę się

Kardamonovy