wołowina - 6514 przepisów (strona:64/435)

Strogonow z winem i pieczarkami 74

bardzo aromatycznym sosie. To danie wprost rozpływa się w ustach. Możemy je podać ze świeżym pieczywem, z kluskami lub z ziemniaczkami. Palce lizać!     Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 10 dkg pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) pół szklanki bulionu lub wody 2 pomidory 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 3 kulki(...)mięsa: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka musztardy 3 łyżki oleju       *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki *** *** Pokrojoną wołowinę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty *** *** Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy partiami w mące

Blog z Apetytem
Talerz tatarski. Najlepszy imprezowy sposób na podanie tatara. PRZEPIS 91

małych befsztyków, które częściowo są już wymieszane, aby ułatwić gościom zadanie. Znikają od razu jeden po drugim. Przepis na talerz tatarski – tatar na imprezę Składniki: Około 700 gramów wołowiny na tatara – najlepsza będzie polędwica, sprawdzi się też udziec czy ligawa. Uwaga – gotowe mielone mięso się nie nadaje. Wybierając wołowinę, zawsze sięgamy po mięso zapakowane szczelnie w atmosferze

Kulinarna Polska
Gulasz wołowy z ziemniakami 77

Gulasz wołowy z ziemniakami to proste, smaczne i bardzo aromatyczne danie przygotowywane w piekarniku. Gulasz będzie podany wraz z ziemniakami i marchewką. Wołowina to specyficzny rodzaj mięsa, które wymaga długiego duszenia. Składniki 600g wołowiny na gulasz (nie musi być najdroższą) szczypta soli 2 łyżki mąki szczypta pieprzu 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki 4 ziemniaki 400 ml bulionu wołowego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zwalczać łysienie za pomocą jedzenia — 7 ważnych produktów spożywczych 53

wpływa na skórę i paznokcie. Miecznik Kolejny produkt bogaty w cynk i białko. Kolejną pozytywną cechą jest zawartość nasyconych tłuszczów omega-3, które są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Wołowina Wołowina zawiera dużo cynku, żelaza i białka. Cynk i żelazo wzmacniają cebulki włosowe, a proteiny chronią włosy przed szkodliwym działaniem środowiska. Migdały Migdały są bogate w cynk i witaminę

Kuchennyviral.pl
Biała kiełbasa 95

karczku wieprzowego                               wołowiny (łopatka lub karkówka ) -30 -35 g soli zwykłej ( 12- 14g na 1 kg ) -majeranek 2 łyżki -pieprz świeżo mielony 1 łyżka -czosnek 6 dużych ząbków -zimna przegotowana woda (200/300 ml ) -jelita wieprzowe o kalibrze 24-26  Z mięs usunąć niepotrzebne włókna(...)Każdy rodzaj mięsa osobno pokroić w grubszą kostkę. Wołowinę zmielić na sitku 4 mm,  szynkę zmielić na  sitku 10 mm,  resztę mięs na sitku  8 mm.  Przełożyć mięsa do dużej miski, dodać sól, 100 ml wody  i wyrabiać. W trakcie wyrabiania dodać pieprz i kolejne 100 ml wody.  Masa powinna ostatecznie być kleista

Kulinarne przemyslenia
Zrazy wołowe zawijane 81

każde święta. Na Śląsku roladki wołowe podawane są z kluskami i surówka z czerwonej kapusty , jednak u nas najczęściej z ziemniakami lub kaszą. Tradycyjne zrazy zawijane przygotowuje się z wołowiny i dusi na maleńkim ogniu do miękkości, ale można je zrobić także z mięsa wieprzowego. Dzięki temu przygotowując zrazy wołowe zawijane zaoszczędzicie troszkę czasu, ale też smak będzie inny(...)samo dobrze, a niektórzy twierdzą, że nawet lepiej. Do obsmażania warto użyć dobrej patelni z grubym dnem. Zrazy wołowe zawijane - przepis na rolady śląskie Zrazy wołowe zawijane 6 plastrów wołowiny bez kości (udziec, rostbef, ligawa) o grubości około 1 cm około 150 g wędzonego boczku 3 średnie cebule 3-4 ogórki kiszone 4-5 łyżek dobrej musztardy, chociaż zgodnie

Cztery Fajery
Gulaszowa z wołowiny z warzywami z wolnowaru Crockpot 84

Gulaszowa z wołowiny to właściwie dwa dania w jednym, głównym składnikiem jest dobrej jakości mięso z udźca wołowego. Gotujemy ją z tego co możemy aktualnie kupić w warzywniaku lub z zapasów które mamy jeszcze   w piwniczce. Nie znam osoby która nie lubi takich jednogarnkowych potraw. Danie które nie musimy poświęcam nie wiadomo ile uwagi.   Można je odgrzewać , przepis(...)wody Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe   Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1 łyżka przyprawy do wołowiny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki mąki pszennej   do obtoczenia mięsa   Sposób przygotowania: Mięso z udźca pokroić w dużą kostkę, dodać wszystkie

Wanilia i Kardamon
Burger wołowy z warzywami bez buły 75

dziś przygotowałam dla Was wersję ze świeżymi warzywami. Najważniejsze w tym posiłku jest to, aby zadbać o jakość mięsa wołowego i kupić je z jak najlepszego, zaufanego źródła. Wołowina to jedno z najwartościowszych odżywczo mięs – cechuje ją średni poziom zawartości tłuszczu oraz wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka (przyswajalność białka wynosi 70-100%). Jest bogatym źródłem witaminy B12 oraz(...)Wołowina to również bogate źródło fosforu, żelaza i cynku. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu, który będzie także odpowiedni dla osób z insulinoopornością i zaburzoną gospodarką cukrową. Składniki (1 porcja): 120g mięsa mielonego wołowego najwyższej jakości, 2 ząbki czosnku, garść sałaty rzymskiej, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 czerwonej papryki, garść zielonych oliwek, 1 pomidor, 1/2 cebulki, 1 ogórek kiszony, szczypta soli

Natka Pietruszki
Warzywa stir-fry z wołowiną 77

Warzywa stir-fry z wołowiną Suszone grzyby shitake zalać w naczyniu wrzącą wodą przynajmniej 30 min. przed przystąpieniem do przygotowywania dania. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski w poprzek włókien (aby wygodniej się kroiło, na 30 min przed krojeniem włożyć mięso do zamrażarki i po wyjęciu pokroić). Marchewkę pokroić w plasterki lub półplasterki, paprykę pokroić w grubszą kostkę, brokuły podzielić(...)patelnię, chwilę smażyć ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. Patelnię zdjąć z ognia, potrawę przełożyć na talerze, posypać sezamem i od razu podawać Artykuł Warzywa stir-fry z wołowiną pochodzi z serwisu emame kitchen

ememe kitchen
Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą 62

kolendra gotowe muszle tacos lub placki tortilla WYKONANIE Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy chwilę posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, smażymy często mieszając. Doprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę, smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając.  Gorącym mięsem wypełniamy muszle tacos lub tortille*, na wierzch układamy kilka plasterków awokado(...)kolendry. *W przypadku tortilli podgrzewamy je na patelni i na ciepłe nakładamy porcje mięsa i pozostałe dodatki, składamy na pół lub zwijamy, jak naleśnika. The post Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą first appeared on Tajemnice smaku

Tajemnice Smaku
Dlaczego rosół to najzdrowsza zupa świata? 66

miały rację! Pewnie nie tylko w tej kwestii…:) Zgodnie z definicją rosół to niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno-warzywnym. Przygotowuje się go najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny, czy baraniny. Dlaczego rosół to najzdrowsza zupa świata? O tym przeczytacie w poniższym artykule Dlaczego rosół to najzdrowsza zupa świata? Poznaj jego właściwości. rosół ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące nasz(...)ziele angielskie, lubczyk i pietruszka. Receptura na dobry rosół Aby przygotować dobry rosół to oczywiście musimy wykorzystać dobrej jakości mięso z zaufanego źródła. Ja zwykle wykorzystuję kawałek drobiu i wołowiny. Ważne, aby gotować rosół minimum przez kilka godzin, dzięki temu nasz wywar będzie bardzo esencjonalny i wartościowy. Nie każdy o tym wie, ale bardzo ważne jest, aby gotować rosół

Natka Pietruszki

Proponowane wyszukiwania