chleb - 26084 przepisów (strona:64/1739)

Chleb na zakwasie z garnka żeliwnego 206

Prawdziwy chleb na zakwasie który swoim niesamowitym zapachem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa kiedy to babcia wypiekała chleb w piecu chlebowym…. Myślę, że jakakolwiek inna zachęta czy reklama jest tu zbędna. WYKONANIE / 1 chleb: * 2 łyżki zakwasu żytniego * 100 ml letniej wody * 60 g mąki żytniej Wszystkie składniki mieszamy w misce a następnie przykrywamy folią spożywczą. Miskę zostawiamy w ciepłym miejscu(...)około 6-8 godzin. Z powstałej ilości zakwasu możemy odłożyć około 2 łyżki zakwasu do pojemnika z przykrywka (np. słoika) i schować do lodówki do wykonania następnego chleba. Pozostałą ilość zakwasu mieszamy z następującymi składnikami do uzyskania jednolitego ciasta: * 750 g mąki pszennej * 500 ml letniej wody *30 g soli Ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką lub folią spożywczą

Mohiella
DOSKONAŁY CHLEB GRYCZANY, BEZ DROŻDŻY, MĄKI, BEZGLUTENOWY 211

naprawdę to można rzec iż to chleb z jednego składnika, z dodatkiem tylko wody i soli..., choć ja swój jeszcze wzbogaciłam o otręby, płatki i ziarna. Ten chleb to dla mnie pełne zaskoczenie i to pomimo tego , że mam bardzo duże doświadczenie z chlebami na zakwasie. To wręcz cud natury. Zakwas żytni i orkiszowy obserwuję już od kilku(...)prawie jak zakwas. Można miksować ją już nawet po jednym dniu, ja chciałam by moja skiełkowała, niestety nie udało mi się to i to mimo iż piekłam już ten chleb dwa razy i za każdym razem miałam inną kaszę. Niemniej te dwa dni sprawiają, że moja kasza pieni się i wzrasta tak samo jak zakwas. Tak upieczony chleb, ma cudownie

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 196

miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia. I znalazł się na samym początku tej listy. Co tu będę krył - połączenie sera pleśniowego z kminkiem, a następnie umieszczenie tego w chlebie, działa zniewalająco i uzależniająco, co widać na jednym z umieszczonych poniżej zdjęć(...)się okazuje, nawet zdeklarowani mięsożercy nie mogą oprzeć się poezji smaku i aromatu tego chleba. Chleb jest po prostu mniam! Acha, muszę dodać, że zamiast mąki jęczmiennej użyłem owsianej, zamiast owczego sera pleśniowego użyłem koziego, zamiast..., a reszta jest bez zmian. Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej chlebowej 120 g o temp. pokojowej Rozpuść zakwas

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb toskański 136

początku sierpnia na stronę któregoś z portali zbierających przepisy kulinarne trafiło z rzędu kilka przepisów właśnie na chleb toskański. Tak mnie zaintrygowało to pieczywo, że zaczęłam szperać i znalazłam przepis na blogu Eleny , pisarki podróżniczej mieszkającej w okolicach Florencji. I dziś upiekłam :) Przepis Eleny nie zawierał różnych sztuczek, które przy okazji tego chleba trzeba jednak zastosować i choć moja intuicja(...)doświadczenie, bo przecież chleb piekę prawie co niedziela od wielu lat) podpowiadała mi, że coś jest "nie halo", nie chciałam jej słuchać i wyszedł chleb-brzydal. Tak pokracznego w życiu nie upiekłam ;) A brak mu urody, bo w pewnym momencie musiałam bardzo ratować sytuację. Ale od początku... Składniki : 1 kg mąki pszennej + mąka do podsypania (ok. szklanki; wzięłam

Weekendy w domu i ogrodzie
ZAKWAS ŻYTNI & CHLEB 100% ŻYTNI 165

Domowy chleb, trudno mu się oprzeć! Z chrupiącą skórką, a w środku wilgotny... Wyjątkowy smak dzięki zakwasowi. Warto przez kilka dni pamiętać o dokarmieniu zakwasu, aby potem móc cieszyć się przepysznym, domowym chlebem. To był mój pierwszy - i szczerze mówiąc bałam się że nie wyjdzie, ale jego smak zdecydowanie przerósł moje oczekiwania! Chlebek został upieczony wczoraj wieczorem, a połowa już(...)zniknęła! Zapraszam po przepis na zakwas, a następnie chleb, naprawdę warto go upiec! Ale pamiętacie - jeśli już raz upieczecie swój własny chleb, będziecie chcieli mieć go cały czas! :) ZAKWAS ŻYTNI przepis z tego bloga // ok. 500g zakwasu ~mąka żytnia wysokiego typu (użyłam T720) ~ciepła woda    miska o pojemności min. 1l Dzień 1. W misce wymieszać 100g mąki żytniej

chili & sugar
Worek lniany, część 1 113

widać powyżej na zdjęciu. A nawet dwa takie worki ;) Służą one, jak łatwo się domyśleć, do przechowywania pieczywa. Pani ze sklepu www.aleworek.pl zapewnia, że ma on same zalety. Że chleb w nim trzymany dłużej trzyma świeżość i że len  to w ogóle ekologia i samo zdrowie, że właściwości antybakteryjne ma. Cytując z ulotki dołączonej do worka: "Len znany jest(...)nowoczesnych ozdób ze starannym oraz indywidualnie dobranym wykończeniem, sprawiło, że trzymasz ulotkę prezentującą produkty marki aleWorek!  Im więcej otrąb i zdrowych ziaren oraz wysokiej klasy mąki, tym dłużej chleb zachowuje świeżość, ale tylko jeśli przechowuje się go w odpowiednich warunkach. AleWorki uszyte z grubego 100% lnu, zabezpieczają przed pleśnią, spowalniają proces wysychania i chronią pieczywo." Czy ekologia i samo

Marder&Marder Manufacture
834. Kokosowa kasza manna & chleb z żurawiną 161

kokosowym* i sosem wiśniowym *z częścią gotowana, część na górze  I jak tam po świętach? I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było

More food, love and dreams
Chleb pszenny Graham 146

Caly czas marzy mi sie graham ,ale taki jak za dawnych lat.I choc wszyscy psiocza na pszenna make ( ja sama ja powoli eliminuje ze swojej kuchni) to smak pszennego chleba ,szczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 169

Zapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam! Składniki na 1 bochenek: średnia dynia Hokkaido (300 g puree) 450 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką 114

Zawsze powtarzam, że domowe pieczywo jest najlepsze. A do tego przy tym jest fajna zabawa bo możemy dodawać różne składniki. Ja dzisiaj wykorzystałam do chleba prażoną cebulkę, którą uwielbiam właśnie w wypiekach i słonecznik, który dostałam do testów. Oba te składniki świetnie się uzupełniają. Cebulka ta daje fajny smak a pieczywo z jej dodatkiem jest aromatyczne i smaczne. Rozwiń

Ewa w kuchni
Razowo - pszenny chleb 135

razem do ciasta na chleb wykorzystałam drożdże suszone. I tu zauważyłam jedną rzecz, do suszonych drożdży należy dodawać wodę cieplejszą niż przy użyciu drożdży świeżych. Ale drożdże same w sobie spełniają swoją funkcję jak należy, no troszkę więcej czasu potrzebują aby ciasto wyrosło ale jest okey. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb z otrębami 94

Jest to mój stary przepis a jednocześnie pierwszy chleb jaki sama upiekłam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 274

Atmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być

głodny alergik
Jak zrobić żytni zakwas do chleba 143

Zakwas do chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik . Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin

Basia w kuchni
698. Chleb czekoladowy w puddingu. 112

lekko kakaowy pudding chlebowy  z domowego chleba czekoladowego  podany z malinami, borówkami i tartą czekoladą Dobrze mi tak jak jest teraz

More food, love and dreams