chleb - 26176 przepisów (strona:63/1746)

Chleb wieloziarnisty (bezglutenowy i wegański) 237

Poniżej przedstawiam przepis na pyszny bezglutenowy chlebek wieloziarnisty. Stanowi on kompilację przepisów znalezionych w sieci: Chlebek z ziarnami pyszniutki Chleb bezglutenowy - prosty przepis Niegdyś piekłam ten chleb z ziarnami, naprawdę jest pyszny, jednakże rezygnacja z białej mąki nie musi oznaczać pożegnanie się z pieczywem. Trzeba tylko znaleźć alternatywne rozwiązanie. Drugi przepis z podanych powyżej nie wychodził mi, dlatego szukałam własnego(...)rozwiązania i tym samym udało mi się znaleźć recepturę na pyszny i zwarty chleb. Jedynym warunkiem sukcesu jest dokładne trzymanie się ilości składników. Kuchnia bezglutenowa nauczyła mnie, że gotowanie pozbawione białej mąki zmienia podejście do kuchni z intuicyjnego na laboratoryjny. Właściwa i dokładana proporcja składników stanowi klucz do sukcesu. Zapraszam :-) Ten chlebek jest również wegański :-) Składniki: 250 g mąki gryczanej

Kawa z mlekiem
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 181

Dzisiaj przepis na naprawdę prosty a do tego szybki w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach. Chleb wyjdzie nawet największemu laikowi kulinarnemu, zachęcam więc do rozpoczęcia swojej przygody z domowym wypiekiem chleba od tego przepisu. Wszak pierwszy dobry chlebek spod własnych rąk, doskonale zachęci Cię do dalszych chlebowych wypieków. Co jest plusem tego chleba? Jest niezwykle prosty do zrobienia. Zrobi(...)nawet dziecko. Wszystkie składniki wystarczy wsypać do miski i zamieszać. Nie trzeba chleba wyrabiać, więc nie napracujemy się przy jego robieniu. A zapach przy pieczeniu chleba domowego unoszący się w mieszkaniu, jest po prostu bezcenny. Jeśli boisz się chlebów na zakwasie, a nawet tych na drożdżach, to jest to przepis na chleb właśnie dla Ciebie. Chleb ma fajny miąższ

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny, dokładny przepis. 171

Propozycja na pyszny, pulchny, pachnący i świeży chleb. Skład: mąka 650 1 kg, mąka 2000 ~1 szklanka,ciepła woda 2 szklanki, drożdże 50 g,  cukier 1 łyżka, sól 1 łyzka, ugotowane ziemniaki 4-5 szt. Zaczyn: woda, cukier, drożdże, 3 łyżki mąki...łączymy razem w misce dokładnie mieszając, następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy chleby. Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów w foremkach 30cm x 11cm Foremki z chlebami przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.   lub jak nie mamy

chleba naszego
Trzy sałatki na brunch do pracy czy uczelni! Zdrowo i Fit! 153

pyszne trzy pomysły na zdrowy brunch do pracy czy uczelni. Trzy wiosenne, pełne witamin i minerałów propozycje na odżywcze sałatki podane z pysznym w pełni naturalnym Chlebem Czystoziarnistym. Sałatki są lekkie w formie, jak zawsze zadbałam o to, aby były proste w wykonaniu, smaczne, chrupiące i kolorowe. Jestem fanem sezonowości w kuchni i w tych daniach stawiam, na świeże składniki(...)które oferuje nam wiosna. Dobrze też wiecie, że uwielbiam dobrej jakości pieczywo, sama wielokrotnie wypiekam chleb w domu, jednak kiedy za oknem co raz cieplej, nie mam ochoty na pieczenie chleba w domu i nagrzewanie mieszkania, dlatego szukam dobrych produktów w sklepach.  Chleb Czystoziarnisty dostępny w Piekarni Otrębusy, mogę Wam polecić, nie tylko ze względu na pyszny smak

SMYKWKUCHNI
Chleb. 187

prostu chleb na niedzielę :) Warto w ten świąteczny dzień mieć na stole świąteczne pieczywo. Pachnące, chrupiące, domowe i smaczne :) Potrzebujemy tylko 1 kg mąki 650, 1/2 kost. drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, z tego upieczemy dwa porządne  chleby :) Zaczyn drożdżowy robimy z wody, cukru i drożdży dokładnie mieszając...  potem(...)wyrośnięty zaczyn...mieszamy do połączenia się składników, ... i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C  Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :) Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy,  posypujemy makiem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy :)  1/2 h pod przykryciem

chleba naszego
Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi (na drożdżach) 198

jęczmiennych; 50 g świeżych drożdży; 3 łyżeczki soli; 1 szklanka letniego mleka; 3 szklanki letniej wody; 1 łyżeczka białego cukru; 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika do oprószenia po wierzchu chleba. Dodatkowo: 2 formy keksowe o wymiarach 34 x 12 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml   Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć(...)obsypanych mąką keksówek, oprószyć ziarnami słonecznika po wierzchu i odstawić do ponownego wyrośnięcia na czas nagrzewnia się piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni (grzałka górna i dolna). Chleby piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba można umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne

Gospodyni Miejska
DOMOWY CHLEB ORKISZOWY Z MIODEM. 145

DOMOWY CHLEB ORKISZOWY Z MIODEM NA ZAKWASIE ŻYTNIM Kilka dni temu dzieliłam się z Wami przepisem na domowy chleb. Dzisiaj chleb orkiszowy. Orkisz to jedno z moich ulubionych zbóż, a chleb z tego ziarna ma niesamowity smak i aromat. Bardzo lubię kolor tego chleba i unikatowy zapach. Chleb domowy robiłam na zakwasie żytnim, z dodatkiem miodu, oliwy z oliwek(...)soli himalajskiej. Cały proces pieczenia chleba opisałam w poście  Domowy chleb pszenno- żytni , dodatkowo na Insta stories pokazywałam całą technikę zagniatania chleba, jak i samo ciasto i jego strukturę, aby ułatwić zadanie wszystkim początkującym.  Bardzo gorąco zachęcam Was do wypieku domowego chleba, nie ma nic piękniejszego niż zapach świeżego chleba w domu! SKŁADNIKI: ZACZYN: -  150 ml zakwasu

SMYKWKUCHNI
Szybki i prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach z ziarnami 443

Jeśli marzycie o domowym wypieku chleba, to z powodzeniem możecie zacząć swoją przygodę od tego przepisu. Przepis jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi naprawdę świetny. Ładnie wyrasta, ładnie wygląda, doskonale smakuje. Aż chce się chrupać go, jeszcze zanim wystygnie. Na zrobienie chlebka, jego upieczenie i wyrośnięcie potrzebujecie jakiś 2 h. Szybciej się już nie da Chleb nie wymaga również żmudnego(...)wyrabiania, wystarczy połączyć składniki. To jak, rezerwujecie już swój czas na wypiek tego chleba? To, co było dla mnie nowością to ocet, który poleciła mi dodać znajoma. Dodam, że nie byłam przekonana zbytnio do dodatku octu i użyłam jabłkowego, chociaż znajoma dodaje zwykły spirytusowy. Ocet oczywiście nie jest wyczuwalny w smaku. Zaszalałam również z dodatkami do chleba. W środku, oprócz

Mieszam w Garnku
Chleboteka - z miłości do glutenu 154

kawy bywa to nad wyraz trudne, ale myślę, że bym już nie zdążył. Okej, udało się dotrzeć. Mogę usiąść do wspólnego stołu. Bogu dzięki tam nie pieką tylko chleba, ale także robią szybko-działające iniekcje z kofeiny. Dobra, obudziłem się, mogę zacząć pisać rzetelnie. Mąka + woda + sól + ❤ = chleb Mówi się, że standardowy przepis na chleb zawiera(...)sobie mąkę, wodę i sól. W Chlebotece jednak w każdym bochenku znajdziemy jeszcze jeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych). I możecie wierzyć lub nie, ale to one (te emocje) sprawiają

Food Square
Chleb bez mąki Melvit 154

dobrego macie na śniadanie? Jogurt? koktajl? owsianka? A co powiedzielibyście na kromkę chleba? Ale, ale - od razu uprzedzam, że nie jest to zwykły chleb. To chleb, który składa się z samych ziaren i w dodatku możecie go przygotować w domu. Bez męczącego zagniatania ciasta, bez hodowania zakwasu. Po prostu - wystarczy wymieszać kilka składników:) Firma Melvit ma w swojej ofercie mieszankę(...)ziaren do wypieku chleba bez mąki . Zawiera ona pestki dyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam chleb zgodnie z przepisem na opakowaniu: roztrzepałam 5 jajek ze 150g maślanki i 0,5 łyżeczki soli, wlałam to do ziaren, wymieszałam i wyłożyłam do foremki (keksówka o długości 22cm pasuje idealnie

Obiad gotowy
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 536

doskonałym chlebie z kaszy gryczanej , czas na kolejny eksperymentalny wypiek, tym razem z mieszanki kasz bezglutenowych: gryczanej i jaglanej. Bo choć na co dzień zajadamy się chlebami orkiszowymi i żytnimi na zakwasie , to niekiedy lubię poeksperymentować. Ten eksperyment zakończył się wielkim sukcesem. Ten chleb jest wprost bajeczny, jest jeszcze smaczniejszy niż sam gryczany. Delikatniejszy w smaku (choć nadal jest(...)wyczuwalna gryka), ma idealną strukturę i wilgotność. Praktycznie jest nie do odróżnienia od zwykłych chlebów na zakwasie, a to jego ogromny plus. O to przecież chodzi, by chleb bezglutenowy jak najbardziej przypominał zwykły chleb z glutenem... I co jeszcze mnie bardzo zaskoczyło w tym chlebie... To to, że on najzwyczajniej w świecie sobie rósł... , tak jakby miał dodany zakwas

Smaczne Zdrowe
Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 158

Przepyszny chleb, pachnący jesienią. Miąższ wilgotny i aromatyczny za sprawą śliwki  i lekko słodkawy. Melasa również dodała słodkości a ocet balsamiczny delikatnie zrównoważył słodycz i wspomógł wyrastanie. W miarę upływu czasu od upieczenia staje się coraz smaczniejszy,dojrzewa jak śliwki na drzewie w promieniach jesiennego słońca. Można jeść sam albo tylko z masłem. Pasuje do różnego rodzaju serów. Jadłam(...)również z wędliną. Świetnie smakuje z ostrymi, warzywnymi zupami kremowymi. Chleb wyjęłam z piekarnika wieczorem a kroiłam dopiero w dniu następnym rano. Minęło jakieś 12 godzin i tak naprawdę czas ten jeszcze był zbyt krótki. Dopiero wieczorem osiągnął pełną dojrzałość. Bardzo polecam! Dość często celowo zostawiam kawałek chleba do ususzenia albo pozostają  odkrojone piętki, które wrzucam do koszyczka. Usychają

Leśny Zakątek
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 237

Dodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania. Najczęściej tort kanapkowy ma kształt prostokąta, na który składa się kilka kromek chleba tostowego (jego wielkość zależy tylko od Was;). Chleb okraja się ze skórek i układa kromki tak, aby ściśle przylegały do siebie. Następnie nakładana jest warstwa nadzienia, na którym układa się(...)kolejną warstwę chleba.  Wysokość tortu jest dowolna, ale najłatwiej pokroić go gdy składa się z  3 warstw nadzienia i  4 warstw chleba. Nadzienie nie powinno być zbyt wilgotne, ponieważ chleb tostowy łatwo rozmięka. Majonezu czy jogurt najlepiej dodawać do składników nadzienia tylko tyle, aby się połączyły. Po ułożeniu wszystkich warstw tortu, wierzch i boki posmarować majonezem

Codziennik Kuchenny
Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? 182

pomidorami! W końcu to ostatnie chwile, żeby cieszyć się ich pełnym słońca smakiem. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam jak zrobić bruschettę al pomodoro , najprostszą włoską przystawkę złożoną z opiekanego chleba przystrojonego sałatką z pomidorów i bazylii. Smak Włoch, słońca i wakacji zamknięty w małej, apetycznej kanapeczce :)  Bruschettę al pomodoro zjecie chyba we wszystkich włoskich restauracjach i wielu pizzeriach, jednak(...)Charzykowy. Otrzymałam grzanki z pomidorami i oliwkami, zapieczone z serem mozzarella i polane octem balsamicznym, do tego niezbyt smaczne. A prawdziwa, tradycyjna bruschetta al pomodoro to po prostu opieczony chleb posmarowany oliwą i roztartym czosnkiem, zwieńczony sałatką z drobno pokrojonych pomidorów i bazylii. Na pewno nie zawiera roztopionego sera, choć zdarzyło mi się jeść bardzo udane wariacje, w których

Chilli Czosnek i Oliwa
CHLEB Z GARA PSZENNO - ŻYTNI Z LNEM 210

tego pomysłu upieczenia takiego chleba sprowokowała mnie Joasia z bloga Grunt To Przepis.  Za oknem 30 C., a ja szalałam z piekarnikiem , bo nie tylko upiekłam CHLEB , ale tež chałki.Pieczywo wyszło delikatne , miękkie i pyszne.Troszkę przepis zmodyfikowałam , aby uzyskać lepszy efekt wypieku i się udało.Przepis podam taki jaki ma być i obok moje wariacje(...)sobie wybierzecie jaki będzie Wam pasował.Zapraszam. Chleb pieczony w garnku z pokrywką , jednak od Joasi "spapugowałam " i zrobiłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.Pamiętajmy , chleb  w niektórych miejscach pęka i tym się nie przejmujmy .   1 okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywką 23 cm.- ( u mnie podłużne ) 35 dag.mąki pszennej typ 650- u mnie  na szklanki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania