pyszne trzy pomysły na zdrowy brunch do pracy czy uczelni. Trzy wiosenne, pełne witamin i minerałów propozycje na odżywcze sałatki podane z pysznym w pełni naturalnym Chlebem Czystoziarnistym. Sałatki są lekkie w formie, jak zawsze zadbałam o to, aby były proste w wykonaniu, smaczne, chrupiące i kolorowe. Jestem fanem sezonowości w kuchni i w tych daniach stawiam, na świeże składniki(...)które oferuje nam wiosna. Dobrze też wiecie, że uwielbiam dobrej jakości pieczywo, sama wielokrotnie wypiekam chleb w domu, jednak kiedy za oknem co raz cieplej, nie mam ochoty na pieczenie chleba w domu i nagrzewanie mieszkania, dlatego szukam dobrych produktów w sklepach. Chleb Czystoziarnisty dostępny w Piekarni Otrębusy, mogę Wam polecić, nie tylko ze względu na pyszny smak
SMYKWKUCHNIprostu chleb na niedzielę :) Warto w ten świąteczny dzień mieć na stole świąteczne pieczywo. Pachnące, chrupiące, domowe i smaczne :) Potrzebujemy tylko 1 kg mąki 650, 1/2 kost. drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, z tego upieczemy dwa porządne chleby :) Zaczyn drożdżowy robimy z wody, cukru i drożdży dokładnie mieszając... potem(...)wyrośnięty zaczyn...mieszamy do połączenia się składników, ... i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :) Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy, posypujemy makiem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy :) 1/2 h pod przykryciem
chleba naszegojęczmiennych; 50 g świeżych drożdży; 3 łyżeczki soli; 1 szklanka letniego mleka; 3 szklanki letniej wody; 1 łyżeczka białego cukru; 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika do oprószenia po wierzchu chleba. Dodatkowo: 2 formy keksowe o wymiarach 34 x 12 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć(...)obsypanych mąką keksówek, oprószyć ziarnami słonecznika po wierzchu i odstawić do ponownego wyrośnięcia na czas nagrzewnia się piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni (grzałka górna i dolna). Chleby piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba można umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne
Gospodyni MiejskaDOMOWY CHLEB ORKISZOWY Z MIODEM NA ZAKWASIE ŻYTNIM Kilka dni temu dzieliłam się z Wami przepisem na domowy chleb. Dzisiaj chleb orkiszowy. Orkisz to jedno z moich ulubionych zbóż, a chleb z tego ziarna ma niesamowity smak i aromat. Bardzo lubię kolor tego chleba i unikatowy zapach. Chleb domowy robiłam na zakwasie żytnim, z dodatkiem miodu, oliwy z oliwek(...)soli himalajskiej. Cały proces pieczenia chleba opisałam w poście Domowy chleb pszenno- żytni , dodatkowo na Insta stories pokazywałam całą technikę zagniatania chleba, jak i samo ciasto i jego strukturę, aby ułatwić zadanie wszystkim początkującym. Bardzo gorąco zachęcam Was do wypieku domowego chleba, nie ma nic piękniejszego niż zapach świeżego chleba w domu! SKŁADNIKI: ZACZYN: - 150 ml zakwasu
SMYKWKUCHNIJeśli marzycie o domowym wypieku chleba, to z powodzeniem możecie zacząć swoją przygodę od tego przepisu. Przepis jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi naprawdę świetny. Ładnie wyrasta, ładnie wygląda, doskonale smakuje. Aż chce się chrupać go, jeszcze zanim wystygnie. Na zrobienie chlebka, jego upieczenie i wyrośnięcie potrzebujecie jakiś 2 h. Szybciej się już nie da Chleb nie wymaga również żmudnego(...)wyrabiania, wystarczy połączyć składniki. To jak, rezerwujecie już swój czas na wypiek tego chleba? To, co było dla mnie nowością to ocet, który poleciła mi dodać znajoma. Dodam, że nie byłam przekonana zbytnio do dodatku octu i użyłam jabłkowego, chociaż znajoma dodaje zwykły spirytusowy. Ocet oczywiście nie jest wyczuwalny w smaku. Zaszalałam również z dodatkami do chleba. W środku, oprócz
Mieszam w Garnkukawy bywa to nad wyraz trudne, ale myślę, że bym już nie zdążył. Okej, udało się dotrzeć. Mogę usiąść do wspólnego stołu. Bogu dzięki tam nie pieką tylko chleba, ale także robią szybko-działające iniekcje z kofeiny. Dobra, obudziłem się, mogę zacząć pisać rzetelnie. Mąka + woda + sól + ❤ = chleb Mówi się, że standardowy przepis na chleb zawiera(...)sobie mąkę, wodę i sól. W Chlebotece jednak w każdym bochenku znajdziemy jeszcze jeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych). I możecie wierzyć lub nie, ale to one (te emocje) sprawiają
Food Squaredobrego macie na śniadanie? Jogurt? koktajl? owsianka? A co powiedzielibyście na kromkę chleba? Ale, ale - od razu uprzedzam, że nie jest to zwykły chleb. To chleb, który składa się z samych ziaren i w dodatku możecie go przygotować w domu. Bez męczącego zagniatania ciasta, bez hodowania zakwasu. Po prostu - wystarczy wymieszać kilka składników:) Firma Melvit ma w swojej ofercie mieszankę(...)ziaren do wypieku chleba bez mąki . Zawiera ona pestki dyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam chleb zgodnie z przepisem na opakowaniu: roztrzepałam 5 jajek ze 150g maślanki i 0,5 łyżeczki soli, wlałam to do ziaren, wymieszałam i wyłożyłam do foremki (keksówka o długości 22cm pasuje idealnie
Obiad gotowydoskonałym chlebie z kaszy gryczanej , czas na kolejny eksperymentalny wypiek, tym razem z mieszanki kasz bezglutenowych: gryczanej i jaglanej. Bo choć na co dzień zajadamy się chlebami orkiszowymi i żytnimi na zakwasie , to niekiedy lubię poeksperymentować. Ten eksperyment zakończył się wielkim sukcesem. Ten chleb jest wprost bajeczny, jest jeszcze smaczniejszy niż sam gryczany. Delikatniejszy w smaku (choć nadal jest(...)wyczuwalna gryka), ma idealną strukturę i wilgotność. Praktycznie jest nie do odróżnienia od zwykłych chlebów na zakwasie, a to jego ogromny plus. O to przecież chodzi, by chleb bezglutenowy jak najbardziej przypominał zwykły chleb z glutenem... I co jeszcze mnie bardzo zaskoczyło w tym chlebie... To to, że on najzwyczajniej w świecie sobie rósł... , tak jakby miał dodany zakwas
Smaczne ZdrowePrzepyszny chleb, pachnący jesienią. Miąższ wilgotny i aromatyczny za sprawą śliwki i lekko słodkawy. Melasa również dodała słodkości a ocet balsamiczny delikatnie zrównoważył słodycz i wspomógł wyrastanie. W miarę upływu czasu od upieczenia staje się coraz smaczniejszy,dojrzewa jak śliwki na drzewie w promieniach jesiennego słońca. Można jeść sam albo tylko z masłem. Pasuje do różnego rodzaju serów. Jadłam(...)również z wędliną. Świetnie smakuje z ostrymi, warzywnymi zupami kremowymi. Chleb wyjęłam z piekarnika wieczorem a kroiłam dopiero w dniu następnym rano. Minęło jakieś 12 godzin i tak naprawdę czas ten jeszcze był zbyt krótki. Dopiero wieczorem osiągnął pełną dojrzałość. Bardzo polecam! Dość często celowo zostawiam kawałek chleba do ususzenia albo pozostają odkrojone piętki, które wrzucam do koszyczka. Usychają
Leśny ZakątekDodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania. Najczęściej tort kanapkowy ma kształt prostokąta, na który składa się kilka kromek chleba tostowego (jego wielkość zależy tylko od Was;). Chleb okraja się ze skórek i układa kromki tak, aby ściśle przylegały do siebie. Następnie nakładana jest warstwa nadzienia, na którym układa się(...)kolejną warstwę chleba. Wysokość tortu jest dowolna, ale najłatwiej pokroić go gdy składa się z 3 warstw nadzienia i 4 warstw chleba. Nadzienie nie powinno być zbyt wilgotne, ponieważ chleb tostowy łatwo rozmięka. Majonezu czy jogurt najlepiej dodawać do składników nadzienia tylko tyle, aby się połączyły. Po ułożeniu wszystkich warstw tortu, wierzch i boki posmarować majonezem
Codziennik Kuchennypomidorami! W końcu to ostatnie chwile, żeby cieszyć się ich pełnym słońca smakiem. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam jak zrobić bruschettę al pomodoro , najprostszą włoską przystawkę złożoną z opiekanego chleba przystrojonego sałatką z pomidorów i bazylii. Smak Włoch, słońca i wakacji zamknięty w małej, apetycznej kanapeczce :) Bruschettę al pomodoro zjecie chyba we wszystkich włoskich restauracjach i wielu pizzeriach, jednak(...)Charzykowy. Otrzymałam grzanki z pomidorami i oliwkami, zapieczone z serem mozzarella i polane octem balsamicznym, do tego niezbyt smaczne. A prawdziwa, tradycyjna bruschetta al pomodoro to po prostu opieczony chleb posmarowany oliwą i roztartym czosnkiem, zwieńczony sałatką z drobno pokrojonych pomidorów i bazylii. Na pewno nie zawiera roztopionego sera, choć zdarzyło mi się jeść bardzo udane wariacje, w których
Chilli Czosnek i Oliwatego pomysłu upieczenia takiego chleba sprowokowała mnie Joasia z bloga Grunt To Przepis. Za oknem 30 C., a ja szalałam z piekarnikiem , bo nie tylko upiekłam CHLEB , ale tež chałki.Pieczywo wyszło delikatne , miękkie i pyszne.Troszkę przepis zmodyfikowałam , aby uzyskać lepszy efekt wypieku i się udało.Przepis podam taki jaki ma być i obok moje wariacje(...)sobie wybierzecie jaki będzie Wam pasował.Zapraszam. Chleb pieczony w garnku z pokrywką , jednak od Joasi "spapugowałam " i zrobiłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.Pamiętajmy , chleb w niektórych miejscach pęka i tym się nie przejmujmy . 1 okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywką 23 cm.- ( u mnie podłużne ) 35 dag.mąki pszennej typ 650- u mnie na szklanki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCoś w tym faktycznie jest, że jak już raz posmakuje prawdziwego chleba na zakwasie, to innego już nie chcesz jeść, zresztą moja rodzina patrzy na mnie wymownie, gdy mówię, że trzeba kupić chleb, i wtedy strajkują i wyżerają mi orzechy. Tak więc co tydzień grzecznie piekę dwa bochny, po 1 na każde piętro domu, a co weekend po całym domu(...)rozchodzi się zapach domowego chleba. Zachęcam Was do pieczenia własnie tego typu chleba, bo największa zabawa jest jedynie z przygotowaniem zakwasu, a potem tylko mąką i woda, wymieszać, poczekać i na tydzień nie musicie się martwić o pieczywo, bo gwarantuję, że odpowiednio przechowywany ( w bawełnianej lub lnianej szmatce) po tylu dniach jest nadal smaczny. Prezentowany chleb jest mniej kwaśny poprzez
greenscarfKromka świeżego chleba z masłem. Czy jest coś lepszego? W kategorii świeżych wypieków na pewno nie. I chociaż swego czasu dosyć często piekłem pieczywo dla siebie i swojej rodziny, wykorzystując zarówno zakwas żytni, pszenny jak i bigę (czyli specjalny rodzaj zaczyny stosowany głównie do wypieku ciabatt), to ostatnio ten proceder zaniedbałem. Być może z braku czasu, być może(...)faktu, że mieszkając we dwoje, gdzie większość swojego czasu spędzamy jednak poza domem ciężko by nam było zjeść cały chleb. Ostatnio jednak zostałem poproszony przez siostrę o upieczenie dla niej chleba słonecznikowego. Wybór padł na pszenno-żytni, tzw. żytni 30. Co oznacza ta liczba? Otóż jest to procentowy udział mąki żytniej w stosunku do mąki pszennej. I chociaż chleb
Jacob Tastesciasto drożdżowe piecze się szybko i bezproblemowo. Poniższe wskazówki wynikają z mojego doświadczenia i rad zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać. Świeże drożdże łatwiej i szybciej(...)ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być minimum polowa - to zagwarantuje dobra puszystość. Mniejsza ilość mąki pszennej sprawi, ze ciasto może być bardziej zbite. Temperatura Ciasto
Codzienna kuchnia niecodzienna