chleb - 26084 przepisów (strona:72/1739)

Nieco inny smak codziennego pieczywa, czyli chleb z suszonymi owocami 118

Niektórym z nas czasami trudno wyobrazić sobie codzienne posiłki bez chleba. Zdrowe odżywianie również nie wyklucza go całkowicie, a opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia produkty mączne, w tym właśnie chleb, znajdują się tuż nad warzywami i owocami. Trzeba jednak zachować rozsądek i jeść pieczywo o dużej wartości odżywczej. Szczególnie mocno zaleca się rezygnację z produktów czysto pszennych na rzecz(...)razowych, w których znajdziemy sporo składników odżywczych, w tym witaminy oraz cenny błonnik pokarmowy. Chleb można oczywiście kupić w każdym sklepie, choć ja zdecydowanie zalecam przygotowanie go w warunkach domowych, do czego wrócimy jeszcze w późniejszej części tekstu. Daje to szansę na rozmaite eksperymenty oraz dodawanie ulubionych składników. Chleb pełnoziarnisty – dlaczego warto go jeść? Pieczywo razowe, inaczej zwane pełnoziarnistym, jest

Fascynacje Ani
Chleb francuski wiejski na drożdżach 93

Póki mój zakwas nabiera mocy, piekę prosty chleb na drożdżach. To chleb, który bardzo przypomina smakiem chleb na zakwasie, a to dzięki długiemu wyrastaniu i naprawdę niewielkiej ilości drożdży. Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, samo wyrabianie i mieszanie to w sumie zaledwie ok 30 minut, natomiast więcej czasu zajmuje czekanie aż ciasto wyrośnie. Przygotowując go bazowałam na przepisie(...)Hamelmana na chleb francuski wiejski. Pracę z ciastem rozkładam sobie na 2 dni. Wieczorem nastawiam zaczyn, który wyrasta przez 10-12 godzin, następnie dosypuje mąkę i wlewam wodę, mieszam i zostawiam na autolizę na 20 minut, później zaczynam wyrabianie, odstawiam, w międzyczasie rozciągam i składam i wreszcie formuję i piekę. Pokochaliśmy ten chleb od pierwszej kromki. Za cienką chrupiąca skórkę

Obiad gotowy
Zapiekane kanapki z chleba tostowego z serem, chorizo i awokado 113

Sandwiche, sandwicze, czyli kanapki z chleba tostowego. Ciepły sandwich z roztopionym serem, awokado, pikantną kiełbasą chorizo, świeżą kolendrą to moja propozycja śniadaniowa.  Warto jednak eksperymentować również z innymi składnikami. Najważniejszy jest chleb i żółty ser, reszta dodatków zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Drugim istotnym elementem jest urządzenie do opiekania, ja mam opiekacz do kanapek Breville DuraCeramic . Kanapki(...)możemy przygotować w sumie z każdego chleba. Najlepszy jednak do opiekania kanapek jest chleb tostowy, który kształtem idealnie pasuje do foremek w opiekaczu. Polecam przepis na jeden z moich ulubionych chlebów tostowych –   domowy maślany chleb tostowy . Nie podaję ilości składników, bo to od Was zależy na ile kanapek macie ochotę i ile chcecie włożyć do środka dodatków. Tylko

Tajemnice Smaku
Cebulowy chleb 96

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w chlebach robionych samodzielnie i w zależności od tego, na jaki rodzaj mamy ochotę, wykorzystujemy odpowiednie przepisy. Dzisiaj zdecydowaliśmy się na ten z dodatkiem cebuli i aromatycznych ziół. Sam w sobie już jest bogaty w smaki i można go zajadać zarówno z samym masłem, jak i wykorzystać do zrobienia kanapek. W obu przypadkach cebulowy chleb będzie smakował(...)minut. Piekarnik rozgrzać do 190 o C (z termoobiegiem), na spód wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, uformować z niego bochenek. Cebulowy chleb wstawić do piekarnika, piec 40 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cebulowy chleb pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb z ziarnami 85

Naszego domowego wypiekania chleba ciąg dalszy. Tym razem pieczywo wzbogaciliśmy nie tylko o mąkę żytnią pełnoziarnistą, ale również o dużą ilość ziaren. Wykorzystaliśmy również drożdże instant, które wreszcie miały okazję wykazać się w działaniu z nieco cięższą mąką żytnią. Z ostatecznych efektów jesteśmy bardzo zadowoleni, pszenno-żytni chleb z ziarnami wyszedł smaczny, pachnący, z chrupiącą skórką, wilgotny i długo zachowujący(...)świeżość. Składniki na pszenno-żytni chleb z ziarnami 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g) 1 łyżeczka soli 200 g ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane) 1 łyżeczka kminku 500 ml wody Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis 106

Chleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu(...)chwilę. Formujemy kulę i przekładamy na blaszkę (ja natomiast dałam do keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół. Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję - wtedy skórka

e-PrzepisyKulinarne
przepis na domowy chleb orkiszowy na zakwasie 144

ostatnich latach nastała moda na odchodzenie od klasycznych wyrobów pszenicy i zastępowanie jej innymi zbożami. Chleb orkiszowy na zakwasie jest jedną z ciekawszych alternatyw dla tradycyjnego białego chleba. W ostatnich latach nastała moda na odchodzenie od klasycznych wyrobów pszenicy i zastępowanie jej innymi zbożami.  Chleb orkiszowy na zakwasie  jest jedną z ciekawszych alternatyw dla tradycyjnego białego chleba. Jest(...)wiele zdrowszą, a także bardzo smaczną. Ze względu na łagodny smak przypada on do gustu większości ludzi, nawet tym, którzy na co dzień preferują raczej tradycyjne wypieki. Do wypieku chleba orkiszowego nie potrzeba wielu składników. Są to woda, sól, zakwas orkiszowy (opcjonalnie żytni) i  mąka orkiszowa  (pełnoziarnista typu 500). Wypiek tego rodzaju chleba nie powinien sprawić większych problemów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Grzanki do zup i sałatek 98

malutkie kawałeczki chleba potrafią dodać smaku nie jednej potrawie. Są doskonałym dodatkiem do sałatek i zup. Są tak chrupiące, że chętnie się po nie sięga jak po przekąskę. Co potrzeba: 1/2 bochenka średniego chleba, 1 łyżka roztopionego masła, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, Dodatkowe zioła i przyprawy, które lubicie (opcjonalnie) Wykonanie: Chleb kroimy w kromki o grubości(...)odkrajamy skórki, każdą kromkę kroimy w kostkę 1cm x 1cm, przekładamy do miski. W naczyniu topimy masło, dodajemy olej, czosnek granulowany, dokładnie mieszamy, polewamy powoli po pokrojonym chlebie, mieszamy dokładnie. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie. Blacha powinna być na tyle duża, żeby kawałki chleba leżały tylko w jednej warstwie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Bułka z Chlebem
Światowy Dzień Chleba i Światowy Dzień Żywności 132

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba oraz Światowy Dzień Żywności. Te dwa święta (i to, że występują w tym samym dniu) powinno skłonić nas do refleksji. Refleksji na temat naszego szacunku do jedzenia. Marnowanie jedzenia Zastanów się, jak często zdarza Ci się wyrzucić jedzenie do kosza? Czy w ogóle to robisz? Jeśli tak to dlaczego? Dlaczego wyrzucasz to na co musiałeś(...)owoce, żeby przedłużyć ich trwałość, mamy bałagan w lodówce, wkładamy do niej wszystko bez zastanowienia. Co marnujemy? Niestety tutaj muszę nawiązać do dzisiejszego święta. Od wielu lat to właśnie Chleb jest tym produktem, który najczęściej ląduje w naszym koszu. Badania realizowane przez Federację Polskich Banków Żywności pokazują, iż 23,7% Polaków przyznała, iż wyrzuca chleb do kosza. Jak wykorzystać czerstwe

365 dni dookoła kuchni
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, Z ŻELIWNEGO GARNKA 169

okazji Światowego Dnia Chleba upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie w żeliwnym garze. Z chlebami pieczonymi w garze miałam już doświadczenie, ale były to chleby na drożdżach, natomiast ten na samym zakwasie jest moim pierwszym, ale na pewno nie ostatnim. Genialny, mięciutki i sprężysty wewnątrz, z meeeega chrupiącą skórką. Aż trudno było ją ugryźć..., ale za to ten smak.;-) ... mniam(...)połowa chleba zniknęła dosłownie w moment... Inspiracją był ten przepis , zmieniłam tylko mąki i zwiększyłam proporcje. No i zdecydowanie zmniejszyłam temperaturę, w moim odczuciu temp. 250*C jest zbyt wysoka, u mnie nawet 240*C było za wysoko. Następnym razem będę piekła w 230*C. Piekłam w podłużnym żeliwnym garnku, o wym. 30x25cm Składniki: - 525g mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 225g

Smaczne Zdrowe
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE 131

Kolejny z pysznych chlebów na zakwasie. Tym razem chleb w 100% orkiszowy, bez dodatku mąki żytniej. Możemy go przygotować na zakwasie orkiszowym, może być na samym żytnim lub żytnim i orkiszowym po połowie. W każdej wersji wyjdzie równie pyszny. U nas posypany dodatkowo ziarnami czarnuszki...pychotka...:-) Takie chleby na zakwasie są nie tylko cudne w smaku, ale też bardzo zdrowe(...)piekąc w domu chleby nie marnujemy z nich ani okruszka. U nas są zjadane do ostatniej kromki. Tak szczerze, to czym starszy chleb, tym ma u nas więcej amatorów, ostatnie kęsy są wręcz wyrywane z rąk. Chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia inaczej smakują Piekłam w dwóch formach, o wym.: 24x8cm Składniki: - 650g mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 152

razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem(...)oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Cytrynowa babka z kolorową posypką Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna

Kulinarne przygody Gatity
Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia 306

był przełom w moich śniadaniach. Opiekacz w moim domu pojawił się gdy miałam kilkanaście lat i kanapki z niego chciałam jeść niemal codziennie. Niemal zawsze mój sandwicz wyglądał identycznie: chleb, szynka, ser . Uwielbiam to zestawienie, jednak szybko się ono nudzi. Po kolejnej sandwiczowej uczcie chowam opiekacz głęboko w szafce i zapominam o nim na co najmniej rok. Kilka lat temu(...)używamy go co najmniej raz w tygodniu, bo kanapka na ciepło jest dla mnie po prostu smaczniejsza od tej na zimno. Używamy z mężem do opiekacza nie tylko chleba tostowego – równie dobrze, jak nie lepiej, sprawdza się tradycyjne pieczywo. Przez te wszystkie lata w moim domu przewinęło się kilka opiekaczy. Jeśli macie takie urządzenie, to na pewno wiecie

Poezja smaku
CHLEB CZYSTOZIARNISTY CZYLI CHLEB Z SAMYCH ZIAREN, BEZ MĄKI 134

Domowy chleb to kwintesencja dzieciństwa. Nie mamy jednak zawsze czasu aby przygotować tradycyjny chleb na zakwasie czy drożdżach. Z pomocą wtedy przychodzą ulubione ziarna które możesz wykorzystać do przygotowania chleba. Ziarna są bardzo zdrowe i smaczne. Każdy może zrobić swoją własną mieszankę ziaren (słonecznik, sezam, czarnuszka, dynia...). Chleb całoziarnisty jest bez mąki i czasami bez jajek. Ja jednak korzystam(...)nich bo wtedy chleb mi bardziej smakuje. Miałam w szafce mieszanke ziarem i to właśnie z nich upiekłam chleb. Jestem miłośnikiem chleba pod każdą postacią. Nie ważne czy to chleb ciemny czy jasny... czy kajzerka czy bagietka czy zwykły chlebek.  Ten chleb przygotowuje się szybko i piecze się szybko... więc nie masz czasu? Nke wazne. Upiecz chleb. Składniki

Kuchnia w oparach
Chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami i orzechami włoskimi 210

dłuższego już czasu piekę własny chleb, przeważnie na zakwasie oczywiście własnej produkcji. Przewaga tego chleba oprócz właściwości zdrowotnych jest taka, że odpowiednio przechowywany czyli owinięty w bawełniana lub lnianą szmatkę zachowuje świeżość przez tydzień, a mój rekord to 10 dni. Co prawda jego przygotowanie zajmuje bite 24 h ale naprawdę warto. Bez porównania do zwykłego chleba na drożdżach jest(...)deser, bo jest lekko słodkawy. Składniki na duży okrągły bochenek lub średniej wielkości keksówkę: 350 g zakwasu żytniego -przepis na zrobienie zakwasu znajdziecie tu: Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 600 g mąki białej mąki pszennej 400 ml przegotowanej letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie: W dużej misce połącz mąkę, wodę

greenscarf