chleb - 25827 przepisów (strona:79/1722)

Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką 134

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący z chrupiącą skórką. Ten z makiem jest idealny. Z przepisu wyszło mi dwa niewielkie chlebki, ale można upiec jeden większy. Zapach podczas pieczenia unoszący się po domu...obłędny. Uwielbiam taki chleb z prawdziwym masłem i chrupiącymi świeżymi i sezonowymi warzywami. Chleb długo utrzymuje świeżość, ale zapewniam, że zjecie go od razu. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto(...)szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ciepłego 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: mak sypki do posypania chleba mleko ciepłe do posmarowania chleba masło lub margaryna do posmarowania blaszek mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego chleba z makiem: 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku

Izabelawkuchni
Bagietki chlebowe wiejskie 73

wrażenie, że w ciągu ostatnich dwóch (prawie już!) miesięcy przybyło w Polsce piekarzy (a politolodzy przekwalifikowali się w wirusologów). Wszyscy dokoła pieką chleb, bagietki, bułki. Szczególną popularnością na fb cieszą się bułki z przepisu w kratkę. W sumie popularnością cieszy się bardziej przepis, niż same bułki. Wiedziona zwykłą ludzką ciekawością kulinarną, ja również zerknęłam na ten sławny przepis(...)życzenia. Pewnie dlatego wiele osób jest niezadowolonych ze swoich wypieków, ponieważ bułki wychodzą twarde i suche. Zacytuję więc klasyka i powiem: "nie idźcie tą drogą". Ale wróćmy do chleba;) Ci, którym poszczęściło bardziej, pieką chleb na drożdżach, bo tak jest szybciej. Jednak w pierwszych dniach tej całej dziwnej sytuacji, gdy kupienie drożdży było równoznaczne niemal ze znalezieniem Świętego Graala, wyhodowanie

Obiad gotowy
Błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania, bez rozczynu) / Quick and Easy Sunflower No Knead Bread 68

Błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania, bez rozczynu) / Quick and Easy Sunflower No Knead Bread Błyskawiczny chleb mieszany to prosty w przygotowaniu chleb słonecznikowy bez wyrabiania i bez rozczynu. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący w kuchni. Piekę go od kilku lat - to lekko zmodyfikowany przepis na chlebek, który pokazywałam Wam na blogu dawno temu. Zobaczcie, jak niewiele pracy potrzeba(...)przygotowania na moim filmie: Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video is uploaded Mieszany chleb słonecznikowy na drożdżach (suchych lub świeżych) to chleb dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać dużo czasu w kuchni:) Poradzimy sobie bez żmudnego wyrabiania ciasta drożdżowego, nie musimy nawet przygotowywać

Lekcje w kuchni
Chleb na pszennym zakwasie 63

Dalej kupujemy chleb w piekarni, choć trochę rzadziej niż wcześniej. Zaopatrzeniowcem u nas jest mąż, bo to on jako jedyny wychodzi z domu i idzie do pracy. Zrobiłam własny zakwas na mące pszennej razowej, bo skoro i tak siedzę, gotuję, to jaki problem własny chleb upiec. Nie miałam mąki żytniej, zrobiłam więc zakwas na mące pszennej razowej.  Z zakwasem(...)pozbyć, to wciskam ją w różne kąty, a ona dalej rośnie... uznałam to więc za dobry znak, że może z zakwasem też mi się uda?  Ostatni raz piekłam chleb na zakwasie jakieś siedem lat temu. Przeczytałam więc od nowa pół internetu i  lekko przerażona zabrałam się do odmierzania składników, pamiętając o tym, żeby słoik był wyparzony, woda przegotowana

bistro mama
Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim 108

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim. Przepis praktycznie identyczny jak na chleb polski , który już znajduje się na blogu ale tym razem na samej mące pszennej, żytni jest tylko zakwas. Przepisów nigdy dość więc ten chlebek również znajdzie swoje miejsce na blogu :) Składniki: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 600 g mąki pszennej chlebowej 15 g soli 300 ml letniej wody(...)wysychało i pozostawić na 2,5-3 godziny. W międzyczasie w równych odstępach czasu złożyć ciasto 2-3 razy, np. co godzinę. Po tym czasie uszykować koszyk do wyrastania chleba, oprószyć go mąką (u mnie ryżowa). Ciasto przełożyć na blat/deskę i uformować bochenek. Chleb przełożyć do koszyka łączeniem ku górze, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy

Kocham..lubię..gotuję..
Prosty chleb pszenny 72

Przepis na prosty chleb pszenny otrzymałam od Koleżanki z pracy. W pierwotnej wersji zawierał on jedynie mąkę pszenną, chleb był więc jasny ze złocistą skórką. My najczęściej robimy go zastępując część zwykłej mąki typem pełnoziarnistym i otrzymujemy nieco ciemniejszy, ale zdrowszy chleb pszenny. W takiej wersji podajemy ten przepis, jednak wybór należy do Was. Składniki 200 g mąki pszennej(...)dokładnie wymieszać. Dolewać powoli wodę i mieszać łyżką drewnianą, aż składniki się połączą. Keksówkę posmarować margaryną, posypać bułką tartą, włożyć ciasto, wygładzić je łyżką maczaną w wodzie. Ciasto na chleb można posypać otrębami pszennymi, sezamem, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika lub dyni. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 60 o C, następnie zwiększyć temperaturę do 200 o C, piec

niecodziennikpary
Chleb domowy 83

Piękny zapach chleba unosi się po całym domu, a mi przypomina się, jak babcia piekła chleb w piecu chlebowym. Ech, dawne czasy... Ten chleb jest bardzo smaczny, nadaje się do wędlin i wszystkich smarowideł, i tych na słodko, i tych na ostro. Co potrzeba: 150 g zakwasu  na mące 720, dokarmionego dzień wcześniej, 10 g drożdży, 1 czubata łyżeczka(...)minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210°C, pieczemy 15 minut na funkcji góra-dół, po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 180°C, pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika, wyrzucamy go z blachy, kładziemy na boku na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier, a chleb zostawiamy do wystudzenia na boku. Ostudzony zawińcie w ściereczkę i włóżcie

Bułka z Chlebem
Chleb pszenny z garnka na drożdżach 62

Zapach świeżego chleba w domu zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Też tak macie? Ten przepis jest dla tych, którzy nie mają zakwasu bądź wolą chleb na drożdżach. Bardzo prosty, bez ziaren, a do pieczenia wystarczy większy teflonowy garnek z pokrywką. Jeśli chodzicie do pracy, nie ma obawy, że pominiecie którąś fazę wyrabiania chleba, bo przepis jest tak opracowany, żeby zdążyć(...)niż szeroki, wkładamy do dużej, teflonowej gęsiarki poprószonej delikatnie mąką lub innego podobnego garnka. Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Garnek powinien być na tyle duży, żeby chleb nie dotykał boków nawet po wyrośnięciu. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230°C, pieczemy pod przykryciem 30 minut na funkcji góra-dół, a następnie zdejmujemy pokrywkę

Bułka z Chlebem
Domowy chleb na drożdżach 141

Domowy chleb na drożdżach - prosty przepis Chleb pieczony w domu to chleb specjalny, wyjątkowy, taki który smakuje każdemu w rodzinie. Przepisów na domowy chleb jest mnóstwo, ale ten który dziś prezentuję jest sprawdzony - chlebek wychodzi pyszny, a przygotowanie go nie sprawia żadnych trudności. Potrzebna jest dobra mąka, drożdże, woda i odrobina serca :) Zatem, do dzieła. Składniki na domowy chleb(...)płatków owsianych, czarnuszki, siemienia lnianego, żurawiny, pokrojonych suszonych śliwek itp. 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, sól, otręby oraz ziarna. Jeżeli do chleba dodajemy suszone owoce (na przykład żurawinę) na razie nie dodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy

Korniszonki
Domowy chleb na drożdżach 103

Domowy chleb na drożdżach - prosty przepis Chleb pieczony w domu to chleb specjalny, wyjątkowy, taki który smakuje każdemu w rodzinie. Przepisów na domowy chleb jest mnóstwo, ale ten który dziś prezentuję jest sprawdzony - chlebek wychodzi pyszny, a przygotowanie go nie sprawia żadnych trudności. Potrzebna jest dobra mąka, drożdże, woda i odrobina serca :) Zatem, do dzieła. Składniki na domowy chleb(...)płatków owsianych, czarnuszki, siemienia lnianego, żurawiny, pokrojonych suszonych śliwek itp. 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, sól, otręby oraz ziarna. Jeżeli do chleba dodajemy suszone owoce (na przykład żurawinę) na razie nie dodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy

Gotujemy i jemy
Prosty chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami 102

przepadają za monotonnym wyrabianiem ciasta drożdżowego. Tak samo jest z zakwasem, ponieważ to prosta rzecz, a nie wszystkim chce się go nastawiać i w ostateczności wybierają pieczenie chleba na drożdżach. Za jakiś czas postaram się opisać sprawdzone przepisy na zakwasy, a tymczasem chciałam Wam zaprezentować chleb upieczony na gotowej mieszance zakwasu z drożdżami. Przyznam, że to nie to samo(...)jego samodzielne przygotowanie, ale dla leniwych taka saszetka sprawdzi się idealnie. Chleb możecie upiec w piekarniku lub w automacie do chleba, a przepis znajdziecie również na opakowaniu. Z tymże lekko go zmodyfikowałam, ponieważ wypieki drożdżowe zawsze wstawiam do zimnego piekarnika i piekę w niższej temperaturze, aniżeli było to w oryginalnej recepturze, której opis mówił o wstawienia chleba do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 160

Chleb jest jednym z najstarszych, a zarazem najczęściej spożywanym pokarmem na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków. Wzmianki o nim można spotkać w dziełach Homera (VIII w.p.n.e.). Jadano go także w średniowieczu (skąd też wywodzi się tradycja witania gości chlebem i solą). Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury(...)tradycji. Na przestrzeni wieków chleb stał się w Polsce nie tylko symbolem pożywienia, ale i życia. W tradycji chrześcijańskiej traktowany jest ze szczególną czcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant

mojewypiekiinietylko
Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego 177

Minimum komplikacji w wykonaniu, a maksimum smaku po upieczeniu! Najprostszym w wykonaniu rodzajem pieczywa, jakie kiedykolwiek piekłam, jest chleb pieczony w garnku żeliwnym - a raczej w naczyniu żaroodpornym z pokrywką , gdyż gara takowego jeszcze się nie dorobiłam. Charakteryzuje się on prawdziwym minimum komplikacji w przygotowaniu oraz banalnie prostym procesem wypiekania. Wystarczy wyrobić pobieżnie składniki ręką , zostawić miskę z ciastem chlebowym(...)rano po jego chwilowym ociepleniu w temperaturze pokojowej, wrzucić pod szczelnym przykryciem w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Gotowe! Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby pieczywko to mi nie wyszło. Chleb zawsze wyrasta okazale, jest miękki i wilgotny w środku, no i  bardzo długo zachowuje świeżość. A smak? Obłędny :) E ksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i rodzajami użytych mąk

Grunt to przepis!
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 123

Styczniowa piekarnia u Amber i pumpernikiel na zaczynie. Czym charakteryzuje się chleb o tej nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o zwartym miękiszu z mąki żytniej z dodatkiem miodu, melasy czy słodu. Oczywiście pieczony na zakwasie. Najważniejsze to sposób pieczenia takiego chleba. Powinno się piec w formach metalowych ze szczelną pokrywą w niskiej temperaturze(...)takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat taki sobie. Chleb ze styczniowej piekarni może być próbą takiego chleba, ale dodatek drożdży już go eliminuje

Leśny Zakątek
Irański płaski chleb barbari 174

Pieczenie chleba na terenach obecnego Iranu (Persji) ma bardzo długą historię, pszenica była tam uprawiana już ok. 9000 lat temu. Jednym z najbardziej popularnych w Iranie chlebów jest płaski chleb barbari. Jego pochodzenie jest do końca jasne. Do Persji przywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie(...)wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310 g ciasta każdy ): - 550 g mąka pszenna typ 550 lub 650 - 368 g woda (67%) - 11 g sól (2%) - 0,16 g świeże drożdże (0.029%) W przypadku tego

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania