Jak wcześniej zapowiedziałam, przedstawiam Wam jedną z moich past do kanapek, za którą przepadam. Składniki: 1/2 makreli wędzonej 3 jajka na twardo pęczek koperku majonez pieprz
Taste Of My DayW pierwszy dzień wiosny, w tą zimową aurę, zjedzmy coś zdrowego, ale też pożywnego, czyli pastę z kurczakiem i zielonymi warzywami. Składniki: mała cukinia pojedyncza pierś
Taste Of My DaySkładniki: 1,5 kg boczek świeży, 4 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 2 łyżki vegeta, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki cebula, 5 ząbków czosnek, 1
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam
Monia miesza i gotujekolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia, organizowana przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Amber zaproponowała nam upieczenie chleba kaszubskiego z przepisu zaczerpniętego od Marcina z bloga Grahamka, weka i kajzerka . Nie sposób oprzeć się takiej propozycji, tym bardziej, że zbiegła się ona ze Światowym Dniem Chleba, który trzeba przecież uczcić(...)smakowitym bochenkiem. Tak więc mój przepis dołączam również do akcji prowadzonej na blogu Zorry . Niech nam się upiecze :-). Kaszubski chleb na podmłodzie Proporcje na chleb o wadze 800 g Czas przygotowania: 10-11 godzin Składniki Podmłoda: 250 g maki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 3 szklanki mąki, 300 g liści szpinaku, 1 szklanka ciepłej wody, 1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 żółtko
Aga w kuchniSkładniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 400 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego, słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto
Aga w kuchniNiedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale
Z miłości do słodkościGodzina szósta minut trzydzieści kiedy budzik z funkcją ciamkania rozwył się w niebo głosy. Nie ma litości, nawet w niedzielę. Chociaż nie powinnam narzekać, bo niejedna
bastalenaPrzepis na ten chlebek dostałam od mamy, ona zaś od swojej koleżanki... i tak mi się spodobał, że też musiałam go wypróbować. Oczywiście musiałam go nieco
Delicious TitbitsChleb żytni – prosty przepis Dziś mam dla Was prosty przepis na chleb żytni na drożdżach . Wystarczy dobrze wymieszać składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia i już można piec. Taki domowy chleb żytni smakuje świetnie z każdymi dodatkami. Polecam Jeśli szukacie przepisu na pszenny chleb z chrupiącą skórką sprawdźcie ten https://www.slodkieokruszki.pl/domowy-chleb-z-chrupiaca-skorka/ Jak zrobić żytni chleb na drożdżach? Składniki(...)suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 400 ml ciepłej wody (nie gorącej!) 3 pełne łyżki ulubionych nasion (u mnie mix) + do posypania wierzchu chleba (opcjonalnie) / dodatek ziaren można pominąć Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy suszone drożdże, oliwę i ciepłą wodę z łyżeczką cukru. Wszystko wstępnie mieszamy. Następnie wyrabiamy za pomocą robota z hakiem
Słodkie okruszkiJestem zachwycona tym chlebem, za każdym razem wychodzi pyszny i chrupiący. Piekłam go już kilka razy, a dzisiaj dzielę się z Wami recepturą, chociaż pewnie wiele z Was już piekło ten chleb. Idealny na śniadanie i kolację, z obłędnie chrupiącą skórką...i ten zapach. Do takiego chleba wystarczy tylko masło. Ja swój chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym, ale marzy(...)się gar żeliwny do wypiekania chleba. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. I zobaczcie jakie ma dziury, jest to efekt długiego wyrabiania ciasta bez podsypywania mąki. Udanych wypieków Wam życzę i inspiracji. Potrzebujemy: 420 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy
IzabelawkuchniChleb pszenno-żytni (90/10) na jasnym zakwasie pszennym, to chleb który piekę najczęściej. Używam do niego zakwasu pszennego, odświeżanego mąką typ 650 w proporcjach około 1::2:2 (np. 8g zakwasu odświeżam dodając: 15 g chłodnej wody i 16 g mąki pszennej typ 650. Chleb ten robię najczęściej bez żadnych dodatkowych składników, tylko: mąka, woda, sól i zakwas. Tym razem(...)godziny. Wyrośnięty w koszyku bochenek przełożyłem na (odpowiednio przycięty do rozmiarów garnka) papier do pieczenia i umieściłem razem z papierem w wcześniej nagrzanym garnku. Garnek przykryłem pokrywą i piekłem chleb zamknięty w garnku w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez 20 minut. Po tym czasie otworzyłem piekarnik, zdjąłem z garnka żeliwnego pokrywę i piekłem dalej, zmniejszając temperaturę do 180-200 stopni
Przepisy na domowy ser i chlebmnóstwa składników na wierzchu, które spożywamy nożem i widelcem to tradycyjna duńska potrawa popularna od XIX w. W Kopenhadze wiele restauracji serwuje te lokalne specjały w przeróżnych wersjach. Chleb smaruje się grubą warstwą masła lub innego tłuszczu i podaje z czym tylko mamy ochotę. Mogą to być jajka, mięsa, ryby czy sałatki, a do tego warzywa, kiełki i zioła. Całość(...)które przygotowałam ostatnio. Z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole w wielu innych wydaniach. Smørrebrød – przepyszne duńskie kanapki – różne wersje Smørrebrød z jajkiem: kromka ciemnego chleba żytniego masło 2 jajka ugotowane na twardo 2 liście sałaty 2 rzodkiewki pół pomidora szczypior kiełki sól, pieprz Przygotowanie: Chleb smarujemy masłem, układamy na nim liście sałaty, plastry jajka
e-PrzepisyKulinarne