Domowy chleb na drożdżach - prosty przepis Chleb pieczony w domu to chleb specjalny, wyjątkowy, taki który smakuje każdemu w rodzinie. Przepisów na domowy chleb jest mnóstwo, ale ten który dziś prezentuję jest sprawdzony - chlebek wychodzi pyszny, a przygotowanie go nie sprawia żadnych trudności. Potrzebna jest dobra mąka, drożdże, woda i odrobina serca :) Zatem, do dzieła. Składniki na domowy chleb(...)płatków owsianych, czarnuszki, siemienia lnianego, żurawiny, pokrojonych suszonych śliwek itp. 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, sól, otręby oraz ziarna. Jeżeli do chleba dodajemy suszone owoce (na przykład żurawinę) na razie nie dodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy
Gotujemy i jemyprzepadają za monotonnym wyrabianiem ciasta drożdżowego. Tak samo jest z zakwasem, ponieważ to prosta rzecz, a nie wszystkim chce się go nastawiać i w ostateczności wybierają pieczenie chleba na drożdżach. Za jakiś czas postaram się opisać sprawdzone przepisy na zakwasy, a tymczasem chciałam Wam zaprezentować chleb upieczony na gotowej mieszance zakwasu z drożdżami. Przyznam, że to nie to samo(...)jego samodzielne przygotowanie, ale dla leniwych taka saszetka sprawdzi się idealnie. Chleb możecie upiec w piekarniku lub w automacie do chleba, a przepis znajdziecie również na opakowaniu. Z tymże lekko go zmodyfikowałam, ponieważ wypieki drożdżowe zawsze wstawiam do zimnego piekarnika i piekę w niższej temperaturze, aniżeli było to w oryginalnej recepturze, której opis mówił o wstawienia chleba do rozgrzanego piekarnika
Di gotujeChleb jest jednym z najstarszych, a zarazem najczęściej spożywanym pokarmem na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków. Wzmianki o nim można spotkać w dziełach Homera (VIII w.p.n.e.). Jadano go także w średniowieczu (skąd też wywodzi się tradycja witania gości chlebem i solą). Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury(...)tradycji. Na przestrzeni wieków chleb stał się w Polsce nie tylko symbolem pożywienia, ale i życia. W tradycji chrześcijańskiej traktowany jest ze szczególną czcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant
mojewypiekiinietylkoMinimum komplikacji w wykonaniu, a maksimum smaku po upieczeniu! Najprostszym w wykonaniu rodzajem pieczywa, jakie kiedykolwiek piekłam, jest chleb pieczony w garnku żeliwnym - a raczej w naczyniu żaroodpornym z pokrywką , gdyż gara takowego jeszcze się nie dorobiłam. Charakteryzuje się on prawdziwym minimum komplikacji w przygotowaniu oraz banalnie prostym procesem wypiekania. Wystarczy wyrobić pobieżnie składniki ręką , zostawić miskę z ciastem chlebowym(...)rano po jego chwilowym ociepleniu w temperaturze pokojowej, wrzucić pod szczelnym przykryciem w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Gotowe! Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby pieczywko to mi nie wyszło. Chleb zawsze wyrasta okazale, jest miękki i wilgotny w środku, no i bardzo długo zachowuje świeżość. A smak? Obłędny :) E ksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i rodzajami użytych mąk
Grunt to przepis!Styczniowa piekarnia u Amber i pumpernikiel na zaczynie. Czym charakteryzuje się chleb o tej nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o zwartym miękiszu z mąki żytniej z dodatkiem miodu, melasy czy słodu. Oczywiście pieczony na zakwasie. Najważniejsze to sposób pieczenia takiego chleba. Powinno się piec w formach metalowych ze szczelną pokrywą w niskiej temperaturze(...)takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat taki sobie. Chleb ze styczniowej piekarni może być próbą takiego chleba, ale dodatek drożdży już go eliminuje
Leśny ZakątekPieczenie chleba na terenach obecnego Iranu (Persji) ma bardzo długą historię, pszenica była tam uprawiana już ok. 9000 lat temu. Jednym z najbardziej popularnych w Iranie chlebów jest płaski chleb barbari. Jego pochodzenie jest do końca jasne. Do Persji przywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie(...)wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310 g ciasta każdy ): - 550 g mąka pszenna typ 550 lub 650 - 368 g woda (67%) - 11 g sól (2%) - 0,16 g świeże drożdże (0.029%) W przypadku tego
Przepisy na domowy ser i chlebChleb jest jednym z najstarszych, a zarazem najczęściej spożywanym pokarmem na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków. Wzmianki o nim można spotkać w dziełach Homera (VIII w.p.n.e.). Jadano go także w średniowieczu (skąd też wywodzi się tradycja witania gości chlebem i solą). Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury(...)tradycji. Na przestrzeni wieków chleb stał się w Polsce nie tylko symbolem pożywienia, ale i życia. W tradycji chrześcijańskiej traktowany jest ze szczególną czcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant
mojewypiekiinietylkohasło Amber po raz kolejny miałam zaszczyt wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. To niesamowita przygoda i ogromna frajda móc wraz z innymi Piekarkami w jednakowym czasie piec to samo. Niby ten sam przepis ale efekty końcowe są zazwyczaj różne i to jest najfajniejsze. Ponieważ wypadł mi niespodziewany wyjazd nie mogłam opublikować tego posta w umówionym czasie. Przepraszam Was Piekarki(...)podczas wlewania wody (polecam starą foremkę). Nie mniej jednak chlebek Młynarza piekłam już dwukrotnie!!! Dziękuję bardzo za zaproszenie no i czekam na kolejne propozycje:) Przepis podaję za Renatą Sharman Chleb Młynarza Składniki na 1 bochenek Zaczyn (wieczór wcześniej): • 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 850) • 45 g wody • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego * Wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią i pozostawić
Pieguskowa KuchniaJestem wielk ą fank ą domowego pieczywa, uwielbiam podglądać wyrastające ciasto, zapach drożdży, chwil ę , kiedy chleb wkładam do piekarnika i moment, kiedy chleb si ę piecze a ja zniecierpliwiona nie mogę doczekać si ę finalnego efektu oraz zapachu świeżo upieczonego chleba roznoszącego si ę po całym(...)domu. Na końcu ta magiczna chwila, kiedy upieczony chleb jest już na stole i wspólnie możemy go skosztować. Chleb piekę w domu nie tylko dla przyjemności, ale również z czysto zdrowotnych powodów. Jakiś czas temu w kilku zaprzyjaźnionych piekarniach zobaczyłam list ę składników, jaka jest dodawana do produkcji pieczywa. Oniemiałam
La grande e la piccola cuocaBardzo smaczny i aromatyczny jasny chleb pszenny pieczony wyłącznie na drożdżach. Długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i nie kruszy się podczas krojenia nawet po kilku dniach. Przepis na ten chleb zaczerpnąłem z książki Kena Forkisha "Flour Water Salt Yeast" (książka ukazała się w Polsce pod tytułem "Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba") Ken Forkish to Amerykanin, który porzucił(...)pracę w korporacji aby poznać tajniki pieczenia rzemieślniczego pieczywa i stać się znanym i cenionym piekarzem. Książka ta to nie tyle zbiór przepisów, co wykład jego koncepcji pieczenia chleba. Jest to pierwszy i najprostszy przepis z tej książki, pozwalający zaznajomić się ze stosowaną przez Forkisha techniką obchodzenia się z ciastem. W zasadzie wszystkie pozostałe, bardziej złożone przepisy zamieszczone w książce
Przepisy na domowy ser i chlebZawsze myślałem, że zakup chleba w dobrej piekarni jest znacznie lepszym rozwiązaniem aniżeli wypiek go w domowym zaciszu. Nic bardziej mylnego… pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszny chleb z kaszy gryczanej. Chleb gryczany wbrew pozorom nie jest łatwo dostać nawet w dobrej piekarni. Niestety sporym minusem domowego wypieku jest bardzo długi czas oczekiwania aż chleb nam wyrośnie(...)będzie nadawał się do pieczenia, ale z drugiej strony uważam że warto poczekać. Nie spodziewałem się, że wyjdzie tak pyszny… sprawdźcie. Przepis znajdziecie poniżej… Składniki na chleb gryczany 500 g kaszy gryczanej niepalonej 3 łyżeczki soli (najlepiej użyjcie jeśli macie sól himalajską) 650 ml wody Przepis na chleb gryczany Kaszę myjemy na sitku, a następnie zalewamy zimną wodą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformować podłużny bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka - autor: Kuchnia Koloru Blond), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika(...)nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 35 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można przykryć chleb kawałkiem folii aluminiowej lub zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 800 g bochenek chleba. Chleb można
Gospodyni Miejskaktórym piecze się chleb, pachnie inaczej. To dom, w którym stół gromadzi wokół siebie bliskie sobie osoby. I jeśli nawet ktoś, kto siada do stołu, nie jest głodny, nie ma siły – skosztuje, skubnie świeżego chleba! I jeśli nawet to tylko chleb jest tym jedynym poczęstunkiem na stole, choć skromny, jest prawdziwym rarytasem. Wystarczy świeże masło i …tyle! Uczta(...)gotowa. Pieczenie własnego pieczywa w domu sprawia, że ten dom staje się prawdziwie domowym, w pełni tego słowa znaczeniu. Kto z nas nie lubi zapachu świeżego chleba? Ktoś jest w stanie oprzeć się świeżej, jeszcze ciepłej „piętce”? Jest niedziela. Na zegarku dochodzi dziesiąta. W piekarniku rumieni się wspanialy bochenek posypany ziarnami. Siadamy już do stołu. Owinięci w szlafroki
Raj dla Podniebieniajuż trzecia piekarnia w tym roku. Tym razem w piekarni Amber , piekliśmy chleb żytni, na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Wyszedł bardzo smaczny, wilgotny chleb o zwartym miąższu. Moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączoną żarówką, było dosyć gęste. Dałam mniej melasy niż przewidywał przepis. Chleb dobrze się kroi, nie kruszy się, pasuje do wszystkiego. Bardzo polecam! Wyboru(...)dokonał Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb . A przepis pochodzi stąd – klik! Chleb żytni z ziarnami - podaję za Amber Uwagi Jacka ! To jest chleb żytni, mąki pszennej jest tylko 50 g, więc trzymajmy się tego i nie zmieniajmy. Nie zastępujmy mąki żytniej pszenną, jasnej razową bo zdrowiej etc. To zmienia całkowicie wodochłonność, konsystencję ciasta
Stare GaryStyczniowa piekarnia u Amber i pumpernikiel na zaczynie. Czym charakteryzuje się chleb o tej nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o zwartym miękiszu z mąki żytniej z dodatkiem miodu, melasy czy słodu. Oczywiście pieczony na zakwasie. Najważniejsze to sposób pieczenia takiego chleba. Powinno się piec w formach metalowych ze szczelną pokrywą w niskiej temperaturze(...)takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat taki sobie. Chleb ze styczniowej piekarni może być próbą takiego chleba, ale dodatek drożdży już go eliminuje
Leśny Zakątek